用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南幼稚園(小西灣) 憤怒!嶺南校董會漠視家長意見 ,堅持遷校!? ...
go

憤怒!嶺南校董會漠視家長意見 ,堅持遷校!? [複製鏈接]

昨天去嶺南家長會,真的很憤怒,儘管各專業人士家長們,力證幼稚園及小學無須急於搬遷,因大地產商還沒有定下隔離的豪宅地皮動工時間表,校董會卻漠視各人意見,堅持遷校!完全沒有任何理據!
更可怕是說還沒有找到識字合的校舍, 可能要求其他學校收嶺南的學生,實在太不負責任!
家長們,我們要團結,為子女們爭取,要阻止校方倉卒遷校!
   0    0    0    0

我好懷疑嶺南的動機係想"賣地求榮"
校董連"9年免費教育,政府一定要幫我們找到學校!"
的說話都講得出!
完全沒有責任心!置學生於不顧!

so when would they be able to tell the parents the location of the temporary campus?

【本報訊】港島司徒拔道前嶺南書院地皮上月以高價賣出,旁邊的嶺南小學暨幼稚園隨即以工程安全為由提出遷校,惹來大部份家長質疑遷移為名賣地為實。校方昨舉行家長會交代,但有指校方含糊其詞,並引述校方提出四個可能性,包括遷校、留在原址、把學生分流至其他學校,最壞打算是停辦。
校方昨日臨時將家長會改在杏花邨嶺南中學舉行,據了解有逾 800名家長到場,家長均關注搬校問題,然而校方卻含糊其詞,強調暫未有安排。

校方解釋含糊其詞
家長胡太斥校方愧為辦學團體,「成個會咩都冇交代,搬去邊都唔知,係咪想賣咗幅地求財呀」?另一名家長鄧先生則表示,校方昨只提出四個可能情況,並無具體方案。

校方開了上千人的大會,完全沒有結論,亦沒有明確指示!
包括遷校(但暫時仍未找到校舍)、留在原址(9月暫時唔搬,但明年一月一定搬) 、把學生分流至其他學校,最壞打算是停辦。

放棄這間學校

我小朋友報讀了(小一)......明天我會嘗試再揾其他小學。

好煩惱好擔心, 我女女剩返一年就升小一, 只係希望平平靜靜地完成哩一年學業都咁難, 其實只不過想校董會可以明确d俾個方案出來, 例如一定遷校, 原校咁搬既話, 真係就算係九龍都會跟過去, 但係如果係轉去機構其下既其他學校, 我就寧願趁依家盡最大努力去搵自己想去既學校。
只因想穩定咁讀埋哩一年, 點解連咁基本既訊息都唔肯俾我地d家長。仲繼續模稜兩可,叫我地點做。
各位家長, 妳地會繼續等, 定係搵定後著?

原帖由 JenniferS 於 11-6-19 10:46 PM 發表
好煩惱好擔心, 我女女剩返一年就升小一, 只係希望平平靜靜地完成哩一年學業都咁難, 其實只不過想校董會可以明确d俾個方案出來, 例如一定遷校, 原校咁搬既話, 真係就算係九龍都會跟過去, 但係如果係轉去機構其下既其 ...

現在要搵其他學校仲有位的,真係好難!問過很多KG都已經沒有位,有位都係下午班,仲要係唔出名那些!
冇辦法之下都要死跟住佢,除非佢咁絕搬去新界!

我個仔Avi本身818日開始讀幼兒園,我同佢都一直好期待,所以上個月已經買齊校服!因為嶺南口碑好,讀過既家長都話老師好耐心教導,嶺南幼稚園畢業生品德好好,而且亦都入到不錯的小學.因為我地就係住係嶺南隔離,所以間唔中都帶仔仔去睇哥哥姐姐上堂,而佢都好想快D入去讀.但突然話因為工程安全為由提出遷校.你叫我去邊度搵間學校比佢讀?如果你2個月前話我知,甘我地都仲有其他offer,但註哂冊你先話要遷校,仲分分鐘會停辦…我覺得實在需要一個有理既理由囉!!!
我們個個都知司徒拔道地皮賣左幾十億,將來又可以賣3/4萬一尺,但點解地皮賣左後一個月唔夠就話遷校,係咪真係其他家長估計學校要"賣地求榮"???被利誘/被恐嚇??
校董會有無諗過d 學生??Avi最多今年無得讀幼兒園.下年去其他學校讀幼稚園,但其他學生呢?讀幼稚園讀到一半既又點,讀小學讀左一半既又點???
校董連"9年免費教育,政府一定要幫我們找到學校!"的說話都講得出!你地既教育理念去哂邊?唔通小朋友住港島,而政府幫學生轉學校轉到天水圍,大埔?學生又要照讀?係人都知港島區學位緊張,去邊度可以搵到500個小學+幼稚園學位?小朋友無書讀,無論對生理/心理都有影響,本來返學既時間無學返,家長要返工又邊度搵人照顧?帶來甘多負面後果, 校董會究竟有無諗過?唉!!!總之我今次真係好憤怒!究竟可以去邊度求助?

原帖由 avi_lam 於 11-6-19 11:07 PM 發表
我個仔Avi本身8月18日開始讀幼兒園,我同佢都一直好期待,所以上個月已經買齊校服!因為嶺南口碑好,讀過既家長都話老師好耐心教導,嶺南幼稚園畢業生品德好好,而且亦都入到不錯的小學.因為我地就係住係嶺南隔離,所以間唔 ...

求助無門,現在係肉隨砧板上、任宰任割!

一定要團結爭取原址繼續辨學

We are really poor, 一定要團結

团结有用吗?学校要停辨、搬迁我们团结的力量可以改变吗?今次真真好烦恼?

真系估唔到,識幾個小朋友都讀過嶺南,口碑好好。

家長有無聯絡教育局?

一向以來我都覺得嶺南係唔隨波逐流的辦學團體,依家賣佐舊嶺大校址見值錢,所以急住賣埋嶺小同嶺幼的校址?真係好失望!
希望教局今次唔會無牙力,一定要迫使辦學團體繼續係原校舍辦學,唔可以比佢話停辦就停辦,對家長、小朋友不負責任!

Is this True ??

嶺南小學暫停遷校
原恐鄰地工程影響學生安全
【明報專訊】司徒拔道前嶺南書院地皮將由新鴻基地產發展為豪宅,早前有傳毗鄰的嶺南小學暨幼稚園會在新學年搬遷,以保障學生在工程期間的安全。校方昨日舉行家長會重申,由於發展商未有施工時間,新學年將在原址開課,未來一年亦不會遷校。校監趙鈞鴻指出,即使他日因工程影響要考慮搬遷,必會預先徵詢家長意見。
新鴻基未有施工時間表
嶺南小學暨幼稚園昨日舉行家長會,向700多名家長交代是否遷校,校監趙鈞鴻於會上強調,日前已與前嶺南書院地皮的發展商新鴻基地產溝通,由於對方稱暫未有施工時間表,故原定新學期的臨時遷校計劃會暫停,校方會繼續跟進,並已要求教育局協助,物色合適校舍供有需要時借用。
校監:倘搬遷會諮詢家長
她強調,他日若學校決定搬離原址,必定盡早通知家長,亦會諮詢他們。對於有校董會成員在會上舉例指出新搬校選址,校監表示,該些選址只屬個別校董的提議,校方有最終決定權。
女兒即將升讀嶺南幼稚園中班的家長表示,不少家長認為即使日後鄰近有工程,若有足夠安全措施,相信學生亦會有保障,建議學校考慮日後也不用搬離原址,方便學生上學,亦有舒適教學環境。
教育局回應稱已收到該校通知,由於預期學校毗鄰的前嶺南學院土地將開展建築工程,影響教學環境,考慮暫時把學校遷離現有校址。當局會與校方保持聯繫,協助學校確保學生得到適當照顧,並提供港島區尚有空餘學位的學校資料,供家長參考。

http://www.mingpaovan.com/htm/News/20110619/HK-gna1.htm

其實會唔會學校方面有d難言之隱?當年聖公會幼稚園中環校遷校又係咁,初初神神秘秘咁乜野資料都無,班家長嘈左一輪,校方又比多d料,一d都唔似聖公會幼稚園一貫做法,足之兩年後今日先至正式落實搬落東院道!

各位家長:

今天我已經聯絡教育局負責毫嶺南幼稚園遷校的人員,有以下資料分享:

1)      教育局亦是在兩週前得知嶺南的遷校決定
2)      教育局已將有關港島區空置學校給資料予嶺南教育機構,但有關租用事宜要由嶺南教育機構與有關團體磋商,因嶺南是私營的辦學團體,而租校舍須附上租金
3)      3) 斜坡維修由嶺南教育機構負責,與剛投得附近前嶺南書院地皮的發展商無關,亦與地皮建築無關
4)      4) 遷校決定是嶺南教育機構的決定,不是校監陸趙鈞鴻博士的決定

一定要團去阻止這種無埋的事,如果我們退縮,我地怎對得起我們的子女?

各位請去信教育局,嶺南教育機構及各傳媒,要表達我們的意見!

如各位要教育局負責人的聯絡資料,可pm我

唉!我好鍾意嶺南嘅老師,真係好有愛心,亦有一套方法去教小朋友,我個仔返學好開心。

無端端攪成咁,我同老公商量轉校。佢就話我地當初揀呢間學校都係鍾意d軟件,唔係硬件,驚揾唔到好老師。

十五十六,唔知點算!

至於質疑校董會想賣地,應該唔會,因為塊地唔可以起住宅。

另外,城規會修訂《半山區東部分區計劃大綱草圖》,主要將東山臺嶺南小學及嶺南幼稚園用地剔出「綜合發展區」地帶範圍,並將小學及幼稚園用地改劃為「政府、機構或社區(4)」地帶,令日後將建住宅的前嶺南學院等地皮,佔地由約1.76公頃減至約1.6公頃,惟發展區可建樓面維持不變,仍約18萬方呎,高度限制為120米。

Unquote

全文:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/finance/20091003/00204_004.html

我估佢地最多可以同政府 bargain 換地,好似之前佢地用司徒拔道嶺南書院換咗依家嶺南大學塊地咁。但係搬到無雷公咁遠都好慘la!

明白你地真係好擔心,當初我個friend有幾個幾好既offer,我極力手推介呢間學校,依家.........佢都好煩,個女今年開始讀n1.

雖然我同呢間學校冇關係,但係我都支持各位家長,努力唔好放棄呀!!

醒目開學勳章

版主溫馨提示:

我們建議有關會員直接向有關機構反影意見。再一次提醒會員,由於文責自負,在投訴文章中,建議先遮人物或學校之局部名稱,亦請盡量留意用詞,免生誤會及負上不必要的責任。

會員如在文章中發表任何言論而被告誹謗,一切後果教育王國恕不負責,並保留刪除有關文章之權利,如教育王國因會員言論而需負上民事責任,將保留向會員作出追究之權利。
‹ 上一主題|下一主題