教育王國

標題: 分享我的PN行程 [打印本頁]

作者: Mava    時間: 16-9-19 21:27     標題: 分享我的PN行程

Application Form

12 Aug 2016-約克英文小學暨幼稚園-Application Form (Internet)
12 Aug 2016-啟思幼稚園-Application Form (Internet)
22 Aug 2016-英藝幼稚園(九龍塘)交Application Form
27 Aug 2016-明慧國際幼稚園-交Application Form
30 Aug 2016-綠茵英文(國際)幼稚園(浪澄灣)-交Application Form
7 Sep 2016-St Catherine-交 Document, Apply Application Form
8 Sep 2016-朗思國際幼稚園(九龍塘)-交 Application Form
15 Sep 2016-迦南幼稚園-Download Application Form
19 Sep 2016-九龍靈糧堂幼兒園-交Application Form
24 Sep 2016-安基司國際幼兒園-交Application Form
24 Sep 2016-聖若望英文書院 (SJC)-交 Application Form
25 Sep 2016-德萃幼稚園-交Application Form
26 Sep 2016-維多利亞幼兒園 (HG)-Apply by Online
15 Oct 2016-迦南幼稚園-交 Application Form
15 Oct 2016-玫瑰崗幼稚園-Download Application Form
1 Nov 2016-學之園幼稚園-Apply by Online
5 Nov 2016-樂基幼兒學校(九龍塘)-Download Application Form (4HRS only)
11 Jan 2017-劍鳴幼稚園-Download Application Form

Interview
22 Oct 2016-安基司國際幼兒園ANCHORS -Interview
29 Oct 2016-英藝幼稚園 ZENITH (九龍塘) -Interview
4 Nov 2016-迦南幼稚園(九龍塘)-Interview
4 Nov 2016-朗思國際幼稚園 THINK(九龍塘)-Interview
5 Nov 2016-玫瑰崗幼稚園-Interview-(放棄冇考)
5 Nov 2016-綠茵英文(國際)幼稚園(浪澄灣)-Interview-(放棄冇考)
11 Nov 2016-明慧國際幼稚園-Interview
12 Nov 2016-啟思幼稚園-Interview-(放棄冇考)
26 Nov 2016-約克英文小學暨幼稚園-Interview-(放棄冇考)
26 Nov 2016-德萃幼稚園-Interview-(放棄冇考)
3 Dec 2016-樂基幼兒學校(九龍塘)-Interview
11 Feb 2017-九龍靈糧堂幼兒園-Interview-(放棄冇考)
16 Feb 2017-St Catherine -Interview
17 Feb 2017-Victoria HG -Interview
18 Feb 2017-LH 學之園 (LV) -Interview
4 Mar 2017-劍鳴幼稚園-Interview
11 Mar 2017-聖若望英文書院-Interview

作者: KKKathy    時間: 16-9-19 22:34     標題: 回覆:分享我的PN行程

做乜要報咁多間呀?……

作者: MON1119    時間: 16-9-20 00:35

吓??????????乜要去咁多地方咖?
作者: ash_yehyeh    時間: 16-9-20 01:53

其實你心水邊間?

作者: pekkle_n_friend    時間: 16-9-20 12:47

回覆 Mava 的帖子

報26間?  其實我覺得N班咁細個, 在屋企附近巳經夠.

作者: 99dogdog    時間: 16-9-20 13:07     標題: 回覆:分享我的PN行程

係咪集郵咋?

作者: AmyTCY    時間: 16-9-20 13:19

Mava 發表於 16-9-19 21:27
August 12, 2016
Done
約克英文小學暨幼稚園

勁^^,相信樓主都預咗有d 會撞時間,所以先報咁多!不過,港島區同九龍區都有就真係辛苦少少,Anyway, Do your best^^

作者: Mava    時間: 16-9-20 16:43

回覆 AmyTCY 的帖子

其實本人是報16間,心水只有6間.但現今社會,你地真的覺得報咁多間,咁多間都收?
有可能全部不收 and..現在有3間撞時間.
本人只是想分享一下我自己,找多少間學校,之後有多少間有Offer.之後再分享給大家,而不是報得多,offer多.....希望各位明白...

AmyTCY ,譏謝你明白...

作者: Mava    時間: 16-9-20 16:45

每一個人有不同的要求...我只是分享一下
作者: AmyTCY    時間: 16-9-20 17:03

Mava 發表於 16-9-20 16:43

其實本人是報16間,心水只有6間.但現今社會,你地真的覺得報咁多間,咁多間都收?

我明白你^^, 我都分享吓!其實你的策略係正確的,有幾間十分之想入,有d 水泡,有d熱身了解吓咩一回事,再回家和小朋友調節吓心理(當俾$40玩playgroup),到考心儀PN 時,就得心應手小朋友也自然好多^^!

好重要!到時有offer 時就不要間間俾$970, 要有自己priority list, 最重要係快d 放位留俾有需要的其他家長^^

YorkPN 唔收唔緊要,佢會直接收你K1!經驗之談

作者: Mava    時間: 16-9-20 17:26

AmyTCY是的

本人覺得每一位MUMMY DADDY 都希望子女有好的教育....如果不嘗試和爭取等於沒有"0"機會.

現實社會
,是學校選你,不是你學校.

作者: Mava    時間: 16-9-20 17:28

本人一定只會比一間$970註費....因為是公德問題,我不想影響其他人想要的學位.
作者: AmyTCY    時間: 16-9-20 19:47

Mava 發表於 16-9-20 17:26

AmyTCY是的

Agree^^

作者: lovelovebabe    時間: 16-9-20 19:56     標題: 回覆:分享我的PN行程

Buy u

作者: KKKathy    時間: 16-9-20 20:40     標題: 回覆:分享我的PN行程

buy u toooo

作者: Mava    時間: 16-9-20 21:07     標題: 回覆:分享我的PN行程

Thanks 😘

作者: KKKathy    時間: 16-9-20 21:18     標題: 回覆:分享我的PN行程

你小朋友幾月出世?

作者: Mava    時間: 16-9-20 21:19     標題: 回覆:KKKathy 的帖子

2015/04

作者: KKKathy    時間: 16-9-20 21:21     標題: 回覆:分享我的PN行程

都算大B, 一定有學校收

作者: hilouisll    時間: 16-9-20 21:29     標題: 回覆:Mava 的帖子

咁多backup?

作者: Mava    時間: 16-9-20 21:46

回覆 hilouisll 的帖子

好睇個人Backup 數量而定...有些人1,2間已經覺得夠....有些人4,5間...有些人10間以上...睇下自己點想而定.

以身邊親戚朋友跟我討論過....報多3,4間是冇害....而且我是新手媽媽....
因為你想要的學校...未必你考就會有Offer!

作者: hilouisll    時間: 16-9-20 22:01     標題: 引用:本人一定只會比一間$970註費....因為是公德

原帖由 Mava 於 16-09-20 發表
本人一定只會比一間$970註費....因為是公德問題,我不想影響其他人想要的學位. ...
Offer不是同一時間出,你究竟知唔知咩係註冊費

作者: hilouisll    時間: 16-9-20 22:05     標題: 引用:回覆+hilouisll+的帖子 好睇個人Backup+數

回覆 hilouisll 的帖子

好睇個人Backup 數量而定...有些人1,2間已經覺得夠....有些人4,5間...有些人10間以 ...
當然你報幾多間也冇害處,問題是小朋友in得幾多間,撞日子時,你走幾多場?咁in法,你頂得住,小朋友會太辛苦吧

作者: Mava    時間: 16-9-20 22:07

我點會不知....每一間學校interview時間不同....擋然公布收生結果時間不同....我是新手...未致於唔識
作者: Mava    時間: 16-9-20 22:08

作者: Mava    時間: 16-9-20 22:09

所以我不會一有offer 就去比錢......
作者: Mava    時間: 16-9-20 22:15

其實是你明不明...? 我真的未致於唔識...我就是明知會撞時間..先會報多間PN....如果我知不會撞期...為什麼要報多間PN呢?

撞期自然就會Give up有關學校
作者: Mava    時間: 16-9-20 22:19

都是個句....我都是分享一下!
個谷不是挑戰識不識 ,明不明....
作者: siuting518    時間: 16-9-20 23:51     標題: 回覆:分享我的PN行程

請問你註冊費是幾時比的?

作者: Mimian    時間: 16-9-21 00:41     標題: 回覆樓主:

樓主的策略我支持,

作者: Mava    時間: 16-9-21 01:06     標題: 回覆:Mimian 的帖子

相當同意!我的分享意思就是咁簡單!

作者: Alice.Hana    時間: 16-9-21 07:13

當中York,英藝,Greenfield收硬
作者: KKKathy    時間: 16-9-21 08:34     標題: 回覆:Alice.Hana 的帖子

會有學校收硬?

作者: QQfishs    時間: 16-9-21 10:49

回覆 Mava 的帖子

我當年都係報左好多間,通常早in既都係當熱身,神校就最後,加油!

作者: kenysmile    時間: 16-9-21 13:11

作者: Mava    時間: 16-9-21 14:16     標題: 回覆:Alice.Hana 的帖子

我覺得50/50,我冇把握

作者: Mava    時間: 16-9-21 14:17     標題: 回覆:QQfishs 的帖子

Yes,這就是我所想

作者: fluty    時間: 16-9-21 16:05     標題: 引用:所以我不會一有offer+就去比錢......

所以我不會一有offer 就去比錢......
通常offer 出左一兩星期內就要比錢,否則當放棄論。
但同時其他學校又未出offer
所以好難能夠只比一間呢。

作者: Mava    時間: 16-9-21 17:54     標題: 回覆:fluty 的帖子

我個女好難間間有offer,有一間已經偷笑!1/Oct 先致18個月,上星期才識行

初頭PN interview 我只擋練習

作者: 晞晞爸b    時間: 16-9-21 18:47

明白你的用心...辛苦了
加油! 記得有心儀學校收左就放返位出來俾其他小朋友...謝謝

作者: Mava    時間: 16-9-21 23:27

回覆 晞晞爸b 的帖子

Thanks!
作者: fluty    時間: 16-9-22 01:20

Mava 發表於 16-9-21 17:54
我個女好難間間有offer,有一間已經偷笑!1/Oct 先致18個月,上星期才識行

初頭PN interview 我 ...

大b 唔會無offer
綠茵 迦南 勁易入 一定有
我女8月b 都有 你點會無

名幼就難講d

作者: 臭屁    時間: 16-9-22 05:52

Done
約克英文小學暨幼稚園

多謝分享

作者: cuhkrain    時間: 16-9-22 07:48     標題: 回覆:Mava 的帖子

謝謝樓主無私分享。

作者: Mava    時間: 16-9-22 13:19     標題: 回覆:fluty 的帖子

希望如此

作者: candy125125    時間: 16-9-22 13:34

你住邊區?
作者: cholewong29    時間: 16-9-22 18:30

樓主心易邊間?

作者: Mava    時間: 16-9-22 19:05     標題: 回覆:cholewong29 的帖子

心儀當然是st cat , LH, VC , rosehill, KM

作者: Mava    時間: 16-9-22 19:10     標題: 回覆:candy125125 的帖子

...

作者: Mava    時間: 16-9-22 22:22     標題: 回覆:分享我的PN行程

心情好worse,因為有人同我講...我個女考名幼是低於Average.....是真的嗎? 我既心情,未考已開始暈低

作者: Mava    時間: 16-9-23 01:39

唔通未考...已判我同個女輸....
作者: ash_yehyeh    時間: 16-9-23 03:13

Mava 發表於 16-9-22 22:22
心情好worse,因為有人同我講...我個女考名幼是低於Average.....是真的嗎? 我既心情,未考已開始暈低:toocold ...

邊個?

作者: chupybo    時間: 16-9-23 15:41

Mava 發表於 16-9-23 01:39
你同意嗎? 人地點講唔緊要, 你對個女有信心咪得咯. 加油.

作者: KKKathy    時間: 16-9-23 18:14     標題: 回覆:分享我的PN行程

未考個個機會都係平等的!

作者: Mava    時間: 16-9-23 20:06     標題: 回覆:分享我的PN行程

多謝你們支持!

作者: lovelovebabe    時間: 16-9-23 22:34     標題: 引用:唔通未考...已判我同個女輸....

原帖由 Mava 於 16-09-23 發表
唔好咁灰, 唔好比較,細B都有細B嘅策略, 做返你個女年紀能力範圍內嘅東西, 加油!

作者: Mava    時間: 16-9-23 23:48     標題: 回覆:lovelovebabe 的帖子

Thanks 我同個女一齊加油

作者: spiritstar    時間: 16-9-28 09:57

我覺得你係一個好認真架媽媽 做齊準備報pn一d都唔簡單 我個仔細你個女一日 我都經歷緊呢d所以好清楚 當然可能好多人唔認同你報咁多間 但我覺得strategy角度黎講 無話邊個對或錯 所以我絕對支持你 至於一定收或一定唔收 我覺得好睇小朋友interview個日心情同發揮 anyway希望你囡囡入到心儀學校 一齊加油

作者: bk-bb    時間: 16-9-28 18:24

回覆 Mava 的帖子

01Oct 已經18個月都唔係細b啦,放鬆d。我個囡仲細,第一個interview 未夠18個月大。我平常心,萬一無PN收就直接報K1。

作者: Mava    時間: 16-9-28 18:30

spiritstar 發表於 16-9-28 09:57
我覺得你係一個好認真架媽媽 做齊準備報pn一d都唔簡單 我個仔細你個女一日 我都經歷緊呢d所以好清楚 當然可 ...

多謝你的鼓勵!

作者: Mava    時間: 16-9-28 18:31

bk-bb 發表於 16-9-28 18:24
回覆 Mava 的帖子

01Oct 已經18個月都唔係細b啦,放鬆d。我個囡仲細,第一個interview 未夠18個月大。我平 ...

多謝你的意見

作者: Mava    時間: 16-9-28 21:18

多謝咁多位媽媽支持,其實本人覺得面試這方面都要配合天時地利人和,面試表現,家長表現,眼緣及運氣都是好緊要!面試表現完全100%但眼緣不合,不代表有Offer ,面試表現不好但是有眼緣,亦可能代表有Offer! 所以各種因素未必會想像得到。

雖然是天時地理人和....但是我覺得作為父母要準備好自己,因為不是次次有機會去體驗面試。所以我哋大家一齊要努力喎!

其實我覺得對報名及面試心情,我係覺得興奮而又緊張!成功入心儀學校當然是好的,入不到心儀學校亦未必是失敗。一切隨緣!

作者: soniacky    時間: 16-9-28 23:06     標題: 回覆:Mava 的帖子

雖然我明白點解要報咁多,但見倒個list替你頭都暈,希望你保持自己身體健康,好頻撲

作者: lobb2015    時間: 16-9-29 00:01     標題: 回覆樓主:

多謝分享。我同意你的策略。加油。

作者: dada1709    時間: 16-10-2 00:29

我仔仔12月超細B...我仲愁XDD
作者: KKKathy    時間: 16-10-2 08:16     標題: 回覆:分享我的PN行程

其實有邊間n較容易入呀?

作者: AmyTCY    時間: 16-10-2 10:34

KKKathy 發表於 16-10-2 08:16
其實有邊間n較容易入呀?

冇話邊間特別易入,因為PN 位遠比K1 位少

作者: AmyTCY    時間: 16-10-2 10:37

Mava 發表於 16-9-28 21:18
多謝咁多位媽媽支持,其實本人覺得面試這方面都要配合天時地利人和,面試表現,家長表現,眼緣及運氣都是好 ...

俾個LIKE 先,態度正確,盡咗力就足夠了^^, 就好好咁同囡囡去學校玩吓遊戲,唱吓兒歌,小朋友有反應已經成功咗一半Ka la^^

作者: tyson715    時間: 16-10-2 15:49

多謝媽媽既分享..都理解媽媽既想法.
不過,你好似香港,九龍,新界都殺......
我小朋友.都係2015/4... 有時會咁諗..都睇下佢自己運數..
見到有啲朋友既仔女..符碌地都入到心儀學校..
明白父母都想多爭取一個機會...不過,我個人認為有時都睇睬數....
祝好運.. !!!
作者: heidimiuks    時間: 16-10-2 21:56

想問下greenfield 5/11 同rose hill 都係5/11 interview, 而HKps 又係5/11 DL form? 你點取捨?

作者: Mava    時間: 16-10-3 00:27

dada1709 發表於 16-10-2 00:29
我仔仔12月超細B...我仲愁XDD

今年試下報pn ....呢個係綀習!
下年用超大B名義再報2018-2019 PN

作者: Mava    時間: 16-10-3 00:29

tyson715 發表於 16-10-2 15:49
多謝媽媽既分享..都理解媽媽既想法.
不過,你好似香港,九龍,新界都殺......
我小朋友.都係2015/4... 有時會 ...

現在心情....平常心!因為月想入月冇機會!盡力而為....

作者: Mava    時間: 16-10-3 00:31

heidimiuks 發表於 16-10-2 21:56
想問下greenfield 5/11 同rose hill 都係5/11 interview, 而HKps 又係5/11 DL form? 你點取捨?
...

你都十分清楚行程

9:00 DL application form
11:00 Green field interview

Rose hill 未覆時間

作者: bleeblee    時間: 16-10-5 03:28

Mava 發表於 16-9-22 19:10
現在住的是大埔村屋,因家人健康問題!

請大家不要見怪!因為我會睇邊間收!我就不租比人,收番自己住!九 ...

嘩,二層樓收租,未報任何名校都贏在起跑線啦!

作者: siuwing2    時間: 16-10-5 11:43

多謝咁多位媽媽支持,其實本人覺得面試這方面都要配合天時地利人和,面試表現,家長表現,眼緣及運氣都是好 ...

我上年都差唔多,報15-16間去13間,收10-11間,第一間最好俾留位費to secure the place and 你會好安心in餘下的學校,當去見識,了解學校同自己小朋友心態好重要,我見好多家長又同小朋友溫書又壓制小朋友得好緊要,咁成件事就變得好serious,報得多唔monster如報得多有好多offer and paid all registration fee先係monster
加油,期待你的好消息

作者: happybaby12    時間: 16-10-5 15:35

加油呀,媽媽,作為媽媽都想子女能進入好的幼稚園,去面試除左面試我小朋友外,也是一個機會我去看這間幼稚園的硬件和老師的質素,所以報得多只是準備較充足

作者: Mava    時間: 16-10-5 15:52

bleeblee 發表於 16-10-5 03:28
嘩,二層樓收租,未報任何名校都贏在起跑線啦!

其實家人一早已叫我安排定!自己是名小....現在十分明白父母的苦心!

作者: Mava    時間: 16-10-5 15:53

siuwing2 發表於 16-10-5 11:43
我上年都差唔多,報15-16間去13間,收10-11間,第一間最好俾留位費to secure the place and 你會好安心in ...

如果有好消息,同大家公佈!
不過我好驚冇offer

作者: Mava    時間: 16-10-5 15:54

happybaby12 發表於 16-10-5 15:35
加油呀,媽媽,作為媽媽都想子女能進入好的幼稚園,去面試除左面試我小朋友外,也是一個機會我去看這間幼 ...

是的!我去幼兒園交form....環境及設施十分好!

作者: siuwing2    時間: 16-10-5 16:05

happybaby12 發表於 16-10-5 15:35
加油呀,媽媽,作為媽媽都想子女能進入好的幼稚園,去面試除左面試我小朋友外,也是一個機會我去看這間幼 ...

亦係好機會再認識多D自己小朋友的另一面

作者: happybaby12    時間: 16-10-6 10:21

Mava 發表於 16-10-5 15:52
其實家人一早已叫我安排定!自己是名小....現在十分明白父母的苦心!
...

你是名小,本身有優勢,又可以放鬆多少少

作者: olaliu    時間: 16-10-6 10:36

好勁呀!我報咗幾間咋.
作者: ff1017    時間: 16-10-6 12:07

回覆 Mava 的帖子

我上年報5間, 收3間, my daughter is Feb/2014, dont worry, add oil

作者: tyson715    時間: 16-10-6 14:56

回覆 Mava 的帖子

係呀...越想得多,越走火入魔........平常心係好事....
作者: catpan    時間: 16-10-6 15:27

勁^^ 其实你住邊?
作者: saralwm    時間: 16-10-6 15:59

Done
約克英文小學暨幼稚園

樓主!你唔好擔心!我同你報既學校差唔多一模一樣!我亦都響何文田同銅鑼灣有物業,所以唔好覺得自己怪!你準備得好好!我地一齊加油吧!

作者: Mava    時間: 16-10-6 17:11

tyson715 發表於 16-10-6 14:56
回覆 Mava 的帖子

係呀...越想得多,越走火入魔........平常心係好事....

我好驚

作者: Mava    時間: 16-10-6 17:11

catpan 發表於 16-10-6 15:27
勁^^ 其实你住邊?

...

作者: Mava    時間: 16-10-6 17:12

saralwm 發表於 16-10-6 15:59
樓主!你唔好擔心!我同你報既學校差唔多一模一樣!我亦都響何文田同銅鑼灣有物業,所以唔好覺得自己怪! ...

剛剛收到英藝電話10/22 interview.... 但是安基司都是10/22 .... 仲要返pg...

作者: Mava    時間: 16-10-6 17:52

22/10 (Sat) 安基司 早上IN , 英藝下午IN
5/11 (Sat) 綠茵 中午IN , 玫瑰崗 未知
作者: fussykiki    時間: 16-10-17 13:57

我大仔去年PN報咗三間, 兩間收咗. 今年K1都係報咗六間.
今年妹妹PN我報兩間咋. 報咁多好interview好大機會撞期.
作者: 50686345    時間: 16-10-17 14:37

回覆 Mava 的帖子

RHS都係十一月五的
作者: szeti    時間: 16-10-19 17:33

我都覺得報多啲無壞, 先唔好諗輸贏, 40$ 有 一個實戰面試機會, 好抵玩. 亦可以見到小朋友表現. 呢啲屋企睇唔到.

網絡咁多資訊, 要自己消化一下, 大家背境及期望不一樣, 不用比較, 自己要成熟唔好容易俾人左右到..

但要報得有策略, 如要報足十間都係名校, 到時無人收, 就係父母問題.

我好多謝樓主, 佢收集資料能力, 讚, 有啲未CLOSING 的都有參考價值.

作者: karichow    時間: 16-10-19 17:39

Support you Mava Please keep us posted on how it progress. My son s Jan16. I'm starting to plan his PN application and ur list s superb. Thanks for sharing!
作者: Mava    時間: 16-10-19 21:35

szeti 發表於 16-10-19 17:33
我都覺得報多啲無壞, 先唔好諗輸贏, 40$ 有 一個實戰面試機會, 好抵玩. 亦可以見到小朋友表現. 呢啲屋企睇 ...

其實自己是新手媽媽,咩都晤識!我都係身邊親戚朋友提點和上網找資料!我其實我由8月先開始睇,好彩未算太遲!

其實報得多不多,都係睇因數,因為

1)我是新手
2)時代不同以前
3)學校質素好好,已多好多選擇
4)只是40元,擋training
5)  報多與少,自己喜歡和安排倒時間就得!

作者: Mava    時間: 16-10-19 21:38

karichow 發表於 16-10-19 17:39
Support you Mava Please keep us posted on how it progress. My son s Jan16. I'm starting to pla ...

其實我是新手,所以沒有經驗!只好分享今年的經驗!

Jan 16 BB,是大B,明年新年後可以上多D討論版,買書籍及上幼稚園網頁看看!

多D暸解!

作者: TuiTuiChai    時間: 16-10-19 23:29

我其實唔覺得有需要報咁多間
作者: Mava    時間: 16-10-20 00:09

TuiTuiChai 發表於 16-10-19 23:29
我其實唔覺得有需要報咁多間

視乎個人意向!

作者: Bradbubu    時間: 16-10-20 01:45

想問樓主,真係有好多間有offer時會俾幾多間留位費(我都報左將近十間)有定心理準備...

作者: Mava    時間: 16-10-20 09:35

Bradbubu 發表於 16-10-20 01:45
想問樓主,真係有好多間有offer時會俾幾多間留位費(我都報左將近十間)有定心理準備...
...

我覺得自己冇咁多offer,可能得1,2間有offer或冇offer
所以冇擔心過太多offer在手比我choose.....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5