教育王國

標題: 點解香港英文唔係英文 [打印本頁]

作者: akevinla    時間: 20-2-15 11:56     標題: 點解香港英文唔係英文

點解香港政府永遠覺得現在香港英文水平係好高,讀完大學,英文就好? 今時今日大學生英文水平勁差。班高官有錢,就比自己仔女讀國際學校,我哋仔女孝到好成績,先可以讀英文學校,孝得差就讀中文中學。點解唔由幼稚園開始全部用英文教學,好似星加坡咁。

寫英文,香港人絕對冇問題,白人睇唔明都可以故你想講乜,但講英文,香港人係勁差,包括我。係亞洲旅行,可以自由行和講broken english就唔驚,但去白人國家,就一定要跟團,因為唔洗自己同人溝通。有領隊搞點,唔怕講broken english比人笑唔知你講乜。

我有好幾個親戚仔女,小學讀英文小學,但到現在讀中學,見到白人或去到白人國家旅行,父母叫佢哋自己去買東西,佢哋好驚,死都唔限,佢哋話唔識講英文。但去日本,泰國旅行,佢哋成日自己去買野,當然我聽到佢哋係講broken english. 佢哋既英文成績係攞A. 所以跟本香港英文水平係差勁。咁細個小朋友都明白對什麼人講英文,先唔會比人笑,佢哋都知自己英文差。未去到白人水平既英文。但英文係講多,睇多,先會流利。香港政府要佢哋自己仔女叻,就唔比我哋平民叻。這個政府食屎。

圖片附件: 1581830196220.JPEG (20-2-16 13:16, 376.23 KB) / 下載次數 12
/forum.php?mod=attachment&aid=MzI3ODI1fDlkZmVhMTY5fDE3MTc4NTkwOTh8MA%3D%3D

作者: Yanamami    時間: 20-2-15 12:32

我女幼稚園係英普,小学係中小,中学係英中……唔可以外判俾学校㗎,要有个語境从小浸,个腦tune慣个台先得,只係番学果幾个鐘,同老師&同学间又唔系用英文溝通,又点会慣用英文呢?越驚就越唔敢講,越唔講就越怕。好似幾歲小朋友学溜冰滑雪,唔怕跌先学得快,人越大只会越驚青。八、九十年代日本盛世,周不時见幾个日本C9相約,揸住本旅遊書就周遊列国,真係咩地方都见到曰本人,人地英文大概都係普通过普通,咪又係周圍去玩?心魔係自己度……
作者: MrBeast    時間: 20-2-15 12:52

akevinla 發表於 20-2-15 11:56
點解香港政府永遠覺得現在香港英文水平係好高,讀完大學,英文就好? 今時今日大學生英文水平勁差。班高官有 ...
唔止英文,我個連pth 都唔掂,上暑假去大陸玩仲諗住小朋友做番譯,最後還是我做哂,把幾火e加睇6劇唔開subtitle
作者: mcl203    時間: 20-2-15 13:00

MrBeast 發表於 20-2-15 12:52
唔止英文,我個連pth 都唔掂,上暑假去大陸玩仲諗住小朋友做番譯,最後還是我做哂,把幾火e加睇6劇唔開subt ...

正常喎,一般都係如是,又未必係唔掂,聽到唔講啫。大過D又好D~~~

作者: MrBeast    時間: 20-2-15 13:08

mcl203 發表於 20-2-15 13:00

正常喎,一般都係如是,又未必係唔掂,聽到唔講啫。大過D又 ...
咁老實講我自己都聽不懂,就好似睇bbc 聽得明得出外遇到d鄕音就聽唔到咁,疫情過後都是要上多d大陸玩
作者: MrBeast    時間: 20-2-15 13:12

點解香港政府永遠覺得現在香港英文水平係好高,讀完大學,英文就好? 今時今日大學生英文水平勁差。班高官有 ...
至於你提到高官教育正策,記得之前係教育講場那邊有過詳細討論,有時間去爬下文(sorry no bookmark)
作者: little_yolky    時間: 20-2-15 20:33

其實科科都唔係只可以靠學校啦。基礎教育,真係教基礎㗎咋。小朋友想學好,可以有好多方法,睇佢哋想唔想改善啫,呢樣嘢我唔會鬧正苦。

作者: little_yolky    時間: 20-2-15 20:34

duplicate

作者: little_yolky    時間: 20-2-15 20:36

MrBeast 發表於 20-2-15 13:08
咁老實講我自己都聽不懂,就好似睇bbc 聽得明得出外遇到d鄕音就聽唔到咁,疫情過後都是要上多d大陸玩 ...

係,PTH同英文都係呢個問題,標準既聽得明,遇到鄉音就大鑊!

作者: IloveJJ    時間: 20-2-15 22:14

作者: IloveJJ    時間: 20-2-15 22:16

作者: MrBeast    時間: 20-2-15 23:18

IloveJJ 發表於 20-2-15 22:16
我啲仔無出去學普通話,只响小學上堂學,加睇喜羊羊,去大陸旅遊都溝通到呀!問路嗰時,有啲我聽唔明,佢 ...
我想語言是要睇下天份,好似啫姐都只是看片,一樣lok lok 聲
作者: mcl203    時間: 20-2-16 01:08

MrBeast 發表於 20-2-15 23:18
我想語言是要睇下天份,好似啫姐都只是看片,一樣lok lok 聲

可能,自己講果D,以為人哋聽得明,其實最終可能靠世界語言去溝通~~~

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-2-16 02:15

回覆 MrBeast 的帖子

咪話你聽 BBC 唔明啲鄉音,遇上濃厚鄉音嘅廣東話,我都可以聽到一舊雲
作者: IloveJJ    時間: 20-2-16 02:15

作者: MrBeast    時間: 20-2-16 08:39

IloveJJ 發表於 20-2-16 02:15
咁佢哋又唔係話講到點叻,都係好普通嗰啲,但就肯定唔係樓主講到咁誇張,去旅行溝通都溝通唔到囉!
...
另一原因可能是不是平時接觸到,一時轉唔到,eg, 去買野比$做乜收銀員叫我笑一笑
作者: notcool    時間: 20-2-16 11:24

聽講讀寫中,說英文可能是最難.要第一時間反應,
香港英文水平流利到英語國家,也不太可能.

作者: Gooblovebb    時間: 20-2-16 12:37

我覺得主要同語境有關,喺香港,絕大多數人都講中文,平時真係冇機會去講英文,咁又點可以流利呢。
記得大學時試過自己一個去美國旅行,响果個月就真係一生中講英文最流利嘅時間,因為迫住要講嘛⋯⋯

作者: Cheeselover    時間: 20-2-16 22:54

我認識很多有一定教育水平的父母都不遺餘力培養子女的外語水平,我女兒身邊朋友的英文水平肯定比我身邊的好。很多人都拿英文水平較佳的前輩作例,而且香港人花了不少氣力提升普通話水平。
語文能力不能太依重學校教育,外力肯定不能少,我見英文好的小朋友,英文就是生活一部份,他們的英文不是應付考試,是生活需要,

作者: Cheeselover    時間: 20-2-16 23:08

little_yolky 發表於 20-2-15 20:33
其實科科都唔係只可以靠學校啦。基礎教育,真係教基礎㗎咋。小朋友想學好,可以有好多方法,睇佢哋想唔想 ...

我橫看豎看,也看不到我孩子的語文水平是教育局的德政結果。

作者: little_yolky    時間: 20-2-16 23:38

IloveJJ 發表於 20-2-15 22:14
我兩個仔英文好普通,不過去到澳洲又唔怕講英文喎!佢哋買野,同酒店既人傾計都夠胆。佢哋反而覺得去新加 ...

咁你個仔有補NET丫嘛,點同呢。我兩個同工人姐姐學是非都鬼咁叻啦!

作者: silvia_ng    時間: 20-2-18 10:31

1998Ruby1998 發表於 20-2-16 02:15
回覆 MrBeast 的帖子

咪話你聽 BBC 唔明啲鄉音,遇上濃厚鄉音嘅廣東話,我都可以聽到一舊雲  ...
確實係
我記得十幾年前有一個同事佢係負責出街轉單的,果日我問佢下午要去邊,有D野想佢幫手出街攪︰

我︰JENNY,你陣間去邊呀?

J︰去跟蹤呀!

我︰下?! 去跟蹤? 做咩你而家要幫埋人去跟蹤架?

J︰去跟蹤呀,轉單。

我︰妖....去金鐘轉單呀麻!

我地兩個一齊笑死左

作者: Jane1983    時間: 20-2-18 13:03

回覆 silvia_ng 的帖子

好好笑
作者: gigayan    時間: 20-2-18 13:15

Cheeselover 發表於 20-2-16 22:54
我認識很多有一定教育水平的父母都不遺餘力培養子女的外語水平,我女兒身邊朋友的英文水平肯定比我身邊的好 ...

Well said!
// 將英文融入生活部分 // - 呢句講得好好~

作者: gigayan    時間: 20-2-18 13:16

silvia_ng 發表於 20-2-18 10:31
確實係
我記得十幾年前有一個同事佢係負責出街轉單的,果日我問佢下午要去邊,有D野想佢幫手出街 ...
哈哈~~~
令我想起之前網上熱話之一「譚仔話」

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-2-18 19:06

回覆 silvia_ng 的帖子

以前跟旅行團去北京玩,去到紫禁城嗰陣,導遊講:「好喇,各位團友,我地依家要排隊入廠!」
成班團友嚇到呆左然後笑,解釋完之後個導遊都笑埋一份,去機場都利用呢個笑話。

作者: jumphigh    時間: 20-2-18 22:57

作者: nkd    時間: 20-2-19 15:33

無語境,無英文朋友圈,差好遠。
作者: kirstyau    時間: 20-2-20 19:41

大女讀村幼,津小,英津中,我覺得佢英文現在要出國讀書溝通冇問題。 某程度上唔可以靠學校, 真係要家長付出財力心力, 自己英文完全有限公司, 所以好早已經搵private NET, 一星期一堂,最重要係培養佢鍾意睇英文書, 一方面儲落好多生字, 再加NET谷說話,生活上多睇英文電視電影(字幕轉埋英文/冇), 英文youtube片, 相輔相成下,阿女唔係外國口音,但聽說讀寫完全冇問題。

佢已經話好想出國讀書或者exchange一年。

但後遺症而家唔鍾意中文,未至於考試唔合格, 學校入面average囉。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 20-2-21 23:28

學語文必須要多接觸,有語境才能學得好。學習亦不能單靠學校,家長及小朋友都要谂方法,小朋友本身都要肯學肯付出先得,只要小朋友唔怕醜,肯多講其實唔難。

我仔小學算半英小,接觸英文比一般中文小學多,升中前英語能力只算一般,升中後須然係津貼英中,但學校亦提供好多英文語境,學校會鼓勵小朋友多睇英文書,更會有外藉老師跟學生交談,鼓勵小朋友主動説英語,甚至試過有 project 要同學分组到尖沙咀隨機找外藉人士作訪問, 鍛鍊佢哋說英語自信,小兒亦經常上網睇 YouTube. 佢今年中四與外藉人士溝通完全沒有問題,所以要學好語文其實亦要靠小朋友自己。
作者: yuyueng    時間: 20-3-2 04:06

其實就算殖民地年代都係一樣,我地年代仲要大部分都係英中,其實因為無語境下好難講得好,語文從來都唔係靠學返黎,係要用出黎,起一個中國人既社會入面,除非你工作上幾乎都用英語既,自然好快流利,我自己英文進步神速係起航空公司做時,日日返工講英文多,英文自然好。
作者: Yanamami    時間: 20-3-2 08:05

yuyueng 發表於 20-3-2 04:06
其實就算殖民地年代都係一樣,我地年代仲要大部分都係英中,其實因為無語境下好難講得好,語文從來都唔係靠 ...
同意“語文从來都唔係靠学翻黎,係用出黎……”
作者: GreenMaDad    時間: 20-3-3 13:33

香港人要學英文,純粹都係為揾食,本身都不是英國、美國、澳洲人,點解要要求香港人講得到native英文?
其實大部分外國人雖然在學校會學第二語言,但他們第二語言的能力也不高,英國人都不會要求自己的法文、德文或西班牙文到native程度。

真正懂得尊重別人的外國人也不會鄙視英文不好的香港人。

當然,為揾食,我非常同意香港人學好英文,也要學好普通話,不為為揾食,亦應該學自己有興趣的外語。

作者: minimami    時間: 20-3-6 16:51

Deleted
作者: little_yolky    時間: 20-4-21 14:12

minimami 發表於 20-3-6 16:51
課堂學得幾好冇實戰過都係冇用。
我讀中中,大學畢業IELTS得5分,below average 呀陰公…
畢業後響外資公司 ...

//Practice makes perfect 係真理//

但係點解D細路講極都唔聽阿爸阿媽以前就係行過歪路,點條正路佢行,佢哋就係唔理你

作者: gigayan    時間: 20-4-21 14:40

little_yolky 發表於 20-4-21 14:12

//Practice makes perfect 係真理//

最緊要佢地肯主動去學去練....進步會大很多....

作者: little_yolky    時間: 20-4-21 16:00

gigayan 發表於 20-4-21 14:40
最緊要佢地肯主動去學去練....進步會大很多....

BTW,阿大終於做晒之前D功課,佢話以20/4復課既目標趕起佢。

作者: jli008    時間: 20-4-21 16:27

作者: gigayan    時間: 20-4-21 16:53

little_yolky 發表於 20-4-21 16:00
BTW,阿大終於做晒之前D功課,佢話以20/4復課既目標趕起佢。

我都提咗我個個好開始溫書,唔好再發夢唔使考試了.....

作者: little_yolky    時間: 20-4-21 17:20

gigayan 發表於 20-4-21 16:53

佢依家同阿細補習中文,一個禮拜兩堂,唔得閒溫書。

我反而想考試,因為S1未考過,到S2仲唔好。唔理成績點樣,試過考試模式最重要。

作者: gigayan    時間: 20-4-21 17:33

little_yolky 發表於 20-4-21 17:20

我反而想考試,因為S1未考過,到S2仲唔好。唔 ...

阿女直頭覺得最好全民讀多一年,佢話今年過得太空洞唔實在。

坦白講,我地中一係咁嘅環境算係影響度最低,DSEer受影響,但F4-5影響我覺得更大.....

作者: little_yolky    時間: 20-4-21 17:37

gigayan 發表於 20-4-21 17:33
阿女直頭覺得最好全民讀多一年,佢話今年過得太空洞唔實在。

坦白講,我地中一係咁嘅環境算係 ...

F4好D,最多補課。F3慘呀!佢哋靠個考試選科,依家唔知點搞。

作者: b3410    時間: 20-4-21 18:03

gigayan 發表於 20-4-21 16:53
我都覺得一定會考試都唔知點考。

作者: b3410    時間: 20-4-21 18:05

little_yolky 發表於 20-4-21 17:20

我反而想考試,因為S1未考過,到S2仲唔好。唔 ...
阿細肯乖乖的上堂?阿大有冇耐性?
你出唔出補習費

作者: little_yolky    時間: 20-4-21 18:06

b3410 發表於 20-4-21 18:05
阿細肯乖乖的上堂?阿大有冇耐性?
你出唔出補習費

阿細鍾意先奇喔!阿大有耐性,係因為我有俾錢既

作者: gigayan    時間: 20-4-21 18:38

b3410 發表於 20-4-21 18:03
我都覺得一定會考試都唔知點考。

我叫阿女首先要知道自己呢排上online堂嘅識唔識,再要溫下之前教咗嘅,因為我地今年未考過試,我覺得好大機會考上學期嘅嘢

作者: b3410    時間: 20-4-21 19:35

gigayan 發表於 20-4-21 18:38
我叫阿女首先要知道自己呢排上online堂嘅識唔識,再要溫下之前教咗嘅,因為我地今年未考過試,我覺得好大 ...
上學期都未考到試咁今年真係好快就一年。萬一今次考一年的內容,都幾多下!

作者: gigayan    時間: 20-4-21 22:00

b3410 發表於 20-4-21 19:35
上學期都未考到試咁今年真係好快就一年。萬一今次考一年的內容,都幾多下!
...

所以阿女話今年好似過得好空洞咁

作者: kate_85    時間: 20-4-22 10:15

同外國人交流有時都幾睇小朋友性格,有d明明好叻但係就係怕醜唔肯講,有d就邊個都唔怕乜都夠膽講
作者: little_yolky    時間: 20-4-24 20:29

gigayan 發表於 20-4-21 18:38
我叫阿女首先要知道自己呢排上online堂嘅識唔識,再要溫下之前教咗嘅,因為我地今年未考過試,我覺得好大 ...

我哋當年唔駛考全年,家長會時問,班主任又支支吾吾,點解教咁多年都唔清楚

不過我哋考成三個禮拜,如果考足,咪一開課就差唔多即刻要考試

作者: gigayan    時間: 20-4-24 21:32

little_yolky 發表於 20-4-24 20:29
我哋當年唔駛考全年,家長會時問,班主任又支支吾吾,點解教咁多年都唔清楚

不過我哋考成三個 ...

今日聽阿女講,老師話9成9需要考試,唔知係真還是老師唔想佢地咁鬆懈

作者: little_yolky    時間: 20-4-25 17:36

gigayan 發表於 20-4-24 21:32
今日聽阿女講,老師話9成9需要考試,唔知係真還是老師唔想佢地咁鬆懈

...

我諗要考既可能性好大,因為我哋都無考過。不過估計全部升班。

作者: gigayan    時間: 20-4-25 21:52

little_yolky 發表於 20-4-25 17:36

唔敢講是否全部升班,學校好似一科主科唔合格都留班?之前已經講上學期測驗成績佔30%,如果考final就佔70%,我已經同阿女講,如果因為停課個人hea咗搞到考final衰一科,咁樣留班會超級唔抵,所以叫佢趁宜家得閒好用心預備下啦

作者: little_yolky    時間: 20-4-25 22:27

gigayan 發表於 20-4-25 21:52
唔敢講是否全部升班,學校好似一科主科唔合格都留班?之前已經講上學期測驗成績佔30%,如果考final就佔70% ...

仲有平時分拉,中學50分合格,應該OK既。你女女都話要擔心留班,咁其他死得囉!

作者: gigayan    時間: 20-4-26 00:21

little_yolky 發表於 20-4-25 22:27
仲有平時分拉,中學50分合格,應該OK既。你女女都話要擔心留班,咁其他死得囉!
...

如果一路返開學就唔驚,但停課咁耐真心唔知其實d嘢佢識唔識?又之前教嘅仲記得幾多.....

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-4-26 01:58

gigayan 發表於 20-4-25 21:52
唔敢講是否全部升班,學校好似一科主科唔合格都留班?之前已經講上學期測驗成績佔30%,如果考final就佔70% ...

留班位都係俾考最尾嗰幾位,就算乜學校都留班位有限。我嗰陣超過 10 個三科唔合格都照升中,如果你只係一科抄但其他科高分拉上補下排名前,咁學校最多係試升,唔會去到留班咁簁位。

你咁都要擔心留班,咁其他學生可以退學唔讀  

作者: little_yolky    時間: 20-4-26 08:59

gigayan 發表於 20-4-26 00:21
如果一路返開學就唔驚,但停課咁耐真心唔知其實d嘢佢識唔識?又之前教嘅仲記得幾多.....
...

不過,點解仲未出範圍既

作者: little_yolky    時間: 20-4-26 09:03

1998Ruby1998 發表於 20-4-26 01:58
留班位都係俾考最尾嗰幾位,就算乜學校都留班位有限。我嗰陣超過 10 個三科唔合格都照升中,如果你只係一 ...

咪係囉!而且今年情況咁特殊,成績差D都可能只係試升,我懷疑會唔會留班。除非係功課都peah做果D。

作者: S-Kwok    時間: 20-4-26 09:48

little_yolky 發表於 20-4-25 17:36

嘩 如果全年都冇考過 我梗係想學校考啦,中一新學校,當睇下出卷模式都好,考唔考得好反而其次,反正全民停課。

作者: little_yolky    時間: 20-4-26 12:56

S-Kwok 發表於 20-4-26 09:48
嘩 如果全年都冇考過 我梗係想學校考啦,中一新學校,當睇下出卷模式都好,考唔考得好反而其次,反正全民 ...

係呀,我哋剩係統測過,範圍細咁多,唔可以做準。

作者: gigayan    時間: 20-4-26 13:57

1998Ruby1998 發表於 20-4-26 01:58
留班位都係俾考最尾嗰幾位,就算乜學校都留班位有限。我嗰陣超過 10 個三科唔合格都照升中,如果你只係一 ...
希望如此啦.....  但都要keep住嚇下佢,唔好等佢咁老定
作者: gigayan    時間: 20-4-26 13:59

little_yolky 發表於 20-4-26 08:59
不過,點解仲未出範圍既
按校曆2/6先開考,我估5月先會出範圍。
作者: 1998Ruby1998    時間: 20-4-26 16:53

little_yolky 發表於 20-4-26 09:03

咪係囉!而且今年情況咁特殊,成績差D都可能只係試升 ...

始終冇考試,冇得斷定。最多試升然後班老師額外補底,又或者下年再留班都未遲。反正好多時候成績跌緊嘅都會挨唔足 6 年,會中途出國。

作者: lambeanmama    時間: 20-4-29 09:21

我覺得是心魔問題。本人廿多年前地區普通中學畢業。無外補英文也沒有語境;英文更肯定不是最勁個班尖子。但外出旅行,跟團也好自由行也好;只要不怕講,講多幾次也就不再怕。鼓勵小朋友多講多試。

作者: gigayan    時間: 20-4-29 12:52

little_yolky 發表於 20-4-26 08:59
不過,點解仲未出範圍既

中文科昨日出咗個範圍。

學生會制作咗問卷,在學生會的ig到,收集學生停課時間網上學習嘅情況,作為意見俾學校制定範圍。

作者: little_yolky    時間: 20-4-29 12:53

gigayan 發表於 20-4-29 12:52
中文科昨日出咗個範圍。

學生會制作咗問卷,在學生會的ig到,收集學生停課時間網上學習嘅情況,作為意見 ...

係咪要開ig account至做到?

作者: little_yolky    時間: 20-4-29 13:01

lambeanmama 發表於 20-4-29 09:21
我覺得是心魔問題。本人廿多年前地區普通中學畢業。無外補英文也沒有語境;英文更肯定不是最勁個班尖子。但 ...

其實我覺得去旅行見到既白人無乜會笑人英文唔好,始終你係買嘢既,佢哋都好好禮貌。我反而俾國內人笑普通話多D,但again買嘢時佢哋都好好招呼。

作者: gigayan    時間: 20-4-29 13:35

little_yolky 發表於 20-4-29 12:53
係咪要開ig account至做到?

我都唔清楚,條link就係ig 個到,張相highlight個位......

圖片附件: myimage.jpg (20-4-29 13:35, 136.16 KB) / 下載次數 6
/forum.php?mod=attachment&aid=MzMzMjIxfGZjYTU1YzZjfDE3MTc4NTkwOTh8MA%3D%3D

作者: akevinla    時間: 20-4-29 18:31

lambeanmama 發表於 20-4-29 09:21
我覺得是心魔問題。本人廿多年前地區普通中學畢業。無外補英文也沒有語境;英文更肯定不是最勁個班尖子。但 ...

講多d係好有用。過,我眼見好多人去旅行(亞洲地區),90%香港人都係講broken English,因為香港人知道佢哋既first language 唔係英文,講乜broken English 都唔會比人笑。其實心魔係驚比人笑。有一次去紐西蘭旅行,見到一對香港夫婦和一個大約四歲小朋友,係food court既McDonald買食物,我排佢哋後面,我覺得佢哋好叻,一句英文都唔講,就可以買到野食。佢哋用部ipad,開個圖出嚟,指比個cashier睇要乜。這刻我覺得原來唔識講英文都可以去d講英文既國家旅行。最後聽見佢太太終於講一個英文字,就係對住個仔講:water, water. 叫佢飲水。我只想講,唔識英文其實冇問題,問題係香港人太自大自己英文有幾叻,好過星加坡人,所以先搞到現在香港人既英文水平咁低。

作者: little_yolky    時間: 20-4-29 20:04

akevinla 發表於 20-4-29 18:31

講多d係好有用。過,我眼見好多人去旅行(亞洲地區),90% ...

我諗呢D係個別例子。其實外國人唔係咁多笑人,仲要知你係遊客,有禮貌D,人哋好少咁無禮貌。我反而覺得依家間間學校有NET,口語比我個年代進步咗。

作者: lambeanmama    時間: 20-4-29 20:38

little_yolky 發表於 20-4-29 13:01
其實我覺得去旅行見到既白人無乜會笑人英文唔好,始終你係買嘢既,佢哋都好好禮貌。我反而俾國內人笑普通 ...

在外資企業工作廿年,笑人英文不好的,其實從來都只是香港人自己人。外國人,佢一早知英語非第一語言,你講得再牛津口音也不會變成「自己人」,講得不流利也無所謂,大家溝通到就可以了。大膽講一定無事。我媽小學畢業,去外地旅行夠膽叫野食,勁過我中學畢業嘅老爸。(emoji)(emoji)(emoji)

作者: lifechallenges    時間: 20-6-30 21:30

作者: akevinla    時間: 20-6-30 21:57     標題: 回覆樓主:

講到返工,香港人英文真係一個字"叻"。好似我阿姐咁,大學畢業,我同佢whatsapp和email溝通,我通常都用中文,但佢永遠都係用英文覆我,當然對我冇問題。同佢和大佬細出去傾生意,有幾次都係鬼佬,當然我哋兩個做細既,冇乜野都唔會出聲,佢就成日係側邊問我個句英文點解,我真係對住佢冇哂氣。到佢做個part,佢要開始解釋比鬼佬聽,竟然叫我解釋,當然我冇問題,因d資料係我揾比佢,當然我知要講乜比佢聽,何況我又唔係唔識講英文,我又唔會講broken English 。只係一定冇native講得咁好。所以寫同講真係兩回事。

作者: MrBeast    時間: 20-7-1 17:18

akevinla 發表於 20-4-29 18:31

講多d係好有用。過,我眼見好多人去旅行(亞洲地區),90% ...
new zealand 個case, 橫掂都係,我係個媽就真接用廣東話加ipad,即是好似去日本,普遍日本人都唔識英文,也要搵方法溝通,有時咁更有趣。不過上次去korea, 有些地方都有店員識pth, 我們好爛,實在慚愧
作者: MrBeast    時間: 20-7-1 17:24

lambeanmama 發表於 20-4-29 20:38
在外資企業工作廿年,笑人英文不好的,其實從來都只是香港人自己人。外國人,佢一早知英語非第一語言,你 ...
同意,首先唔怕錯(比人笑),和不恥下問,唔會學唔到,不過呢個心魔係要時間和人生經驗累積先衝破到
作者: cafeva    時間: 20-7-1 17:41

akevinla 發表於 20-6-30 21:57
講到返工,香港人英文真係一個字"叻"。好似我阿姐咁,大學畢業,我同佢whatsapp和email溝通,我通常都用中 ...
咁你係咪香港人?
作者: cafeva    時間: 20-7-1 17:46

lifechallenges 發表於 20-6-30 21:30
會考英文A 又如何?學校教嘅係為應付考試嘅英文,唔係日常溝通嘅英文,我當年會考英文得D, 身邊同學朋友屋 ...
你好勁喎。我同D鬼佬同事左好多年,D英文都未做到隨心所慾無障碍

作者: 迷你人    時間: 20-7-1 22:32

jumphigh 發表於 20-2-18 22:57
呢個政府係差,但教育從來唔可以只靠政府。以前學生只可以靠聽收音机同睇報纸学英文,依家就可以随时上网 ...

最鍾意你最尾果兩句

作者: mcl203    時間: 20-7-3 10:43

MrBeast 發表於 20-7-1 17:18
new zealand 個case, 橫掂都係,我係個媽就真接用廣東話加ipad,即是好似去日本,普遍日本人都唔識英文,也 ...

日本大百貨公司一樣有國內人駐場~~~

作者: MrBeast    時間: 20-7-3 12:04

mcl203 發表於 20-7-3 10:43
日本大百貨公司一樣有國內人駐場~~~

有次去日本,一香港在東京做事的朋友同我們去食野,佢用日本話落order ,點知個waitress 是大陸人同我地講pth
作者: little_yolky    時間: 20-7-3 12:04

cafeva 發表於 20-7-1 17:46
你好勁喎。我同D鬼佬同事左好多年,D英文都未做到隨心所慾無障碍

唔好話英文,廣東話可以隨心所欲無障礙都唔係個個得啦

作者: little_yolky    時間: 20-7-3 12:07

MrBeast 發表於 20-7-1 17:24
同意,首先唔怕錯(比人笑),和不恥下問,唔會學唔到,不過呢個心魔係要時間和人生經驗累積先衝破到 ...

我諗有時係性格。細個學NET group,阿大怕錯唔出聲,阿細面皮幾丈厚,唔識講就指手畫腳+畫公仔你睇。

作者: S-Kwok    時間: 20-7-3 12:35

little_yolky 發表於 20-7-3 12:07
我諗有時係性格。細個學NET group,阿大怕錯唔出聲,阿細面皮幾丈厚,唔識講就指手畫腳+畫公仔你睇。:waha ...

我仔同你阿細一樣,咁樣好呀。
我仔細時試過坐巴士,隔離位嗰鬼仔打機,佢都唔怕生,成程巴士用英文一齊傾計

作者: MrBeast    時間: 20-7-3 12:37

little_yolky 發表於 20-7-3 12:07
我諗有時係性格。細個學NET group,阿大怕錯唔出聲,阿細面皮幾丈厚,唔識講就指手畫腳+畫公仔你睇。:waha ...

我自己都是內向性格,都是出來做事後面皮先加厚,有時仲比小朋友話我做乜周街同陌生人傾計
作者: akys    時間: 20-7-3 12:52

好多嘢係逼返來,阿仔十一歲時自己搭飛機去美國,過關。親人接機,之後帶佢上十四日嘅鬼仔Camp,一樣平平安安回來。估唔到啲鬼妹仔對佢一個外籍人充滿好奇,煩到佢要搵地方避。
作者: little_yolky    時間: 20-7-3 15:39

akys 發表於 20-7-3 12:52
好多嘢係逼返來,阿仔十一歲時自己搭飛機去美國,過關。親人接機,之後帶佢上十四日嘅鬼仔Camp,一樣平平安 ...

我阿細11歲,我想俾佢自己放學坐車返屋企C6都唔想。

作者: akys    時間: 20-7-3 16:43

little_yolky 發表於 20-7-3 15:39
係有擔心,尤其一個人過美國關,有啲驚會唔會原機遣返。不過出境後講番和入境官互動好有趣。
作者: mrsvivianmama    時間: 20-7-5 23:20

作者: Katharinethepig    時間: 20-7-8 03:43     標題: 回覆樓主:

咁應該在小學時間點樣同佢practice oral in english n pth

作者: akevinla    時間: 20-7-20 12:16     標題: 回覆樓主:

英文唔好亂學,你哋睇下就知。有d英文連英文白人都唔知你講乜。有d家長唔好覺得自己好醒。

https://youtu.be/66aG5P0kQpU

作者: opclk99    時間: 20-7-21 04:01

作者: MrBeast    時間: 20-7-21 08:54

opclk99 發表於 20-7-21 04:01
回覆 little_yolky 的帖子

香港法例11歲仔你比佢撘飛機真係可以告你疏忽照顧,萬一出事,警方很多時會援引 ...
答飛機好似有空姐帶的
作者: MrBeast    時間: 20-7-21 09:03

我自己小學時有日同學仔約打波自己行返學,因遲到心急過馬路比車撞到。若自小就教子女尊守交通規則,又無乜高危路線(女仔要行過靜街道都唔係咁好),小朋友是dam定的話,我覺得可以一試,可以先同佢rehearse 幾次隨後跟著observe 一下。
作者: MrBeast    時間: 20-7-21 09:05

akevinla 發表於 20-7-20 12:16
英文唔好亂學,你哋睇下就知。有d英文連英文白人都唔知你講乜。有d家長唔好覺得自己好醒。

https://youtu. ...
中文都有打的、的士、出租車、滴滴,whats ur pt?
作者: b3410    時間: 20-7-21 10:01

我細女小二,萬不得已時,已經要自己搭地鐵轉巴士返屋企,小三就自己搭車過海去學琴。佢話初初真係有好心姨姨問佢點解自己,要唔要幫手。佢禮貌的回答多謝唔使。
作者: gigayan    時間: 20-7-21 11:34

我女p6有段時間因為遲放學,保姆車加班車都趕唔到,要自己放學坐車返屋企,最緊要俾電話佢袋,同埋俾夠錢佢分開袋,佢試過漏咗銀包8達通係學校,好彩放咗救命錢係佢書包暗格

作者: b3410    時間: 20-7-21 12:43

gigayan 發表於 20-7-21 11:34
我女p6有段時間因為遲放學,保姆車加班車都趕唔到,要自己放學坐車返屋企,最緊要俾電話佢袋,同埋俾夠錢 ...
銀包八達通唔知唔見咗幾多個次次去管理處update 八達通功能,人哋都知又係唔見咗野。

作者: Yanamami    時間: 20-7-21 13:08

MrBeast 發表於 20-7-21 08:54
答飛機好似有空姐帶的
Yes, 我大女亦試过9歲自己飛,有空姐带过关、上机、落机、过关交俾接机人手中~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5