用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 兩間軒小2011獲派皇仁結果
go

兩間軒小2011獲派皇仁結果 [複製鏈接]

軒上 = 23
軒下 = 17
合共40

比2010跌咗不少,連皇仁也減班,孫公真係
   0    0    0    0

原帖由 redkoni 於 11-7-5 22:34 發表
軒上 = 23
軒下 = 17
合共40

比2010跌咗不少,連皇仁也減班,孫公真係

軒上 = 32
軒下 = 31
合共63

減班減了1/3嗎?

Queen's College

Year

2011-2012

2010-2011

No. of S1 Classes

自行

统一派位

Unrestricted
school choices

Open

聯繫

Open

聯繫

Wan Chai

Eastern

Central

Southern

Islands

Repeat students

Total students

乜唔係話過不會影響聯繫學位嗎?
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

根據d資料計算, wanchai區70%皇仁學位已被軒小已佔據.  咁其他同區小學咪諗都唔使諗!!!

原帖由 totoro 於 11-7-6 09:44 發表
乜唔係話過不會影響聯繫學位嗎?

乜仲有人會相信政府講嘅嘢咩?  佢哋經常講完唔算數,又或者講一套做一套,屢見不爽!  最初呃你哋家長,其實最後與學校協議只是自行不變,你話官校可以有say咩?

原帖由 bowling123 於 11-7-6 10:09 發表
根據d資料計算, wanchai區70%皇仁學位已被軒小已佔據.  咁其他同區小學咪諗都唔使諗!!!

所以d男仔想入皇仁都覺得讀軒小機會較大.

回復 5# redkoni 的帖子

Dear Redkoni:  請問中學的自行及派位資料是在那裡找的呢? 好有用呀!

原帖由 Washibi 於 11-7-6 10:23 發表
Dear Redkoni:  請問中學的自行及派位資料是在那裡找的呢? 好有用呀!

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1565&langno=2

慢慢睇!

原帖由 redkoni 於 11-7-6 10:28 發表

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1565&langno=2

慢慢睇!

自行收生的學校:
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=5843

留意一點,中學學校自行收生有分Y1和Y2,  
Y1只收自己的直屬小學學生e.g.培正,嘉諾撒聖心
Y2則是公開收生.

至於自己收生人數,你將全級S1人數乘30%便是,e.g.皇仁2010-2011全級S1人數180,自行收生54.

Many thanks Redkoni.

我朋友個仔喺軒小讀考前十名都入唔到皇仁呀!你話縮班無影響就假喇:(

deleted............

原帖由 jessicachoywy 於 11-7-7 03:24 發表
我朋友個仔喺軒小讀考前十名都入唔到皇仁呀!你話縮班無影響就假喇:(

以今年為例,如果你不能夠憑本事在自行收生階段入皇仁就要靠運氣,假設軒小上全級頭70名內有50名男生屬灣仔校網Band1,軒小下全級頭60名內有40名男生屬灣仔校網Band1,若果這90名軒小Band1男生都因為自行無收和甲部欠運而進入统一派位乙部抽14個聯繫位,抽輸的其餘76人會再與街外人(可能超過100人)一起再抽43個非保留位,即是肯定不會90位軒小Band1男生人人如願,既然是抽獎,Band1頭和Band1尾也要視乎隨機編號的大與小,所以全級第40名也有可以抽嬴全級第5名.只是舉例!

redkoni: 咁我想問, 在中央乙部派位中, Band 1頭或尾有幫助的嗎, 定或只是看隨機編號?

原帖由 Washibi 於 11-7-7 11:48 發表
redkoni: 咁我想問, 在中央乙部派位中, Band 1頭或尾有幫助的嗎, 定或只是看隨機編號?

统一派位(甲,乙部)的運作,學生在同一個Band之內(無論Band頭定Band尾),以隨機編號較小的學生為優先.  再者,學生在甲部和乙部的Banding是分開計,但用來抽獎的隨機編號卻是相同的.

軒小上午今年果個全級第二的, 都只派左去聖公會....
完全係輸係隨機 number 度 ~~

我朋友個仔讀軒小下午, 考全級十幾名, 佢派到去皇仁喎, 我朋友超開心。

iwff

原帖由 trust23 於 11-7-7 08:32 發表
Jessicachoywy

你所指的是全班考前十名還是全級呢?
‹ 上一主題|下一主題