教育王國

標題: Knightmaths數學補習 [打印本頁]

作者: jyylamcheung    時間: 23-3-13 20:07     標題: Knightmaths數學補習

請問有冇DBS學生在Knightmaths補習?
請問課程和老師教授如何呢?

作者: 哈比族    時間: 23-3-17 15:15

jyylamcheung 發表於 23-3-13 20:07
請問有冇DBS學生在Knightmaths補習?
請問課程和老師教授如何呢?

我小朋友響騎士補緊,1對6,咩年級都有,但無關係,各有各做唔識就問老師,也是操卷!
即是唔係上堂教野,是自己做做做

作者: jyylamcheung    時間: 23-3-17 15:20

老師教得好唔好呢?課程內容是否能够針對考試?

作者: 哈比族    時間: 23-3-17 15:25

jyylamcheung 發表於 23-3-17 15:20
老師教得好唔好呢?課程內容是否能够針對考試?

其實老師會根據你仔係邊間學校用咩出版社的書去配合番,男拔-老師好熟啦,每個學生都用番自己果套書去學。
老師教得好唔好?我小朋友話幾好啊,見佢有進步囉,不過佢自己攪自己操,佢話幾好呀,都係自己做自己野,都係操操操

作者: jyylamcheung    時間: 23-3-17 15:26

謝謝分享(emoji)(emoji)(emoji)

作者: jyylamcheung    時間: 23-3-17 15:28

你指老師對男拔課程特别熟?

作者: 哈比族    時間: 23-3-17 15:34

jyylamcheung 發表於 23-3-17 15:28
你指老師對男拔課程特别熟?

你可以上去網站睇睇,我剛剛都再望下,果網頁都有詳細講,佢地對DBS有個人課程設計等等…其實都有講埋各間學校!
我小朋友不是讀男拔,我只是可話你知我所知,特唔特別熟我就唔知,但你可以望下網頁或打電話去問下

作者: jyylamcheung    時間: 23-3-17 15:35

明白!謝謝您的分享!

作者: carmenhk22ytf    時間: 23-4-26 22:40

佢地出嘅三個狀元都無DBS份,唔知教唔教得好
作者: 哈比族    時間: 23-4-27 21:29

carmenhk22ytf 發表於 23-4-26 22:40
佢地出嘅三個狀元都無DBS份,唔知教唔教得好

要做到狀元先代表係教得好,咩思想黎?
又認真講,做狀元先問下自己的仔女有冇資質先,否則讀邊間學校,補咩補習社都無用啦,見到Lee d post真係想大笑

作者: bananaGi    時間: 23-5-16 11:05

回覆 哈比族 的帖子

知唔知除左名校, 其他學校收唔收?

我朋友想報, 佢未派中學的.

作者: 哈比族    時間: 23-5-16 21:10

bananaGi 發表於 23-5-16 11:05
回覆 哈比族 的帖子

咁我又唔知,佢好似係中學補習社,可響暑假補下都不錯,睇下啱唔啱

作者: bbq.    時間: 23-5-20 00:08     標題: 回覆樓主:

想報m2,請問大家知唔知邊位老師教?

作者: carmenhk22ytf    時間: 23-6-18 14:24

回覆 bbq. 的帖子

問過,無得揀導師
作者: bbq.    時間: 23-6-19 16:36

carmenhk22ytf 發表於 23-6-18 14:24
回覆 bbq. 的帖子

問過,無得揀導師

thx

作者: happyfamilybaby    時間: 23-6-26 10:15

carmenhk22ytf 發表於 23-6-18 14:24
回覆 bbq. 的帖子

問過,無得揀導師
不明點解不可以事先知邊位導師教?
作者: michelleloveken    時間: 23-7-2 18:34

回覆 carmenhk22ytf 的帖子

居然有咁霸道嘅補習社?
作者: piyohk    時間: 23-7-5 11:42

michelleloveken 發表於 23-7-2 18:34
回覆 carmenhk22ytf 的帖子

居然有咁霸道嘅補習社?

WhatsApp 問資料 。他們快回「你想報邊個時段」,至於其他(老師+學生/校+課程),更是秒回「無可奉告」。

作者: fungkaka    時間: 23-7-7 11:23

上星期剛剛試了第一堂M1,之後老師會message小朋友的學習進度,不是大班補習,先教後做卷,然後教用快些的方法思考,暫時我覺得ok。

作者: michelleloveken    時間: 23-7-29 20:43

fungkaka 發表於 23-7-7 11:23
上星期剛剛試了第一堂M1,之後老師會message小朋友的學習進度,不是大班補習,先教後做卷,然後教用快些的方 ...

剛剛試了四堂,老師都是定期交代學生進度。已學了兩個chapter 和做了一個Quiz。挺不錯

作者: Grandplace    時間: 23-8-5 00:27

感覺上幾好,有向家長Whatsapp 返孩子的學習情況和進度,唔多補習社會咁做。
作者: ilovemiffy    時間: 23-8-5 16:07

請問你哋報係常規班還是精英班?
作者: Grandplace    時間: 23-8-6 22:24

報常規班
作者: catf2    時間: 23-8-8 15:35

fungkaka 發表於 23-7-7 11:23
上星期剛剛試了第一堂M1,之後老師會message小朋友的學習進度,不是大班補習,先教後做卷,然後教用快些的方 ...
M1有堂嗎? 我都想幫小朋友報
作者: fungkaka    時間: 23-8-8 17:17

catf2 發表於 23-8-8 15:35
M1有試堂嗎? 我都想幫小朋友報

有,第一個月(共四堂)半價

作者: 小艾比    時間: 23-8-8 21:11

fungkaka 發表於 23-8-8 17:17
有,第一個月(共四堂)半價

請問題目夠深嗎?
作者: fungkaka    時間: 23-8-9 20:48

小艾比 發表於 23-8-8 21:11
請問題目夠深嗎?

不是大班,所以可以按個人進度學習。

作者: neversayno    時間: 23-8-13 01:18

講起呢間騎士補習社,我姪女有過唔係咁好的經驗!姪女讀DGS, 本身成績唔錯,聽同學講話呢間補習社專補DGS學生,仲有Elite class ($2400/4堂)由老細親自任教,所以很高興地轉去個度補。由於呢間補習社有曬DGS的pass paper, 雖然每堂無咩特別野教,但姪女校內數學成績進步很多,每次測驗考試都很高分,令她以為自己的數學一定能在DSE奪5**!(其實呢個只係假像,因她在補習社已經做過跟學校測驗考試相同或類近的題目,以至校內成績突飛猛進),但當考DSE時,她才如夢初醒,有很多問題都唔識,最終只考獲4。

她入讀醫學院的希望徹底粉碎!不停責怪自己誤信雞精班!

作者: cafeva    時間: 23-8-13 09:03

neversayno 發表於 23-8-13 01:18
講起呢間騎士補習社,我姪女有過唔係咁好的經驗!姪女讀DGS, 本身成績唔錯,聽同學講話呢間補習社專補DGS學 ...
你姪女係報Elite Class? 如果校內高分DSE4真係有D難以接受

作者: Rpp    時間: 23-8-13 10:41

neversayno 發表於 23-8-13 01:18
講起呢間騎士補習社,我姪女有過唔係咁好的經驗!姪女讀DGS, 本身成績唔錯,聽同學講話呢間補習社專補DGS學 ...

會唔會係專攻DGS特別題型的數學,忽略了DSE題型,如果要攻特別題型到Top至少花上普通三倍時間。而數感普通的可以選擇攻DSE題型點都唔會只得4。

作者: neversayno    時間: 23-8-13 10:58

回覆 Rpp 的帖子

佢可能以為自己Maths已經好掂,所以將啲時間擺咗落其他subjects!
作者: Rpp    時間: 23-8-13 11:15

neversayno 發表於 23-8-13 10:58
回覆 Rpp 的帖子

佢可能以為自己Maths已經好掂,所以將啲時間擺咗落其他subjects! ...

作者: Rpp    時間: 23-8-14 11:42

cafeva 發表於 23-8-13 09:03
你姪女係報Elite Class? 如果校內高分DSE4真係有D難以接受

呢間了解過但無補過,只要某幾間學校嘅可以即時報精英班,唔駛篩選的,報左精英班唔可以再報普通班,形式同教方式都一樣,根據自己學校嘅去學,分別係導師唔同。

作者: cafeva    時間: 23-8-14 12:21

Rpp 發表於 23-8-14 11:42
呢間了解過但無補過,只要某幾間學校嘅可以即時報精英班,唔駛篩選的,報左精英班唔可以再報普通班,形式 ...
我覺得佢奇奇怪怪. 報名前唔俾人知導師, 又無得轉導師, 感覺好伏

作者: Rpp    時間: 23-8-14 13:42

cafeva 發表於 23-8-14 12:21
我覺得佢奇奇怪怪. 報名前唔俾人知導師, 又無得轉導師, 感覺好伏

咁唔清楚,可能唔想出現學生揀導師情況,個人覺得超姸畀佢更專業更有條理及系統地針對DSE。

作者: Szetimmy0225    時間: 23-8-14 15:10

cafeva 發表於 23-8-14 12:21

吾比轉班, 轉導師甘… 有時人夾人緣架播, 小朋友同老師吾夾真係冇得攪架。 呢D野真諗起都驚架。

作者: neversayno    時間: 23-8-14 16:39

回覆 cafeva 的帖子

會唔會因為佢好多老師都唔係三大數學系畢業(佢網頁有導師履歷),如果有得揀嘅話,好可能會傾向於某幾位導師?在家長角度梗係想搵一個叻過自己學校老師的人專科專補,否則會覺得浪費金錢!
作者: neversayno    時間: 23-8-14 16:52

回覆 Rpp 的帖子

Hi! 你對補習社都有很深入的了解,請問你最後揀咗那一間?可否分享一下?
作者: Rpp    時間: 23-8-14 17:17

neversayno 發表於 23-8-14 16:52
回覆 Rpp 的帖子

Hi! 你對補習社都有很深入的了解,請問你最後揀咗那一間?可否分享一下? ...

我亂噏咋嘛,超姸補過一個學期,有個H Y講課快,似急口令,有數底先好去上堂,其他導師我個囡嫌唔靚仔唔想補,講課悶,口吃,現階段無補,開學後再決定要不要繼續補番。

作者: neversayno    時間: 23-8-14 22:26

回覆 Rpp 的帖子
見你講得咁清楚,仲差D以為係堅料添!
作者: Rpp    時間: 23-8-14 23:04

neversayno 發表於 23-8-14 22:26
回覆 Rpp 的帖子
見你講得咁清楚,仲差D以為係堅料添!

係真有幾個師姐兩間補過,最後選擇超姸,騎士操數適合啲,唔係賣廣告既。

作者: neversayno    時間: 23-8-14 23:18

回覆 Rpp 的帖子

你阿女只補過超硏,又未補過騎士,唔明點解你咁肯定騎士操數好啲?話時話大部份補習社都會幫學生操數!

作者: Rpp    時間: 23-8-14 23:26

neversayno 發表於 23-8-14 23:18
回覆 Rpp 的帖子

你阿女只補過超硏,又未補過騎士,唔明點解你咁肯定騎士操數好啲?話時話大部份補習社都 ...

樓上有人一直講操操,問過師姐補過都係咁答,自己衡量唔適合咪得囉。

作者: Rpp    時間: 23-8-14 23:50

neversayno 發表於 23-8-14 23:18
回覆 Rpp 的帖子

你阿女只補過超硏,又未補過騎士,唔明點解你咁肯定騎士操數好啲?話時話大部份補習社都 ...

我想解釋香港數學考試是不能死背,要通及明先可以,操數要有目標的。

作者: LoveCorgi2    時間: 23-8-24 00:01

michelleloveken 發表於 23-7-29 20:43
剛剛試了四堂,老師都是定期交代學生進度。已學了兩個chapter 和做了一個Quiz。挺不錯
...

請問你是上那個centre?

作者: michelleloveken    時間: 23-9-18 12:25

回覆 LoveCorgi2 的帖子

佐敦
作者: hidingdong    時間: 23-10-14 14:08

我仔兩間都補緊, 兩間唔同性質, 一間會詳細講解, 一間係個底唔差不停操, 要睇學生係邊類型, 我覺得不能講實邊間好邊間無咁好
作者: siukaipp    時間: 23-10-22 23:20

回覆 hidingdong 的帖子

請問邊間講解, 邊間操數?
作者: 大江南北    時間: 23-10-31 14:30

siukaipp 發表於 23-10-22 23:20
回覆 hidingdong 的帖子

請問邊間講解, 邊間操數?

超研操數,騎士講解,利申兩間都上緊

作者: hidingdong    時間: 23-11-7 11:43

回覆 siukaipp 的帖子

超研講解多啲深入啲, 但人多啲, knightmaths操數多啲, 上堂講少啲, 兩間都有功課, knightmaths因為少班, 即做唔識就即解,

但我仔係超研上數, knightmaths係M1, 我仔學校無修M1, 係靠knightmaths同自己

作者: Fafa128    時間: 23-11-7 15:42

請問大家有冇邊間補M1 好?謝謝

作者: adagrape    時間: 24-1-4 20:26

回覆 Fafa128 的帖子

北角威邦有間叫學研

我仔一直跟李sir學數

每堂會教書又會操數

有m1m2補 不過係小型係補習社

得兩夫妻教 好用心 不過收好少學生

作者: Fafa128    時間: 24-1-14 07:24

adagrape 發表於 24-1-4 20:26
回覆 Fafa128 的帖子

北角威邦有間叫學研

謝謝

作者: christinehaa8    時間: 24-1-30 18:29

這間超級唔好,老師基本上只給卷你做,一個老師又如何Handle不同年級呢? 要專業教學,不是攬教。 你唔出聲問,老師都唔會主動教你。
中學生好多時要請假,一個月只可請一次假,多過一次要收$150附加費,簡直笑大人,你估你自已是天皇補習社!

Notes 一般都是低面影,可以接受。現在一張A4影4頁,變相縮細字題,我同佢地講index, angles太細,睇唔到,可不可以唔好咁慳紙嗎?佢話是公司規矩,放大要收取$50行政費,佢是否有問題? 一個月最多一份筆記,為何要這樣難為學生?

$50可以買兩大疊A4字,佢間野上下都有問題,reception又串嘴,樣樣都話唔得大家自求多福。

作者: Leedsforever    時間: 24-1-31 22:56

Rpp 發表於 23-8-14 23:04
係真有幾個師姐兩間補過,最後選擇超姸,騎士操數適合啲,唔係賣廣告既。
...

係咪太子個間超硏呀?英文補習有冇推介呢?謝謝
作者: Rpp    時間: 24-2-1 00:07

Leedsforever 發表於 24-1-31 22:56
係咪太子個間超硏呀?英文補習有冇推介呢?謝謝

自己間學校嘅師兄師姐呀!

作者: dandan2006    時間: 24-2-1 09:23

我個補過超研半年,大班上堂的,老師講解好快 ,可能唔啱佢,無進步,反而退步了
作者: Nanachanchan    時間: 24-2-3 04:05

回覆 christinehaa8 的帖子

同意,佢又話自己所有老師都數學系畢業,講到好勁咁,結果個老師都唔係數學系畢業,但上堂前又唔講邊位老師教。https://knightmaths.edu.hk/faq/
網頁又唔寫價錢,精英班幾千蚊4堂,正常唔會期望得到咁既服務質素,連份notes都唔可以印返正常size,其實坊間應該無乜補習社將份note2頁4版咁樣印,仲要話其實主要唔用notes,係操數,做卷,其實作為用家,我理得你係主要用notes定卷,你派得份notes俾學生,就預學生會睇會用架啦,數學科咁多圖,搞到咁細點睇呢?果啲圖型,甚至立體圖,想畫幾筆都好難囉!

作者: kirstyau    時間: 24-2-4 01:24

dandan2006 發表於 24-2-1 09:23
我個補過超研半年,大班上堂的,老師講解好快 ,可能唔啱佢,無進步,反而退步了 ...

超研唔太岩補底,如果聽唔切,要時間消化,選睇片會合適D, 因為上載14日內任睇, 不過中學生咁忙都冇乜時間重複睇,但屋企睇時 睇到唔明,可以停一停消化下,或者倒返轉頭再睇。

作者: papamama78012    時間: 24-3-2 04:17

christinehaa8 發表於 24-1-30 18:29
這間超級唔好,老師基本上只給卷你做,一個老師又如何Handle不同年級呢? 要專業教學,不是攬教。 你唔出聲 ...
呢間佐敦女拔補習社好唔得,本身見佢地網站講到自己好堅挺,又話咩專補名校,咪帶囝囝去試吓。翻到黎睇見佢份筆記都已經覺得唔對唔,一張紙印4頁,人地出面啲補習社都係印到靚靚仔仔既。佢地印份筆記都咁鬼求其,又點會有信心呢?
之後囝囝話佢上堂係唔同級唔同學校擺埋一齊上,個個學緊唔同野,好冇體系,上堂就會淨係比份筆記你自己做,都係坐喺度自己做數,咁點解要比幾百蚊去嗰度計數而且唔比揀老師,佢地好多老師資歷都唔得啦。想試就試第二間好過,真係激鬼氣。

作者: tanglulu    時間: 24-3-2 09:27     標題: 回覆樓主:

所以佢地係小班教學,其實大型補習社vs 小班教學係兩個吾同既操作,難以直接比較,各取所需!

作者: Rpp    時間: 24-3-2 10:15

papamama78012 發表於 24-3-2 04:17
呢間佐敦女拔補習社好唔得,本身見佢地網站講到自己好堅挺,又話咩專補名校,咪帶囝囝去試吓。翻到黎睇見佢 ...

哈哈,一定係廣告女拔專補班吸引? 好多補習社都標榜專補女拔專班,要過濾呀。

作者: Rpp    時間: 24-3-2 10:20

kirstyau 發表於 24-2-4 01:24

超研唔太岩補底,如果聽唔切,要時間消化,選睇片會合適D,  ...

H Y教得幾好,底數要非常扎實,就係太快左啲,急口令般。

作者: Talentedmom    時間: 24-3-3 23:43

教得非常唔好,直頭係極之差!佢哋請嘅教師學歷本身就很差,很多也是遙距課程畢業的。你們可以自己上官網看一看。然後我兒子和他的朋友上完之後,感覺非常之差,說導師感覺上不太正經,身上有紋身,然後上課說的話題也不太正經,沒有料到。警告各位家長千萬不要上當!
作者: oceanwong    時間: 24-3-22 15:10

上左半年, 頭幾次老師會話你知進度, 跟住採你都傻.  老師又冇乜特別, 改堂又只能每個月一次, 否則要加錢.. set 到條例好緊, 中學多活動有時改多一次都唔得....所以會揾過間...
作者: kids_queen    時間: 24-3-28 12:23

我從來唔BUY 補習, 所以自小學至初中都無同兩個小朋友搵補習, 課餘活動都係興趣班, 無學術的.直至中四阿女M1 有D 數唔通, 唔明, 試過病左成個星期無返學, 更加追唔上進度. 好彩搵到個老師同佢補, 好詳細解釋, 佢明白同清析返D 概念.
所以我覺得係單對單解釋, 好過不停咁操, 題目一轉方法問就唔識變通
要明白子女的學習興趣同困難, 然後對症下藥才是良策!

作者: liverpool2023    時間: 24-3-29 07:42

kids_queen 發表於 24-3-28 12:23
我從來唔BUY 補習, 所以自小學至初中都無同兩個小朋友搵補習, 課餘活動都係興趣班, 無學術的.直至中四阿女M ...

補底是的
但拔尖不是,的確要操

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5