教育王國

標題: 2012-13 1C班 [打印本頁]

作者: siu_mei    時間: 12-9-4 23:48     標題: 2012-13 1C班

Hi, 各位你地好,我囝囝叫Rex, 多多指教!

作者: Queenielam88    時間: 12-9-5 10:22

你好,小一丙的同學仔,我姪仔叫Ian呀,唔知今日佢地第一日返全日會係點呢!佢好好笑呀佢話佢班主任係叫Miss Chan Chan喎!係呢你小朋友被揀左咩野樂器呀同佢會上咩野課外活動呀?Ian就會上敲擊樂同打羽毛球喇!以後可多多交流呀.
作者: kit-long    時間: 12-9-5 10:54

回復 Queenielam88 的帖子

我囡囡叫凱晴,都是返敲擊的,逢星期四第2班周sir教.

請多多指教!

作者: Queenielam88    時間: 12-9-5 11:02

kit-long 發表於 12-9-5 10:54

我囡囡叫凱晴,都是返敲擊的,逢星期四第2班周sir教.

太好喇,又會咁啱我地都係一樣呀,等我今晚返去同Ian講先,佢中文名叫逸然呀!
作者: siu_mei    時間: 12-9-5 11:46     標題: 回覆:2012-13 1C班

我囝囝會上小提琴班,逢星期三,跟蔡老師,另外佢報咗星期五羽毛球同星期六美術班呀。
今日第一日喺學校食飯,唔知佢搞唔搞得掂呢?!

作者: IKE4U    時間: 12-9-5 14:39

你哋會否試下英文朗誦?唔知點解D材料及報名表已在宣小
綱移除了! 咁即係點呢?
作者: Queenielam88    時間: 12-9-5 14:50

IKE4U 發表於 12-9-5 14:39
你哋會否試下英文朗誦?唔知點解D材料及報名表已在宣小
綱移除了! 咁即係點呢? ...

唔明喎,乜你已有內聯網password,因學校話要到9月15日家長會先提供,但報朗誦要在內聯網上自行download張申請表,仲要係在9月14日前交回學校,所以我估小一生係冇得參加喎同唔知佢派張通告俾我地係做乜!
作者: IKE4U    時間: 12-9-5 22:39

我都未有戶口但前日唔覺意登入宣小個首頁右手邊見有齊各級仲分男女添,
不過好奇怪第二日冇了!
作者: Queenielam88    時間: 12-9-5 23:06

回復 IKE4U 的帖子

我剛剛上過宣小個網站,而家有番張Form喇!仲要係1C班主任Miss Chan做負責老師呀,真係要考慮下報唔報先!
Ian今日食飯好叻仔呀,佢食第一同好乾淨所以老師响佢本自修册度印左個嘉許印呀,佢話全班得兩個有佢勁開心呀!

係呢你地係咪除左亞仔寫在自修册上的兩本書外仲帶晒所有有關上Day 1堂要用的書同所有畫筆返學校呀?真係好鬼重呀!

作者: siu_mei    時間: 12-9-6 08:40     標題: 回覆:2012-13 1C班

阿仔尋晩話啲飯唔係幾好食,但佢都食咗半盒,原本以為食C餐(因我喺餐單上冇選到要咩餐,咁按餐單上說明話default會係俾C餐),點知阿仔話老師俾B餐佢,佢見個list今日都會係B餐喎,奇怪。
係呀,除咗嗰兩本書,佢仲帶埋其他課堂嘅書同作業,仲加埋所有視藝科用具,好重,今朝見佢行上樓梯,老師都要幫一幫佢。

作者: kit-long    時間: 12-9-6 16:54

6/9

中:朗讀書p.2,3
     詞工(一) 5組: 1.年級 2.每天 3.老師 4.學生 5.長大

英: Sup Ex1 B,C

數: 明帶作 (寫姓名,班別)

聖:作p.1-3

其:已派接送証(綠色)
     已派樂器班証(pink)
     已派內聯網密碼

作者: Queenielam88    時間: 12-9-6 17:51

kit-long 發表於 12-9-6 16:54
6/9

中:朗讀書p.2,3
你真係好喇,我之前見過有高班家長都係每天post出黎同其他家長互相check下!
Ian抄的有少少唔同,你可以參考下:

朗讀書p.2,3 (3次)~~(即要讀3次)
聖作1~~(即第一課)

你問下你囡囡係咪咁. 另外,今日帶晒所有視藝科啲畫筆返去,點知乜都冇用過全部帶返晒返屋企,真係重到死死下,下周又係咁真難頂!仲有你囡囡本自修册有冇給印仔呀,Ian尋日加今日總共給左4個印,佢話集齊10個有小禮物喎,都唔知係唔係!

作者: coolguy    時間: 12-9-6 20:54

hi,我女兒叫Emma,珮樺,她說有10個印仔就可以換禮物
作者: IKE4U    時間: 12-9-6 22:33

不如我地開fb或whatsapp方便互通咁咪更方便?好嗎?
作者: IKE4U    時間: 12-9-6 22:35

我諗太多人依個時段登入內聯綱完全上唔倒吖!
作者: siu_mei    時間: 12-9-7 08:14     標題: 回覆:2012-13 1C班

我贊成我哋可以喺fb 或whatsapp開個group溝通溝通,唔知15號我哋會唔會有機會見面呢,到時我地可以交換聯絡。

作者: kit-long    時間: 12-9-7 10:44

視藝下星期不用帶廣告彩,碟及筆..其他可以帶.

10印仔有小礼物

我都喜歡What's app, 方便..

15號都幾難相認,不如大家現用此處私人傳訊在其中一位家長..由他集合,組羣,大家可以一起發信息. 好唔好?

作者: siu_mei    時間: 12-9-7 13:31     標題: 回覆:2012-13 1C班

如大家唔介意,我可以負責開個whatsapp group, 你地pm我(小朋友名+電話)。

作者: kit-long    時間: 12-9-7 18:35

O.K 已PM給你
作者: kit-long    時間: 12-9-7 18:41

7/9
中:詞工(一)改正
     26週4,6 (12/9交)+核對

英:Sup Ex 1D
     Sup Ex 1B,C Corr.
     Self-into. W.S.

數:作p.1,2

普:聽CD唸課(1) 3次

上綱簽14,15,16號通告
作者: Queenielam88    時間: 12-9-7 22:21

kit-long 發表於 12-9-7 18:41
7/9
中:詞工(一)改正
     26週4,6 (12/9交)+核對
真係唔該晒,Ian竟然寫漏咗聽普CD,佢話自修册冇普通話果欄喎,所以冇位寫,真係俾佢激死呀!
作者: IKE4U    時間: 12-9-8 07:02

已留了言給你。Ha..請其餘家長多多互相支持。
作者: siu_mei    時間: 12-9-8 09:09     標題: 回覆:2012-13 1C班

IKE4U, 你係唔係留咗言俾我,但我收唔到,麻煩你留多次,我地已經開咗group

作者: Tina    時間: 12-9-8 23:55

回復 siu_mei 的帖子

大家好! 我的女兒思言也是1C班.
作者: Queenielam88    時間: 12-9-9 00:09

Tina 發表於 12-9-8 23:55
回復 siu_mei 的帖子

大家好! 我的女兒思言也是1C班.

我有睇你的blog架,Ian都認得你囡囡係叫思言呀!因為你囡囡同Ian一齊上過暑期班而家又同一班喇,真係啱.

作者: siu_mei    時間: 12-9-9 11:22     標題: 回覆:2012-13 1C班

Add 咗你地入whatsapp group 啦!日後請多多指教!

作者: ivyaaron    時間: 12-9-9 13:05     標題: 回覆:siu_mei 的帖子

Hi 大家好,我仔仔都係P1C嫁,佢叫承憲。以後多多指教!

作者: palmchristy    時間: 12-9-10 21:19

大家好, 我是思言爸爸. 思言學長笛的. 請多多指教.

這裡較靜, 是大家都去了Whatsapp嗎?
作者: Queenielam88    時間: 12-9-10 21:38

回復 palmchristy 的帖子

哈哈哈,係呀個個都係whatsapp道講唔停呀!逸然話今日用你個女玩玩具喎,仲有你個女好叻呀做女班長!
作者: palmchristy    時間: 12-9-10 21:43

逸然媽媽你好. 佢都好開心呀. 不過佢話係暫時喎. 我估會成日轉, 等個個想做的小朋友有機會做下.
思言話都記得逸然喎!

唔知我又可唔可以加入whatsapp組呢?

作者: Queenielam88    時間: 12-9-10 21:57

回復 palmchristy 的帖子

咁你快啲pm亞Rex媽喇!
作者: siu_mei    時間: 12-9-10 22:00     標題: 回覆:2012-13 1C班

加咗思言爸爸啦

作者: siu_mei    時間: 12-9-10 22:08     標題: 回覆:2012-13 1C班

請問你地住邊區?我地住將軍澳,6:45上校車,好早

作者: x'mas    時間: 12-9-10 22:38

Hi,

Nice to see you all here.

My girl is also in 1C, she is Shirley. Can I join whatsapp group?

作者: serene_kwok    時間: 12-9-11 21:28

Hi, 大家好,我的女兒曉恩也是1C班的,請多多指教!
作者: siu_mei    時間: 12-9-11 22:44     標題: 回覆:2012-13 1C班

曉恩媽,加咗你啦!
Shirley媽,請pm我留電話吧!

作者: Queenielam88    時間: 12-9-11 23:06

請問有冇人知,佢地今日借咗3本story books返屋企係幾時要還呀?佢話要明天還,但我睇隔離班講話27號先還!
作者: x'mas    時間: 12-9-11 23:24

Re: story books

not tmr, pls return to the class once your kid finished read ^^

siu_mei,

done, pls check pm

thanks for help ^^

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5