用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖文德天主教小學 聖文德天主教小學 (鳯德)
樓主: QQ_Monster
go

聖文德天主教小學 (鳯德) [複製鏈接]

原帖由 TungTungB 於 11-8-4 00:08 發表
其實我都唔係好清楚, 不過據我了解, 學校以往一路都沒有精英班制, 一向編班都是平均分配, 而英文班就係近呢三年先有, 即黎緊9月會係P1- P4 都會有一班英文班, 其實學校不是標榜英文班=叻班, 只是呢一班的主科教學語 ...

精英班=壓力班...我讀左一年這班得出結果是比其他班有壓力...老實在這班真是相對要出力好多...佢地人數已經是最多..成32人..上堂很嘈..我試過在門口看佢地上堂..老師有老師教.同學有同學傾計...回來什麼都不識...個老師教不好.但要考得好...考不好不高興...中文科曾要求半班同學取滿分...校長有時會親自坐在這班課室看上堂...英文班和這班最大壓力我想是英文卷...卷會寫上每次名次....這點好多小孩回家對家長說好大壓力...我女都有反映不開心..

以前都是英文科會分組上堂...即是英文時會走來走去上堂...只是今年改了..英文科不用走來走去...但音樂..普通話..體育分組

醒目開學勳章

呢樣野我覺得係睇小朋友的, 我個女從不會因為低分而唔開心的.  有時我都唔知咁樣係好定唔好, 好係佢成日都可以咁開心,唔好係佢好似一D好勝心都沒有, 對自已好似冇乜要求咁.

原帖由 superyen 於 11-8-4 00:24 發表

精英班=壓力班...我讀左一年這班得出結果是比其他班有壓力...老實在這班真是相對要出力好多...佢地人數已經是最多..成32人..上堂很嘈..我試過在門口看佢地上堂..老師有老師教.同學有同學傾計...回來什麼都不識... ...

原帖由 TungTungB 於 11-8-4 00:51 發表
呢樣野我覺得係睇小朋友的, 我個女從不會因為低分而唔開心的.  有時我都唔知咁樣係好定唔好, 好係佢成日都可以咁開心,唔好係佢好似一D好勝心都沒有, 對自已好似冇乜要求咁.

...

我個女好在意老師說話,一向派卷是由最高分派起,有位同學次次都在頭3名..有次全班考得好好最低分那位都81.5分..派卷時這位小孩是最後派..後來小孩喊了..大家都在安慰她..原因不是佢考得低分喊...佢份卷都有94分...最後派時老師說:你今次考得唔好wo...咁我覺得一次失手.有需要這樣對這位同學嗎?...點解要最後派?..點解要對這孩子說這話呢??..我個女今次最後評估數學老師同樣說我女考得不好.....份卷60分滿分...我女羅了55分...我問佢咩事..佢話老師話佢跌左..我只好安慰她說妳這幾天發燒死都要回校考試盡了力就夠....我心真是有點不舒服...我可能真是要求低..我覺得佢合格又比我覺得盡左力就夠..老師們比我既感覺就是你平時越考得前既幾名都特別嚴厲...跌小小都會覺有問題...不過不是個個老師都這樣既xd

我想問個分班試,英文班都好像有考是嗎?

今天去海洋公園玩水 螢火蟲我上年都有帶個女去過,都是導賞團來,都好靚.,不過點都有蚊咬了幾啖我個女...

又再補充一下先,同意TUNG TUNG B 講學校一向都無提及有精英班或刻意標榜英文班D同學特別叻,因平時同校長或老師傾開,佢地都好特別關注D 學習需要大D的學生,亦會有較多資源協助佢地,呢點我有次係會議上有特別讚賞,因我唔大LIKE D學校只顧成績好的學生,而唔多理中等或次一等的學生,

另外,我個女對自己要求都好高,有時成績唔係佢預期,佢都會有少少唔開心,可能老師亦有期望,有時我都會同佢傾返,我成日同佢講要認真同盡自己力去做,如果真係HEA住去考份試卷,我覺得係要自我反省,但如果已盡力,就算成績真係無上次咁好,我覺得需要鼓勵同讚賞。

醒目開學勳章

我呀女好呀Q精神, 有時我話佢點解咁低分, 佢應該可以做好D, 佢就會話呀XX, XX仲低分過佢, 佢永遠都係用D差的來比較, 唔會同D叻的比較.

原帖由 yiuyiu730 於 11-8-4 09:36 發表
又再補充一下先,同意TUNG TUNG B 講學校一向都無提及有精英班或刻意標榜英文班D同學特別叻,因平時同校長或老師傾開,佢地都好特別關注D 學習需要大D的學生,亦會有較多資源協助佢地,呢點我有次係會議上有特別讚賞,因我 ...

醒目開學勳章

係呀, 我地都有考, 不過就唔係用黎分班.

其實係HK讀書真係好辛苦, 講真間間學校都係想谷班叻學生, 幫學校增光, 升高D個 band 1率, 老師的performance 或多或少都同自已學生D成續掛鉤, 佢地為博表現, 就只可向學生施壓, 班學生成續好D, 老師都威D啦, 我諗大部份學校都係咁, 呢個只可怨HK的教育制度.

原帖由 superyen 於 11-8-4 01:41 發表

我個女好在意老師說話,一向派卷是由最高分派起,有位同學次次都在頭3名..有次全班考得好好最低分那位都81.5分..派卷時這位小孩是最後派..後來小孩喊了..大家都在安慰她..原因不是佢考得低分喊...佢份卷都有94分... ...

又或者老師都係緊張佢地既成績, 提點一下等佢地唔好再跌落去. 差兩三分已經可以俾人拉開咗距離啦. 不過講真,要keep到佢地6年都係咁既成績都幾辛苦, 做家長既都好大壓力.

或許我是在外地讀書,我這兩年真是感到前所未有既壓力,要keep住佢六年,我就要keep好自己eq 我個女踢一踢先郁...佢都是每次低分就會說呀邊個邊個仲低分過我 有時叫佢溫下書,佢個衰豬就話識啦唔駛溫....激死我=-=

不過我好欣賞佢地把差小小既學校好盡力教,不放棄,我見c班同學都有進步..

醒目開學勳章

其實讀書真係好似跑馬拉松咁, 佢地宜家先剛開始跑, 仲有排跑, 我地都唔可以永遠拖住佢地跑, 應開始放手, 等佢地自已跑, 跌下都未必唔好.

原帖由 superyen 於 11-8-4 22:13 發表
或許我是在外地讀書,我這兩年真是感到前所未有既壓力,要keep住佢六年,我就要keep好自己eq 我個女踢一踢先郁...佢都是每次低分就會說呀邊個邊個仲低分過我 有時叫佢溫下書,佢個衰豬就話識啦唔駛溫. ...

阿女一年班的時候,我都好緊張佢的成績,因為我覺得依家社會競爭大左,成績唔好,唔努力,真係好難係依家咁競爭大的社會生存,所以阿女成績一有D差距,就緊張到不得了,個時真係覺得關係比之前差左,直至升左2年班個時,有次同個朋友傾開計,讀書真係長跑,唔係講一時一刻,之後可能有D啟發,自己個人都放鬆左,阿女見我無咁緊張佢D成績,佢反而無咁大壓力,仲多左責任,自己緊張自己的學業,佢頭先話呢幾日都無做作業,佢聽日起身做WOR。

原帖由 TungTungB 於 11-8-5 13:56 發表
其實讀書真係好似跑馬拉松咁, 佢地宜家先剛開始跑, 仲有排跑, 我地都唔可以永遠拖住佢地跑, 應開始放手, 等佢地自已跑, 跌下都未必唔好.

原帖由 yiuyiu730 於 11-8-5 22:54 發表
阿女一年班的時候,我都好緊張佢的成績,因為我覺得依家社會競爭大左,成績唔好,唔努力,真係好難係依家咁競爭大的社會生存,所以阿女成績一有D差距,就緊張到不得了,個時真係覺得關係比之前差左,直至升左2年班個時,有次同 ...

我都要學下放鬆, 有時都覺得對個仔太嚴, 不過男仔真係好hea, 由朝到黑到係顧住玩, 從來都唔會話主動温書

ADD OIL AR, 我成日都提自己要放鬆, 因我有時都係好緊張,要不斷提自己LOR,同有時叫下老公提下,因佢可能在旁清楚D,SO佢有時都提下我,咁就好D.

原帖由 QQ_Monster 於 11-8-6 11:21 發表

我都要學下放鬆, 有時都覺得對個仔太嚴, 不過男仔真係好hea, 由朝到黑到係顧住玩, 從來都唔會話主動温書

想問下番學番幾點架~~~

醒目開學勳章

8:05 am......................

原帖由 黑魔鯉 於 11-8-8 13:27 發表
想問下番學番幾點架~~~

大家請得閒記得click 吓下面的topic留言呀

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D2

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... =page%3D1

有無媽咪黎緊9 月同阿女帶飯AR? 我阿女日講夜講都叫我地帶飯比佢,依家仲唸緊.
原帖由 QQ_Monster 於 11-8-8 15:06 發表
大家請得閒記得click 吓下面的topic留言呀

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2310959&extra=page%3D1

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2312129&extra=page ...

Hi Yiuyiu, 你個女唔鐘意食學校d飯? 我仔舊年上學期都有試過帶飯, 佢話學校d飯唔好食, 不過帶咗一排我都係叫佢係學校食番, 一來煩, 二來我整慣佢揀飲摘食.

我阿女就係揀飲摘食LOR,成日唔食肉,學校都好好,成日都顧住佢,但佢就成日叫我帶飯比佢,我仲唸緊,如果帶都要同佢協議定,每日的送菜,費時佢成日叫姐姐煮佢LIKE的野食,又食齊唔食肉AR.

原帖由 QQ_Monster 於 11-8-10 16:19 發表
Hi Yiuyiu, 你個女唔鐘意食學校d飯? 我仔舊年上學期都有試過帶飯, 佢話學校d飯唔好食, 不過帶咗一排我都係叫佢係學校食番, 一來煩, 二來我整慣佢揀飲摘食. ...

同埋學校會要佢地食晒d飯餸, 咁等佢地唔好浪費食物都幾好架. 我之前就隔個月帶飯咁lor.
‹ 上一主題|下一主題