教育王國

標題: 今年考小過程的總結同反思 [打印本頁]

作者: 快樂火雞    時間: 22-12-10 15:50     標題: 今年考小過程的總結同反思

踏入十二月,主要直私的小一面試已經基本結束,家長所能做的就是靜靜地等待結果。在這短暫的安寧時光,我也想同大家分享一下自己,以及身邊那些一起參與這一個游戲的家庭的經驗同總結。

1. 幼稚園的評估非常非常重要
    好多家長都忽視了一件事情,決定小朋友會不會被錄取的,最重要的不是面試表現,而是幼稚園評估。好多學校的面試只有短短十分鐘,所以好多家長都疑惑,這十幾分鐘能看出什麽來?
    但如果我們按照升中派位的游戲規則來看,我們就很容易明白了。學校早已根據幼稚園的評估對小朋友分成幾檔,一檔是完全不想要的,一檔是勉强想要,一檔是完美符合學校檔次的,還有一檔是要不起的。 到了面試的時候,完全不想要的那檔,直接應付了事,勉强符合的,就要發掘亮點,看下在wating list排前還是排後面,完美符合的,只要沒有嚴重缺點就收了。
    講到這裏,大家就很容易明白爲什麽名幼那麽重要了。對於大部分直私來講,LH,SC這些成名私幼的前50%,甚至前75%都是他們的目標範圍,而一般的村幼,可能前10%才能進入視野

2.校外獎項要有代表性    小朋友多多少少都有一些校外的獎項。但有些獎項只係豬肉獎,比如什麽什麽數學比賽的金獎,什麽什麽體育競賽的優異獎等等。
    但從身邊朋友的反饋來看,校外比賽,基本上要去到三甲才是一個加分項。如果無三甲的話,可能對村幼會有所幫助,如果本身係名幼,可能都不用浪費時間了。
    但另一方面,有些不起眼的獎項可能有更大幫助。比如某些朗誦,合唱,因爲某神校特別注重。
    所以挑選課外活動的時候要有針對性。比如某運動會,就同拔萃有千絲萬縷的關係,也有些運動俱樂部話明同一些小學關係密切。

3. 地址也是一個考慮因素
    大部分小學都希望學生要在校車覆蓋範圍内,所以如果住址在覆蓋範圍之外,就是一個比較嚴重的扣分項。因爲會大大增加家長放飛機的概率。另一方面,直資和大抽獎是衝突的,對於向住在11 12 14 41這些好校網的小朋友發offer上都好小心。

4. 學校有幼稚園黑名單
    我們猜測一些幼稚園是上了黑名單的,典型的是龍幼,龍幼小朋友出去面試,經常會被waiting,哪怕是頭部都經常收reject,因爲校方不認爲你會放棄自己的結龍小學
    而龍幼之外,據説某些相當出名的幼稚園,他們學生的訓練是以叩門爲主的,也很不受直私歡迎,因爲隨時到了六月,叩門成功立刻放飛機。
    所以有時小朋友沒有offer,不一定是表現不好,有時候是他的幼稚園不在對方的心儀清單上

小小感觸,希望對大家有幫助,希望大家在接下的時間還有所斬獲,大抽獎同叩門順利

作者: Jean1769    時間: 22-12-10 15:54

3. 要視乎學校對自己的信心啦,識人住元朗都有spcc

作者: jbbmom    時間: 22-12-10 16:08

個人覺得面試表現重要過一切, 不過都聽過spcc Spb call waiting 時會call 左skh既學生先, 我先知原來spcc都會call waiting
作者: sandra1004    時間: 22-12-10 16:09

快樂火雞 發表於 22-12-10 15:50
踏入十二月,主要直私的小一面試已經基本結束,家長所能做的就是靜靜地等待結果。在這短暫的安寧時光,我也 ...

簡單一句,考小係有錢人的game

作者: Charlotte_mom    時間: 22-12-10 16:20

3 睇吓間學校校巴線去到邊就知。開得校巴點都有一定人數,唔係一個半個

作者: 快樂火雞    時間: 22-12-10 16:25

Jean1769 發表於 22-12-10 15:54
3. 要視乎學校對自己的信心啦,識人住元朗都有spcc
可以視爲學校對自己影響範圍的認知。神校自信學生搬屋都會來讀
作者: mavis222    時間: 22-12-10 17:18

都不是的,spcc校長都有說有學生住離島的

作者: nman0802    時間: 22-12-10 17:47

回覆 快樂火雞 的帖子

4. 唔認同。女龍學生考其他名龍小一樣有正取offer ;考受歡迎嘅一線直私+女神都一樣入到final in (不過而家未放榜);如果學校覺得你會有龍而唔揀龍幼生,咁我地應該全軍覆沒, 連2nd in 都無
* 俾讀緊龍幼,將來都想考其他直私嘅後人參考*

作者: yubaba    時間: 22-12-10 17:47

踏入十二月,主要直私的小一面試已經基本結束,家長所能做的就是靜靜地等待結果。在這短暫的安寧時光,我也 ...

1. 應該冇乜邊間幼稚園會有名次? 不過無可否認我都覺得如果係幼稚園特別係名幼有校內獎係有著數嘅~  
2. 校外獎呢樣嘢講咗好多年,其實真係好難去睇到作用有幾大~ 其實三甲不特止, 我女以前間學校講到名冠軍先好拎返學校畀佢哋知~

3. 我覺得遠近可能係部分非神校直資嘅考慮點, 但係唔會考慮校網, 畀一個例子呀, 如果係考慮校網嘅話, SKH大部分學生都係住喺港島12 14 11網, 咁佢啲學生咪好大鑊?

4. 女神校好鍾意收GH SH SPK, 應該冇乜關係~ 你講扣門勁唔知係咪你講k字頭?

純討論, 我覺得面試嘅表現係最大關鍵, 面試表現係包括咗學術、談吐、禮儀, 甚至係潛藏嘅特質~ 有時會覺得點解小朋友識曬都唔成功, 可能就係其他方面做得未夠好~ 我反而去檢討咗呢樣嘢, 發覺我小朋友有幾個細微點, 的而且確係未做得好~

作者: 快樂火雞    時間: 22-12-10 18:18

nman0802 發表於 22-12-10 17:47
回覆 快樂火雞 的帖子

4. 唔認同。女龍學生考其他名龍小一樣有正取offer ;考受歡迎嘅一線直私+女神都一樣 ...

女神係食物鏈的頂端,各家女龍都係食物,自然無所謂。唔止女神,聖心同德望胃口也很好的。但不是每個直私都咁好胃口

作者: 快樂火雞    時間: 22-12-10 18:30

yubaba 發表於 22-12-10 17:47
1. 應該冇乜邊間幼稚園會有名次? 不過無可否認我都覺得如果係幼稚園特別係名幼有校內獎係有著數嘅~  
2.  ...

幼稚園係有評估表,唔一定有名次,但係有的是全部優秀,有的小朋友就是未能完成。越是名幼參考價值越高,你係SKH,一定知道每班都有七武士

SKH主攻SPCC SSC 同SPB,少數DBS DGS,唔計聖公會系列,確實幾大鑊下

作者: Jean1769    時間: 22-12-10 18:41

快樂火雞 發表於 22-12-10 18:30
幼稚園係有評估表,唔一定有名次,但係有的是全部優秀,有的小朋友就是未能完成。越是名幼參考價值越高, ...

可否分享下每班七武士是甚麼

作者: karenaleung    時間: 22-12-10 18:49

四點都不同意。
我個仔校內評估只係正常,什至乎可以話普通,只得一個校內操行獎(每班一個),操行獎不代表係什麼頭三名或頭五名。住九龍,香港新界嘅直私都有考,從冇因住得遠,而冇offer。
還有,仔讀龍幼。哪會有什麼幼稚園黑名單?

作者: yubaba    時間: 22-12-10 19:05

幼稚園係有評估表,唔一定有名次,但係有的是全部優秀,有的小朋友就是未能完成。越是名幼參考價值越高, ...
除咗以上五間, 都有幾多人有將軍澳啲直資, 港島區私校每人都有兩三個喺手, 暫時同學都有幾多cky嘅second in, 唔係好覺地域、住址校網嘅限制~
嗰七個獎我同意會有啲著數, 所以我覺得校內獎係有著數~

作者: melle    時間: 22-12-10 19:26

sandra1004 發表於 22-12-10 16:09
這個我也覺得真係,事實上真係比較有利
作者: adriantai    時間: 22-12-10 20:31

無錯~
有錢/關係比較易玩
面試最緊要,名幼係有D幫助(其實即係家庭背景),其他乜獎乜證書都無用

作者: nman0802    時間: 22-12-10 20:48

回覆 melle 的帖子

咁一定係~
私幼+興趣班+中英數班+故事班+面試班(可能2個或以上)……….

仲要有時間接送………..

作者: 西瓜包    時間: 22-12-10 20:48

事實。識個家長雖然讀York唔係EK口中名幼。但York可以train 到流利英文。再參加York面試班+故事班(可以想像到幾貴),外加補數。最後都有熱門學校offer

作者: RockMusicLover    時間: 22-12-10 22:46

不同意七武士之說,我諗我女當時正正是你所指拿果d獎既小朋友,但老師果陣講因為好想增加佢自信心,所以比左佢。而呢樣我好肯定係,自己個女,無必要踩佢,佢當年係好無自信,講野眼都唔敢望人,但佢好認真好努力,老師睇到。但我好肯定大把同學都比佢做得好。當時我都好感激老師咁既安排,因為見到效果!

所以其實不用神化d幼稚園獎項。

作者: jbbmom    時間: 22-12-10 23:38

回覆 RockMusicLover 的帖子

Skh有7個獎?
Skh係我心目中係神幼

作者: f00130    時間: 22-12-11 00:41

以上幾點都唔同意…主要睇面試表現.

作者: alfredshw    時間: 22-12-11 03:26

Deleted
作者: pickballboy88    時間: 22-12-11 03:38

我覺得有d倒轉咗因果

面試最重要嘅係面試表現,而客觀現實好多時私幼學生係做得較好(原因有二:一有個別私幼課程embed面試班、二私幼家長肯俾錢俾時間栽培)

但我唔同意係直私小學老師考慮幼稚園名氣而收生

作者: adriantai    時間: 22-12-11 06:24

pickballboy88 發表於 22-12-11 03:38
我覺得有d倒轉咗因果

面試最重要嘅係面試表現,而客觀現實好多時私幼學生係做得較好(原因有二:一有個別 ...

因為名氣就吾會,但例如某小學同某私幼當年關係攪好多,該私幼既學生第一round面試就差不多直過係事實 。當然之後有無offer就要再睇小朋友同家庭背景啦   

作者: adriantai    時間: 22-12-11 06:33

jbbmom 發表於 22-12-10 23:38
回覆 RockMusicLover 的帖子

Skh有7個獎?

無乜咁神,只係呢類幼稚園係收生時已經主力收某類家庭

作者: adriantai    時間: 22-12-11 06:35

西瓜包 發表於 22-12-10 20:48
事實。識個家長雖然讀York唔係EK口中名幼。但York可以train 到流利英文。再參加York面試班+故事班(可以想 ...

對,York lh sc 呢類型算係有教無類, 只要有$

作者: Wildlly    時間: 22-12-11 08:29

唔太同意(emoji)龍幼大把人考到其他學校
我信都係面試表現

作者: 西瓜包    時間: 22-12-11 09:28

adriantai 發表於 22-12-11 06:35
對,York lh sc 呢類型算係有教無類, 只要有$

York 國際班,LH SC好難入㗎。不過呢幾間真係太貴啦。LH升小太強啦,好多家長爭住俾

比得起呢幾間學費嘅家長怎會就返學咁簡單呀,你去一轉熱門面試班,中文,英文班。全部都係果幾間熱門幼稚園嘅小朋友。所以考小完全係$嘅遊戲。有啲家長就算識教都外判搵安全感。講話唔補聽下好啦

作者: adriantai    時間: 22-12-11 09:31

西瓜包 發表於 22-12-11 09:28
York 國際班,LH SC好難入㗎。不過呢幾間真係太貴啦。LH升小太強啦,好多家長爭住俾
...

肯做超大B就吾算難入

作者: adriantai    時間: 22-12-11 09:36

西瓜包 發表於 22-12-11 09:28

York 國際班,LH SC好難入㗎。不過呢幾間真係太貴啦。LH升 ...

無錯,用錢篩選咗一班家長先, 過我仔當年果班都算多入官津

作者: 西瓜包    時間: 22-12-11 09:40

adriantai 發表於 22-12-11 06:24
因為名氣就吾會,但例如某小學同某私幼當年關係攪好多,該私幼既學生第一round面試就差不多直過係事實 :wa ...

係出名門都係重要架,呢班小朋友已經係幼稚園比出名學校篩選過,咁貴學費都交完3年啦,小學。唔擔心追學費呢啲不必要行政。反正名幼已經有幾千個輸出,已經有篩選過,作為直私係呢班人度取生亦好正常亦唔使冒風險,當然其他學校個別出色吸引到老師當然亦會收。但比例會少好多囉

作者: 西瓜包    時間: 22-12-11 09:42

adriantai 發表於 22-12-11 09:31
肯做超大B就吾算難入

其實咩月份叫超大B呀?早一年出世嘅9,10,11,12月?

作者: adriantai    時間: 22-12-11 09:44

西瓜包 發表於 22-12-11 09:42
其實咩月份叫超大B呀?早一年出世嘅9,10,11,12月?

係,好多為入名幼都係咁操作,尤其D仔

作者: 西瓜包    時間: 22-12-11 09:44

adriantai 發表於 22-12-11 09:36
無錯,用錢篩選咗一班家長先, 過我仔當年果班都算多入官津

你仔名幼?考一線官津嗎?如果係都好勁呀

作者: adriantai    時間: 22-12-11 09:45

西瓜包 發表於 22-12-11 09:40
係出名門都係重要架,呢班小朋友已經係幼稚園比出名學校篩選過,咁貴學費都交完3年啦,小學。唔擔心追學費 ...

起碼知道呢班家長後會睇實學業嘅

作者: 西瓜包    時間: 22-12-11 09:46

adriantai 發表於 22-12-11 09:44
係,好多為入名幼都係咁操作,尤其D仔

如果仔11,12月做大B我覺得冇問題喎,仔比女遲熟咁多。考幼稚園仔比女輸晒當然學校會取平衡

作者: adriantai    時間: 22-12-11 09:47

西瓜包 發表於 22-12-11 09:44
你仔名幼?考一線官津嗎?如果係都好勁呀

LH,其他便講太多

作者: 西瓜包    時間: 22-12-11 09:47

adriantai 發表於 22-12-11 09:45
起碼知道呢班家長後會睇實學業嘅

學校反正都係咁教,梗係搵啲就手方便嘅教啦。

作者: 西瓜包    時間: 22-12-11 09:48

adriantai 發表於 22-12-11 09:47
LH,其他便講太多

LH真係好勁,你肯定同意名幼重要先讀LH啦

作者: adriantai    時間: 22-12-11 09:57

西瓜包 發表於 22-12-11 09:48
LH真係好勁,你肯定同意名幼重要先讀LH啦

係有D幫助既,但主要都係睇小朋友面試表現,同家庭背境。吾同小學睇既比重又吾同。

當年入私幼主要目的係學英文

作者: adriantai    時間: 22-12-11 10:02     標題: 回覆樓主:

過我可能肯定講,幼稚園係吾需要專登學好深既野去考小學

作者: jbbmom    時間: 22-12-11 10:04

回覆 adriantai 的帖子

都係, 聖公會真係勁難入, 只有一間
當年有SC LH offers 但考唔到skh

作者: adriantai    時間: 22-12-11 10:07

jbbmom 發表於 22-12-11 10:04

基督堂 spn咪一樣
你係某類人就吾難入,吾係就

作者: adriantai    時間: 22-12-11 10:09

所以 我咪話SC LH有教無類,我囝當年都有呢兩間offer

作者: jbbmom    時間: 22-12-11 10:12

唔一定, 都有n無朋友考到, 住tko嘅都有, 個個月比三千幾蚊校巴
…緣份遊戲, 我都學習緊睇開d, 考幼考小已經死好多細胞

作者: 西瓜包    時間: 22-12-11 10:12

adriantai 發表於 22-12-11 09:57

係有D幫助既,但主要都係睇小朋友面試表現,同家庭背境 ...

LH嘅面試班都好強,怎解有啲家長仲要外補呢

作者: jbbmom    時間: 22-12-11 10:13

咁多間分校點都易d, 至少我哋都考到
作者: adriantai    時間: 22-12-11 10:13

西瓜包 發表於 22-12-11 10:12

點會無

作者: jbbmom    時間: 22-12-11 10:14

回覆 西瓜包 的帖子

永遠覺得未夠, 加上隔離嗰個補緊, 唔想蝕抵
作者: adriantai    時間: 22-12-11 10:15

jbbmom 發表於 22-12-11 10:13

佢哋主要都真係睇小朋友表現,而唔係先收某類家長先, 有位淨咪可能流返出D嚟囉

作者: 西瓜包    時間: 22-12-11 10:16

adriantai 發表於 22-12-11 10:02
過我可能肯定講,幼稚園係吾需要專登學好深既野去考小學

我見有好多家長分享除咗除數唔識,雙位加減都教埋喎。小一英文流利係基本囉

作者: 西瓜包    時間: 22-12-11 10:17

jbbmom 發表於 22-12-11 10:13

但LH好似只比報一間,唔比重覆報啵

作者: adriantai    時間: 22-12-11 10:18

西瓜包 發表於 22-12-11 10:16
我見有好多家長分享除咗除數唔識,雙位加減都教埋喎。小一英文流利係基本囉
...

所以直私小學收呢類家長咪好囉,自己都唔使教

英文基本真係要流利同敢言, 數學算吧啦

作者: jbbmom    時間: 22-12-11 10:20

回覆 西瓜包 的帖子

唔係重覆報, 幾間分校共收幾百人, vs skh一間收百幾人, 入到機會一定大d

作者: adriantai    時間: 22-12-11 10:21

西瓜包 發表於 22-12-11 10:17
但LH好似只比報一間,唔比重覆報啵

LH分散曬啲學生去唔同區囉,SC KV就大校

作者: 西瓜包    時間: 22-12-11 10:25

adriantai 發表於 22-12-11 10:18

所以直私小學收呢類家長咪好囉,自己都唔使教

真係好奇LH學校英文已經夠?唔需外補?但眼見幾間大少少補習社好多LH學生,我親戚好多年前考到男拔讀SC,仲請鬼佬單對單上門喎,即英普仲要外補

作者: yubaba    時間: 22-12-11 10:28

唔使有錢人嘅, 係睇下投放俾小朋友嘅比例啫, 有D人搵唔多, 但教育支出比例好高; 有D人搵好多, 但唔捨得俾私校學費~ 咁當然有一部分人, 俾幾多都九牛一毛~
作者: jbbmom    時間: 22-12-11 10:30

回覆 西瓜包 的帖子

我諗係唔同家長對夠同唔夠既標準/定義唔一樣掛

入到神校名小, 繼續外補, 唔會覺得夠

作者: adriantai    時間: 22-12-11 10:31

西瓜包 發表於 22-12-11 10:25
真係好奇LH學校英文已經夠?唔需外補?但眼見幾間大少少補習社好多LH學生,我親戚好多年前考到男拔讀SC, ...

點為之夠?睇家長要求jar.
學術就無太大需要

作者: adriantai    時間: 22-12-11 10:37

yubaba 發表於 22-12-11 10:28
唔使有錢人嘅, 係睇下投放俾小朋友嘅比例啫, 有D人搵唔多, 但教育支出比例好高; 有D人搵好多, 但唔捨得俾 ...

正確係肯投入$同時間

作者: adriantai    時間: 22-12-11 10:38

jbbmom 發表於 22-12-11 10:30
回覆 西瓜包 的帖子

我諗係唔同家長對夠同唔夠既標準/定義唔一樣掛

大風氣就係咁

作者: adriantai    時間: 22-12-11 10:41

真係好奇LH學校英文已經夠?唔需外補?但眼見幾間大少少補習社好多LH學生,我親戚好多年前考到男拔讀SC, ...

我當年有俾囝玩下drama囉

作者: 西瓜包    時間: 22-12-11 10:42

adriantai 發表於 22-12-11 10:31
點為之夠?睇家長要求jar.
學術就無太大需要

即係流利同鬼佬溝通冇問題,考劍橋14-15 盾咁囉

作者: happymeme    時間: 22-12-11 11:04

SC, LH講英文一般都好叻,但到咗寫同睇係另一回事,好靠返屋企溫習,如果家長冇時間,就要外補。

作者: 西瓜包    時間: 22-12-11 11:10

happymeme 發表於 22-12-11 11:04
SC, LH講英文一般都好叻,但到咗寫同睇係亦一回事,好靠返屋企溫習,如果家長冇時間,就要外補。
...

多謝中肯評論

作者: adriantai    時間: 22-12-11 11:28

happymeme 發表於 22-12-11 11:04
SC, LH講英文一般都好叻,但到咗寫同睇係亦一回事,好靠返屋企溫習,如果家長冇時間,就要外補。
...

所以都係睇家長要求,我囝睇Ok,寫完全吾得。我覺得無問題~

作者: Vana    時間: 22-12-11 11:49

jbbmom 發表於 22-12-10 16:08
個人覺得面試表現重要過一切, 不過都聽過spcc Spb call waiting 時會call 左skh既學生先, 我先知原來spcc都 ...

同意面試表現最重要

我仔就係k2 去見人張report card 嚇死人 睇完份report 你會覺得佢係文盲個種,完全零cert

我地只報一線學校,報得唔多但大部分都有2nd in  最後都有男校offer 同其他offer

我有feedback 過俾幼稚園校長聽好明顯d 學校無睇過佢成績表  

作者: 快樂火雞    時間: 22-12-11 11:50

SKH的收生標準同LH唔同,有宗教分,對超大還有FTM的偏好低d。所以有些雙職家庭,或者四月打後的小朋友會入到SKH,而入唔到LH 但對超大來講SKH的難度高於LH

作者: 快樂火雞    時間: 22-12-11 12:00

Vana 發表於 22-12-11 11:49
同意面試表現最重要

我仔就係k2 去見人張report card 嚇死人  睇完份report 你會覺得佢係文盲個 ...
其實portfolio好多野係無用功,不一定有學校想見到的。

作者: 快樂火雞    時間: 22-12-11 12:09

alfredshw 發表於 22-12-11 03:26
Deleted
點解要delete呢,其實尼度還有很多默默看帖的家長。
我都希望大家明白考小不是只有面試那一下。
有時有無offer真係無關小朋友的表現事,表現好未必有,表現差未必無

作者: Vana    時間: 22-12-11 12:10

西瓜包 發表於 22-12-11 10:12

外補好個人,我仔當年無,唔係佢叻,係因為家姐係抽獎入小學,當年咩都無學,加上我懶又呢方面咩都無研究,好自然就跟家姐乜都無學,淨係參加童軍

我覺得LH 面試班好好,雖然唔係太多堂,但我覺得刚好,等小朋友了解面試係咩一回事,但又唔駛過份操練,保留小朋友自然同童真一面

我覺得LH 面試班幫左我仔好多,因為我地真係無再上其他,其他課程都好,我其實好多謝LH  

作者: 西瓜包    時間: 22-12-11 12:20

Vana 發表於 22-12-11 12:10
外補好個人,我仔當年無,唔係佢叻,係因為家姐係抽獎入小學,當年咩都無學,加上我懶又呢方面咩都無研究 ...

LH就係比到家長想要嘅嘢,所以大家都想入,佢都係我唯一會打開銀包嘅私幼

作者: 西瓜包    時間: 22-12-11 12:25

快樂火雞 發表於 22-12-11 12:00
其實portfolio好多野係無用功,不一定有學校想見到的。

唔係絕對嘅冇用,去到2nd in .因為申請表有一欄要填課外活動,當你乜都冇空係度同其他有填,你自己都會揀有cert果個啦。

我利申就係冇cert 覺得唔夠好,人哋贏係正常

作者: adriantai    時間: 22-12-11 12:39

西瓜包 發表於 22-12-11 12:20
LH就係比到家長想要嘅嘢,所以大家都想入,佢都係我唯一會打開銀包嘅私幼
...

比到主力考小家長想要既野,認同~

同埋我仔前排返去,已經畢業離開左幾年仲帶住口罩,校長老師書記都仲一眼認得佢叫得出佢個名

作者: 西瓜包    時間: 22-12-11 12:43

adriantai 發表於 22-12-11 12:39
比到主力考小家長想要既野,認同~

同埋我仔前排返去,已經畢業離開左幾年仲帶住口罩,校長老師書記都仲一 ...

比得錢讀私幼無非想考1線小一,當然想讀間升小成績亮麗嘅私幼啦

作者: adriantai    時間: 22-12-11 12:55

西瓜包 發表於 22-12-11 12:43
比得錢讀私幼無非想考1線小一,當然想讀間升小成績亮麗嘅私幼啦

吾係全部人

作者: 西瓜包    時間: 22-12-11 12:59

adriantai 發表於 22-12-11 12:55
吾係全部人

但入學果刻大部分人都會覺得自己得嘛,只係結果未如理想而已,名校都會有人排尾啦,老實講我見過名校排尾果啲都好醒架,不過大多數人唔信囉

作者: adriantai    時間: 22-12-11 13:02

西瓜包 發表於 22-12-11 12:59
但入學果刻大部分人都會覺得自己得嘛,只係結果未如理想而已,名校都會有人排尾啦,老實講我見過名校排尾 ...

有D一早已經決定跟哥哥姐姐間小學,或者有25分

作者: adriantai    時間: 22-12-11 13:04

西瓜包 發表於 22-12-11 12:59
但入學果刻大部分人都會覺得自己得嘛,只係結果未如理想而已,名校都會有人排尾啦,老實講我見過名校排尾 ...

點會唔信? 我都見過名校排前有啲好蠢囉

作者: 西瓜包    時間: 22-12-11 13:24

adriantai 發表於 22-12-11 13:04

點會唔信? 我都見過名校排前有啲好蠢囉

名校排前應該唔會嘅,只可能冇咁靈活貫通事情而已吧

作者: 快樂火雞    時間: 22-12-11 14:20

發現已經被歪樓成LH的廣告
作者: 西瓜包    時間: 22-12-11 15:18

快樂火雞 發表於 22-12-11 14:20
發現已經被歪樓成LH的廣告

我冇讀過LH,亦冇需要爭私小已經有好滿意學校,我只係欣賞佢啫。好多人話York係學店,我小朋友雖然讀過好短時間,但我覺得York除咗貴真係唔係大家口中講嘅學店,間學校交足貨比你。

以你嘅邏輯EK大部分人係幫spcc DB, DG賣廣告?

作者: adriantai    時間: 22-12-11 15:25     標題: 回覆樓主:

所以話太敏感嘅人,係唔會真正了解到真相

作者: lattelulu    時間: 22-12-11 15:57

adriantai 發表於 22-12-11 15:25
所以話太敏感嘅人,係唔會真正了解到真相

講得好

作者: happymeme    時間: 22-12-11 15:58

Vana 發表於 22-12-11 12:10
外補好個人,我仔當年無,唔係佢叻,係因為家姐係抽獎入小學,當年咩都無學,加上我懶又呢方面咩都無研究 ...

補習班好多LH小朋友,你sure 真係唔駛補?

作者: Vana    時間: 22-12-11 16:23

happymeme 發表於 22-12-11 15:58

我唔知人地,我講我自己情況啫

我可以答你100% sure 我仔無補

同埋你邊度睇到我有講過我sure 所有補習班無LH小朋友呢,你都問幾得意

作者: alfredshw    時間: 22-12-11 16:52

回覆 快樂火雞 的帖子

呢個場已經被教育產業攻陷, 加上一班已經付出咗好多金錢嘅家長唔願意面對現實,好多留言根本係創作出嚟,細心諗下根本唔合理,自相矛盾地方甚多,睇得多真係會害死自己小朋友。
作者: alfredshw    時間: 22-12-11 17:13

要喺咁短時間screen成幾千個applications,仲堅持話學校全部都係客觀評估小朋友面試表現,其實我好懷疑嗰啲人有冇出嚟做過嘢

總之喺呢道整體嘅套路就係n無家長有個天才小朋友全憑自己資質考入$$,完全冇外補所有嘢都係拜$$所賜全憑面試表現殺入神校。其他唔使錢嘅學校根本冇得同$$比。睇都睇到悶 zzzzzzzz
作者: 肥仔爸B    時間: 22-12-11 17:31

其實LH多分校,多人讀(計埋PN班可能有2千5百個小朋友),自然多comment. 乜野家長都有,每個人做法同諗法都唔同,綜合起來覺得自相矛盾都好正常。
如果2500位家長口供都一致就驚啦

作者: alfredshw    時間: 22-12-11 17:35

回覆 肥仔爸B 的帖子

其實閣下明唔明白‘’自‘’相矛盾嘅意思呢?
作者: 肥仔爸B    時間: 22-12-11 17:44

回覆 alfredshw 的帖子

我睇落去係覺得幾個人講緊唔同既情況,如果當作做係同1個人就會覺得係自相矛盾。如果分返開知道唔同人有唔同情況,就唔覺得有自相矛盾
作者: 快樂火雞    時間: 22-12-11 20:13

alfredshw 發表於 22-12-11 16:52
回覆 快樂火雞 的帖子

呢個場已經被教育產業攻陷, 加上一班已經付出咗好多金錢嘅家長唔願意面對現實,好 ...
未至於咁嚴重,只係有一兩間的網上公關比較勤力。
主要係有些家長的信息有些失真,容易誤導。

比如說全班就一個的品德獎,然後說評估平平。
還有說SKH的品學獎只是是鼓勵小朋友的。
不知底細的網友恐怕要被誤導的不輕。

作者: fmf903    時間: 22-12-11 22:37

happymeme 發表於 22-12-11 15:58

應該咁講,入得LH 都係一心考直私,會出盡力谷的家長。大家目標好一致,亦會互相幫忙。
話俾你聽,學校面試班應付普通直私ok, 神校唔夠。
外補的通常家長無咩時間跟,有時間跟又有心機都會自己教。

作者: Jean1769    時間: 22-12-11 22:56

快樂火雞 發表於 22-12-11 20:13

你真係一矢中的

有d家長聽埋聽埋,當呢間幼稚園神咁拜。話打算入到去,穩拎赤柱聖士堤反,望超神校喎

聽到真係笑而不語,不過都祝佢成功入到,睇下佢三年後又有乜想法

作者: fmf903    時間: 22-12-12 00:09

Jean1769 發表於 22-12-11 22:56

你真係一矢中的

也不是的,小朋友唔店,家長又唔跟 ,全軍覆沒,大有人在。

作者: P師奶    時間: 22-12-12 01:13

考小一或考K1只係開始,以後仲有漫漫長路。
考到或者考唔到心儀學校,都唔洗太興奮或者太傷心。因為前面仲有好多機會和關口,你小朋友好需要你嘅陪伴丶鼓勵和支持(精神丶時間和金錢上)。
收拾心情,好好教好孩子吧。

個人經驗:
即使入咗一條龍神校,前面仲有好多挑戰,唔會一勞永逸。
另外,就算一時入唔到心目中的理想學校,只要努力不懈,仲有好多機會,可以轉校或升中時入返dream school。

不放棄,一起努力,多鼓勵。
共勉之。

作者: karenaleung    時間: 22-12-12 02:52

快樂火雞 發表於 22-12-11 20:13

唔知你係咪講緊我。
我唔需要去亂作,小兒每班只有一個操行獎(唔係品德獎),評估普通,有什麼奇怪?評估係評估學術上,小肌,社交各樣。我兒在幼稚園的評估模式上,未能發揮得很好。但他是一個守規的小朋友, 操行很好。
請問如何失真?如何誤導?
我只可以講,我花了心機去培養他,他亦唔係天才,我慶幸他面試表現出色。
什麼因為地址,龍校,所以才沒有offer, 我覺得這才是誤導。
其實唔係小學揀幼稚園,係入得某啲幼稚園嘅小朋友,家庭教育很好而已。

作者: jbbmom    時間: 22-12-12 12:38

關於skh升小,都係睇佢網站,唔知算唔算神化咗

https://www.skhkg.edu.hk/?page_id=671

大家只係表達意見,網上分享一向都係信不信由你同自行判斷

作者: princesssarah    時間: 22-12-12 17:23

P師奶 發表於 22-12-12 01:13
考小一或考K1只係開始,以後仲有漫漫長路。
考到或者考唔到心儀學校,都唔洗太興奮或者太傷心。因為前面仲 ...

說得太好!考K、考小只係開始,之後還有漫漫長路….家長及小朋友都要繼續努力

作者: celinechan117    時間: 22-12-12 21:26     標題: 回覆樓主:

其實我又唔覺得有咩特別幼稚園黑名單,我自己嘅小朋友都係讀緊嗰間叩門好強嘅幼稚園,但係今年考直私有一線傳統女校收,都有啲活動直資收e.g.將軍澳沙田嗰d,所以我覺得本身小朋友嘅性格係最緊要

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5