用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖文德天主教小學 聖文德天主教 : 有冇人黎緊讀 P.1
樓主: 加而晴媽媽
go

聖文德天主教 : 有冇人黎緊讀 P.1

up一up先xd

前兩日去了書展,原來在書展買習作平好多..^^

原帖由 TungTungB 於 11-7-21 13:49 發表
我好似攪錯左少少.  超額D必收生位, 好似係係統一D位到扣出黎, 即自行學位數目應該係 fix 死, 唔會因多左必收生而扣減的.  唔知係咪咁樣呢?

我個仔15分, 自行收生唔入選, 我問學校到底有幾多人唔入選, 佢地話二十幾人, 我心想統一派位仲有五十幾至六十二個額, 如果選第一志願都應該實收, 就咁選左.

我在彩雲交表時, 發現收表既職員會用筆記下各家長既第一志願, 以"正"字做記號, 見到8成家長都選編號4515既學校, 之後我再CHECK原來是采頤花園間小學....

所以心想選其他學校都應該實收, 最奇就係連'錦泰"都唔多人選第一志願. 我當時已交表, 冇得再選過!!!

6月4日放榜後兩天註冊, 同排在我後面既一對家長傾左幾句, 原來佢地選4515第一, ST. BONA. 第二, 結果第二收左.所以大家如果當日大抽獎選ST. BONA做第一, 就唔會唔收.

我選ST. BONA原因是其升中派位協和,可立同兩間保良局都有唔低既機會, 而4515升中亦主要是協和, 可立同德愛. 呢度ST. BONA既家長祇要盡力保持其子女排位在全級5班中的頭兩班(即全級50名內), 應該可以升上區內唔錯的中學.

醒目開學勳章

係45區, 嘉諾撒真係好受迎, 校舍大, 派位又好.  不過其實每間學校都有其優點及決點, 最緊要小朋友讀得開心又學到野.

原帖由 2011CPY 於 11-7-30 00:45 發表

我個仔15分, 自行收生唔入選, 我問學校到底有幾多人唔入選, 佢地話二十幾人, 我心想統一派位仲有五十幾至六十二個額, 如果選第一志願都應該實收, 就咁選左.

我在彩雲交表時, 發現收表既職員會用筆記下各家長既第 ...

醒目開學勳章

今日帶呀女番學, 見到好多P1同學仔, 好細個, 好可愛.   有時真係好懷念呀女BB時的模樣.

原帖由 TungTungB 於 11-8-1 13:25 發表
今日帶呀女番學, 見到好多P1同學仔, 好細個, 好可愛.   有時真係好懷念呀女BB時的模樣.

你個女係 A 班 定 B 班, 我個仔 B 班

醒目開學勳章

我呀女9月升P3啦, 不過今朝帶佢回校參加 summer course 時見到好多P1 D 小朋友, 覺得佢地好細個, 好可愛.  你地今日係咪第一日返適應班呀, 小朋友開心嗎?

原帖由 poonbb 於 11-8-1 19:56 發表

你個女係 A 班 定 B 班, 我個仔 B 班

hi,加而晴媽媽,我仔同你個女一間幼稚園,我個仔又係同一間小學,以後多D聯絡

請問慈天好d定係聖文德好d呢, 因我聽說丙兩間都很多功課但我想找一間輕鬆小小和有愛心多d的, 謝謝幫忙

SSYY125, HI! 你係.....?

原帖由 ssky125 於 11-8-3 22:40 發表
hi,加而晴媽媽,我仔同你個女一間幼稚園,我個仔又係同一間小學,以後多D聯絡

其實我小朋友都係讀創價既,所以我係親子王國留意到你都升讀呢間小學,o甘你有無考英文班?

我個仔係創幼讀上午班笫-組搭7号車,唔知你係唔係同一架車?

我個仔係創幼讀上午班笫-組搭7号車,唔知你係唔係同一架車?

請問慈正村的聖文德, 與鳳德村的聖文德有什麼分別呢?

原帖由 TungTungB 於 11-8-1 22:10 發表
我呀女9月升P3啦, 不過今朝帶佢回校參加 summer course 時見到好多P1 D 小朋友, 覺得佢地好細個, 好可愛.  你地今日係咪第一返適應班呀, 小朋友開心嗎?

...

佢讀得開心, 日日都有功課做

請問是否屬黃大仙區 ? 區內有邊幾間熱門學校? 這間好嗎 ? 謝 !

醒目開學勳章

黃大仙都有分43 & 45區, 聖文德係屬於45區.

原帖由 水杯 於 11-8-8 10:14 發表
請問是否屬黃大仙區 ? 區內有邊幾間熱門學校? 這間好嗎 ? 謝 !

原帖由 shirleycnf 於 11-8-7 15:30 發表
請問慈正村的聖文德, 與鳳德村的聖文德有什麼分別呢?

以前在慈雲山慈樂村是上下午校, 1991年搬到鳳德村, 2000年轉全日制, 下午校搬回慈雲山慈正村新址.

想請問一下大家女仔返學鞋係咪唔可以有花,同埋白波鞋係咪唔可以有公仔架??
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

hi 我已經向管理員申請咗討論專區, 希望快d有消息可以搬屋啦.

kcpak,
女仔返學鞋可唔可以有花就唔知, 至於白色波鞋, 我諗已升小學都係純白色好d.

原帖由 QQ_Monster 於 11-8-16 12:58 發表
hi 我已經向管理員申請咗討論專區, 希望快d有消息可以搬屋啦.

kcpak,
女仔返學鞋可唔可以有花就唔知, 至於白色波鞋, 我諗已升小學都係純白色好d. ...