用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問高主教而家仲有冇幼稚園?
go

請問高主教而家仲有冇幼稚園? [複製鏈接]

佢地仲有冇幼稚園?好似又話改名?但上網又搵唔到!
   0    0    0    0

原帖由 irene_the_pooh 於 11-7-18 20:21 發表

我上次打過去問 (根据通告上的查詢電話), 有個女士話佢地個負責人經常都唔係度, 叫我打去聖尤X幼稚園(唔記得個全名)個度問, 有個女人接電話, 佢話佢地E+都未知道詳情, 最快要9月之後至會公佈, 佢仲好"寸"咁問, "點解你要咁快查詢?" 我答佢唔快架啦......

你阿B幾大呀?
我而家都頭痕緊阿囝既學校!

原帖由 irene_the_pooh 於 11-7-18 20:21 發表

我睇今期天主教公教報, 報導左啦。

聖猶達幼稚園 (北角建華街30號) 會開到2012年9月起改名為高主教書院幼稚園部,唔會參加學卷計劃, 每月學費約3800, 分上午/下午, 冇全日班。同時亦有話不能保證幼稚園學生都能升讀高主教幼稚園(小學部), 但會按學生品德, 自理能力, 語文發展等, 以評核學生是否獲得取錄。

查詢可以打去天主教教育事務處林麗萍助理: 2881 6163

原來都有網上版, 但係個通告要搵搵有冇網上版先

http://kkp.catholic.org.hk/lo/lo3517/lo3517_02.htm

回復 1# silvia_ng 的帖子

請問, 雖然佢地話唔保證可以直上, 咁係咪可以時會比你簡架??? 係咪簡咗直上就冇得參加派位架喇.
高主教係咪仲有埋中學架.

知唔知呢間幼稚園難唔難入架?
高主教小學係邊類小學?係唔係又係好難入架 (我其實到而家都仲未識分直資 / c立…之類)?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 irene_the_pooh 於 11-7-19 18:48 發表
知唔知呢間幼稚園難唔難入架?
高主教小學係邊類小學?係唔係又係好難入架 (我其實到而家都仲未識分直資 / c立…之類)?

高主教係私校,即係話無收政府資助 (直資就有收)
呢間原本係男校,e+收埋女生,港島區都算受歡迎架~
如果一話有小學backup,就算唔係100%都會多人爭啦!
恐龍家

原帖由 bigbighei 於 11-7-19 16:16 發表
請問, 雖然佢地話唔保證可以直上, 咁係咪可以時會比你簡架??? 係咪簡咗直上就冇得參加派位架喇.
高主教係咪仲有埋中學架.

呢樣真係唔清楚喎, 我只係咁橋見到所以先POST出黎架咋。
高主教好似有間中學係男校, 但而家有冇收埋女仔真係唔知, 我唔識香港區既學校, 唔好意思。

高主教書院(即中學)係男校
不過小學我就唔知有無女仔

高主教書院曾經好出名,但我讀預料嗰陣,佢變咗有少少飛仔學校的味道

宜家唔知道了,因我搬咗去港島東

高主教中小學近年都已經收女仔啦

我都係港島人,讀書同做野都係o係港島,所以都識少少 (但而家有番咁上下年紀,資料當然落後啦)!

想當年高主教係一間好好既學校,只得男生,但原來而家已經變左咁多喇?

原帖由 小曳人 於 11-7-19 21:26 發表

高主教係私校,即係話無收政府資助 (直資就有收)
呢間原本係男校,e+收埋女生,港島區都算受歡迎架~
如果一話有小學backup,就算唔係100%都會多人爭啦!
...

係咪直資最難入呀?
要計分o個D (即同一宗教、有OLD BOY / GIRL之類) 係咪呢D學校呀?

BTW,你好勁,邊區既學校你都熟既?!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 irene_the_pooh 於 11-7-20 21:54 發表

係咪直資最難入呀?
要計分o個D (即同一宗教、有OLD BOY / GIRL之類) 係咪呢D學校呀?

BTW,你好勁,邊區既學校你都熟既?!

又唔可以咁講,不過多數私校俾抽獎,所有出offer數量多d,預咗有人放棄,但係高主教唔可以抽獎嘅

計分係官津校

唔好咁講.. 只係傳統男校唔多 (相對女校),而且我老公係港島大嘅,叔仔响高主教畢業,所以有留意呢間學校囉~

私小同直資,一般都會對舊生小朋友有d分,但相對面試表現,嗰少少分影響唔大~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 yame 於 11-7-20 13:53 發表
高主教書院曾經好出名,但我讀預料嗰陣,佢變咗有少少飛仔學校的味道

我睇見我叔仔呢個人辦,直頭...
恐龍家

我見好多人都話高主教小學部好好喎,係唔係中學先變左質呢?
‹ 上一主題|下一主題