用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 升K2後感覺麻麻!!!
go

升K2後感覺麻麻!!! [複製鏈接]

雖然只係開咗學2個星期, 不過唔知點解感覺麻麻, 可能係老師想小朋友獨立啲, 所以跟得冇咁足, 記得上年開學冇耐, 班主任都有打電話嚟簡單傾幾句打聱招呼, 今年到似家都冇, 連寫紙仔比老師問問題同留電請佢回覆都連影都唔見 究竟係老師本身嘅問題, or 人數過多分身唔到, or我要求過呢???
   1    0    0    0

回復 1# 哈利媽 的帖子

雖然我的囡囡只是k1. 但感覺上好似有心冇力....... 偶然幸好有次機會到學校接放學, 但班主任要趕去開會, 因此一句起, 兩句止...... 感覺.....

請問k2有幾多班?

k2有8班, 所以每班有38個小朋友, 我感覺上真係太多個小朋友啦.... 老師真係冇心機同時間take care咁多人!!

回覆 1# 哈利媽 的文章

k2 8班, 每班38人計.合共304人

k1 11班, 每班30人計, 合共330人

都算人多.

今年K1 係10班, 無K1I, 所以應該300人左右.
K2 往年都有學生會轉校(e.g. cckg), 亦有可能有新插班生.
不過38人又真係幾多人.

原帖由 松鼠隊長 於 11-9-19 09:57 發表
k2 8班, 每班38人計.合共304人

k1 11班, 每班30人計, 合共330人

都算人多.

回覆 1# 阿仔媽媽 的文章

oh. 原來係十班~ thanks~ :D

原帖由 阿仔媽媽 於 11-9-19 12:31 發表
今年K1 係10班, 無K1I, 所以應該300人左右.
K2 往年都有學生會轉校(e.g. cckg), 亦有可能有新插班生.
不過38人又真係幾多人.

民生小朋友轉到cckg~~

雖然只是開學了三星期,但觀察到囝囝都很喜歡k2的老師和同學.

-課室的電腦由老師安排下,他們可以使用.
-又可以做小老師-"做組長服務同學".這是他最開心做的.
-又去音樂室玩.
---- 好多好多他也喜歡的.

有一天放學自接,老師都好好叫我們盡安排多幾次自接,她說自接對家長來說可能沒什麼,但對小朋友來說他們是一件大喜訊.這樣看,這位班主任都是由小朋友的心出發.

另今日囝囝有微燒,請了病假.老師也有打電話來問候他,還跟他傾了一會了,他開心到不得了.

哈利媽:最緊要都是由小朋友出發,他上學開心才是最重要.

咁阿仔都好鍾意返學, 不過總覺得同老師溝通不足, 我小朋友好多時都唔記得班主任個名, 只係成日話鍾意其他助教嘅老師?! 可能班主任真係好忙, 因為k1時未試過留紙仔都唔回覆電話....

大概如下,如有不正確,請其他mama更正,謝.
1)一星期有多少堂英文堂---30mins/堂x4,同普通話堂---30mins/堂x2
2)是否西人老師教英文---是, 學校有教拼音嗎---有,用letterland
3)學校有無電腦堂---k1,k2沒有,k3不知
4)有校車 去美孚嗎?價錢---有大約$700
5)此校 教學程度深定淺---中

回復 11# sony_ar 的帖子

十分同意~~

你K2是那一班呀!!

原帖由 sony_ar 於 11-9-21 13:32 發表
大概如下,如有不正確,請其他mama更正,謝.
1)一星期有多少堂英文堂---30mins/堂x4,同普通話堂---30mins/堂x2
2)是否西人老師教英文---是, 學校有教拼音嗎---有,用letterland
3)學校有無電腦堂---k1,k2沒有,k3不知
4) ...

I think $700 for sch bus is not enough, my gal gets on at Kwai Fong cost $930/month this year.

公司唔同, 美孚$700差不多. 就算TKO區都無我地嗰區咁貴.

返民生咁耐, 惟一失望係學校自己無校車, 有咩都投訢無門.  無理由因為保母車放棄好學校, 好無奈.

原帖由 fanmama 於 11-9-22 10:33 發表

I think $700 for sch bus is not enough, my gal gets on at Kwai Fong cost $930/month this year.

K2C... 有冇同班小朋友呀.

我反而唔喜歡太show嘅學校同老師, 感覺因為你俾左錢, 所以同你傾兩句, 係你面前係咁讚你個小朋友叻....
我大仔以前間學校就係咁, 學校好多交流, 老師又話我大仔乜叻物叻, 但一轉去民生, 特別係宜加升左上民小, 就知道天外有天....
老師做番佢地嘅本份就ok了, 係重要事項先同我傾就ok, 平時表現冇乜必要交代太多呢~~!

我覺得學校既然強調家校合作, 家長同老師的溝通係必須的. 並唔係想聽老師的讚美說話, 如果一直平穩無特別轉變, 亦唔會要求老師要不時匯報.

不過, 新學期開始, 特別是K1有些小朋友完全沒有上學經驗, 相信家長都會想知道, 小孩初次面對陌生環境的表現, 如何與其他小朋友相處. 其實同一學校, 有個別老師在開學初期會主動致電家長傾談, 所以應該同錢無關.

樓主只係寫紙仔想老師回覆, 除非老師真係留意唔到, 否則, 簡單回覆都無, 我覺得係個別老師有問題.

回復 11# sony_ar 的帖子

May I know what is the teacher-to-student ratio? Is the Native English Teacher (NET) also a class teacher (班主任)? From the school website, there are only 4 English teachers.

I want to apply for 2012-13 for my son but they won't accept 學券 next year. If there is no change in the teaching quality, may not apply.

Please share any comments. Thanks!
‹ 上一主題|下一主題