教育王國

標題: 加拿大讀書 [打印本頁]

作者: SUSANNA    時間: 17-7-3 22:57     標題: 加拿大讀書

我女住朋友家應如何比零用錢她?

作者: Wnnieng    時間: 17-7-4 17:11

How old is your daughter?  you can give her a credit card and apply a local debit card for her.
作者: SUSANNA    時間: 17-7-4 17:31

回覆 Wnnieng 的帖子

我女16YRS, 想問CREDIT CARD 係佢自 ACCOUNT OR附屬,因我吾想比太多匯款差額及手續費。

作者: Artie    時間: 17-7-4 18:34

SUSANNA 發表於 17-7-3 22:57
我女住朋友家應如何比零用錢她?

可以在當地開佢個人銀行戶口,會有張提款卡,也是 debit card,好方便。你由香港銀行 internet banking 轉錢去就得。 你也可給她附屬credit card 旁身。

作者: SUSANNA    時間: 17-7-4 19:22

Artie 發表於 17-7-4 18:34
可以在當地開佢個人銀行戶口,會有張提款卡,也是 debit card,好方便。你由香港銀行 internet banking 轉 ...

多謝意見

作者: Wnnieng    時間: 17-7-5 14:46

你會否一齊去開學?
我女舊年開學前兩個月, 在香港的CIBC開了個加拿大CIBC 學生户口, 他們也幫我開了當地户口, 方便轉錢, 亦可上網看到女兒户口情況, 不過到步後仍要去當地CIBC取卡辦簡單手續, 加拿大HK bank 的cash machine 很少, 不方便, 在當地生活, 有個local bank 的account 方便多, 提款卡可作debit card 用
Scotiabank HK 亦有這服務
作者: SUSANNA    時間: 17-7-5 14:57

很多謝你提點. 我女會先去開學, 我9月中先過去.

作者: maylmm    時間: 17-7-13 12:16

SUSANNA 發表於 17-7-5 14:57

很多謝你提點. 我女會先去開學, 我9月中先過去.
請問你囡囡16歲到加拿大讀第幾班, 另外是你自己搵學校定香港找Agent 辦理留學事宜呢

作者: SUSANNA    時間: 17-7-13 12:22

回覆 maylmm 的帖子

我自己找學校, 學校無講明讀第幾班, 要去到再分班

作者: maylmm    時間: 17-7-13 12:35

SUSANNA 發表於 17-7-13 12:22
回覆 maylmm 的帖子

我自己找學校, 學校無講明讀第幾班, 要去到再分班
唔該晒

作者: WC298    時間: 17-7-13 13:43

maylmm 發表於 17-7-13 12:35
唔該晒

加拿大係以年齡分班,亞囝16 歲去度係讀11 班,一定要上EAL英文班,而EAL分幾級,嚟緊9 月升12 班,而英文則讀11 班,下學期先讀12 班英文。

作者: maylmm    時間: 17-7-13 14:03

WC298 發表於 17-7-13 13:43
加拿大係以年齡分班,亞囝16 歲去度係讀11 班,一定要上EAL英文班,而EAL分幾級,嚟緊9 月升12 班,而英文 ...

請問你係唔係响香港搵agent攪呢, 同埋亞囝响邊個省呢?另外係公校定私校? 學費約幾多錢? 唔好意思, 太多嘢問

作者: SUSANNA    時間: 17-7-13 16:00

回覆 WC298 的帖子

OH, 原來係咁, 我地問學校佢又吾講, 等我地估估下, 我估我女英文都會降級

作者: WC298    時間: 17-7-13 18:24

maylmm 發表於 17-7-13 14:03
請問你係唔係响香港搵agent攪呢, 同埋亞囝响邊個省呢?另外係公校定私校? 學費約幾多錢? 唔好意思, 太多嘢 ...

亞仔在vancouver,  讀public, 學費Cad $15000 , 住homestay Cad $850 per month

作者: maylmm    時間: 17-7-14 12:08

WC298 發表於 17-7-13 18:24
亞仔在vancouver,  讀public, 學費Cad $15000 , 住homestay Cad $850 per month
唔該晒你, 學費真係好平喎

作者: WC298    時間: 17-7-14 15:35

maylmm 發表於 17-7-14 12:08

未計住宿Cad$850 (嚟緊唔知加唔加) ,上網,車費,同埋返學lunch食吓野,飲杯野嘅洗費,每個月預Cad$500

作者: WC298    時間: 17-7-14 15:38

maylmm 發表於 17-7-14 12:08

上年買機票共3 萬! 驗吓身,比吓加拿大agent費,接機費,簽visa費用,監護人費,全年差不多共用了24 萬

作者: maylmm    時間: 17-7-14 17:14

WC298 發表於 17-7-14 15:38
上年買機票共3 萬! 驗吓身,比吓加拿大agent費,接機費,簽visa費用,監護人費,全年差不多共用了24 萬
...
嘩, 加加埋埋真係唔少嘢喎, 你public school 都要咁o既價錢, 咁 private 個價咪同英國差唔多

作者: WC298    時間: 17-7-14 20:21

maylmm 發表於 17-7-14 17:14
嘩, 加加埋埋真係唔少嘢喎, 你public school 都要咁o既價錢, 咁 private 個價咪同英國差唔多
...

第一年唔識慳,同埋第一年有好多濕碎錢用,初到agent接機又成千,又買學生機票,而家醒啲啲了,識得睇準時機買機票!

作者: SUSANNA    時間: 17-7-14 22:46

WC298 發表於 17-7-13 18:24

請問你們有買醫療保險嗎?在加拿大買還是在香港買?

作者: WC298    時間: 17-7-14 23:03

SUSANNA 發表於 17-7-14 22:46
請問你們有買醫療保險嗎?在加拿大買還是在香港買?

讀公校,強制保險 cad$1000, 另外我自己再買咗一份留學生讀書保HK$2700

作者: SUSANNA    時間: 17-7-14 23:11

WC298 發表於 17-7-14 23:03
讀公校,強制保險 cad$1000, 另外我自己再買咗一份留學生讀書保HK$2700

強制性保險在加拿大大買嗎?可否 pm 我有關資料包括你另買個份,謝謝你

作者: WC298    時間: 17-7-14 23:55

SUSANNA 發表於 17-7-14 23:11
強制性保險在加拿大大買嗎?可否 pm 我有關資料包括你另買個份,謝謝你
...

強制保險是國際教育局規定要買,佢會出request要求你比錢,小朋友去到加拿大要到教育局報到同埋填保險資料! 香港買那份我稍後pm你

作者: SUSANNA    時間: 17-7-15 06:33

WC298 發表於 17-7-14 23:55
強制保險是國際教育局規定要買,佢會出request要求你比錢,小朋友去到加拿大要到教育局報到同埋填保險資料 ...

謝謝你

作者: yy13    時間: 17-7-15 16:30     標題: 引用:Quote:WC298+發表於+17-7-14+15:38+上年買

原帖由 maylmm 於 17-07-14 發表
...
我仔讀私校
17/18年加左少少學費差不多CAD28000
真係好貴

作者: yy13    時間: 17-7-15 16:35     標題: 引用:Quote:SUSANNA+發表於+17-7-14+22:46+ 請問

原帖由 WC298 於 17-07-14 發表
可唔可以pm 你喺香港買嗰份資料比我
我都喺香港買
要$4800@年
好貴
不過學校就唔洗另外再買

作者: WC298    時間: 17-7-15 18:05

yy13 發表於 17-7-15 16:35
我都喺香港買
要$4800@年

已pm

作者: WC298    時間: 17-7-15 21:29

yy13 發表於 17-7-15 16:35
我都喺香港買
要$4800@年

學校唔洗買,慳返$6000 呀!

作者: lovecasey    時間: 17-7-16 20:42

回覆 yy13 的帖子

May I know which province is your kid stuyding now?

作者: SUSANNA    時間: 17-7-17 08:43

WC298 發表於 17-7-15 21:29

點解學校吾洗買?吾係話強保嗎?請指教

作者: WC298    時間: 17-7-17 16:23

SUSANNA 發表於 17-7-17 08:43

要問yy13 呀

作者: SUSANNA    時間: 17-7-17 16:57

WC298 發表於 17-7-15 21:29

作者: WC298    時間: 17-7-17 20:08

SUSANNA 發表於 17-7-17 16:57

我個仔在vancouver要強制買保險,我朋友兒子在沙省就唔洗買!

作者: August07    時間: 17-7-17 23:21

WC298 發表於 17-7-17 20:08
我個仔在vancouver要強制買保險,我朋友兒子在沙省就唔洗買!

沙省的學校好嗎?Vancouver 外私校學費很昂貴,有冇邊個省不太荒無又學費便宜呢?

作者: August07    時間: 17-7-17 23:22

yy13 發表於 17-7-15 16:30
我仔讀私校
17/18年加左少少學費差不多CAD28000
真係好貴

Yy13, 可以吿知邊個地方或學校嗎?謝謝

作者: yy13    時間: 17-7-18 00:36     標題: 回覆:lovecasey 的帖子

安省

作者: yy13    時間: 17-7-18 00:37     標題: 回覆:August07 的帖子

我仔喺安省讀緊私校

作者: yy13    時間: 17-7-18 00:41     標題: 回覆:SUSANNA 的帖子

唔知係每個省唔同
抑或係公校/私校
我仔學校有問自己有冇買
如果冇
學校可以介紹
我話喺香港買左
學校只要求要份保險copy 就ok

作者: J'smama    時間: 17-7-18 09:04

SUSANNA 發表於 17-7-17 16:57

Hi Susanna, 你囡囡去加拿大讀書真好,我囡仲要同DSE繼續搏鬥。

我知道蘇x世有留學生保險,你可上網睇下,有晒價錢。依家留學生唔包OHIP,你都係自己係香港買定好啲。其實以前留學生包OHIP,都係包睇醫生唔包藥,買藥又要俾藥劑師費,都好貴的。平時食開啲傷風感冒成藥都帶定旁身,免得過都唔洗睇醫生。

祝你囡囡一切順利!

作者: SUSANNA    時間: 17-7-18 11:13

我女讀公校, 都話無指定要買保險, 我都打算係香港買.
作者: SUSANNA    時間: 17-7-18 11:14

回覆 J'smama 的帖子

多謝你提點

作者: SUSANNA    時間: 17-7-18 11:40

回覆 yy13 的帖子

我女都係ON省讀公校

作者: lovecasey    時間: 17-7-18 11:40

回覆 SUSANNA 的帖子

are u in BC? i am looking for private school in BC, any suggestions> thanks

作者: yy13    時間: 17-7-18 23:35     標題: 回覆:SUSANNA 的帖子

你囡囡喺安省邊度讀grade 幾?
我仔喺north york 讀私校G10

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5