教育王國

標題: 中史,世史,L&S溫習方法 [打印本頁]

作者: kkv408    時間: 23-3-29 18:59     標題: 中史,世史,L&S溫習方法

仔升上中一,好多科目唔識點溫,想問中史,世史和L&S如何溫習?
仔唔喜歡死背,有咩方法?

作者: katrinamama    時間: 23-3-29 19:39

回覆 kkv408 的帖子

我女都覺得中史西史難,冇興趣下死記都讀唔入腦西史太多串字,又不易上口
中史太多朝代同人物

兩科都教得好快,吸收唔切,其他同學及家長也有此問題

老師說中史課程好緊迫,教育局規定中一中二已經要教哂所有朝代,中三好似讀近代史之類

早前新聞也有說大部分學校追不上進度

作者: gracelam    時間: 23-3-29 21:14

kkv408 發表於 23-3-29 18:59
仔升上中一,好多科目唔識點溫,想問中史,世史和L&S如何溫習?
...

中西史我2個係記重點, 時間/人物/地點/發生原因→經過→結果

History記埋生字咁囉!

LS好似小學溫常識咁, 記吓重點, 差不多係咁!

作者: 妹妹頭    時間: 23-3-29 21:21

...
阿女中西史,會用mild map同表既形式,將時間,人物,經過,結果,列出來,會清晰好多,history就串埋生字。
依家冇LS,係CS,要明白講咩,唔駛死背。

作者: LeeCC    時間: 23-3-30 10:57

我仔所有要記嘢的科目(中史,西史,geog,bio ) 都係用mindmap,flow chart,漫畫,自己的筆記畫滿晒嘢
作者: pharaoh    時間: 23-4-5 13:05

妹妹頭 發表於 23-3-29 21:21
阿女中西史,會用mild map同表既形式,將時間,人物,經過,結果,列出來,會清晰好多,history就串埋生字 ...

唔係㗎,而家科CSD 係有唔少野背,不過亦好多學生唔喜歡個內容而唔背,裸考算。

作者: 仔仔錫錫你    時間: 23-4-11 17:40

有d $要比人洗架!我仔中一中史17/60分,LS 28/60,補下補下現在中史46/60,LS 56/60
作者: 200904    時間: 23-4-12 10:58

其實,内容不難,難的是生字。平時記多一下串字。
長題目,講的是分析,用first,second,as a result來present,記得要分段(不要問我爲什麽强調,問了就是我女就是因爲沒有分段,所以扣了兩分),且要講事實,而非感想。
作者: hiuching8    時間: 23-4-13 18:05

200904 發表於 23-4-12 10:58
其實,内容不難,難的是生字。平時記多一下串字。
長題目,講的是分析,用first,second,as a result來pre ...
無分段即係答緊同一個point,無分
作者: katrinamama    時間: 23-4-16 09:12

仔仔錫錫你 發表於 23-4-11 17:40
有d $要比人洗架!我仔中一中史17/60分,LS 28/60,補下補下現在中史46/60,LS 56/60 ...
中史及LS揾私補?上什麼網站揾?
作者: 毛毛手    時間: 23-5-5 15:45

中史唔可以死背. 當年我地成班男同學都係打三國志. 中史又唔駛煩串字, 只需靠common sense考自然就會高分. 識得有朋友高考中史攞A都話因為打機. 而家唔俾細路打機反而冇左呢個sense...
作者: Rpp    時間: 23-5-8 17:25

我個女話最難係地理,中史,西史,好似講地理記好多野,中史平時不要溫,溫完都忘記咗,等臨考前兩日就搵野背,考試就記得幾多寫幾多,好似寫清單咁,老師明知係背書,出嚟但只要d閒科都有7字頭就收工。

作者: LeeCC    時間: 23-5-9 06:48

上到中三,中西史兩科同樣有論證題,而且佔分多,中一二靠背書考得高分的同學,如果唔擅長論證,一樣死晒,好似我個咁樣
作者: Rpp    時間: 23-5-9 08:52

LeeCC 發表於 23-5-9 06:48
上到中三,中西史兩科同樣有論證題,而且佔分多,中一二靠背書考得高分的同學,如果唔擅長論證,一樣死晒, ...

就係靠吹水論得分,背有限公司。

作者: LeeCC    時間: 23-5-9 09:19

Rpp 發表於 23-5-9 08:52
就係靠吹水論得分,背有限公司。

咁又唔可以唔背書既,論證題叻的同學,可以得好高分,因為背書論證都掌握到

相反,只係靠背書的,都只可以僅僅合格,論證題失晒分

作者: Rpp    時間: 23-5-10 10:40

LeeCC 發表於 23-5-9 09:19
咁又唔可以唔背書既,論證題叻的同學,可以得好高分,因為背書論證都掌握到

相反,只係靠背書的,都只可 ...

閒科唔理咁多,唔係太肉酸便是。

作者: LeeCC    時間: 23-5-10 10:58

Rpp 發表於 23-5-10 10:40
閒科唔理咁多,唔係太肉酸便是。

係呀,我話如果高中無打算揀中西史,合格就得啦,唔洗高分

但小朋友中一二都屬於高分,接受唔到中三只係僅僅合格

作者: kkv408    時間: 23-5-11 14:10

LeeCC 發表於 23-5-9 06:48
上到中三,中西史兩科同樣有論證題,而且佔分多,中一二靠背書考得高分的同學,如果唔擅長論證,一樣死晒, ...

即上到高中,呢兩科唔可以靠死背。
靠論證一定死得,除非佢地呢方面強,唔知呢d點操返黎?

作者: LeeCC    時間: 23-5-11 15:01

kkv408 發表於 23-5-11 14:10
即上到高中,呢兩科唔可以靠死背。
靠論證一定死得,除非佢地呢方面強,唔知呢d點操返黎?
...

我都想知,無奈身邊幾個呢方面叻的小朋友都係天生口齒伶俐,小學已經係辯論隊/小司儀,中一二開始有少量論證題,已經表現出天份,中三論證題佔分多,與一般同學分數距離更加拉遠好多,我地恨都恨唔到

作者: Rpp    時間: 23-5-11 15:25

LeeCC 發表於 23-5-11 15:01
我都想知,無奈身邊幾個呢方面叻的小朋友都係天生口齒伶俐,小學已經係辯論隊/小司儀,中一二開始有少量 ...

論證都要講事實,不要寫感想,見到老師評語係文筆優美,但是要講事實呀,扣一半分,畀一半同情分。

作者: LeeCC    時間: 23-5-11 15:28

Rpp 發表於 23-5-11 15:25
論證都要講事實,不要寫感想,見到老師評語係文筆優美,但是要講事實呀,扣一半分,畀一半同情分。
...

大家都係讀個本課本,記一樣的事實,但人地懂得將記熟的事實去答論證題,得滿分,睇返我個寫咗半頁紙事實,都唔知佢想講咩論點。學校中一開始有答題練習操架,不過都係好似無乜幫助。

無嘢既,只係證明咗佢唔適合讀呢2科,高中唔好揀囉

作者: Rpp    時間: 23-5-11 15:33

LeeCC 發表於 23-5-11 15:28
大家都係讀個本課本,記一樣的事實,但人地懂得將記熟的事實去答論證題,得滿分,睇返我個寫咗半頁紙事實 ...

唔理啦,又唔揀佢讀,除非要湊閒科總分嚟揀科啫。

作者: LeeCC    時間: 23-5-11 15:36

Rpp 發表於 23-5-11 15:33
唔理啦,又唔揀佢讀,除非要湊閒科總分嚟揀科啫。

係呀,我地揀科唔係睇總分排名,所以我話既然無打算揀,合格得啦

作者: iamjune    時間: 23-6-30 22:56

有d $要比人洗架!我仔中一中史17/60分,LS 28/60,補下補下現在中史46/60,LS 56/60 ...

請問去邊度補?(emoji)(emoji)

作者: gracelam    時間: 23-7-1 08:49

LeeCC 發表於 23-5-11 15:01
我都想知,無奈身邊幾個呢方面叻的小朋友都係天生口齒伶俐,小學已經係辯論隊/小司儀,中一二開始有少量 ...

我個仔細個嗰陣時speech delay, 2歲半先講到短句, 宜家中三間中講嘢都一舊舊⋯⋯啱啱派埋考試卷,但佢中西史都唔錯!

原本高中想揀history, 不過最後改變咗諗法!

作者: Rpp    時間: 23-7-1 11:50

gracelam 發表於 23-7-1 08:49
我個仔細個嗰陣時speech delay, 2歲半先講到短句, 宜家中三間中講嘢都一舊舊⋯⋯啱啱派埋考試卷,但佢中 ...

女仔天生口齒伶俐八婆仔性格,男仔呢方面輸蝕d。我屋企兩個仔一齊拗唔贏個女。

作者: 仔仔錫錫你    時間: 23-7-1 14:12

Final exam 有認真溫書,成績唔錯 P 滿分,B87,C89, 以往最差的中史都有突破表現88,可選喜愛的科目
作者: bananaGi    時間: 23-7-4 10:20

中史補習其實點補法?  又講一次? 做練習?

作者: 仔仔錫錫你    時間: 23-7-4 14:33

bananaGi 發表於 23-7-4 10:20
中史補習其實點補法?  又講一次? 做練習?

我無理,我不嬲搵導師只係睇有無用心教,能否與仔女溝通,學歷經驗無咩所謂
中一二時補science 的導師雖然成績麻麻地但很用心,經常搵資料比我對仔女學習。數學導師有係很用心教,唔明講到明,成日超時15-30mins 唔收$,考試前又抽時間免費幫手改卷再電話講解!現時補 science 的導師就成日甩底,考試又唔多理,但好在溝通無問題!

作者: 插班學生    時間: 23-8-24 23:45

...

這三科必先(emoji)清所有concept,難以理解就用圖像或睇samples去搞清個structure,背係必然,但死背係不必,用聽寫讀睇吓邊個work,如果都effective就更好。
當然,最重要的是興趣

作者: 200904    時間: 23-8-25 09:51

回覆 gracelam 的帖子

可否講下點解改變想法,不選History?我女現在中二,想選History,但,聽聞該科拿5**好難。我看其他band1A學校,甚至拿5都沒有人。所以,有些猶豫。
作者: gracelam    時間: 23-8-25 10:16

200904 發表於 23-8-25 09:51

可否講下點解改變想法,不選History?我女現在中二,想選History,但,聽聞該科拿5* ...

佢由中二到中三一直都想修History, 有興趣到不停睇片了解(中西史), 2個教History 阿sir佢都好like, 加上成績好好所以我都冇阻止佢反而鼓勵佢!

轉變諗法係一次家庭聚會, 家人就讀1A中學中六, 佢有修History, 語重心長話做乜睇唔開讀History, 話超級後悔讀呢科,早知選多科商/理都唔好讀History,下刪一百字, 都係多野讀又未必攞到高分之類!

之後到埋身填揀科表時,我女以過來人話, 你理科成績都ok, 踢走History全理科啦, 如果大學唔揀文科(事實係, 佢想讀history 只係興趣),大學揀科多啲選擇嘛⋯⋯

佢都爭扎咗大約2個星期, 最後揀phy代替history!

作者: 200904    時間: 23-8-25 10:24

謝謝回復呀,我都是擔心選History拿不到高分。
還是等中三時,看看其他科我女有沒有興趣再說。

作者: kirstyau    時間: 23-9-4 20:38

gracelam 發表於 23-8-25 10:16

佢由中二到中三一直都想修History, 有興趣到不停睇片了解 ...

多謝資訊,我女相反,選完Bio後悔想讀History。 原來 天下烏鴉一樣黑,阿女都唔使咁可惜

作者: LeeCC    時間: 24-3-20 11:40

Rpp 發表於 23-5-11 15:25
...

當然,前提是要讀熟事實

大家都係讀個本書,同一個老師教,有人懂得按事實寫論點,接近滿分,有人如我果個咁,寫半版紙,唔好話老師都唔知佢講咩論點,我睇完都知佢想講乜,次次都係得1分同情分

作者: Rpp    時間: 24-3-20 12:19

LeeCC 發表於 24-3-20 11:40
當然,前提是要讀熟事實

大家都係讀個本書,同一個老師教,有人懂得按事實寫論點,接近滿分,有人如我果 ...

中史同中文讀書報告有分別,前者講事實,後者有大綱睇吓書開頭中間結尾可以吹到天花龍鳳。

作者: LeeCC    時間: 24-3-20 12:29

Rpp 發表於 24-3-20 12:19
中史同中文讀書報告有分別,前者講事實,後者有大綱睇吓書開頭中間結尾可以吹到天花龍鳳。
...

其實唔重要啦,高中都無讀中史

作者: Rpp    時間: 24-3-20 13:02

LeeCC 發表於 24-3-20 12:29
其實唔重要啦,高中都無讀中史

有啲天生食中史飯好易記溫兩個晚上可以接近滿分。

作者: TAIOU4    時間: 24-3-20 13:08

創作中史課程o個個一定係想小朋友都討厭歷史
初中中史課程太深入但又快
以前薄薄的中史書中二才學到的漢朝
現在中一第一個學期就要學晒之餘仲要超級深入
真係要叫孩子學識放棄
淨係睇重要事件
選擇性 "作" 答 合格就算

作者: liverpool2023    時間: 24-3-21 10:16

TAIOU4 發表於 24-3-20 13:08
創作中史課程o個個一定係想小朋友都討厭歷史
初中中史課程太深入但又快
以前薄薄的中史書中二才學到的漢朝

我覺得初中既課程其實就係俾年青人了解一下自己能力和興趣

我個對中史有興趣,背野叻,一直中史都考得好,但高中才級頭。有些初中中史級頭的,是學霸,並非喜歡中史,而是記性好又勤力。

西史則不是著重背誦,是要懂吹水、英文好、懂考試技巧,我個高中西史就不及中史好,因為不懂怎取分?

CS都是背
反而之前的L&S是考吹水,我個就係轉了CS即高分,而家索性裸考

作者: TAIOU4    時間: 24-3-21 12:23

liverpool2023 發表於 24-3-21 10:16
我覺得初中既課程其實就係俾年青人了解一下自己能力和興趣

我個對中史有興趣,背野叻,一直中史都考得好 ...

當年我唔洗溫中史都拎到好高分
但家長請留意當年課程唔同今時
你仲記唔記得當年課程內容及係幾年級教漢朝
依家o既內容難度係完全唔合理

作者: RainyRice    時間: 24-3-21 12:47

點解DSE中西史咁恐怖,咁點讀文科?

作者: liverpool2023    時間: 24-3-21 13:49

TAIOU4 發表於 24-3-21 12:23
當年我唔洗溫中史都拎到好高分
但家長請留意當年課程唔同今時
你仲記唔記得當年課程內容及係幾年級教漢朝

我唔係講我自己當年
我指我仔初中和高中時
佢現在中五而已

作者: liverpool2023    時間: 24-3-21 13:49

RainyRice 發表於 24-3-21 12:47
點解DSE中西史咁恐怖,咁點讀文科?

喜歡的,不會覺得恐怖
我仔好享受溫中史

作者: cafeva    時間: 24-3-21 14:11

kirstyau 發表於 23-9-4 20:38
多謝資訊,我女相反,選完Bio後悔想讀History。 原來 天下烏鴉一樣黑,阿女都唔使咁可惜
...
點解後悔選Bio? 我見Bio 個cut off 分都好低好似幾難下, 但我諗返以前讀Bio又唔覺得難...

作者: kirstyau    時間: 24-3-21 14:16

cafeva 發表於 24-3-21 14:11
點解後悔選Bio? 我見Bio 個cut off 分都好低好似幾難下, 但我諗返以前讀Bio又唔覺得難...
...

因為中四第一年佢覺得困難, 尤其圖片, 加上答題,答完一大堆都攞唔到分唔知做緊乜,所以慢慢討厭,好彩試左3個補習,最終Sabrina 救咗佢,鍾意Sabrina既教學,而家OKBio了。仲話寧願溫Bio多過eng lit

作者: cafeva    時間: 24-3-21 14:19

kirstyau 發表於 24-3-21 14:16
因為中四第一年佢覺得困難, 尤其圖片, 加上答題,答完一大堆都攞唔到分唔知做緊乜,所以慢慢討厭,好彩試 ...

Defining education Sabrina Chan? mark 低先.

我記得你女以前好鍾意Eng Lit 架

作者: kirstyau    時間: 24-3-21 14:20

cafeva 發表於 24-3-21 14:19
Defining education Sabrina Chan? mark 低先.

係呀! 凝皓

作者: kirstyau    時間: 24-3-21 14:22

cafeva 發表於 24-3-21 14:19

佢話鍾意睇唔鍾意分析,為考試就唔係嗰回事,以前係興趣。

選科時仲好鐵 EngLit係首位,Bio Chem都係冇乜其他特別鍾意又大路科。econ bafs 一早話冇興趣。

作者: cafeva    時間: 24-3-21 15:27

kirstyau 發表於 24-3-21 14:22

佢話鍾意睇唔鍾意分析,為考試就唔係嗰回事,以前係興趣。 ...
加油呀. 終點在望.

作者: OFFOFF    時間: 24-3-27 12:22

其實地埋 DSE 易考嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5