教育王國

標題: SMCespc 聖瑪加利男女英文中小學 [打印本頁]

作者: MLPW    時間: 22-7-22 18:14     標題: SMCespc 聖瑪加利男女英文中小學

收到7月30號 first interview ,開個page大家分享下

作者: AndrewMo    時間: 22-7-23 11:09     標題: 回覆樓主:

我地都系30號,11點。下午要去優才

作者: manto216    時間: 22-7-23 13:07

我都係30號11點
作者: keikolau    時間: 22-7-23 18:04     標題: 回覆樓主:

想問下報左嘅家長,你地幼稚園已經出左最新嘅成績表了嗎?我就係等緊最新嗰張我先唔報住

作者: MLPW    時間: 22-7-23 18:08

keikolau 發表於 22-7-23 18:04
想問下報左嘅家長,你地幼稚園已經出左最新嘅成績表了嗎?我就係等緊最新嗰張我先唔報住
...

international kindergarten 應該6月尾就出成績表。

作者: keikolau    時間: 22-7-23 18:10     標題: 回覆樓主:

啊!因為local幼稚園起碼都8月先出

作者: manto216    時間: 22-7-23 19:55

回覆 keikolau 的帖子

我哋淨係畀k1同埋k2上學期, 雖然上個禮拜派咗下學期成績表
作者: manto216    時間: 22-7-23 19:57

回覆 keikolau 的帖子

我上年大仔in這間中學, 感覺他們很多文件都可以後補, 不知道小學是不是一樣
作者: chankiki1228    時間: 22-7-24 10:42

想問吓昨天學校辦了開放日,有冇人參觀過?感覺如何?
作者: Hysminimilo    時間: 22-7-24 11:31     標題: 回覆樓主:

昨日簡介會,有沒有今年DSE 成績可以分享? 謝謝

作者: ymyyy    時間: 22-7-24 12:08

回覆 chankiki1228 的帖子

我覺得環境好,亦好心儀呢間學校。
作者: ymyyy    時間: 22-7-24 12:09

回覆 Hysminimilo 的帖子

我覺得佢哋DES成績都幾好,但係當時唔淮影相,分享唔到。
作者: Hysminimilo    時間: 22-7-24 13:04

ymyyy 發表於 22-7-24 12:09
回覆 Hysminimilo 的帖子

我覺得佢哋DES成績都幾好,但係當時唔淮影相,分享唔到。 ...

請問有沒有記得中、英、數 大概的成績?

作者: yusuiwai    時間: 22-7-24 14:34     標題: 回覆樓主:

2022英文5+係神校級別63%
中文無show, 5+應該係個位數,低於全港平均
數學5+ 係2x band 1B-C級別
phy chem 5+ 有70% 以上也屬神校級別
其他科就多數不突出,高於全港平均少少
本身想影相但比職員制止左

圖片附件: 16586444750993254361577964428155.jpg (22-7-24 14:34, 173.86 KB) / 下載次數 23
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY1ODM5fDE0NzUwZDE3fDE3MTczMzc5ODB8MA%3D%3D

作者: Hysminimilo    時間: 22-7-24 15:19

yusuiwai 發表於 22-7-24 14:34
2022英文5+係神校級別63%
中文無show, 5+應該係個位數,低於全港平均
數學5+ 係2x band 1B-C級別

感謝你 :)

作者: gabejang    時間: 22-7-25 10:38

回覆 yusuiwai 的帖子

我都有即刻寫低不過你更詳細 :)對學校印象唔錯

作者: zaba    時間: 22-7-25 10:57

請問你哋係幾時交表格架? 想預計一下大約幾時到我哋 in. 謝謝
作者: Hysminimilo    時間: 22-7-25 11:11

gabejang 發表於 22-7-25 10:38

請問有沒有寫低數學確實幾多%呢?

作者: yusuiwai    時間: 22-7-25 11:11

你介意分享下嗎?可以整合下,

作者: MLPW    時間: 22-7-25 11:49

zaba 發表於 22-7-25 10:57
請問你哋係幾時交表格架? 想預計一下大約幾時到我哋 in. 謝謝

6月2x日

作者: minacalvinbb    時間: 22-7-25 14:24

MLPW 發表於 22-7-22 18:14
收到7月30號 first interview ,開個page大家分享下

收到 e mail定電話sms啊?我都報左,但未收到

作者: mavis222    時間: 22-7-25 14:45

請問你哋幾時申請的,我未有email

作者: MLPW    時間: 22-7-25 14:46

minacalvinbb 發表於 22-7-25 14:24
收到 e mail定電話sms啊?我都報左,但未收到

Email

作者: MLPW    時間: 22-7-25 14:47

mavis222 發表於 22-7-25 14:45
請問你哋幾時申請的,我未有email

6月2x日

作者: minacalvinbb    時間: 22-7-25 15:12

MLPW 發表於 22-7-25 14:47
6月2x日

我6月25申請,,仲未收到

作者: mavis222    時間: 22-7-25 15:28

知唔知係乜嘢形式

作者: manto216    時間: 22-7-25 15:31

回覆 mavis222 的帖子

我地7月頭報名
作者: pochario    時間: 22-7-25 15:43

留毛想知今年DSE成績
作者: MLPW    時間: 22-7-25 15:57

minacalvinbb 發表於 22-7-25 15:12
我6月25申請,,仲未收到

junk box?

作者: minacalvinbb    時間: 22-7-25 16:11

MLPW 發表於 22-7-25 15:57
junk box?

收到啦10:15

作者: anakin1223    時間: 22-7-26 21:34

我21/7 報,25/7 收email, 30/7 interview
作者: minacalvinbb    時間: 22-7-30 18:18

今日見完啦,小朋友有冇講考左咩啊?

作者: zaba    時間: 22-7-30 18:22

minacalvinbb 發表於 22-7-30 18:18
今日見完啦,小朋友有冇講考左咩啊?

我小朋友話有讀中英文, 同埋老師同佢傾下計講下日常生活.

作者: sandra1004    時間: 22-7-30 22:12

zaba 發表於 22-7-30 18:22

請問大概in幾耐?

作者: 73662710    時間: 22-7-30 22:23

請問可以分享一下嗎?集少成多,謝謝!
作者: minacalvinbb    時間: 22-7-30 22:25

zaba 發表於 22-7-30 18:22

有讀中英,同埋幅圖有d乜

作者: zaba    時間: 22-7-30 22:47

sandra1004 發表於 22-7-30 22:12
請問大概in幾耐?

15 分鐘左右, 上咗去 20 分鐘內已返到雨天操場

作者: minacalvinbb    時間: 22-7-30 23:36

zaba 發表於 22-7-30 22:47
15 分鐘左右, 上咗去 20 分鐘內已返到雨天操場

你哋仲報咗邊啲學校?

作者: zaba    時間: 22-7-31 10:18

minacalvinbb 發表於 22-7-30 23:36
你哋仲報咗邊啲學校?

暫時救恩同港同
你哋呢?

作者: chankiki1228    時間: 22-7-31 10:29

回覆 AndrewMo 的帖子

請問優才面試問了什麼?
作者: JennK    時間: 22-7-31 11:53     標題: 回覆樓主:

我小朋友話上到去老師一路有介紹左幾間班房,入到去就單獨一個個見,其他人響出面坐,好似有張圖,用英文問佢圖入面有乜。

作者: minacalvinbb    時間: 22-7-31 13:55

zaba 發表於 22-7-31 10:18
暫時救恩同港同
你哋呢?

英華同呢間

作者: 73662710    時間: 22-8-8 20:04

SMC 2022 DSE
Level 5 or above (%)
Eng 63
Math 24.3
Liberal studies 16.7
Physics 76.9
Chemistry 70
Biology 55.6
ICT 16.7
M2 50
THS 22.2
French 100
German 100
Japanese 100
Eng lit 23.1
Geog 28.6
BAFS 33.3

作者: Poyau    時間: 22-8-8 20:23

73662710 發表於 22-8-8 20:04
Eng 63

謝謝分享
請問有無 SMC 2022年中文5+

2022年
中文5+ [···]
英文5+ 63%
數學5+ 24.3%
----------------------------------------------------
CEM5+ [29.1-32.3%^]
通識 5+ 16.7%
----------------------------------------------------
主科5+ [26.0-28.4%^]

^ 假設中文5+ ≤日校9.6%

作者: 73662710    時間: 22-8-8 20:32

Poyau 發表於 22-8-8 20:23
謝謝分享
No. Likely below average
作者: ystmama    時間: 22-8-8 20:33

Poyau 發表於 22-8-8 20:23
謝謝分享

請問如睇這個成績是屬band 1邊個grade?

作者: Poyau    時間: 22-8-8 20:39

73662710 發表於 22-8-8 20:32
No. Likely below average

Thank you
Even if assume Chinese 5+ 0%
Core 5+ > B1B threshold 25%

作者: Poyau    時間: 22-8-8 21:45

ystmama 發表於 22-8-8 20:33
請問如睇這個成績是屬band 1邊個grade?

SMC 2022年據5+估算達 B1B 水平
英文5+ 高過不少B1A中學
物理/化學/生物5+ 媲美港同

2022年
SMC | 港同
中文5+ [≤日校9.6%?] | 19.2%
英文5+ 63% | 59.4% ← SMC > 港同
數學5+ 24.3% | 46.2%
通識5+ 16.7% | 41.5%

英語文學5+ 23.1% | 42.9%

M1 5+ [?] | 45.5%
M2 5+ 50% | 59.3%

物理5+ 76.9% | 71.0% ← SMC > 港同
化學5+ 70% | 70.0% ← SMC = 港同
生物5+ 55.6% | 54.5% ← SMC > 港同

中史5+ [?] | 33.3%
歷史5+ [?] | 40.0%

經濟5+ [?] | 53.2%
地理5+ 28.6% | 83.3%
旅款5+ 22.2% | -

BAFS 5+ 33.3% | A 38.5% BM 15.4%
資通5+ 16.7% | 30.8%

體育5+ [?] | 33.3%
視藝5+ [?] | 25.0%

法文A 100%
德文A 100%
日文A 100%

[?] 無公布 / 無人應考?

港同
https://www.hkugac.edu.hk/explore/our-updates/what-s-on/2022-hkdse-results

https://www.hkugac.edu.hk/f/news/769/2574/HKDSE_2022.pdf

作者: ystmama    時間: 22-8-8 21:52

Poyau 發表於 22-8-8 21:45

謝謝解答

作者: celinechan117    時間: 22-8-9 00:29

73662710 發表於 22-8-8 20:04
Eng 63

真係奇怪,英文咁好,但係英國文學咁差嘅

作者: 73662710    時間: 22-8-9 09:41

Poyau 發表於 22-8-8 21:45
今年HKUGA的5+成績入唔到全港十大都入十五大,SMC與之比較差別還是相當之大!
作者: yusuiwai    時間: 22-8-9 09:59

SMC 整體5+ 都係 25-30% 左右. HKUGA 45, 係仲有一段距離, 但英文 5+ 真係好勁, 舊年50%, 今年63, , 暫時只見到 SPCC DGS 80+, GH 63.9, 未見有其他神校好過SMC, 應該好大機會全港TOP 5 (英文)

作者: gabejang    時間: 22-8-9 10:00

celinechan117 發表於 22-8-9 00:29

英文好=/= ENG LIT 讀得好...
再睇學校擺到幾多資源落ENG LIT 呢科,呢方面好難同幾間名女校比較

作者: twhkleung    時間: 22-8-9 11:36

celinechan117 發表於 22-8-9 00:29

1. Eng Lit唔係語文科, 而且, 只有少数人是自願選Eng Lit做option, 通常係成绩冇咁好, 科科options都唔夠top, 冇選擇下而選的
2. SMC是理科較強, 所以大多成績好的同学都是選Phy/Chem/Bio, 有時多人到同一科要开两班才能滿足需求, 相反, 其它option 唔夠人,开唔成或得很少人, 如Eng Lit

所以你見到好似Phy/Chem哩類, 就算开两班, 但5+仍然咁高%

作者: twhkleung    時間: 22-8-9 11:54

yusuiwai 發表於 22-8-9 09:59
SMC 整體5+ 都係 25-30% 左右. HKUGA 45, 係仲有一段距離, 但英文 5+ 真係好勁, 舊年50%, 今年63, , 暫時只 ...

SMC很难同港同(或其它~100% B1生源中學)比的, 人地生源就算B1生都好多入唔到, 而SMC through-train 果批都有B2B3生, S1外來生, 好多時B2都入到, 整體S1 時B1生可能得~70%, 而未到S6又走了一批, 到S6果批, 本來的B1 S1 生唔知重有冇一半, 但景然Eng 5+ 有超过60%, 即本來S1時的B2生,英文已进步到5+水平. 相反, d ~100% B1生源中學而沒有~100% 英文 5+, 一比之下SMC其实真的很了不起了.
如真要問, 点解d生源咁好的B1校, Eng 5+ 得咁低???

作者: minacalvinbb    時間: 22-8-16 10:09

請問知唔知幾時有second in

作者: keikolau    時間: 22-8-22 12:03     標題: 回覆樓主:

我7月尾申請左,1st in都未有通知

作者: minacalvinbb    時間: 22-9-1 17:37

收到信嗎,我地收到waiting list

作者: love904wf    時間: 22-9-1 19:42

minacalvinbb 發表於 22-9-1 17:37
收到信嗎,我地收到waiting list

你都係30/7in? 我未收到信喔

作者: hughtsai113    時間: 22-9-2 11:05

我都冇收到信件,要打去问一下?我前年个大仔系email second in 通知。

作者: kakokkkk    時間: 22-9-2 14:29

hughtsai113 發表於 22-9-2 11:05
我都冇收到信件,要打去问一下?我前年个大仔系email second in 通知。

會唔會今日出電郵?

作者: zaba    時間: 22-9-2 15:34

hughtsai113 發表於 22-9-2 11:05

你有打去問嗎?

作者: hughtsai113    時間: 22-9-2 15:36

zaba 發表於 22-9-2 15:34
你有打去問嗎?

没有,等消息

作者: Coolerpig    時間: 22-9-2 16:18

我剛打電話去學校問,職員回覆係:每位小朋友通知的方法都不一,有些會寄信,有些會電郵!而通知的時間亦人人不同!所以各位要耐心等待

作者: mandysalleh    時間: 22-9-2 16:44     標題: 回覆樓主:

通常無消息等於好消息,可能有second in

作者: kakokkkk    時間: 22-9-2 17:54

mandysalleh 發表於 22-9-2 16:44
通常無消息等於好消息,可能有second in

希望快d有好消息(emoji)

作者: bbchuchu_siub    時間: 22-9-3 01:09

請問係唔係只in 了30/7一批?我24/7報名 到依家都未收到interview 通知…

作者: 小野花    時間: 22-9-3 07:58     標題: 回覆樓主:

收到信,waiting  

作者: bbchuchu_siub    時間: 22-9-3 09:02

但係我1st interview 都未收到…有冇人24/7左右報名 叫左你去1st interview?

作者: kakokkkk    時間: 22-9-3 09:34

bbchuchu_siub 發表於 22-9-3 09:02
但係我1st interview 都未收到…有冇人24/7左右報名 叫左你去1st interview?

我早你少少報名  , 30/7 interview

作者: mavis222    時間: 22-9-3 23:20

我係4/7報名,30/7 interview!未收任何通知

作者: bbchuchu_siub    時間: 22-9-4 00:43

kakokkkk 發表於 22-9-3 09:34
我早你少少報名  , 30/7 interview
所以唔知幾時先到我IN???

作者: mavis222    時間: 22-9-5 17:47

收到信,waiting

作者: sandra1004    時間: 22-9-5 18:49

mavis222 發表於 22-9-5 17:47
收到信,waiting

me 2

作者: kakokkkk    時間: 22-9-5 20:57     標題: 回覆樓主:

Waiting list (emoji)

作者: SaladHe    時間: 22-9-6 18:08     標題: 回覆樓主:

今日收到email通知2nd interview, gd luck everyone

作者: JennK    時間: 22-9-6 18:11     標題: 回覆樓主:

10月尾2nd in

作者: scarlettpink    時間: 22-9-6 18:27

JennK 發表於 22-9-6 18:11
10月尾2nd in

請問都係收email嗎?

作者: JennK    時間: 22-9-6 18:46

scarlettpink 發表於 22-9-6 18:27
請問都係收email嗎?

係呀~同1st in果次我仔係遲左一round先落黎的,唔知關唔關事,比未in既家長參考下,大家加油

作者: scarlettpink    時間: 22-9-6 19:23

JennK 發表於 22-9-6 18:46
係呀~同1st in果次我仔係遲左一round先落黎的,唔知關唔關事,比未in既家長參考下,大家加油
...

我應該無希望了,我囡囡好快就落返黎

作者: HK-CR7    時間: 22-9-6 19:50

我地都好快落返黎 下星期2nd in

作者: JennK    時間: 22-9-6 21:34

scarlettpink 發表於 22-9-6 19:23
我應該無希望了,我囡囡好快就落返黎

都可能我仔答得慢,有唔識要諗耐左

作者: 穎晴李    時間: 22-9-8 13:56

mavis222 發表於 22-9-5 17:47
收到信,waiting

想請問,waiting,係interview 之後通知你waiting定係 in 都無得in?

作者: 穎晴李    時間: 22-9-8 14:45     標題: 回覆樓主:

到依家都未收到任何消息,睇黎無望。。。

作者: 果林    時間: 22-9-8 15:49

穎晴李 發表於 22-9-8 14:45
到依家都未收到任何消息,睇黎無望。。。

前日check E-mail informed 2nd interview, 跌咗落垃圾郵件,差啲miss咗。

作者: wawabbbb    時間: 22-9-8 18:48

岩岩收到信, 2nd in

作者: mavis222    時間: 22-9-8 22:40

穎晴李 發表於 22-9-8 13:56
想請問,waiting,係interview 之後通知你waiting定係 in 都無得in?

In 完之後,收信waiting

作者: ling_lingsky    時間: 22-9-9 12:15

我都想同大家分享一下,我小朋友係上年考22-23小一的,我自己本身十分鐘意SMC既語境,但好可惜2nd in之後只係得waiting,唯有不斷寫求位信俾學校,但據我所知,學校反而不斷call 0的1st in無去既小朋友返去interview(因為有朋友收call),完全唔call waiting list上面既小朋友,明白的而且確係自己小朋友2nd in時表現唔好,但相比0的連1st in都無去既,我覺得我地既誠意更大囉,慶幸小朋友最後入到佢自己最鐘意既小學,我唔知今年既情況係唔係一樣,但之前好似唔係咁既...希望幫到大家
作者: melodychui    時間: 22-9-10 01:55

ling_lingsky 發表於 22-9-9 12:15
我都想同大家分享一下,我小朋友係上年考22-23小一的,我自己本身十分鐘意SMC既語境,但好可惜2nd in之後只 ...
或者咁講,在學校角度,NO SHOW有可能是他們想要的學生,所以寧願找他們一試。而在WAITING又好有心的家長,在學校立場是鐵粉,唔夠人先搵...等同我們在職場,我知你乜料,但我想睇下冇嚟的人會唔會更好。
我是9月初交表,睇完大家的留言,有得見就去參與,唔會期望什麼。畢竟,移民潮阻不了優質直資和私校報名人數,學校唔怕收生不足。

作者: nhtnth    時間: 22-9-17 00:59

想問下今個星期面試的小朋友封信話唔駛見家長
係真係無見嗎?定係大機會的都有見主任?

作者: Chubu    時間: 22-9-17 01:10

nhtnth 發表於 22-9-17 00:59
想問下今個星期面試的小朋友封信話唔駛見家長
係真係無見嗎?定係大機會的都有見主任?
...

以我現場所見(約6-7個小朋友in 完出返來) 都係直接走,沒有人被要求見埋家長。 老師表示2個星期會有通知

作者: Shareef15    時間: 22-9-20 16:52

想問下2nd int 咩模式進行?
作者: keikolau    時間: 22-9-20 17:35     標題: 回覆樓主:

我8月交表,仲未有得interview,請問有冇人係咁嘅情況?

作者: bbchuchu_siub    時間: 22-9-20 20:38

keikolau 發表於 22-9-20 17:35
我8月交表,仲未有得interview,請問有冇人係咁嘅情況?
我 24/7 交都未有 1st IN 消息。。。

作者: JennK    時間: 22-9-26 13:14     標題: 回覆樓主:

知道中秋後果個禮拜已經一輪2nd in,有無家長報喜?

作者: paulai0106    時間: 22-9-26 16:09

bbchuchu_siub 發表於 22-9-20 20:38
我 24/7 交都未有 1st IN 消息。。。

我都係 好驚miss jor email

作者: nhtnth    時間: 22-10-1 17:07

第一批2nd in應該都過左2星期…..有人收到offer / 3rd in未?

作者: Chubu    時間: 22-10-1 18:10

下星期有 3rd in

作者: gabejang    時間: 22-10-1 18:43

nhtnth 發表於 22-10-1 17:07
第一批2nd in應該都過左2星期…..有人收到offer / 3rd in未?
2nd in 後未有消息
作者: Chubu    時間: 22-10-1 18:53

gabejang 發表於 22-10-1 18:43
2nd in 後未有消息

你幾號2nd in?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5