用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

火車站往紅馬 [複製鏈接]

請問紅馬家長,從火車站如何往紅馬最好,步行路程多久及會否過很多馬路? 正考慮報紅馬但交通是其中考慮,謝謝幫忙。
   0    0    0    0

火車站步行大約最少要20mins , 如果小朋友就再慢d .

可以在火車站坐綠色專線小巴到黃埔26 ,  6 (黃埔花園落車)  ,   6A ( 黃埔新村)  , 巴士8A (總站落車) , 大約行10mins 內.

Thank you!!!

原帖由 veravera1234 於 11-9-18 17:52 發表
請問紅馬家長,從火車站如何往紅馬最好,步行路程多久及會否過很多馬路? 正考慮報紅馬但交通是其中考慮,謝謝幫忙。

如果真係揀行路, 共需過三組交通燈。
可以出火車站平台出口(C)後經天橋往置富都會商場, 穿過商場後有一紅綠燈, 過馬路後沿天橋下行至紅鶯道口, 經過一組交通燈後可穿紅磡道車道側行人路或經紅鶯路/愛景街, 學校門口再過一條馬路。
愛收集舊書包、背囊的傻人

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 katrinafu 於 11-9-18 19:00 發表
火車站步行大約最少要20mins , 如果小朋友就再慢d .

可以在火車站坐綠色專線小巴到黃埔26 ,  6 (黃埔花園落車)  ,   6A ( 黃埔新村)  , 巴士8A (總站落車) , 大約行10mins 內. ...

應該唔駛.. 我以前由火車站行去海逸豪苑~漁人馬頭返工,都係20分鐘!不過,小朋友就可能要嘅...
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-9-21 13:20 發表

應該唔駛.. 我以前由火車站行去海逸豪苑~漁人馬頭返工,都係20分鐘!不過,小朋友就可能要嘅...

預鬆D 時間會好D , 因為仲有幾條馬路,  始終要樓主自己行一次計時才知 , 每人步伐都不一致.   
我平時火車站行去黃埔船, 都係要20mins  , 帶住阿女就半個鐘呀 ...

紅磡車站B出口,沿天橋往紅磡區,穿過半島豪庭及海濱南岸,就到紅馬門口.唔使過紅綠燈.

原帖由 veravera1234 於 11-9-18 17:52 發表

係咁就太好喇!謝謝。

好似有ga 6号幾綠巴係正門停, check 下

回復 1# pandabonita 的帖子

6X 係由黃埔花園經紅馬門口去尖沙咀

原帖由 一家的太陽 於 11-9-25 17:58 發表
紅磡車站B出口,沿天橋往紅磡區,穿過半島豪庭及海濱南岸,就到紅馬門口.唔使過紅綠燈.

仲系有瓦遮頭,呵呵
6號小巴吾經紅馬, 6A 會吾會經呀?

原帖由 nhk 於 11-9-25 13:20 發表
學校旁邊有樓盤施工,可能有些噪音。

系呀, 去年長實投左呢塊住宅地; 另外, 旁邊有另一塊商業用地都在七月尾推出。即是紅馬要比兩個物業圍住。
早排行海濱長廊,長實個地盤同紅馬真系好近。如果介意呢點,真系要落去看看才決定
不過,黃埔5間小學,都系以佢為首。入到梗系好啦
‹ 上一主題|下一主題