用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 王錦輝小學家長,請多多指教.
go

王錦輝小學家長,請多多指教. [複製鏈接]

我知道填鴨式嘅主流小學,放學後一般都要幫D小朋友安排補習班及課餘興趣班, 請問讀王錦輝小學D學生須要嗎?
校內有否安排呢? 收費如何? 如想報讀13/14 P1, 係咪要於2012嘅年中報名? 小朋友同家長要如何裝備自己?
   11    0    0    0

試試答你的問題:
1. 補習班: 學校在英文, 數學及科學等科目上都幾深, 如屋企人的英文水準ok, 可以幫到小朋友, 應該不用補習. 但如屋企人英文一般, 小朋友又不是太有自學能力那種, 有補習老師應該會幫到多d.

2. 學校有中英數的ole, 可以比好勁或好弱的小朋友花多些時間在某方面的學習, 如HONICS, 漢語拼音, 或寫作, 可選特定課程, 是不另收費的. 此外, 也有一些放學後或假期上課的課程可以自行報讀, 是收費的, 但可以申請獎學金.

3. 我報的那年在k2時6月至8月初報名, 8月尾面試

4. 如何準備方面, 我諗英文學校當然要英文好, 起碼聽同講都沒問題, 否則收左入去都未必追得上啦. 其次係我見小朋友d同學都係乖同醒目那種, 好少百厭星. 所以我諗乖的小朋友會機會大d

希望幫到你!

原帖由 sheungwingmama 於 11-7-23 10:56 發表
我知道填鴨式嘅主流小學,放學後一般都要幫D小朋友安排補習班及課餘興趣班, 請問讀王錦輝小學D學生須要嗎?
校內有否安排呢? 收費如何? 如想報讀13/14 P1, 係咪要於2012嘅年中報名? 小朋友同家長要如何裝備自己? ...

佢哋英文科測驗考試同一般學校好唔同,READING卷有閱讀理解,但選擇題嘅答案唔會好直接。WRITING卷只有一條題目,以P1為例,佢會叫你先畫一幅好細嘅畫,再寫文,全份卷靠份文打分,所以你個小朋友最好喜歡寫字
呢間學校喜歡要小朋友留意身邊事物加思考,每學期都有兩次SHOW AND TELL,圍繞一個題目做手工加2-3分鐘PRESENTATION
到三年班學嘅文體就更多,今年英文期末考係議論文
如你想小朋友入HKBUAS,可以先培養小朋友用畫來表達自己,當年我幫嗰個小朋友都係畫咗幅五級大火加警署,呢個小朋友今年升小二了
不過我睇返佢地今年書單,好似又會改課程,不過我覺得讀得HKBUAS嘅小朋友第時支筆係好強嘅
你可以陪小朋友睇TOM AND JERRY,個升小四嘅話佢地有時上堂都會睇
(笑)

我都覺得好多文要寫,我小朋友今年升P2,中英暑期功課大部份係寫週記,詩,讀書報告;由於英文方面,我支筆吾強,我想小朋友出去上寫作班,希望可以加強,吾知你地有無好介紹?

寫作對hkbuas嘅小朋友係好重要,你個小朋友今次考a zoo animal寫得多唔多?其實可以自己跟,你用佢平時english folder入面嘅notes就會知道佢嚟緊會考小朋友啲咩,例如今次zoo animal,係課堂farm animal嘅延續篇,要考小朋友adjective,所以我同個小朋友準備咗好多adjective嘅用法...至於二年班,今年考super-duper family member,學校考試前寫過super-duper teacher,要考adverb,所以係可以溫㗎!呢個暑假,你可以叫小朋友繼續寫journal,練返多啲adjectives,最好寫到15句啦,下年就會好勁的啊! (笑)
下年唔駛買書~唔知道個課程會改成點呢?期待

佢地的英文咁無論是寫及講都應該好好, 學生是否每天都有很多寫作的呢?  佢地學的英文是否很深?  因為你地話小一二已經考很多adjective and adverb.  而且我想了解下佢地通識堂是學什麼呢?

niara, 多謝你回覆呀!經過一年,我都知A school係好重視寫作,仲有show and tell,又作又講,真係幾好嘅訓練。
我女寫zoo animal寫左半版,應該都有15句,老師都話寫得ok,但我見佢成績表上,中文,數學成績都好好,係英文爭一級...覺得自己英文一般,吾識點教,怕誤左佢,先想搵人教,原來係有得溫?我都無同佢溫添,C火....加上我要返工,巳經嫌自己同佢睇書都吾夠時間呢!

你小朋友係咪升小二同小四呀?我下年英文吾洗買書,吾知係咪用番一年班嘅書,好似未教晒喎。

有樣野請教,佢地高年班些,會吾會教多些grammer㗎?一年班好似吾覺,我女寫作成日都會錯grammer.
如果學校吾教,學生支筆真係可以強嗎?Sorry,因為有少少吾明,未學好基本,點寫好文章,有些心急同迷惘,請指教....

原帖由 niara 於 11-7-26 14:08 發表
寫作對hkbuas嘅小朋友係好重要,你個小朋友今次考a zoo animal寫得多唔多?其實可以自己跟,你用佢平時english folder入面嘅notes就會知道佢嚟緊會考小朋友啲咩,例如今次zoo animal,係課堂farm animal嘅延續篇,要考小朋友adje ...

How about 中 / 數 level?

原帖由 idy926 於 11-7-26 16:23 發表
niara, 多謝你回覆呀!經過一年,我都知A school係好重視寫作,仲有show and tell,又作又講,真係幾好嘅訓練。
我女寫zoo animal寫左半版,應該都有15句,老師都話寫得ok,但我見佢成績表上,中文,數學成績都好好,係英文爭一級...覺得自 ...

呵呵~唔駛客氣~啲小朋友唔係我嘅,你明㗎喇
我跟咗王錦輝呢間學校都有四年,我認為今年一年級嘅學生係最幸福嘅,因為間學校知道點教小朋友了
我見有好多人話hkbuas唔好,我相信嗰啲係個小朋友都要升小五小六,殘忍啲講,我個小六王錦輝同小四王錦輝嘅英文程度係一樣,所以有人話hkbuas唔好係唔出奇,不過唔係而家,所以嚟緊我都幫緊兩個小朋友考入去,希望得啦
你都應該同你個小朋友完成了詩集了吧?當中嘅 acrostic poem,兩年前係二升三嘅暑期功課,而家一年班嘅要做了。
你女女寫到十五句都好叻,要讚,佢爭一級嘅原因可能係寫得唔似說明文,舉個例,如果你寫I like lions because they are big. I can see they eat meat. I like brown lions.
呢啲句子係啱,無離題,但高分唔到,因為第一,句子唔夠長;第二,說明文係唔可以有 I呢個字。所以寫成咁:
Lions are big and they are brown. They eat meat. They live in a zoo. Their babies are called cubs...
寫返十句八句加埋長句子咁就perfect!! 我個P.1 臨場話唔記得咗好多LION,所以佢寫BIRD,佢話同之前學校教嘅DUCK好似,有信心啲,因為佢喺WRITING GROUP所以個分OK,係仲未掌握到長句點寫,一年班啫,慢慢教
(等陣回來再探討GRAMMAR問題)

原帖由 idy926 於 11-7-26 16:23 發表
我女寫zoo animal寫左半版,應該都有15句,老師都話寫得ok,但我見佢成績表上,中文,數學成績都好好,係英文爭一級...覺得自 ...

回來了!繼續!
指教...不敢當,只係見足四年五個年級嘅學生,而我又真係好鍾意呢間學校啲小朋友,所以分享下,令唔知點幫個小朋友溫書嘅家長冇咁心急啫!希望幫到你

下年唔買書,以我推測係佢哋用四五年嘔心瀝血做嘅教材終於完成了(係就太好了!)佢哋每年本SPELLING同PHONICS都淨太多,下年又用唔返,再講,本書美國出,入面內容唔係好啱香港小朋友,再整過一套係一間負責任嘅學校嘅表現

如果下年都唔教GRAMMAR,你可以自己教,唔好話自己英文唔好,亦都唔好喺個女面前講,MOM,YOU CAN DO IT XD!先頭講過,HKBUAS二年級教ADVERB (下年唔知,開咗學再CONFIRM)用ADVERB先要VERB,所以你可以用今個暑假同女女串定一啲日常用VERB,EAT, GO, PLAY, BUY, READ, WATCH, LOOK, DO, DANCE, SING...(串埋PAST TENSE)最好係佢會做嘅動作,佢寫JOURNAL先會用得返

再嚟教佢用AND同BUT寫長句,提佢用FIRST, NEXT, THEN, LAST技巧分段,記熟了下年會得心應手

HKBUAS的小朋友不要做坊間同年級嘅作業,因為會打亂佢哋平時學嘅進度,如ADVERB是小五才教的,再小二的練習只會有PRESENT TENSE同 PRESENT CONTINOUS TENSE,你女女做完後返學又用唔返出嚟,會唔開心

你花很多時間陪她溫書的嗎?其實每日15MIN就可以了,你同佢做口頭JOURNAL,叫佢講六句,講講吓就好多㗎喇!你同佢都冇咁大壓力啦!我啲小朋友都係一個WEEK溫1.5-2HRS㗎咋!唔駛成日溫,去玩吓啦!

再聊吧!
NIARA

原帖由 Schoolbus26 於 11-7-26 14:40 發表
佢地的英文咁無論是寫及講都應該好好, 學生是否每天都有很多寫作的呢?  佢地學的英文是否很深?  因為你地話小一二已經考很多adjective and adverb.  而且我想了解下佢地通識堂是學什麼呢? ...

佢哋唔係成日寫,係同一款寫好多次,寫到慣晒先再開新TOPIC。以班小鬼同我講,佢哋有時上堂會睇TOM AND JERRY,有啲班會有零食PARTY,加埋二十個同學輪住SHOW AND TELL,佢哋嘅英文堂真係好好玩

小一ADJECTIVE同小二ADVERB係教佢哋運用,唔係好深,都係教HAPPY, SAD, RED, BLUE或者SLOWLY, FAST...呢兩年嘅小朋友要習慣寫,唔識要先靠自己找答案,記得個P1仔開學無幾耐要寫MY FAMILY,爸爸喜歡茄汁但佢唔知茄汁點串,於是就打開雪櫃搵支茄汁抄,但唔記得擺返入去結果俾媽咪話。佢真係好可愛 ^W^,HKBUAS嘅小朋友就係咁樣幫自己,絕不港童

佢哋未有一科叫通識,係常識加科學,科學英文教,呢兩科俾我嘅感覺係班老師同小朋友一齊研究呢個世界,研究身邊的事物,從中得到知識,或者你講得冇錯,呢啲咪就係通識咯。最起碼嗰日個P1會同我講:「姐姐,哥士的加漂白水係會「銀呀」㗎!」

原帖由 elizatyy 於 11-7-26 19:24 發表
How about 中 / 數 level?

數學跟一般學校一樣~只係用英文教~~

中文...我都幾佩服佢哋教嘅中文,一年班寫作已開始用關聯詞,仲有四素句,人看句等等...其他小學很少咁教,班小朋友支筆都唔錯!唯閱讀理解練得不太夠。希望他們下年的新教材有進步!

什麼是四素句及人看句?

回復 2# niara 的帖子

hi niara,
thank you very much for your sharing.may I discuss with u about hkubas by PM or e-mail?

嘩,好詳盡呢!間學校有你咁有心嘅"姐姐",D小朋友真係有福氣!
  真慚愧 ,其實我平時只係同女女跟下功課,溫書只係默書同評估時...睇黎P2要每日溫番少少先得!
  詩集做緊啦,都幾深㗎,吾知比功課前有無教?我女有些吾明,吾知係咪上堂遊魂....好彩我一敎就明番(係喎!Mom, you can do it ! )
  吾好做坊間同年級嘅作業?我仲買左做暑假作業添...不過又真係幾格格不入,而且原來學校暑期功課都吾少(我以為無),所以D作業做左少少又停左了。我諗我都係同女女番睇P1嘅notes,溫故知新吧...
  p2我女女會入OLE中文寫作班,好似叫創作天地,老師話係比好弱或較好嘅入,其實我女成績表中文寫作係好嘅,但我又吾覺得佢寫得有咁好,所以吾知佢因好定吾好比老師選入去,不過點都好,話晒都係一個好好的學習機會,我都叫亞女比心機,吾好嘥學校比佢嘅機會。不過我又吾太明老師點同時照顧兩班吾同學習需要嘅小朋友呢?吾知係咪仲會分成兩小班呢?
  中文理解吾夠我都同意,我又見作業有好些未做,我諗要我個女做埋,吾好嘥
  其實講真,今年見女女寫作真係明顯進步,只係可能我心急,不過最緊要係培養到興趣~我女時不時會用白紙釘本簿仔,畫D公仔,用英文寫上句子同結局,"出版"佢自己嘅故事書仔,雖然好簡單兼有時會有錯,但比起一年前,有紋路好多,我覺得學校應記一功!

原帖由 niara 於 11-7-26 23:48 發表

回來了!繼續!
指教...不敢當,只係見足四年五個年級嘅學生,而我又真係好鍾意呢間學校啲小朋友,所以分享下,令唔知點幫個小朋友溫書嘅家長冇咁心急啫!希望幫到你

下年唔買書,以我推測係佢哋用四五年嘔心瀝血做嘅教材終於完成 ...

My son will start his P1 this Sept.  After viewing all your comments about the school, I really excite to see the change of my son in his new school life.  

Enjoy everyone!

原帖由 Schoolbus26 於 11-7-27 09:20 發表
什麼是四素句及人看句?

I want to know too ...

原帖由 c1234 於 11-7-27 12:20 發表
hi niara,
thank you very much for your sharing.may I discuss with u about hkubas by PM or e-mail?

好呀~~ PM吖~

原帖由 Schoolbus26 於 11-7-27 09:20 發表
什麼是四素句及人看句?

哈哈~係唔係覺得啲TERM好PRO呢?嘿嘿~

四素句,即句子內有四個要素:時、地、人、事,小朋友只要寫得出呢啲句子就OK!
例:
早上,媽媽到市場買菜
星期天,我和妹妹到圖書館看書

好易...係HKBUAS俾咗個PRO TERM....WAKA

人看句...我記得仲有人聽句、人動句、人感句同人說句
人看句:我看到天上有很多星星
人聽句:妹妹聽到小鳥在唱歌
等等...

呢啲都係LV1嘅題目,我覺得最難都係要小朋友掌握關聯詞嘅用法
想起都好笑,跟大家分享一下
我記得P1有一次要小朋友以「假如」作十句,是堂課,我見到很多句子都作得不錯,例如
假如我是超人,我便可以救日本的小朋友 (地震嘛)
不過最精彩的,是第十句:
假如我是老師,我便不會要小朋友做功課

衰豬~哇哈哈哈~

原帖由 jql 於 11-7-27 16:37 發表
My son will start his P1 this Sept.  After viewing all your comments about the school, I really excite to see the change of my son in his new school life.  

Enjoy everyone!

恭喜晒~~!

PS:圖中就是你的仔仔嗎?個肉緊樣好可愛啊
‹ 上一主題|下一主題