教育王國

標題: 其實有冇人小一至小六都要媽咪在身邊温書,才有好成績. [打印本頁]

作者: maybaby    時間: 10-12-31 22:35     標題: 其實有冇人小一至小六都要媽咪在身邊温書,才有好成績.

如題......
作者: moon988    時間: 11-1-1 21:32

原帖由 maybaby 於 10-12-31 22:35 發表
如題......

不一定,因我有個朋友有兩個仔,兩個她都有陪讀,大仔成績很好,但細仔就吾得啦,日日坐在旁陪讀,讀到中一二都是這樣,老師都見了幾次,因時時欠交功課。
作者: maybaby    時間: 11-1-1 22:07

其實係幾時要放手呢!我仔現在小一,我睇佢情況,係要人捉住佢黎温,佢先肯温.
作者: MonkeyGirl    時間: 11-1-2 20:21     標題: 回覆 3# maybaby 的文章

真係好睇個人, 但你仔仔只是 小一, 比多點時間他吧!!
作者: yuenwa    時間: 11-1-3 00:03

小一咁細, 唔好話自律性唔夠, 連應該點溫都唔知啦, 點可以放手啊!

我個女小二, 個班主任叫我地放手唔好理佢d功課, 結果佢d英文grammer—塌糊塗, 我今個聖誕假要花好多心機先教返好。
作者: 晴雨公仔    時間: 11-1-3 00:53

老師不是常常叫我們督促子女學習嗎? 我想小學階段, 自律性不足, 仍然要"督促".
作者: miffy    時間: 11-1-3 09:21

作者: kikiboy    時間: 11-1-3 09:48

如果媽咪在身邊温書就有好成績咁就好咯, 最驚有媽咪在身邊温書都冇好成績啫.
作者: HTLT    時間: 11-1-3 09:54

小兒小一, 我要番工, 每朝講清楚要的範圍(如有 dictation / test / exam), 放工後 check 功課, 預默/問書.  Listening, oral 和常識靠自己日常經驗, 冇理佢.  成績80-100.
作者: miffy    時間: 11-1-3 11:51

作者: HTLT    時間: 11-1-3 12:10     標題: 回覆 10# miffy 的文章

尚有一K1妹妹, 每晚都好趕, 透不過氣. 不知幾時放手.
作者: miffy    時間: 11-1-3 12:26

作者: 熊媽    時間: 11-1-3 23:28

原帖由 kikiboy 於 11-1-3 09:48 發表
如果媽咪在身邊温書就有好成績咁就好咯, 最驚有媽咪在身邊温書都冇好成績啫.

好讚成,我日日放工返來同阿仔對功課,溫默書,近考試時都同佢溫,不過小朋友自己都唔知點叫溫書,一行開就發呆.不過成績都係麻麻,70-80分.
作者: qkhui    時間: 11-1-4 09:32

要返工真係無時間.. 小朋友有時都想自己溫, 但你講得岩, 佢地都唔知點叫溫書.. 可能以為睇一次就=巳溫佐.. 小兒今年小三, 第一次考完試同班主任傾計. 班主任叫我要同仔仔努力o的. 成績麻麻地, 但其實我滿意的(都在全級中上), 我同老師講, 我想依家開始慢慢放手, 等佢自己試下, 點知老師叫我遲o的先.. 我話依家小三再唔放, 一路上都唔可以放手, 因為一到小五真係唔敢比佢地自己試, 依家小三同小四都仲可以輸得起, 我相信都仲可以追得返.. 不過都明白, 有時真的很難取捨....

原帖由 熊媽 於 11-1-3 23:28 發表

好讚成,我日日放工返來同阿仔對功課,溫默書,近考試時都同佢溫,不過小朋友自己都唔知點叫溫書,一行開就發呆.不過成績都係麻麻,70-80分.

作者: shadowrainbow    時間: 11-1-5 16:19

原帖由 maybaby 於 11-1-1 22:07 發表
其實係幾時要放手呢!我仔現在小一,我睇佢情況,係要人捉住佢黎温,佢先肯温.
我都係一樣,有排捱.......
作者: kayan19    時間: 11-1-6 13:51

作者: kikiboy    時間: 11-1-6 14:12     標題: 回復 16# kayan19 的帖子

有人假期28樣功課, 有人一放完假返學第一日就考試......
你話係唔係叫做放假呢?
作者: 熊媽    時間: 11-1-7 00:10

原帖由 qkhui 於 11-1-4 09:32 發表
要返工真係無時間.. 小朋友有時都想自己溫, 但你講得岩, 佢地都唔知點叫溫書.. 可能以為睇一次就=巳溫佐.. 小兒今年小三, 第一次考完試同班主任傾計. 班主任叫我要同仔仔努力o的. 成績麻麻地, 但其實我滿意的(都在全 ...

我都想可以慢慢放手,因為我兩公婆一起睇住個大了,家中還有細仔3歲要照顧.無工人,要奶奶幫手,不過我d一放工,佢就唔理了,大細都交返比我d.不過好在我老公可以早d返來睇住個仔做功課,跟住我就對功課,溫下書,老公都叫放手比阿仔自己搞,錯由佢錯,不過小一我都係唔放心,而且阿仔個性格好百厭,都係要全程係後面跟住,如果唔係,佢都無心學習.我試過幼稚園時,諗住唔太緊張佢溫習,點知,成績一落千仗.現在跟的實,成績都係麻麻,上唔去.放手,都唔知會變成點.
所以小朋友讀書辛苦,父母都辛苦,自己又不自覺好緊張佢d成績,香港那一間學校唔睇成績,唔睇分數啊?所以好多時跟阿仔關係都好緊張.我兩個仔,人都瘋了.
養兒一百歲,長憂九十九.
作者: qkhui    時間: 11-1-7 10:19     標題: 回復 18# 熊媽 的帖子

係.. 完全明白現在的父母感受, 有時真係好佩服有些家長真係可以唔理子女的成績, 放手比佢地自己.. 我都好想..
依家亞仔小三, 如果你問我, 看返轉頭, 小一OR 小二開始放手比佢自己, 我會答你會.. 或某些科目比佢自己. 因為仲有機會比佢改進, 但到依家小三, 想但唔敢...
作者: mymelody2003    時間: 11-1-10 11:19

囝囝小一第一次測驗, 我放手冇迫佢, 成續只得全級中間, 之後既考試我同佢一齊溫, 仲要整左好多有關課程的練習比佢做, 最後佢可以考到全級90人的頭15名!  所以我認為小學階段最好可以扶助下小朋友, 尤其考他們溫習的技巧, 最重要係令佢明白溫習既態度!

現在他小二了, 我用的方法沒有變, 所以測驗時都可以keep住全級頭15名內; 但我想提醒一些去補習社既媽咪們, 不要過份依賴他們, 最好還是自己和小朋友重溫一次吧! 雖然我是在職的, 放工回家後才與他溫習的確時間有限, 但很有用的.
作者: SEI    時間: 11-1-10 13:09

在現在的教育制度下, 子女和父母都係受害者, 但無辦活唔跟呢個遊戲規則去玩(只求分數), 實在無奈 !
作者: ANChan59    時間: 11-1-10 14:38

We did it in different way.

At P1, we told my boy, pack the school bag, do homework, revision, preparation for exam are his responsibility. Of course, the results not flying color, this is the most critical point, can you accept that? But from P4 onward, his performance improved alot by himself. From P5 2nd semester onward, all straight As.
作者: miffy    時間: 11-1-11 12:47

作者: HIN2003    時間: 11-1-11 14:54

原帖由 miffy 於 11-1-11 12:47 發表
我有時都會咁諗, 如果我緊張d, 幫多d, 我仔成績會再前dd。

但我識得一些比我仔大的小朋友, 父母一直以來都好緊張學業, 到高年級時, 唔係唔叻, 係踢一腳郁一郁, 完全唔識自己緊張, 真正父母做幾多, 佢就做幾多, 到再 ...

我就一定唔會跟到尾.雖然跟多d成績可能會好d, 但對小朋友根本無益處, 只會更加依賴
作者: Naurto    時間: 11-1-11 23:53

今日的港童就是昨日港爸, 港媽做成的. 要爸媽陪讀才有好成績,  那日後出來工作誰陪他們呢.....
作者: 小豬嘜    時間: 11-1-12 08:32

我都係要番工既媽咪,我要佢溫習既方法係做額外既工作紙. 一來自己放工時間好少.二來冇理由成日望住佢先至溫書. 索性俾工作紙佢做.用來溫習.
如要默書的話,當然自己溫,溫完夜晚同佢默。
作者: Laputa    時間: 11-1-12 09:46

I also agreed with miffy's view.  it's important to give them the technique, motivation and sense of responsibilities.  受之以鱼不如授之以渔.  It's even more important to start these training in P.1 because they will accept all the new things/routine in P.1, but once they know you can 陪讀, then it would be much harder to get rid of the dependency from parents.  

原帖由 miffy 於 11-1-11 12:47 發表
我有時都會咁諗, 如果我緊張d, 幫多d, 我仔成績會再前dd。

但我識得一些比我仔大的小朋友, 父母一直以來都好緊張學業, 到高年級時, 唔係唔叻, 係踢一腳郁一郁, 完全唔識自己緊張, 真正父母做幾多, 佢就做幾多, 到再 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5