教育王國

標題: 聖公會李兆強小學(平田) [打印本頁]

作者: 心美    時間: 07-7-4 13:32     標題: 聖公會李兆強小學(平田)

比bk新版玩水,開個新既再傾過

[ 本文章最後由 心美 於 07-7-4 14:05 編輯 ]
作者: puiu318    時間: 07-7-4 13:34

Hello...心美,我都俾個新版激死啦.

原文章由 心美 於 07-7-4 13:32 發表
比bk新版玩水,開個新既再傾過

作者: 心美    時間: 07-7-4 13:41

有媽咪話我天過左1000個reply就post新野都睇唔到,我地個舊topic傾左過千,所以可能真係要開過新既先得
原文章由 puiu318 於 07-7-4 13:34 發表

作者: puiu318    時間: 07-7-4 13:49

可能是真的,post左好多次自己的都睇不到,明天我會去學校註冊.
暑假有咩活動?我個仔就一,三,五去游泳,二.四學籃球.他很喜歡户外活動的

原文章由 心美 於 07-7-4 13:41 發表
有媽咪話我天過左1000個reply就post新野都睇唔到,我地個舊topic傾左過千,所以可能真係要開過新既先得

作者: 心美    時間: 07-7-4 13:55

唔知妳天日知道邊班未呢
我都同囡囡報左游水,仲有跳舞/兵乓波/一些話劇班,所以都好充實
原文章由 puiu318 於 07-7-4 13:49 發表
可能是真的,post左好多次自己的都睇不到,明天我會去學校註冊.
暑假有咩活動?我個仔就一,三,五去游泳,二.四學籃球.他很喜歡户外活動的

作者: homingm    時間: 07-7-4 14:03

係囉,真係比bk玩c,打o左好幾篇但睇唔返,新版一點都不好,但我仔話新版好呀,媽咪唔駛成日掛住上bk同d媽咪傾計

puiu318,

我就是住富康的,我仔初初都是8:30上床睡覺,但其實習慣了6時起床,可以慢慢將上床睡覺的時間推遲,而家佢通常9:15入房睡覺,朝早6時起身都無問題,我覺得一來食完晚飯一陣間就要睡覺佢未必睡得著,二來食完晚飯後溫一陣書都好呀嘛

係呢,你仔仔編了班未呀?如果照升的的話我仔應升2C班,唔知會唔會同班呢,以我所知我仔班有一位同學已經退了,又係住呢頭附近(君傲灣)的,如果編埋同一班就好囉,可以互相照應,是但一個無返學都可以直接將功課交比老師

[ 本文章最後由 homingm 於 07-7-4 14:11 編輯 ]
作者: puiu318    時間: 07-7-4 14:06

心美;

你住在邊度呀?明天我會問下校務處個仔讀邊班,小二有分普通或精英班嗎?我都不太熟識學校的運作..多多提點一下.

原文章由 心美 於 07-7-4 13:55 發表
唔知妳天日知道邊班未呢
我都同囡囡報左游水,仲有跳舞/兵乓波/一些話劇班,所以都好充實

作者: 心美    時間: 07-7-4 14:10

homingm,妳仔仔咁攪笑

咁早就訓真好,我囡就算9點幾入房,都可以話訓唔著攪到成11點都得呀,e+通常10點幾訓,7點左右起身,放假唔叫佢,佢可以訓到10點幾架,豬黎架佢係
原文章由 homingm 於 07-7-4 14:03 發表
係囉,真係比bk玩c,打o左好幾篇但睇唔返,新版一點都不好,但我仔話新版好呀,媽咪唔駛成日掛住上bk同d媽咪傾計

puiu318,

我就是住富康的,我仔初初都是8:30上床睡覺,但其實習慣了6時起床,可 ...

作者: puiu318    時間: 07-7-4 14:11

homingm,

你的小朋友是仔仔呀?對嗎?都無所謂的,他一瞓落床就很快睡著的,新學期可以在富康到等啦.係啦....大約有幾多人在這邊上車,校車是大車嗎?thanks

原文章由 homingm 於 07-7-4 14:03 發表

puiu318,

我就是住富康的,我仔初初都是8:30上床睡覺,但其實習慣了6時起床,可 ...

作者: 心美    時間: 07-7-4 14:16

puiu318,
我住好近,德田
舊校無精英班,小三開始會打暈晒級名次平均咁分班,我都有好多野唔知架,靠大家互相提點
原文章由 puiu318 於 07-7-4 14:06 發表
心美;

你住在邊度呀?明天我會問下校務處個仔讀邊班,小二有分普通或精英班嗎?我都不太熟識學校的運作..多多提點一下.

作者: puiu318    時間: 07-7-4 14:20

你就好啦,好近啊.本來個仔現在的學校是在樓下,新學年就要搭校車了.你可以帶飯俾個女啦.

原文章由 心美 於 07-7-4 14:16 發表
puiu318,
我住好近,德田
舊校無精英班,小三開始會打暈晒級名次平均咁分班,我都有好多野唔知架,靠大家互相提點

作者: homingm    時間: 07-7-4 14:26

原文章由 puiu318 於 07-7-4 14:11 發表
homingm,

你的小朋友是仔仔呀?對嗎?都無所謂的,他一瞓落床就很快睡著的,新學期可以在富康到等啦.係啦....大約有幾多人在這邊上車,校車是大車嗎?thanks

YES, 我的小朋友是仔仔來O既,因為富康是頭3站,所以要咁早等車囉,是大車來o既,都有5個學生係呢個站上車o架。話時話,都唔單止我O地咁早就要等校車返學,其實係呢個站好多小朋友都係跨區返學,都係一樣咁早,所以都唔駛太擔心O既,小朋友好快會適應
作者: 心美    時間: 07-7-4 14:30

之前就係叫姐姐拎飯比個囡既,由3月起無再請姐姐就改左訂飯lu
好采藍田學校由幼稚園到中學都有唔小好既學校向附近,所以我想盡可能都唔願個囡搭校車
原文章由 puiu318 於 07-7-4 14:20 發表
你就好啦,好近啊.本來個仔現在的學校是在樓下,新學年就要搭校車了.你可以帶飯俾個女啦.

作者: ywtmama    時間: 07-7-4 19:47

比個網玩c! 攪咗幾日,現在先可以上到嚟!好茅盾暑假就到,好想比亞女抖抖,但亞女未放暑假已經心散, 寫字龍(非)鳳舞,好多教過生字煙消雲散, 點算?

[ 本文章最後由 ywtmama 於 07-7-4 19:54 編輯 ]
作者: homingm    時間: 07-7-4 20:45

原文章由 ywtmama 於 07-7-4 19:47 發表
比個網玩c! 攪咗幾日,現在先可以上到嚟!好茅盾暑假就到,好想比亞女抖抖,但亞女未放暑假已經心散, 寫字龍(非)鳳舞,好多教過生字煙消雲散, 點算?

我都有同感,自從考完試之後,已經好心晒,做功課馬馬虎虎,所以暑假一定要比佢有個計劃每日要做D mug,休息之餘仲要佢溫故知新,如果唔係,遲d開學mug都唔記得
作者: gloriap    時間: 07-7-4 23:22

我女p.1叩門ok
作者: puiu318    時間: 07-7-5 07:00

congratulation!!!!

我個仔都是叩門成功(不過他是升小二).
今年小一叩門多人嗎?我個日見都幾多人,插班小二只考小朋友,我們家長是不須In .

原文章由 gloriap 於 07-7-4 23:22 發表
我女p.1叩門ok

作者: shan-mama    時間: 07-7-5 08:20

恭喜,恭喜 多個同學仔啦, 買書未呀?你打算自已揍返定搭校車?

原文章由 gloriap 於 07-7-4 23:22 發表
我女p.1叩門ok

[ 本文章最後由 shan-mama 於 07-7-5 08:52 編輯 ]
作者: shan-mama    時間: 07-7-5 08:22

me too
原文章由 puiu318 於 07-7-4 13:34 發表

作者: shan-mama    時間: 07-7-5 08:49

請問各位媽咪:逢星期幾會默書呀?:time: 想遍排下時間表!

原文章由 ywtmama 於 07-7-4 19:47 發表

作者: homingm    時間: 07-7-5 10:02

原文章由 shan-mama 於 07-7-5 08:49 發表
請問各位媽咪:逢星期幾會默書呀?:time: 想遍排下時間表!

唔駛咁緊張呱,咁快就編定時間默書班班都唔同時間o既bor
作者: homingm    時間: 07-7-5 10:04

拔尖補底原來四年級開始先會有,到時由老師挑選
作者: 心美    時間: 07-7-5 10:25

ywtmama,

我囡都係咁,我尋晚發火,落左order今日唔準睇tv

作者: 心美    時間: 07-7-5 10:27

gloriap,

公喜晒呀,請問知唔知今年叩門收幾多個人呀?天講今年得4班小一咋係咪呀

我女p.1叩門ok

作者: 心美    時間: 07-7-5 10:29

puiu318,

妳又知唔知小二插班收幾多個呀?妳仔考試時多唔多人考

原文章由 puiu318 於 07-7-5 07:00 發表
congratulation!!!!

我個仔都是叩門成功(不過他是升小二).
今年小一叩門多人嗎?我個日見都幾多人,插班小二只考小朋友,我們家長是不須In .

作者: 心美    時間: 07-7-5 10:30

開學先會知架

原文章由 shan-mama 於 07-7-5 08:49 發表

作者: 心美    時間: 07-7-5 10:33

妳知唔知呢兩班係咩形式上堂架?即係課餘先另上堂定正常上課時間分班黎上架

原文章由 homingm 於 07-7-5 10:04 發表
拔尖補底原來四年級開始先會有,到時由老師挑選

作者: gloriap    時間: 07-7-5 11:44

thank you 各位
因早排電腦壞所以上唔到黎.....而家好生疏
4號去交左1200蚊...
作者: gloriap    時間: 07-7-5 11:52

原文章由 心美 於 07-7-5 10:27 發表
gloriap,

公喜晒呀,請問知唔知今年叩門收幾多個人呀?天講今年得4班小一咋係咪呀

唔知呀........
作者: 心美    時間: 07-7-5 12:19

gloriap,

我地二年班就貴25蚊
妳囡係1月8出世?我囡大妳囡囡都係2week
原文章由 gloriap 於 07-7-5 11:44 發表
thank you 各位
因早排電腦壞所以上唔到黎.....而家好生疏
4號去交左1200蚊...

作者: ywtmama    時間: 07-7-5 13:28

每班都唔同,如果你問到人攞書,可在暑假溫下先, 我就幫唔到你,我亞女d書已經比人mark咗!

作者: ywtmama    時間: 07-7-5 13:35

心美,
  新的私人傳訊,唔識攪 ,我未問侄仔,若果有的話copy比你,
作者: 心美    時間: 07-7-5 14:09

thanks!:loveliness:
原文章由 ywtmama 於 07-7-5 13:35 發表
心美,
  新的私人傳訊,唔識攪 ,我未問侄仔,若果有的話copy比你,

作者: 心美    時間: 07-7-5 14:27

上年jazzmama比左一,二年級d書我,雖然係舊版,但都可以睇住先,因都係改左dd野即 e+果d都可以得閒溫故知新

原文章由 ywtmama 於 07-7-5 13:28 發表
每班都唔同,如果你問到人攞書,可在暑假溫下先, 我就幫唔到你,我亞女d書已經比人mark咗!

作者: lai8888    時間: 07-7-5 16:01

原文章由 心美 於 07-7-5 10:29 發表
puiu318,

hihi咁多位靚ma

作者: puiu318    時間: 07-7-5 17:37

心美:

今日好開心,個仔回家跟我說他全年總成績全級第二,(因他的畫畫較差,拉低了成績)不過我都已經開心到不得了.畢業典禮當日上台領獎,還有獎學金.我的姐姐問他要甚麼禮物,他講甚麼他都喜歡,但不可以太貴,因為媽媽不喜歡買太貴的東西.其實我聽到之後個心好Sweet,覺得平時沒有白教他.

今早去註冊了,所見不多人.只有四.五個左右,不過唔知是否全部都是小二,因為考試個日小二至小四在同一教室考試的.大約有二十幾人

原文章由 心美 於 07-7-5 10:29 發表
puiu318,

作者: 心美    時間: 07-7-5 17:48

puiu318,

真係好鄧妳開心,仔仔成績咁好又咁生性,好有福呀妳

原文章由 puiu318 於 07-7-5 17:37 發表
心美:

今日好開心,個仔回家跟我說他全年總成績全級第二,(因他的畫畫較差,拉低了成績)不過我都已經開心到不得了.畢業典禮當日上台領獎,還有獎學金.我的姐姐問他要甚麼禮物,他講甚麼他都喜歡,但不可以太貴 ...

作者: puiu318    時間: 07-7-5 18:16

心 美:
        但我平時對他幾嚴,細個時他的祖父母都話我惡,當時甚麼人都說我太嚴,我指的不是成績,而是對人處事的態度.食飯禮儀等等.
證明三歲定八十是對的,不過他很聽我的話.

原文章由 心美 於 07-7-5 17:48 發表
puiu318,

作者: shan-mama    時間: 07-7-5 23:55

其實有啲課外活動學緊,怕撞正要默書唔停唔停好jar!
原文章由 homingm 於 07-7-5 10:02 發表

唔駛咁緊張呱,咁快就編定時間默書班班都唔同時間o既bor

[ 本文章最後由 shan-mama 於 07-7-6 00:02 編輯 ]
作者: homingm    時間: 07-7-6 01:07

原文章由 shan-mama 於 07-7-5 23:55 發表
其實有啲課外活動學緊,怕撞正要默書唔停唔停好jar!   

如果小朋友幼稚園時已習慣有默書的話,升小一後都會容易適應的,通常老師會在一星期前比默書範圍,每天都溫少少,到默書果日都應該無問題o既。係呢,你住邊區呀?小朋友有幾多樣課外活動學緊呢
作者: gloriap    時間: 07-7-6 01:14

原文章由 心美 於 07-7-5 12:19 發表
gloriap,

我地二年班就貴25蚊
妳囡係1月8出世?我囡大妳囡囡都係2week

yes 我女係要遲1年;1月係大女
又係未慣新bk.......
作者: homingm    時間: 07-7-6 02:01

原文章由 心美 於 07-7-5 10:33 發表
妳知唔知呢兩班係咩形式上堂架?即係課餘先另上堂定正常上課時間分班黎上架

印象中校長好似講過拔尖補底的課程應該是課餘時間上的,被選入該科拔尖的到時就一齊上
作者: shan-mama    時間: 07-7-6 09:42

就係因為幼稚園時冇默書lor..... 我住油塘.暫時學緊4
樣.未計summer.不過都係興趣班.如果早知學校訂書開學先派,我就自已買啦,起碼知道啲書深唔深啞!!!!!!!!!!!:cry: 1
原文章由 homingm 於 07-7-6 01:07 發表

如果小朋友幼稚園時已習慣有默書的話,升小一後都會容易適應的,通常老師會在一星期前比默書範圍,每天都溫少少,到默書果日都應該無問題o既。係呢,你住邊區呀?小朋友有幾多樣課外活動學緊呢

[ 本文章最後由 shan-mama 於 07-7-6 09:45 編輯 ]
作者: shan-mama    時間: 07-7-6 09:48

最細都係我個女lo,10月!!!!!呢度好似女小啲,係嗎 |
原文章由 gloriap 於 07-7-6 01:14 發表

yes 我女係要遲1年;1月係大女
又係未慣新bk.......

作者: shan-mama    時間: 07-7-6 09:54

我都恭喜你 .
原文章由 心美 於 07-7-5 17:48 發表

puiu318,

作者: 心美    時間: 07-7-6 10:56

shan-mama,

如果妳4樣興趣班都係會9月平日放學上既,我覺會多左d,因妳唔知囡囡會唔會參加學校既嘜班物班,我囡上女童軍就逢2放4:15,有d同學仔會上節奏樂班/唱遊班,呢d老師揀既如果上又晏d放學架,撞正又要上額外興趣班就果日真係無咩時間架喇.

原文章由 shan-mama 於 07-7-6 09:42 發表
就係因為幼稚園時冇默書lor..... 我住油塘.暫時學緊4
樣.未計summer.不過都係興趣班.如果早知學校訂書開學先派,我就自已買啦,起碼知道啲書深唔深啞!!!!!!!!!!!:cry: 1

作者: homingm    時間: 07-7-6 11:03

原文章由 shan-mama 於 07-7-6 09:42 發表

哦,如果幼稚園無默書呢樣,咁升小一之後真係要慢慢適應了,尤其英文生字spelling,要稔稔方法幫一幫佢,令佢無咁怕囉 英文書係用Longman的,我覺得Longman的補充練習都唔錯,尤其果本英文強化測驗卷,比佢做下,等小朋友習慣下測驗考試模式我覺得好有幫助
作者: puiu318    時間: 07-7-6 13:23

thank you..

我相信你們的小朋友都好愛自己的父母,因為他們都應該感受到父母對自己的關懷及愛護.

原文章由 shan-mama 於 07-7-6 09:54 發表
我都恭喜你 .  

作者: homingm    時間: 07-7-6 14:16

原文章由 心美 於 07-7-6 10:56 發表
shan-mama,

如果妳4樣興趣班都係會9月平日放學上既,我覺會多左d,因妳唔知囡囡會唔會參加學校既嘜班物班,我囡上女童軍就逢2放4:15,有d同學仔會上節奏樂班/唱遊班,呢d老師揀既如果上又晏d放學架,撞正又要上額外 ...

如果平曰放學後都參加4樣興趣班又真係幾多下囉,升小一後我都唔敢幫呀仔報讀平日的興趣班,唯有將d活動放在星期六囉。
作者: homingm    時間: 07-7-6 14:21

話時話今次考完試都咁耐啦,D試卷都仲未派o既 但高年班都知道晒分數囉bor,我o地一年班又會咁耐o既,唔通下個星期五散學禮連同成績表一次派比家長
作者: homingm    時間: 07-7-6 14:29

心美>>今晚可否幫我睇睇你囡囡今日派果份通告關於咩o野o既?因我仔唔記得帶回來。Thanks
作者: puiu318    時間: 07-7-6 14:30

Homingm,

你們現在還未知成績...真有點耐啊.

原文章由 homingm 於 07-7-6 14:21 發表
話時話今次考完試都咁耐啦,D試卷都仲未派o既 但高年班都知道晒分數囉bor,我o地一年班又會咁耐o既,唔通下個星期五散學禮連同成績表一次派比家長

作者: 心美    時間: 07-7-6 14:58

尋日咁岩問左班主任,佢話學校要再check卷,一派會全部咁多班一齊派,所以唔輪到老師話樹喎:-|
原文章由 homingm 於 07-7-6 14:21 發表

作者: 心美    時間: 07-7-6 15:00

homingm,

OK 尾溫提
原文章由 homingm 於 07-7-6 14:29 發表
心美>>今晚可否幫我睇睇你囡囡今日派果份通告關於咩o野o既?因我仔唔記得帶回來。Thanks

作者: 心美    時間: 07-7-6 15:03

新校睇卷超快,星期四考完,星期五已經可以睇幾份既成績........

原文章由 puiu318 於 07-7-6 14:30 發表
Homingm,

你們現在還未知成績...真有點耐啊.

作者: 心美    時間: 07-7-6 15:07

me 2
所以sat好忙架

原文章由 homingm 於 07-7-6 14:16 發表

如果平曰放學後都參加4樣興趣班又真係幾多下囉,升小一後我都唔敢幫呀仔報讀平日的興趣班,唯有將d活動放在星期六囉。

作者: homingm    時間: 07-7-6 16:32

puiu318>>你仔仔好o力仔bor,考得咁好成績 係呢,你仔仔幼稚園是否讀將軍澳區o既幼稚園o架?介唔介意講下邊間呀?我仔係讀富康德寶
作者: 心美    時間: 07-7-6 23:00

homingm,

我囡無通告派喎??

原文章由 homingm 於 07-7-6 14:29 發表

作者: homingm    時間: 07-7-7 05:21

奇怪?明明手冊話要簽通告,但又唔見有

原文章由 心美 於 07-7-6 23:00 發表
homingm,

我囡無通告派喎??

作者: puiu318    時間: 07-7-7 07:38

homingm,

他是在沙田讀的,因為之前我是在住在沙田.他的幼稚園老師的教導方式我覺得不錯,但是今年開始要跟弟弟在將軍澳搵幼稚園,就唔知邊間好了.你們有好的介紹嗎?

原文章由 homingm 於 07-7-6 16:32 發表
puiu318>>你仔仔好o力仔bor,考得咁好成績 係呢,你仔仔幼稚園是否讀將軍澳區o既幼稚園o架?介唔介意講下邊間呀?我仔係讀富康德寶

作者: puiu318    時間: 07-7-7 07:42

homingm,

係啦,忘記話你知註冊個日吳小姐講遲些會
                 通知我個仔讀邊班.

原文章由 homingm 於 07-7-7 05:21 發表

作者: shan-mama    時間: 07-7-7 08:03

心美,

多謝你的意見呀!我就係要唸下啲興趣班cut or改sat學lor. 請問學校嘅興趣班是否(同一個小朋友小一學完小二)繼續可以讀呢?
原文章由 心美 於 07-7-6 10:56 發表
shan-mama,

如果妳4樣興趣班都係會9月平日放學上既,我覺會多左d,因妳唔知囡囡會唔會參加學校既嘜班物班,我囡上女童軍就逢2放4:15,有d同學仔會上節奏樂班/唱遊班,呢d老師揀既如果上又晏d放學架,撞正又要上額外 ...

作者: shan-mama    時間: 07-7-7 08:13

homingm,

謝謝你!
等我再買longman的補充練習先.請問英默要默幾多個生或句字呢?

原文章由 homingm 於 07-7-6 11:03 發表

哦,如果幼稚園無默書呢樣,咁升小一之後真係要慢慢適應了,尤其英文生字spelling,要稔稔方法幫一幫佢,令佢無咁怕囉 英文書係用Longman的,我覺得Longman的補充練習都唔錯,尤其果本英文強化測驗卷, ...

作者: 心美    時間: 07-7-7 10:07

homingm,

我囡手冊無寫有通告 莫非班班唔同

原文章由 homingm 於 07-7-7 05:21 發表

作者: 心美    時間: 07-7-7 10:21

呢個我就唔知喇,因我囡除左女童軍其他都無參加,妳叫妳的小朋友開學時留心天下老師講野,老師會問邊個小朋友有興趣上呢
d班就舉手,老師再揀架,我囡發夢天唔到無舉手,就連被揀既機會都無:-|
原文章由 shan-mama 於 07-7-7 08:03 發表
心美,

多謝你的意見呀!我就係要唸下啲興趣班cut or改sat學lor. 請問學校嘅興趣班是否(同一個小朋友小一學完小二)繼續可以讀呢?

作者: gloriap    時間: 07-7-7 12:48

原文章由 shan-mama 於 07-7-5 08:20 發表
  恭喜,恭喜 多個同學仔啦, 買書未呀?你打算自已揍返定搭校車?

妳小朋友都小一?唔搭校車lu
作者: gloriap    時間: 07-7-7 12:51

原文章由 心美 於 07-7-7 10:21 發表
呢個我就唔知喇,因我囡除左女童軍其他都無參加,妳叫妳的小朋友開學時留心天下老師講野,老師會問邊個小朋友有興趣上呢
d班就舉手,老師再揀架,我囡發夢天唔到無舉手,就連被揀既機會都無:-|

女童軍花 $$$.....小一可以
作者: homingm    時間: 07-7-7 13:28

我兩個仔都係讀德寶英文幼稚園的,細仔就快升K3,係TKO德寶都算出名,點出名法,出名課程深,K2已開始中英文要默書,數學已開始加減法,中文已開始重組句子,所以都比較吹谷下的,但如果適應得好的話升小一會比較輕鬆,D家長喜歡揀佢就係因為這個原因,而且區內的學校也喜歡德寶出來的學生。如果想輕鬆一點,在寶林的宣道會欣怡幼稚園口啤都唔錯,老師很有愛心,都很受區內家長歡迎的。你樓下果間聽講口啤麻麻地,識有D朋友仔讀讀下又轉校,唔知係咪係呢

原文章由 puiu318 於 07-7-7 07:38 發表
homingm,

他是在沙田讀的,因為之前我是在住在沙田.他的幼稚園老師的教導方式我覺得不錯,但是今年開始要跟弟弟在將軍澳搵幼稚園,就唔知邊間好了.你們有好的介紹嗎?

作者: ywtmama    時間: 07-7-7 15:31

homingm, 心美,
    有通告呀!大致講暑期活動若報咗名一定要出席, 今年會九月三日開課, 我諗小一就可能一號開課, 另外兩張是2006-2007d學生公開活動得獎名單!
作者: homingm    時間: 07-7-8 03:00

原來係咁,thank you 開學應該是九月三日了,因九月一日是星期六。五月份我仔都有參過公開活動都有拿到獎,但我唔記得幫佢填手冊裡面的動藝之星,應該無得補交o瓜

原文章由 ywtmama 於 07-7-7 15:31 發表
    有通告呀!大致講暑期活動若報咗名一定要出席, 今年會九月三日開課, 我諗小一就可能一號開課, 另外兩張是2006-2007d學生公開活動得獎名單!

作者: wfmic922    時間: 07-7-8 08:36

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????/

[ 本文章最後由 wfmic922 於 07-7-8 08:41 編輯 ]
作者: 2jmama    時間: 07-7-8 08:45

早晨,請問你o地知o吾知幾時會知道來緊9月讀邊班.會o吾會新生家長日先知呢

早幾日比o左書簿費,同時係學校買咗金龍既校服.
作者: ywtmama    時間: 07-7-8 10:17

2jmama,
    我們舊年就大概8 月尾會收信, 果時就會通知讀邊班!
作者: 2jmama    時間: 07-7-8 15:30

收到.係8月尾有日係迎新日,同時要家長一齊去.又要請假啦.

thanks
原文章由 ywtmama 於 07-7-8 10:17 發表
2jmama,
    我們舊年就大概8 月尾會收信, 果時就會通知讀邊班!

作者: homingm    時間: 07-7-8 20:51

返埋下個星期就放暑假了,想請問大家之前學校有否出通告話訂暑期作業的呢?因我唔記得有定無 會唔會學校另外比暑期功課比學生做呢?
作者: 心美    時間: 07-7-9 12:55

我都有諗過唔知有無暑假作業派,又真係無叫過比$

原文章由 homingm 於 07-7-8 20:51 發表
返埋下個星期就放暑假了,想請問大家之前學校有否出通告話訂暑期作業的呢?因我唔記得有定無 會唔會學校另外比暑期功課比學生做呢?

作者: 心美    時間: 07-7-9 12:57

問亞囡佢又話無,我叫佢今日問老師,放學打比我時話已經攞返張通告,要今晚簽返天日交....
原文章由 ywtmama 於 07-7-7 15:31 發表

作者: homingm    時間: 07-7-9 13:15

心美>>今日派晒卷了,今次有進有退啦,但都算滿意,每科都有八十幾九十幾分,數學最唔抵,小心一點會更拿更高分,現在只得九十分。小朋友就是這樣,成日都論論盡盡,唔係唔識,而係太唔小心。
作者: 心美    時間: 07-7-9 16:06

係??衰女向電話唔講比我天,一定唔方會係好野:cry:

原文章由 homingm 於 07-7-9 13:15 發表
心美>>今日派晒卷了,今次有進有退啦,但都算滿意,每科都有八十幾九十幾分,數學最唔抵,小心一點會更拿更高分,現在只得九十分。小朋友就是這樣,成日都論論盡盡,唔係唔識,而係太唔小心。

作者: homingm    時間: 07-7-9 17:31

原來今日先派通告話明天帶支票訂暑期作業

原文章由 心美 於 07-7-9 12:55 發表
我都有諗過唔知有無暑假作業派,又真係無叫過比$

作者: ywtmama    時間: 07-7-9 18:13

心美,
     metoo, 我個都無題,有驚有喜,普通話筆試進步最大由唔合格都拿滿分,中�英文課文就退哂步,幾乎唔合格,好在其它卷保持到, 數�常保持到九十幾,
我盡量叫自己唔好發火 ,還要讚她好叻拿滿分!
今次成績表唔知會否有埋級名次?我女話xxx全級第二名!
作者: ywtmama    時間: 07-7-9 18:18

各位mami近日流感好犀利,要注意自己同小朋友身體,飲多d水, 唔好去人多的地方!
作者: homingm    時間: 07-7-9 20:47

yetmama>>你囡囡都有好大進步呀,都要讚下佢。聽同校車高年班姐姐講,如果全班考5名內成績表就會有全級名次

原文章由 ywtmama 於 07-7-9 18:13 發表
心美,
     metoo, 我個都無題,有驚有喜,普通話筆試進步最大由唔合格都拿滿分,中�英文課文就退哂步,幾乎唔合格,好在其它卷保持到, 數�常保持到九十幾,
我盡量叫自己唔好發火 ,還要 ...

作者: gloriap    時間: 07-7-9 23:39

原文章由 2jmama 於 07-7-8 08:45 發表
早晨,請問你o地知o吾知幾時會知道來緊9月讀邊班.會o吾會新生家長日先知呢

早幾日比o左書簿費,同時係學校買咗金龍既校服.

hi

妳小朋友9月小一嗎? 我女亦係呀
作者: 心美    時間: 07-7-10 13:16

我囡就中/英/數主卷全部都退晒部,聆聽/口試/默書果d就ok,進步(小小)既多,常識就keep到同上學期差不多,一樣係普通話進步最多,但無妳囡囡咁勁,佢得95即,測驗已經退左步,所以整體都差左好多:cry:
原文章由 ywtmama 於 07-7-9 18:13 發表
心美,

作者: 心美    時間: 07-7-10 13:20

無睇埋下面添
我今次好高eq呀,一d都無發火,可能無希望就唔會有失望啦,所以無激動呀我
唔怪得我係咁以天過亞囡講什麼全級第二啦,我仲更正佢係全班唔係全級添,原來真係有o架
心美,

作者: 心美    時間: 07-7-10 13:37

ywtmama,

剛剛再問個囡,原來全級考1,2果兩位就係向我地班,勁人多咁我地要更努力喇:)

[ 本文章最後由 心美 於 07-7-10 13:39 編輯 ]
作者: 心美    時間: 07-7-10 15:46

天日買果本暑期作業17蚊本都幾平喎,有成半價咁多
作者: homingm    時間: 07-7-10 17:38

我都覺得暑期作業好平好抵,睇來1E班真係O力人多WOR  

原文章由 心美 於 07-7-10 15:46 發表
天日買果本暑期作業17蚊本都幾平喎,有成半價咁多

作者: shan-mama    時間: 07-7-11 10:09

唉!各位媽媽,睇見你哋真係小啲EQ都唔得呀,我都要學定啲EQ班啦!!!:-| :-| \
心美,

作者: shan-mama    時間: 07-7-11 10:12

2jmama個仔都係小一架!
暫時小一生媽咪好似得2jmama, 你同我咋!如果再有啲媽咪加入分享重好
原文章由 gloriap 於 07-7-9 23:39 發表

hi

妳小朋友9月小一嗎? 我女亦係呀

[ 本文章最後由 shan-mama 於 07-7-11 10:21 編輯 ]
作者: 心美    時間: 07-7-11 15:55

E+舊個topic又用得返,咁我地向邊樹繼續傾好呢
作者: homingm    時間: 07-7-11 16:41

原文章由 心美 於 07-7-11 15:55 發表
E+舊個topic又用得返,咁我地向邊樹繼續傾好呢

吓,舊果個用得番咩,不過都算啦,橫定呢樹都多o左D新家長係呢度傾,咁我o地不如就就繼續係呢樹傾啦

係呢,請問你O地今日係比Cash定比支票比小朋友帶回校買暑期作業呀?昨天我寫定張票比呀仔帶番學校,點知張票不翼而飛 結果要班主任幫佢比住$17。佢就話張票比o左位同學,但果位同學係老師面前又話無

我有點不明白,點解要小朋友自己去禮堂交$比書商,而唔係班主任集齊一次過比呢?

[ 本文章最後由 homingm 於 07-7-11 17:04 編輯 ]
作者: 2005wingma    時間: 07-7-11 16:55

心美,原來你們已經開了個新topic,多謝你話我知,否則,我就會同你們失散了。我終於返來這個大家庭了。
作者: 心美    時間: 07-7-11 17:31

我比CASH,因支票剛剛用晒

訓練佢地咩都要自己黎掛
原文章由 homingm 於 07-7-11 16:41 發表

吓,舊果個用得番咩,不過都算啦,橫定呢樹都多o左D新家長係呢度傾,咁我o地不如就就繼續係呢樹傾啦

係呢,請問你O地今日係比Cash定比支票比小朋友帶回校買暑期作業呀?昨天我寫定張票比呀仔帶 ...

作者: 心美    時間: 07-7-11 17:34

因BK改左版後,個TOPIC POST左野但完全睇唔到,所以開過一個新既繼續傾囉,如果唔係就失晒聯絡架喇
原文章由 2005wingma 於 07-7-11 16:55 發表
心美,原來你們已經開了個新topic,多謝你話我知,否則,我就會同你們失散了。我終於返來這個大家庭了。

作者: puiu318    時間: 07-7-12 09:27

各位媽咪好...........好耐無上網.....暑假快開始,我相信媽咪們都比平日忙好多啦.

原文章由 心美 於 07-7-11 17:34 發表
因BK改左版後,個TOPIC POST左野但完全睇唔到,所以開過一個新既繼續傾囉,如果唔係就失晒聯絡架喇

作者: 心美    時間: 07-7-12 10:24

homingm,

妳知唔知妳仔仔英文科係C班雙第一名呀,好叻仔呀
作者: 心美    時間: 07-7-12 10:26

真係幾頭痛,因要搵婆婆湊全日,要夾時間好煩...........:-|
原文章由 puiu318 於 07-7-12 09:27 發表
各位媽咪好...........好耐無上網.....暑假快開始,我相信媽咪們都比平日忙好多啦.

作者: homingm    時間: 07-7-12 10:31

話時話,除o左呢本暑期作業之外,老師會唔會比另外的功課比小朋友做呢?睇新校果邊有媽咪話P.2升P.3要買成3本暑期作業

仲有,唔知今年學校升中成績如何呢?我見有D學校網上已公佈了升中成績,我O地學校都仲未可以睇到O添

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5