教育王國

標題: 仔中三前路(大家睇吓我分析得,對嗎?) [打印本頁]

作者: 小肥鴨    時間: 23-5-15 15:00     標題: 仔中三前路(大家睇吓我分析得,對嗎?)

背景:
仔中三,讀將軍澳B1,平均分只有45分,喜歡理科,英文補習老師以佢現時成績,考dse有5*。中文,數學接近合格。其他學科。學校唔建議留班,對仔幫助不大 ,唔喜歡文科。
喜歡打機上網,考試先溫書,仔承認自己懶惰

我既分析:
1)轉校讀中四(咁懶讀上去,dse都唔會考得好)
2)去外國讀,係香港都咁懶,去外國即係倒錢入咸水海
3)直接出黎做野,讀醫護助理,由低做起,等佢自己發覺能力不夠,重新再讀書

作者: gracelam    時間: 23-5-15 15:37

小肥鴨 發表於 23-5-15 15:00
背景:
仔中三,讀將軍澳B1,平均分只有45分,喜歡理科,英文補習老師以佢現時成績,考dse有5*。中文,數學 ...

數學接近合格想讀理科最多讀到chem 同bio, 如果英文好建議加多科history或Geo.

平均分唔合格,轉校應該只轉到b2b或以下中學!你哋接唔接受到?

同佢講想原校讀理科要平均分靚仔先揀到想讀科目, 叫佢發憤努力吓!

作者: 小肥鴨    時間: 23-5-15 16:19

佢討厭geog, 本身想揀chem, bio,唔介意轉低grade 學校,不過問過b3學校都要平均分合格才有機會面試(emoji)

作者: 小肥鴨    時間: 23-5-15 16:22

仔成日講佢唔係唔鐘意讀書,係懶。我儘量將自己要求降到最低,讀到中六,唔讀大學都算。
但佢情況可能連高中都讀不上

作者: twhkleung    時間: 23-5-15 23:35

背景:
仔中三,讀將軍澳B1,平均分只有45分,喜歡理科,英文補習老師以佢現時成績,考dse有5*。中文,數學 ...

如果係咁懶,点解英文会咁好?可以从理方面去冧下点鼓勵佢努力

作者: 小肥鴨    時間: 23-5-16 09:01

因為佢鐘意睇Harry Porter 小說,鐘意睇外語頻道。同埋佢既課外活動都係與外國教練溝通多。
懶都係由zoom課開始,之後一直懶。之前鬧都鬧過,罰又罰過,鼓勵獎勵都試過。佢極度自我,有自己一套

作者: oooray    時間: 23-5-17 16:06

比得起$試下2博一博。
1,3已經可以預見到你唔會滿意嘅結果;2可能繼續沉淪落去,又可能換個環境大翻身?
作者: girl2016    時間: 23-5-18 08:22

如果比到啲錢. 而個仔想讀書(只係唔鐘意讀某啲科) 就比間alevel 國際學校佢讀。
因為佢英文好,chem bio 加多科就夠用。 考大學結果可以好好。

但如果根本就係唔想讀書嗰啲人,就無謂嘥錢,搵門手藝。

作者: girl2016    時間: 23-5-18 08:27

係香港嘅國際學校平過去外國,同埋家長仍可以(emoji)住佢

作者: 964000    時間: 23-5-18 13:42

背景:

轉去國際,佢明顯比較喜歡外國文化,講求尊重小比較,可以揀到自己喜歡讀的科目,起碼可以在身邊睇住,就算最後讀唔成書英文好都有着數,而且平過出國起碼一半

作者: 小肥鴨    時間: 23-5-18 16:03

我真係冇諗過轉去國際學校,咁大過先轉,仲有位?

作者: 小肥鴨    時間: 23-5-18 16:26

如果向國際學校發展, 會考咩試?讀大學途徑?我可以向邊度了解, 謝謝
作者: gracelam    時間: 23-5-19 09:47

小肥鴨 發表於 23-5-18 16:26
如果向國際學校發展, 會考咩試?讀大學途徑?我可以向邊度了解, 謝謝

國際學校係考IB用嚟入大學,考香港大學經non Jupas, 當然亦同時可以報其他海外大學,但高中先嚟轉, 形式完全同香港DSE學制係兩回事!

高中無論IB,IAL定DSE入大學, 都係要高度自律, 勤力操卷(IAL及DSE), 懶!讀咩學制都難成事!

作者: girl2016    時間: 23-5-19 15:03

國際學校內有唔少科,除左傳統果啲phy chem bion中西史.
有啲如 film multimedia   drama 但當然要睇你仔真心鐘意嘅科。  另ib 係難的,起碼讀六科(兩個語言 數)
如果你仔鐘意嘅科數少. AL 讀三科 加另外考英文都夠入大學。

最緊要同你仔傾真,係有心想讀但啲科唔夾定 唔想再讀落去

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 23-5-19 17:17

背景:

差唔多完中三應該大約15歲左右, 其實都唔細好應該諗諗自己嘅將來,讀書懶散淨係掛住打機, 就算英文好都冇可能一科走天涯啦,一分耕耘一分收穫, 無論幾叻面對公開試都一樣要努力, 冇可能靠小聰明去考囉。而家啲細路實在太幸福,咩都旨意父母, 如果懶散冇心向學, 就算送佢出國, 唔懂得珍惜的話都等同倒錢落海,隨時畢唔到業。

樓主建議你認真哋同兒子傾下,自己嘅前途自己負責,咁大個仔都冇得迫,先苦後甜定先甜後苦,佢自己揀啦。

作者: christy2011    時間: 23-5-19 21:52

回覆 小肥鴨 的帖子

可以考慮啟思
作者: LeeCC    時間: 23-5-21 05:57

英文好,可以考慮vtc的Vocational Baccalaureate,裡面可能有他有興趣的program
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 23-5-22 12:06

背景:

如果你唔介意聽 我就講多少少,作為父母當然希望引領孩子行條光明大道,但佢哋唔係BB,父母沒可能拖住佢去行,條路要點行始終都要靠佢自己。

我大仔當年情況同你兒有少少相似,中三果年我仔沉迷打機/上網,佢讀B1初中響精英班,但自從沉迷打機/上網後成績開始下跌(不過大部份科都合格),到中四果年須然成績尚可(英文/數學成績一向唔錯),但最大問題係佢欠交功課,由於欠交太多學校最終連成績表都唔發比佢。
我好少鬧仔不過會同佢分析問題,鼓勵佢. 引導佢自己諗清楚究竟自己條路想點行,令佢明白讀好書都係為佢自己,有能力先有得揀,我仔最終DSE成績英文有星,但中文唔合格上唔到大學,我就同佢講如果有心想讀上去就比多次機會自己,但機會衹得一次,如果上唔到大學就出去工作,結果我仔好努力,由HD上番8大,已經大學畢業今年讀緊碩士。

我想講嘅係如果能力唔夠,父母都仲可以幫,但如果態度懶散,根本無心向上似住小聰明,唔肯面對現實去努力,能夠幫倒佢嘅其實好有限,一分耕耘一分收獲,先苦後甜定先甜後苦就睇佢如何選擇啦 !
加油  

作者: KATHY3706    時間: 23-7-21 16:21

背景:

借問樓主 最終 原校升中四
定轉校?
另外 選了 邊3個x

作者: stillgood20    時間: 23-7-21 18:29

背景:
最大問題,在數學.建議,找一d好的補習.

你一科一科去睇佢問題所在.

男仔,懶惰.
有時是籍口.
要理解清楚佢問題.

唔係蠢.就有方法.

作者: stillgood20    時間: 23-7-24 10:37

背景:

据你提供的資料.

首先, 不用太擔心, 而產生負面的想法. 再而, 作出教育安排,可能不切合改善問題.

可能,問題並不是想像那般嚴重. 家長和小伙伴彼此調節一下, 可能已經有理想結果.

---

每一個小伙伴有自己的特質.  

正如, 我兩個囝, 有完全不同的特質.

簡單如, 一個吃橙, 一個吃蘋果. 完全沒辦法一樣. 卻兩兄弟又極之協調和友好.

---

令郎可以升入將軍澳band 1, 和英文能力足以證明他有一定學習能力.

而所謂惰性, 不多不少會存在於不同人身上.

正如, 我跟細囝是存著很大的生活惰性, ,思考並沒有惰性.

學習是學生主要生活環節, 所以, 惰性影響成績.

歸根咎底, 是對學習意義和方法問題.

---

特別是學習意義, 我細囝中學時期, 否定了"所有"學習意義.

其實, 他是數學資優, 連數學都否定. 面對學習, 本質上, 什麼先天有優勢的, 才表現出色.

其餘的, 大都是毫無進展.

細囝也大學畢業了, DSE, 中英都2. 也是將軍澳band 1 中學, 每年學校可能只有兩三人學生取level 2.

然而, Asso 進入大專, 是專修. 在專修自己有優勢的學科,是易如反掌. 而且, 成績十分優異.

這是個人和教育階段的适應性.

---

細囝是超級惰性”, 可能遺傳了我.

所以, 解決惰性, 便是提供合適的補習, 或是一些同學去協助他. 不要讓他有太多獨自的時間.

, 定下最底標準和要求. 那彼此都容易達到目標.

我細囝的惰性, 對學習的不專心(其實,他沒興趣, 所以,不專心)是極之少有.

---

就算, 考試也不用功溫習.

我太太問: 為何不溫習, 他說溫習沒有什麼意義.

甚至, 在房間溫習, 未幾, 便睡著了.

---

所以, 建議要細心理解,分析孩子特質, 施以適當幫助.

孩子長大成材. 並不是,每位小伙伴是一樣格局的.

---

努力!!!

作者: chole2013schum    時間: 23-7-30 11:39

男仔 好多都中後期發力!
作者: 焯媽媽    時間: 23-7-30 16:07

chole2013schum 發表於 23-7-30 11:39
同意,我仔仔都係高中才發力的。
作者: girl2016    時間: 23-7-31 08:39

我家果位阿仔,都係band1中學,但學校係下層。
中二尾時心中怕佢死,急報國際學校,但都排到完左中四才入到。

轉校後唔知咁岩生性定學校模式岩佢。定轉環境比佢自己重新建立自己。變左成績好好。

今日已中學業。
本身直頭覺得佢大學都唔會入到,但現在有好好嘅大學offer.

作者: 小肥鴨    時間: 23-8-25 17:23

回覆 KATHY3706 的帖子

最後, 都係轉校, 轉去一間官塘區直資B2英中, 校長INTERVIEW, 很滿意仔面試表現新學校 3X - 化學, 生物及中史

舊學校 - 2X - 生物, 中史, 仔最有信心入到化學, 驚入唔到生物, 居然入唔到化學

仔把心一橫, 即刻叫我安排退學及去新校註冊

作者: 小肥鴨    時間: 23-8-25 17:26

KATHY3706 發表於 23-7-21 16:21
借問樓主 最終 原校升中四
定轉校?
另外 選了 邊3個x
最後, 都係轉校, 轉去一間官塘區直資B2英中, 校長INTERVIEW, 很滿意仔面試表現新學校 3X - 化學, 生物及中史

舊學校 - 2X - 生物, 中史, 仔最有信心入到化學, 驚入唔到生物, 居然入唔到化學

仔把心一橫, 即刻叫我安排退學及去新校註冊
作者: 小肥鴨    時間: 23-8-25 17:30

stillgood20 發表於 23-7-21 18:29
最大問題,在數學.建議,找一d好的補習.

你一科一科去睇佢問題所在.
現時數學老師中三下學期開始補, 相對比上學期已有50%進步, 由長期40分, 去到65分, 我已經好開心相信轉左校, 會重新再出發, 會越來越好

作者: 小肥鴨    時間: 23-8-25 17:33

stillgood20 發表於 23-7-24 10:37
据你提供的資料.
首先, 不用太擔心, 而產生負面的想法. 再而, 作出教育安排,可能不切合改善問題.
可能,問 ...
轉左校, CONFIRM讀咩科, 佢個人都定左
佢話而家讀到自己想讀既, 會積極, 希望會越來越好

作者: 小肥鴨    時間: 23-8-25 17:34

chole2013schum 發表於 23-7-30 11:39
可能大個左, 識諗, 努力兩年半有回報
作者: Goodluck2022    時間: 23-8-27 21:18

回覆 girl2016 的帖子

Congrats !
讀IB 嗎?什麼國際學校

多小分? 什麼offer ?

再一次證明不要放棄小朋友。

作者: 小肥鴨    時間: 23-9-5 13:54

Goodluck2022 發表於 23-8-27 21:18
回覆 girl2016 的帖子

Congrats !
不是讀IB, 只是轉左去B2直資英文中學。慶幸分班入左第二精英班, 非華裔班。尋日第一日開學, 認識既同學都係外國人, 有來自法國的, 仔話老師經6有笑容,唔似舊校經常黑面。
希望佢堅持, 努力

作者: Goodluck2022    時間: 23-9-5 18:25

回覆 小肥鴨 的帖子

啟思? congrats

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5