教育王國

標題: (將軍澳尚德村某間幼稚園)請問大家有無試過這個無理經歷? [打印本頁]

作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-14 23:24     標題: (將軍澳尚德村某間幼稚園)請問大家有無試過這個無理經歷?

其實事情已困擾我們家庭差不多半年了,但一直沒有受到政府部門和學校正視,希望大家為我們家庭評一評理,指教我們可以應該怎樣面對!謝謝!(因為都有半年,事情會比較長篇,希望大家可給耐性閱讀,而我們的中文文法不是好好,但全都是心中話及事實,亦希望大家體諒!謝謝!)
本來我們兒子就讀將軍澳尚德某間幼稚園K1一直都可算是安然無恙。即使兒子由開學到學期尾都被班中某些同學仔欺負,我地都沒有刻意作出設訴,(因為我們已向老師表明不是緊張父母
只認為小朋友之間是會有推推撞撞的!)但我們都有教自己兒子被欺負的時候,必須要作保護自己,亦同時教兒子不可以還手,(因為我們一直教自己兒子,不要因別人有這樣行為,我們就要學這樣行為)亦教兒子必須告訴老師知道。
因為當時班主任太善良了,無法控制某些較活躍的小朋友,唯對我們表示這環境是給我們兒子學習保護自己既機會,而班主任都算好好的,每當兒子被欺負完都會放學時通知一聲我們,告知兒子今天被整親哪處,好讓我們自己觀察當天兒子會否因整親而有異樣呢!
本以為兒子可以順利升上K2希望那些小朋友長大咗d會有紀律d就在學期最後的一天(七月中)差不多放學的時候,突如其來的收到班主任電話告知我們兒子又被小朋友推跌的時候(當時我心中想成日都係咖啦”)但再聽到老師講到因兒子被推跌以致門牙脫落,當時嚇到我們要立即趕到學校了。
當我們到了學校,班主任只表示兒子被小朋友推倒撞到椅背以致左門牙脫落,而當時旁邊其他老師和李校長就不斷算是安慰我們說到當早咗換牙囉!無事既!媽媽!”當時我心裡想換牙?不是嗎?換牙係自然鬆脫的,怎會是夾硬撞而脫的!我兒子只得四歲,怎可承受此痛楚呢!”
由於當時我們一心是繼續就讀此校,(因為女兒都報讀此校明年K1)
因此我們沒有什麼的反駁,還很有禮貌態度面對。而當時李校長表示會為此意外給我們妥善的交代,校長更作出承諾表示我們明天就會收到交代信呢。(當時學校還給我們信任,因此沒有再追問究竟了)之後我們只好趕快帶兒子去看醫生!
當日牙醫表示兒子因牙骨破裂,
引致左門牙脫落,而右門牙都有鬆搖,相信這個撞擊力都相當大,更提醒可能撞到頭部的,叫我們留意一下兒子有否呆滯作嘔情況出現,
如有就必須立即送院,就翌日早上,兒子忽然嘔吐,嚇得我們將兒子送往醫院診治,幸好兒子安然,但醫生要我們必須繼續留意兒子情況,以便盡快跟進。
可惜翌日,
李校長需我們多番致電下才回覆,並表示已同梁校監(表示是學校的校監代表)共識之下,堅持不會作出任何書面交代。因為李校長認為今次事件是意外並沒有交代之需要, 還要求我們對今次意外就此了結,並要將事件隱瞞,不要向外界透露,以作息事寧人。(由於當時本家庭未有為一對兒女作退學打算,唯有忍氣吞聲。)
那我們向李校長提出希望與對方家長見面,使雙方家長了解事件經過。我們提出當天李校長都即時承諾會為我們安排時間,但結果李校長與梁校監之回應是擔心本家庭會傷害對方家人,所以不會約此會面。這令我們感受到無比的屈辱,為何受害者是本人兒子,但卻要誣衊本家庭會傷害對方家庭呢?那本人兒子及本家庭就沒有受到傷害的嗎?(自問本家庭有良好的教育,事事循規蹈矩,有健康的家庭模式)
那刻我們呆了,為什麼身為堂堂校長可以如此沒有誠信之餘, 李校長為確保該校之校風,卻完完全全沒有理會本家庭之感受及尊嚴呢!
因此我們已就此事件向教育局投訴(八月中),但我們到現在還未得到當局回覆呢!
直至十月尾,我們都有與李校長及梁校監對話,但這更表現出李校長和梁校監對我們的無禮態度(已錄音),二人互相推卸責任的態度,以及不斷大話再大話的道德行為,我們都一一體會到呢!(真不敢相信他們是校長和校監,究竟是我們見識少,定還是現在社會是這樣呢!) 我們本來都相信其二人都是辦學人士(專業人士),應該有以孩童為本的精神,更是有宗教信仰之團體,應該有真誠的心,可是其二人之欺壓迫人的態度卻令到我們遺憾及無奈。

其實我們很明白意外是不可避免的,但我們真不能接受李校長和梁校監可以這樣態度(愛理不理)處理事件,完全沒有尊重我們之餘,亦沒有尊重一個只得四歲的小孩,更罔顧一個小孩的生命安全呢?
我們更還被倒頭來給他們指摘及責怪(搞事),究竟我們可以怎樣,根本整件事完全沒有人正視處理
,根本是有人處理不當,嚴重失職呢!
我們只是小小的家庭,根本沒有能力可以與這麼大團體機構對抗,而身為父母的我們只想為兒子取回公道,得到正式的致歉,但原來是這麼難的!
(謝謝大家!其實還有很多很多細節(聽完真令人憤怒),但不能一一詳盡,我們只是不希望事件就這樣不了了之(因為到現在他們完全已經沒有回應我們了,更當然不想他們可以隻手遮天,令事情再發生呢!)即使那機構最大的牧師曾應承再次為我們約見對方家長,但到現在,一點風聲都沒有,那李校長更表明不會出席此會面呢!可想言之,有人不敢就此會面再面對我們呢。)
我們在此表態,一方面不想有人可以為此事而隻手遮天,另一方面是告知其他家長這間學校既問題,選校時可以作參考!
作者: 上等人    時間: 11-12-14 23:35

呢間學校根據唔要得, 點解重要第二個小朋友繼續係度讀? 上樑不正下樑歪. 樓主一定要堅持取回應有的公道.
作者: wh0709    時間: 11-12-14 23:48

report to newspaper office!

Find another NORMAL school for your children at once.
作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-14 23:52

謝謝你細心閱讀我們長篇的心聲,因為女兒是在2010年11月進行了入學面試手續,是發生事件(2011年7月)之前,我們有盡力為兒子爭取的,但可惜得回來全是慌言和無禮漠視對待,十分難受!
作者: IVISTSE    時間: 11-12-15 00:03

你找"周刊" 幫手 ! 但小朋友就要另外找學校, 不過這間學校你都唔好比小朋友再讀LA!
作者: winghinlau    時間: 11-12-15 00:04     標題: 回復 2# littlebabybabyb 的帖子

本以為幼稚園應該是安全的地方,反之更令家長提心吊膽!校方處理手法非常有問題,如此暴力的小朋友長大成人後更加令人擔心!
快快離開這所幼稚園吧!
作者: yslgirl    時間: 11-12-15 00:08

真的太過份了, 我相信您一開始並不是想追究, 但是亦希望有一個合理的解釋, 及對方道歉, 還一個公道.  難道連這最基本的待遇也算要求過份嗎?

有人說要給兒子學功夫, 與其比人打不如打嬴人, 可能不無道理!
作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 00:21

好感謝大家肯花時間同耐性閱讀我們的無奈,我們一開始真沒有打算作出任何追究,只求一個真正交代,但李校長不但反口無為承諾而作出行動,亦完全沒有正視今次事件,更求其敷衍我們,我地追問究竟,她話已同校董會商討過,不會作出任何交代,更反指要我們息事寧人,不要搞事......(但從來到現在都沒有人正視此意外)
作者: kufubaby    時間: 11-12-15 00:21

寫信給教統局局長吧, 還要用掛號的
作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 00:41

謝謝你們給我們的意見,我們已於八月頭寄信到教育局,(請問與寄教育局局長相同嗎?)本來我先生有與教育局職員聯絡的,職員更透露幼稚園向教育局報告當時發生事件時只得一個老師看管二十一個學生,那一刻我們都呆咗,因為由一開始到向教育局投訴,都不知原來得一個老師看管,校方初時只告訴我們兒子在唱遊跳舞堂整親,我們亦曾質疑校方為何不把所有枱椅搬開到旁邊才進行唱遊,而企響只有一個方位置(旁邊全是枱椅)唱跳呢!學校是從來沒有向我們交代只得一個老師!我們好像被蒙在鼓裡似的!
作者: tsobaba    時間: 11-12-15 00:41

其實好多嘢可以做,三個方向,情、理、法,而家好明顯「情」唔得,可以行「理」,搵下報館或議員幫你評下理,如果果case有得做,d議員幫你仔女搵埋學校都得,但如果咁都唔得(應該唔會唔得),「法」,報警,因有人受傷,只要你堅持唔和解,警察唔可以唔跟進,除非真係意外,老師們打份工應不會落假口供,如證據夠,間學校應該會被人告虐兒,但如果係意外,可以搵律師civil claim,不過要洗d錢,如果申請唔到法律援助,都係唔好claim人啦!無記錯資產多過40萬係唔會批,我驚記錯,你都上網check下好d。最後,from the Deep of my heart,搵第間kg啦!

作者: tsobaba    時間: 11-12-15 00:50

補充,教育局我都接觸過,果次比佢refer咗去幾個部門,打咗成個上午電話,都係無用,果次真係有d想打1823,不過你都可以試試。
作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 00:54

十分謝謝大家俾我地意見,我地都有問過議員,議員話只可幫我們投訴政府部門,而不能對學校作出任何行動,報警,因為當時還沒有轉校打算,所以無做這個動作,但現在報案,警方只可給一個報案no.,申請法緩,我地會試一試!但請問大家,如果報報刊,我們應該從哪裡著手?thank you
作者: phinephinelau    時間: 11-12-15 00:57

作者: 頑皮鬼之父    時間: 11-12-15 01:14

確實太過份,個世界好似倒退晒。細路胡作非為,成人助紂為虐。
作者: tsobaba    時間: 11-12-15 01:27     標題: 回復 3# littlebabybabyb 的帖子

重申,因有人受傷,只要你堅持唔和解,警察唔可以唔跟進,10年內都要跟,如果唔跟,投訴埋佢都得,如果我無理解錯,開個file可以係「虐兒䅁」,有無可能唔跟。
E個議員唔得咪第個試試!

作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 01:33

我地都知道意外唔可以避免,但李校長同梁校監既行為,我地真係接受唔到,初時諗住一對仔女會繼續讀此學校,所以我地都好言相向,即使佢地用更無禮,甚至出言侮辱,(校長話我地會傷害到對方家長喎)我地都好好忍受,但到最後,他們完全推卸責任,校長就"賴"校監,校監就"賴"校長咁!@0@最後個校長同校監"直情"玩失蹤,佢地秘書一時話佢地出trip,一時就唔響學校咁,攪到我地無佢地符!最後,果個梁校監仲同我地講佢唔係學校既校監,只係義務處理我地事件,更侮辱我地如果我地"窮"既話,佢可以先幫我地先付睇醫生費用!@0@(我地真係呆曬,由我地無諗住追究到底,到俾佢地"辣"著咗,好似"烚"到上頭頂咁,其實我地由始至終都係受害者,點解要咁對我地,真係好難受!自己兒子整親之餘,還要受人家的氣,真係好唔開心!)
作者: kufubaby    時間: 11-12-15 01:43

原帖由 littlebabybabyb 於 11-12-14 16:41 發表
謝謝你們給我們的意見,我們已於八月頭寄信到教育局,(請問與寄教育局局長相同嗎?)本來我先生有與教育局職員聯絡的,職員更透露幼稚園向教育局報告當時發生事件時只得一個老師看管二十一個學生,那一刻我們都呆咗,因為由 ...

1:21? 淨係呢點都有爭議了.
教署最低規定是1:15的吧...
作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 01:53

係呀!1:15,我地都有同教育局爭議過,但教育局表示是用成間學校既師生比例作標準,而每一班幾多個老師看住小朋友,佢地監管不到,我地都有問過教育局有無條例監管,佢地話無!~~可能教育局都有質疑過學校為何得一個老師看住21個小朋友啦,學校即更改當時有個校務處職員幫手望住喎!~~根本學校怕事,求其話有個人睇住,校務處職員又唔係老師,唔專業咖喎!
作者: 駿熙媽媽    時間: 11-12-15 02:06

作者: ronniedad    時間: 11-12-15 05:30

有無攪錯, 交代都無, 叫人就咁算嗎? 我驚係連對方家長(如係小朋友推撞的問題, 如咁大撞擊力相信唔會係意外.)都唔知發生過呢件事, 怕將來還會陸續有黎呢..............定名聲俾教育更重要? 可能樓主起初都是想藉今次事件希望有關老師或家長有所警惕, 但學校的所謂負責人竟然可以如斯不負責任...................教育究竟係咩呀?我估呢個仲要係不小的一個教學團體. 或者可否再去信至此團體看他們又會怎樣處理又如何? 因可能只係個別人處理事件的問題而已(即係怕揹鑊囉!)

作者: 2Fats    時間: 11-12-15 07:38

對付呢d人最快最有效方法:報警!好work架!

你仲錄埋音,怕咩!
作者: cwymama    時間: 11-12-15 08:05     標題: 回復 1# littlebabybabyb 的帖子

比我會報警備案,再搵區議員、周刊將校長其可恥行為公開,最重要係要比小朋友知道,做錯事唔可以靠隱瞞就可以過骨。小朋友好可憐,你幫佢整返隻牙仔未吖,最好唔好等自然換牙,因為可能要等兩年,會比同學仔笑架(童言無忌)。對方家長亦有問題(除非唔知發生過件事),如果自己個小朋友整到其他小朋友,佢點都應該道歉及安排處理,而唔係咩都唔理。
作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 09:40

真係好感激大家給我們意見同關心我們的兒子,大家給了我們家一枝強心針,相信我們會力爭到底,為我們家的尊嚴而堅持!因為由發生事件到現在都是我們自己家撐住自己,十分辛苦!加上,不想此事還影響兒子將來,所以我們再沒有在他面前重提意外(因為門牙脫了已是事實),只是不斷教導他,告訴他知道,他可能將會被其他小朋友取笑,更向兒子解釋,小朋友並不是真心笑你,只是其他與你同齡的小朋友未開始經歷換牙時間啫,我們還教兒子向他們(小朋友)解釋自己只是早了換牙仔,將來就會出番大人牙咖啦!但如果心裡難受,必須同daddy mummy講,我地一定支持你咖!(兒子是比較明事理的,聽完佢會振定d容易面對d)現在,一門牙已整隻脫落,唯有等多兩三年,希望可以生番出黎,而另一門牙都有d鬆,兒子都有不時話痛,(但佢不會扭的,只是告訴我們知)原來醫生話這門牙得番半隻牙根痴住,都不會頂得好耐(約半年內都會脫落)所以兒子食野時都好就住食!講真,望住自己兒子這樣,我們十分之心痛,但到現在我們還未兒子得到真正的道歉,我們做父母的真是無用呀!~~
作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 09:45

真是謝謝你們,雖然我們已錄音,但對話只是表現他們的無禮對話,警方都不能做到什麼!我們都質疑學校,學校都無cctv,我地怎斷定兒子真的係被推而整親,定還是另有原因呢?
作者: ecsharon    時間: 11-12-15 09:46

快快準備所有資料去報警啦...唔通要小朋友嚴重受傷先正視...我覺得呢間學校太差啦...轉校啦
作者: Cutemom0808    時間: 11-12-15 09:55

仔仔及 囡囡仍在該校讀?
作者: vnghk0001    時間: 11-12-15 09:59

其實真係要轉校啦,如果一直咁攪落去而唔轉校,樓主有冇諗過學校會點樣對你仔女?
學校唔會話打小朋友,不過如果佢地用忽視法就已經係精神處罰緊小朋友,我反而覺得第一件事係轉校先,佢地咁細未必明乜野叫據理力爭,但佢地一定明大細超。
唔好硬頸等答覆,照顧仔女先係首要任務,加油。
作者: cwymama    時間: 11-12-15 10:01     標題: 回復 24# littlebabybabyb 的帖子

其實你可以叫牙醫幫佢做牙套,咁就可以靚仔返啦!如需資料可pm我。
作者: Cutemom0808    時間: 11-12-15 10:04

原帖由 vnghk0001 於 11-12-15 09:59 發表
其實真係要轉校啦,如果一直咁攪落去而唔轉校,樓主有冇諗過學校會點樣對你仔女?
學校唔會話打小朋友,不過如果佢地用忽視法就已經係精神處罰緊小朋友,我反而覺得第一件事係轉校先,佢地咁細未必明乜野叫據理力爭,但佢地一定明 ...

of course la, 响學校唔教佢嘢,當佢透明,寫衰佢report, 如果2個都重响到讀樓主就好不智了
作者: 2Fats    時間: 11-12-15 10:11

其實建議你報警, 好大原因唔係要'輯兇', 而係要比學校知道佢地要正視呢個問題, 唔係吓吓'洒'走D家長就可以. 而家係受傷呀, 唔係玩架!!  雖然咁細個唔可以講話係校園暴力, 但此風不可長!!

仲有, 你報警後如果佢地唔想將件事鬧大, 一定會安排雙方家長見面. 如果佢仲用之前個原因話驚另一家長'受傷' 咁你提議校長將呢個見面安排喺警署進行囉!! 睇吓佢仲有咩藉口.

不過代價係, 你小朋友一定要轉校. 唔好再寄望政府D'官'有合理答案比你嘞, 因為永遠都唔會有結果.

原帖由 littlebabybabyb 於 11-12-15 09:45 發表
真是謝謝你們,雖然我們已錄音,但對話只是表現他們的無禮對話,警方都不能做到什麼!我們都質疑學校,學校都無cctv,我地怎斷定兒子真的係被推而整親,定還是另有原因呢? ...

作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 10:12

多謝大家為我們兒女擔心,因為這間學校不斷咄咄逼人,我們已於八月頭趕急轉校了(時間太迫切啦,幸好現在幼稚園明白及體諒我們苦況,特為女兒加多一個上午學位,才放下其中一心頭大石)還記得那時的心情真是針"吉"咁痛!一方面眼見兒子受苦,另一方面李校長及梁校監不斷做出令人髮指既行為,精神簡直崩潰!
作者: tsobaba    時間: 11-12-15 10:16

再重申,因有人受傷,e單係懷疑虐兒案,當事人係學校,唔係對方家長或小朋友,只要你堅持唔和解,警察唔可以唔跟進,警方咁講係佢唔想做,求其開個File係「市民要求協助」,唔係「懷疑虐兒」,記住去報案話係虐兒,有醫生証明書加上你的口供,已經足夠開File,如果有律師或警察朋友,就叫佢去埋,同埋查案係警方責任,唔係你責任,香港而家好多野係要自己努力爭取!希望你小朋友早日康服!

作者: 2Fats    時間: 11-12-15 10:16

咁唯有當自己唔好彩啦. 追唔追究你自己決定.

不過, 你可能要話比D街坊知, 等佢地日後要小心, 留意.

原帖由 littlebabybabyb 於 11-12-15 10:12 發表
多謝大家為我們兒女擔心,因為這間學校不斷咄咄逼人,我們已於八月頭趕急轉校了(時間太迫切啦,幸好現在幼稚園明白及體諒我們苦況,特為女兒加多一個上午學位,才放下其中一心頭大石)還記得那時的心情真是針"吉"咁痛!一方 ...

作者: tsobaba    時間: 11-12-15 10:26

同埋提一提你,學校可能有人扮國民黎e度叫你算吧啦!綱絡d野,你要自己分析啦!
作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 10:29

因為這間學校響將軍澳區(尚德)都算是ok的,但他們話自己有宗教信仰既話,真是假到爆!全部信主既格言,佢地全部都無做到,(最簡單就係唔誠實),真不相信佢地係教育人士,(點教小朋友,又話以孩為本喎,小朋友整親都唔理!)又係信教(無真誠既心),還有自己家庭的人(有自己既仔女),咁都唔明做父母眼見自己兒女出事既心情咩!
作者: mimi005    時間: 11-12-15 10:29

1.轉校
2.報 警開 file no

but 吾 suggest 申法援打官司
作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 10:34     標題: 回復 2# tsobaba 的帖子

多謝大家提點呀!我竟然咁都諗不到這點(有人會扮國民),真感激大家真心為我們家庭著想,無言感激!謝謝!^^

作者: caymanR    時間: 11-12-15 10:35     標題: 回復 1# littlebabybabyb 的帖子

小朋友宜家有冇事?爆牙骨、嘔我認為系好大件事

聲明:我唔系攪事既家長

有兩個位我會 no doubt 報警
1/ 小朋友爆牙骨;嘔,我會報多次
2/ 校方話你攪事

我唔信2歲人仔玩會受到咁大傷害,我會當成懷疑虐兒案
作者: ronniedad    時間: 11-12-15 10:42

原帖由 littlebabybabyb 於 11-12-15 10:29 發表
因為這間學校響將軍澳區(尚德)都算是ok的,但他們話自己有宗教信仰既話,真是假到爆!全部信主既格言,佢地全部都無做到,(最簡單就係唔誠實),真不相信佢地係教育人士,(點教小朋友,又話以孩為本喎,小朋友整親都唔理!)又係 ...
佢係關心自己份工多D咋? 我開始知道到你講邊間了. 估唔到佢地係咁處事.
作者: caymanR    時間: 11-12-15 10:43

根本就系兩個欺善怕惡既生意佬

咩叫搞事?上X周刋、向對校方、對方父母就醫藥費、心理創傷作民事索嘗,一次過自掏何包做晒呢d就叫搞事
作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 10:46

連我們自己係當時人都不敢相信,但佢地做曬事實俾我地睇,(人性真面目),我地不能不相信,他們竟然是校長同校監及牧師!
作者: Cutemom0808    時間: 11-12-15 10:48

原帖由 littlebabybabyb 於 11-12-15 10:46 發表
連我們自己係當時人都不敢相信,但佢地做曬事實俾我地睇,(人性真面目),我地不能不相信,他們竟然是校長同校監及牧師!

吓,乜係基督教團體?是否可向該教會求助?
作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 10:54

佢地還於事發第二日向我們索取$150,表示是保險既墊底費喎@0@,那一刻,我真的頂唔順好自然的同校長講,"唔係麻,校長!依家係我兒子響你校整親,你仲夠膽問我地攞$,我係唔係要自己俾$黎買過教訓呀!如果係我兒子百厭而自己整親,我地都俾得心甘命抵呀!我兒子係受害者喎!$150唔係俾唔起,係淡氣問題囉!校長"
作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 10:58

最幣教會最大既袁牧師都幫曬自己人囉!佢都應承我地再約對方家長咖,但依家都"無聲無氣",我地諗佢地想拖,拖到件事淡咗先算!~~連教育局都無佢地符,因為教育局職員話佢地堅持唔俾資料俾教育局,教育局又做唔到野~
作者: baekdoosan    時間: 11-12-15 10:59

你可以報警, 找傳媒, 或經律師進行民事訴訟, 但勞民傷財, 除了啖氣以外得不償失. 既然已轉校, 為自己和小朋友著想, 還是不要搞那麼多事情, 已經發生的不幸不能改變, 盡快忘記這段經歷方為上策.
作者: gwlam    時間: 11-12-15 10:59

lee間學校真係黑店,越聽越恐怖....
作者: 駿熙媽媽    時間: 11-12-15 11:01

作者: ronniedad    時間: 11-12-15 11:01

原帖由 littlebabybabyb 於 11-12-15 10:54 發表
佢地還於事發第二日向我們索取$150,表示是保險既墊底費喎@0@,那一刻,我真的頂唔順好自然的同校長講,"唔係麻,校長!依家係我兒子響你校整親,你仲夠膽問我地攞$,我係唔係要自己俾$黎買過教訓呀!如果係我兒子百厭而自己 ...
人O既意外都要俾LOADING?唔係呀化?
作者: 駿熙媽媽    時間: 11-12-15 11:03

作者: marie12345    時間: 11-12-15 11:06

實在很同情你,可找傳媒幫你出口氣。
作者: caymanR    時間: 11-12-15 11:08     標題: 回復 44# littlebabybabyb 的帖子

無啦啦乜都冇同你跟進過,比咩 loading?!

成件事個程序、logic 都唔合理

比我,我宜家就報警

為左小朋友查出真相、用行動話比佢知父母現在怎用正確途徑去保護佢。

自己都冇做錯,卻連區區 $150 都韓衛唔到?!
作者: ronniedad    時間: 11-12-15 11:09

原帖由 baekdoosan 於 11-12-15 10:59 發表
你可以報警, 找傳媒, 或經律師進行民事訴訟, 但勞民傷財, 除了啖氣以外得不償失. 既然已轉校, 為自己和小朋友著想, 還是不要搞那麼多事情, 已經發生的不幸不能改變, 盡快忘記這段經歷方為上策. ...
我不認同就咁放過佢地. 而家佢地係想拖過件事就不了了之, 樓主只係希望討回公道而已. 同佢地呢D不負責任的態度, 真係令人髮指.
作者: shevachevy    時間: 11-12-15 11:10

既然學校方唔係有心解決問題, 我建議樓主作民事索償, 搵律師出封信比佢地, 就會有人回應咖喇, CLAIM 返咁耐以黎D 醫藥費, 仲有佢而家冇左牙喎, 影響佢之後食野, 講野, 呢D都應該要賠償返, 佢唔肯搵人認頭, 你幫下佢啦, 你出律師信比佢我唔信佢唔搵返個家長出黎自己狽獲。開辦一間學校有責任保障學生安全, 發生呢件事應該佢都有NEGLIGENT, 如果係撞到校內設施引致O既, 更加有OCCUPIER'S LIABILITY。
作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 11:10

因此想同大家講這個事實,因為現在都是選校時期,希望以此作出參考,好多該校家長都講,"未入學前,校長咪對你"笑騎騎"囉!入咗學之後,想見到佢都難呀!"

作者: tsobaba    時間: 11-12-15 11:11     標題: 回復 9# littlebabybabyb 的帖子

唔好開名呀!
作者: marinang    時間: 11-12-15 11:13

道理在你那裡,要指證學校,一定牽涉學校疏忽照顧兒童而導致意外
作者: ronniedad    時間: 11-12-15 11:17

原帖由 shevachevy 於 11-12-15 11:10 發表
既然學校方唔係有心解決問題, 我建議樓主作民事索償, 搵律師出封信比佢地, 就會有人回應咖喇, CLAIM 返咁耐以黎D 醫藥費, 仲有佢而家冇左牙喎, 影響佢之後食野, 講野, 呢D都應該要賠償返, 佢唔肯搵人認頭, 你幫下佢 ...
絕對同意你的建議, 基本唔係錢的問題. 要用法律途徑迫佢地直接正視番個問題. 相信呢個係最直接方法.
作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 11:18

學校話我地兒仔係俾小朋友推而撞向椅背而整親,請問是否學校設施弄傷?他們(學校)推卸責任到竟要我地自己問佢地學校既保險公司,點賠償!人地保險公司都呆咗,話"佢地收到資料係負責賠償動作,而個責任係響學校度,點解會賴咗佢地度咖?"但我地都有質疑學校,點解唱遊跳舞唔搬開d枱椅先呢,又得一個老師睇住21個小朋友喎!其實學校係咪有疏忽呢?
作者: neko1234    時間: 11-12-15 11:19

間幼稚園係咪有個"循"字

我明白你只係想要一個道歉

唔知係對方家長唔肯道歉..定係對方都不知情比學校矇在鼓裡..

安排一個會面, 讓雙方家長了解事情真相,讓對方家長正視一下孩子的偏差行為..並向受害人道歉..才是正確做法..

而根據你所講, 學校只管逃避面對事件, 做法令人不能苟同..
作者: bopui0607    時間: 11-12-15 11:20

但我覺得呢間學校不能比佢就咁過骨, 要受應得既教訓, 同埋我覺得應該比樓主小朋友一個交待, 等佢明白有人犯錯傷害左佢, 最後得到懲罰, 讓佢明白做任何事都要三思.

原帖由 baekdoosan 於 11-12-15 10:59 發表
你可以報警, 找傳媒, 或經律師進行民事訴訟, 但勞民傷財, 除了啖氣以外得不償失. 既然已轉校, 為自己和小朋友著想, 還是不要搞那麼多事情, 已經發生的不幸不能改變, 盡快忘記這段經歷方為上策. ...

作者: WongPigPig    時間: 11-12-15 11:21

呢期為左個女考K1既野睇左呢個版一段時間, 路過見到你小朋友既遭遇, 忍唔住出聲俾勇氣你去堅持, 為小朋友拎番個公道, 去報警啦!! 先唔好考慮報警既調查結果係黠, 報警係要話俾校方知事態嚴重, 不能啞忍, 身為校長校監知道校內發生小朋友嚴重(我覺得係嚴重架!!)受傷竟然坐視不理, 有冇搞錯!! 仲要講D咁差勁既說話!! 良知去左邊?? 完全想像得到你地心裡幾咁難受, 希望你既小朋友能夠勇敢去面對呢兩三年時間, 加油呀!!
作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 11:21

原帖由 tsobaba 於 11-12-15 11:11 發表
唔好開名呀!

thank you!相信大家都知道咖啦!好多人send email問我地,我地都係講少少地址,應該明白!
作者: shevachevy    時間: 11-12-15 11:21

好多人SUGGEST 報警, 但我覺得報警冇乜用, 呢單野如果校方一路推返責任話係小朋友自己推撞, 係意外, 咁一D CRIMINIAL ELEMENT都冇, 警方點會跟進? "虐兒" 更加從何講起, 冇MENS REA (動機)。 何況D 小朋友咁細個, 你唔係EXPECT 警方會開FILE下嘛, 未成年根本唔會ATTRACT CRIMINAL LIABILITY.搵傳媒都係一時之氣, 但我諗樓主都唔想MEDIA 再搵阿仔影相, 影D 傷勢, O係傷口灑鹽啩?! 同埋呢樣野對自己冇著數, 比我就唔會做。
出左律師信先啦, 出封信唔駛幾多錢, 但呢樣會令佢地肯"書面回應" 你地先。
作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 11:30

thank you!其實大家已經俾咗好多勇氣俾我地家庭,真係好多謝好多謝!真係唔知點感激大家!我們現在與你們分享這間學校問題都可以咁多(只係好小部份),還沒有講校長,校監和牧師的電話對話,簡直想扔電話呀!我地已將佢地d不是寫曬俾教育局(有兩封信,每封信都有成二十幾個points,都係學校處理今次事件既問題),但教育局從無回覆!~~
作者: marinang    時間: 11-12-15 11:31

仲有小朋友還細,但儀容受損對他在朋輩中建立自信會有很負面的影響,要打官私,法官一定同情小朋友的傷害,學校責任很大,所以才迫你不要搞大件事

請開校名,x一個字便可以
作者: ronniedad    時間: 11-12-15 11:33

最起碼都要卸免呢兩個所謂話事人職務, 免得令整個教育界都蒙羞.
作者: bopui0607    時間: 11-12-15 11:35

搵傳媒啦, 佢講一句, 好過你寫十封信, 有線, 壹週刊都有爆料熱線.

希望你討回公道, 大家都係父母, 見到呢個case又憤怒又難過. 唔好放棄.

原帖由 littlebabybabyb 於 11-12-15 11:30 發表
thank you!其實大家已經俾咗好多勇氣俾我地家庭,真係好多謝好多謝!真係唔知點感激大家!我們現在與你們分享這間學校問題都可以咁多(只係好小部份),還沒有講校長,校監和牧師的電話對話,簡直想扔電話呀!我地已將佢地d不 ...

作者: ronniedad    時間: 11-12-15 11:35

原帖由 littlebabybabyb 於 11-12-15 11:30 發表
thank you!其實大家已經俾咗好多勇氣俾我地家庭,真係好多謝好多謝!真係唔知點感激大家!我們現在與你們分享這間學校問題都可以咁多(只係好小部份),還沒有講校長,校監和牧師的電話對話,簡直想扔電話呀!我地已將佢地d不 ...
真係唔好信孫公會幫你做到D咩喇, 你睇呢兩日教科書事件................唉!
作者: shevachevy    時間: 11-12-15 11:38     標題: 回復 65# littlebabybabyb 的帖子

寫信比教育局冇用咖喎, 又冇錢賠O既, 最多咪叫學校"正視安全問題", 唔係真正討回公道。
講個故, 幾年前, 有個2歲半左右女仔返PG, O係學校度門夾親手指, 法官比左RULING:There is a positive duty on schoolteachers to protect their students’ well-being. The duty of a schoolteacher has been said to be to take such care of his pupils as a reasonably careful father would take of the children of the family. It is a schoolteacher’s duty to take all reasonable and proper steps, bearing in mind the known propensities of children, to prevent any of his pupils from suffering injury, whether from inanimate objects, from the actions of their fellow pupils, or from a combination of both.
最後賠左$76,924+ COSTS, 呢D先叫討回公道嘛。
P.S 呢單野個小朋友係SENIOR COUNSEL個女, 人地S.C. 真係"告到佢甩褲"啦。
作者: bopui0607    時間: 11-12-15 11:38

如果經濟許可的話, 樓主都考慮幫小朋友整牙套啦, 仲有幾年先換牙, 都影響社交生活架. 我有朋友係私家整過, 要萬多元.
作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 11:45

原帖由 shevachevy 於 11-12-15 11:38 發表
寫信比教育局冇用咖喎, 又冇錢賠O既, 最多咪叫學校"正視安全問題", 唔係真正討回公道。
講個故, 幾年前, 有個2歲半左右女仔返PG, O係學校度門夾親手指, 法官比左RULING:There is a positive duty on schoolteachers  ...

THANK YOU呀!我地可以參考一下,不過我地只係小康家庭,一定無佢地咁叻,我地連爭取正式道歉都咁難,真係好失敗呀!我地要加油,加油!頂住呀!
作者: caymanR    時間: 11-12-15 11:45

補充都樣:佢到現在都安排唔到你同所謂另一個小朋友的家長會面,可能根本就唔存在著同小朋友玩而整親;而系梳忽照顧
作者: baekdoosan    時間: 11-12-15 11:46

當然, 樓主若有很多錢和時間精力和學校周旋, 大可將事情搞大, 找律師控告學校疏忽, 要求賠償.

你找政府, 找傳媒, 頂多替你讉責一番, 傳媒也沒有權力要學校作出賠償. 折騰一番, 最後可能只得到一紙道歉信和微不足道的賠償. 樓主必須衡量是否值得花費那麼多精力.

公道, 在這裡已經取得. 現在最重要, 是讓小朋友盡快忘掉不快經歷, 積極栽培小朋友備戰小一入學.
作者: tsobaba    時間: 11-12-15 11:47     標題: 回復 5# littlebabybabyb 的帖子

總之唔好開名,明示暗示都唔好,否則可能係你收律師信。
作者: 23102009    時間: 11-12-15 11:53

或許我小人之心...

1. 如果我係對方家長, 經學校通知我, 我的小朋友弄傷同學, 我想我會毫不猶豫"主動"叫學校聯絡對方家長致歉和賠償醫療費用!!
(我覺得係學校有事隱"門")

2. 我直覺覺得學校應該係有違規(其他問題), 如果唔係點解一直都比唔到資料教育局?? 好似怕人黎"參觀"佢校舍咁...

3. 以呢間學校的處事手法, 如果真係唔關同學事, 係因為人為疏忽, 佢地可能"夠胆死"求其搵個"活躍啲"既"替死鬼"....如果佢真係咁就慘了!!

P.S. 我讀小學的時侯都曾經比一個"活躍"的同學從後撞到我, 之後我仆咗落地, 崩咗隻牙(無甩到)...老師見到一切, 之後我用條脷"LAM"到隻牙好似崩咗, 同佢講, 佢居然答我無事...嗰時係小學, 我有記憶的, 但老師沒有主動同我媽咪講(好彩我大個識講), 但我媽咪又係無追究(可能因為我6兄弟姐妹都讀同一間)...又因為我一直都無乜睇牙醫, 事隔十幾年後有一天, 我照鏡見到隻牙變咗灰灰地藍藍地色, 咁就去睇牙醫...結果佢問我隻牙係咪撞過, 我先同佢講係n年前既事....個醫生話隻牙係"慢慢咁死去"要杜牙根....後來我索性用牙套算了...

其實我係想提提大家, 有時教會學校都不一定"以兒童為本", 可能唔關學校方針事, 係個別老師事, 我以前嗰間都係教會學校, 都算出名的...
同埋你記得半年就同小朋友check牙...我以前就係無護牙常識, 十幾年後隻牙就"死"咗...
所以真係要好好保護牙同定時帶佢檢查, 有痛就睇牙醫...

講完, 長氣咗!
作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 11:54

學校初時(意外發生初期)話唔方便約見,但剛剛上個月又應承會幫我地約,但現在都無回覆~~但原來有其他該校同學仔家長告知我地聽,原來對方家長曾搵過校長,要求與我們會面,但學校從無作出行動囉!~~
作者: bopui0607    時間: 11-12-15 11:54

我覺得至少比大眾知道呢間學校既所作所為, 作為教育團體, 係有責任, 唔係為所欲為.

搵傳媒可能比起搵律師冇咁花人力物力, 很多年前, 我地因為買樓受到某地產商不公平的對待, 我地打去壹週刊, 最終得到道歉及賠償, 成件事冇洗過一毫子.

原帖由 baekdoosan 於 11-12-15 11:46 發表
當然, 樓主若有很多錢和時間精力和學校周旋, 大可將事情搞大, 找律師控告學校疏忽, 要求賠償.

你找政府, 找傳媒, 頂多替你讉責一番, 傳媒也沒有權力要學校作出賠償. 折騰一番, 最後可能只得到一紙道歉信和微不足道 ...

作者: shevachevy    時間: 11-12-15 11:55

雖然我冇興趣知道間學校係咩名, 但睇唔到開名有咩問題, 除非單野係"假料", 作出黎, 唔係我講事實O既話開名有咩問題? 唔通仲會惡人先告狀話我"DEFAMATION"?
而家唔係話"ABC 學校至差"呢D 主觀陳述喎, 如果係陳述成件事情事實O既事發經過, 開名講有咩問題? 不過我明白樓主講件事都係想講返個不公平遭遇, 同校名冇關係, 唔開名係樓主大量姐, 費事搞到仲O係該校讀O既學生同家長人心惶惶。
作者: 23102009    時間: 11-12-15 11:55

原帖由 marinang 於 11-12-15 11:31 發表
仲有小朋友還細,但儀容受損對他在朋輩中建立自信會有很負面的影響,要打官私,法官一定同情小朋友的傷害,學校責任很大,所以才迫你不要搞大件事

請開校名,x一個字便可以 ...

同意牙真係好重要, 除了儀表外, 現在係學習說話的黃金時期, 所以真係要呢間學校好好交代!!!!!
作者: ronniedad    時間: 11-12-15 11:56

原帖由 littlebabybabyb 於 11-12-15 11:45 發表

THANK YOU呀!我地可以參考一下,不過我地只係小康家庭,一定無佢地咁叻,我地連爭取正式道歉都咁難,真係好失敗呀!我地要加油,加油!頂住呀!
就係因為呢個POINT(正式道歉都無), 佢地咁大個辦學團體一定有法律顧問係背後俾意見. 相信如樓上所講佢地都知有D野係佢地出左問題, 但又驚被追討賠償先死口唔認. 相信真係去到個官度勝算應唔低. 就算唔講賠償都要求到佢地企出黎道歉.
作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 11:58

原帖由 23102009 於 11-12-15 11:53 發表
或許我小人之心...

1. 如果我係對方家長, 經學校通知我, 我的小朋友弄傷同學, 我想我會毫不猶豫"主動"叫學校聯絡對方家長致歉和賠償醫療費用!!
(我覺得係學校有事隱"門")

2. 我直覺覺得學校應該係有違規(其他問題) ...

真係好多謝你呀!因為我地既事,要你勾番d傷心事,唔好意思呀!亦多謝你提醒同分享,thank you!
作者: NICOLE123    時間: 11-12-15 11:58

我自認係緊張家長如果事情發生係我小朋友身上
我會即時報警
要去醫院驗傷
呢d係保護自己既做法
責任在於學校 / 小朋友就由警方決定
作者: michelle_lxh    時間: 11-12-15 11:59

不知要點幫到你,解決這種事。你要關注小朋友的牙床,不要都鬆動。另外,你都要教你小朋友要自衛了,免得以後被欺負
作者: sllau    時間: 11-12-15 12:01

一日未定案, 都唔好開名, 唔好做d對自己無利既野!
當時有影相, 驗傷報告, 有就好辦事d...
作者: pandabonita    時間: 11-12-15 12:02

看過樓上的意見和之前bk一些對其他kg的投訴,如果發生在我身上,我會:

1)盡早轉校,
2)報警,話懷疑虐兒,5好理得5得,等警察查,當然最好組織下d疑點先la.(之前睇醫生有冇keep record?)
3)再諗出5出律師信和傳媒

其實ebd可監管kg 乜野? 如能提出一些違規的例子,或可幫到你.

ps, bk rule 應是不可開全名的, at least 要cover 部份.

作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 12:03

原帖由 shevachevy 於 11-12-15 11:55 發表
雖然我冇興趣知道間學校係咩名, 但睇唔到開名有咩問題, 除非單野係"假料", 作出黎, 唔係我講事實O既話開名有咩問題? 唔通仲會惡人先告狀話我"DEFAMATION"?
而家唔係話"ABC 學校至差"呢D 主觀陳述喎, 如果係陳述成件 ...

唔好意思呀!開唔開名,我地成件事係針對李校長同梁校監,你不如sendemail俾我,
其實係咪流料,大家都會知!

作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 12:04

原帖由 sllau 於 11-12-15 12:01 發表
一日未定案, 都唔好開名, 唔好做d對自己無利既野!
當時有影相, 驗傷報告, 有就好辦事d...

有呀!已為兒子影相,同埋當時睇醫生報告,可以嗎?
作者: tsobaba    時間: 11-12-15 12:10     標題: 回復 3# shevachevy 的帖子

防人之心不可無呀!講完!
作者: shevachevy    時間: 11-12-15 12:14     標題: 回復 88# littlebabybabyb 的帖子

索償o既話就要報告啦, KEEP 單啦, 都係果句, 搵律師啦。
比你REFERENCE下大約可以CLAIM D 咩, 頭先講果單CASE, 人地就CLAIM:
  According to the Revised Statement of Damages, the Plaintiff is claiming the following damages:

a.        $150,000 for PSLA
b.        $50,000 for future loss of earnings / loss of opportunity
c.        $50,000 for loss of earning capacity / handicap in the labour market
d.        $2,064.79 for re-imbursement of the unused portion of the course fee
e.        $49,169 for medical expenses at Hong Kong Sanitorium & Hospital
f.        $1,560 for medical expenses paid to Dr. Chan
g.        $2,000 for tonic food
h.        $70 for taxi fare
樓主自己考慮下。有需要可PM我。
作者: marinang    時間: 11-12-15 12:16

先報警備案,再找有律師background既議員攞意見...下一步應點做
作者: 雪豆    時間: 11-12-15 12:21

睇完之後,個心都好唔舒服,好戥樓主不值。
轉校係當然要做o既事,不過要唔要寫上報紙,傳媒去討回公道,就要考慮埋會唔會對小朋友心理造成影響。
若要寫上報紙度就儘量唔好要小朋友影埋相,要對小朋友的傷害儘量減低。
作者: ncp    時間: 11-12-15 12:24

樓主快速行動勒, 唔係間學校拖下拖下炒埋個老師重死無對証
作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 12:28

個老師已經轉咗校啦!但如果係疏忽既話,應該係話間學校?
作者: tsobaba    時間: 11-12-15 12:30     標題: 回復 4# littlebabybabyb 的帖子

如果你目的係針對管理層,Civil Claim的破壞力係最低,可以話無,因為學校有份保險,但你的付出係最多。
作者: shevachevy    時間: 11-12-15 12:33     標題: 回復 94# littlebabybabyb 的帖子

係, check左學校係咩"質地"先, 係有限公司定係人名登記, xxx trading as xxx, 用你個仔o既名義告, xxx a minor by his father/mother and next friend。
不過應該出左信先, particularize左damages, 睇佢肯唔肯賠, 我認為學校係有買保險o既, 你出信佢都係pass 比insurer同你講數, 可能佢仲奇怪緊你點解唔出信claim佢?
作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 12:36

原帖由 shevachevy 於 11-12-15 12:33 發表
係, check左學校係咩"質地"先, 係有限公司定係人名登記, xxx trading as xxx, 用你個仔o既名義告, xxx a minor by his father/mother and next friend。
不過應該出左信先, particularize左damages, 睇佢肯唔肯賠,  ...

我地真係check一check先,這個問題我地真係唔清楚呀!thank you!
作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 12:39

學校話有保險,但只係一年保咋,但隻牙都未出,定出唔出都成問題,所以這個都係我地同學校之間既其中一問題!~~
作者: littlebabybabyb    時間: 11-12-15 12:46

原帖由 shevachevy 於 11-12-15 12:14 發表
索償o既話就要報告啦, KEEP 單啦, 都係果句, 搵律師啦。
比你REFERENCE下大約可以CLAIM D 咩, 頭先講果單CASE, 人地就CLAIM:
  According to the Revised Statement of Damages, the Plaintiff is claiming the foll ...

thank you!好仔細呀!如果有需要,我地會麻煩你啦!
作者: shevachevy    時間: 11-12-15 12:51     標題: 回復 98# littlebabybabyb 的帖子

咩叫一年保 ?
有人o係學校範圍受傷, 佢有疏忽就要賠咖啦, 1. 設施不當: occupier's liability, 2. 員工(老師)照顧不力: vicarious liability。
你唔駛同佢講咁多咖喎, 你搵左doctor 驗傷加評估康復情況, 有expert report 佢憑咩插咀?!
你個仔o既傷勢已經形成, 索償o既其中一部份就係 "Pain, Suffering, Loss of Amenity (psla)" 呢d你可以再以揾律師傾條數係幾多, 但唔需要同學校講數住, 等保險介入左你先同保險講數, 講唔掂數先至告佢。
補充返一點, PG個CASE個小朋友係CLAIM左10萬幾, 唔係7萬幾, 因為被告晨早已經比左部份錢入法庭。
我成日叫樓主索償好似有D 市僧, 但我認為受左傷, 委屈O係呢個社會都係賠錢實際D, 索償都包括兩PART, 一個係LIABILITY, 一個係QUANTUM, 佢肯賠咪即係承認責任囉, 咁我自己感覺上都好受, 再加埋有錢賠, 再幫阿仔諗下整返個牙套, 我覺得係最好O既解決方案。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5