用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無預備2016/9 去英國的
go

有無預備2016/9 去英國的   [複製鏈接]

咁其實係新制or舊制好呢?我仔今年G9是2017年第一批考?

回覆 andyng2014 的帖子

咁我仔2017新制之下考IGCSE是做白老鼠

回覆 亮燈 的帖子

我又無經驗, 睇到暈, 又煩覆, 所以比埋Agent攪Visa要另收費

睇返呢度D舊post大多家長都覺得G9去會好D, 因初初去英文真係聽同講都麻麻, 要時間去適應, 而G10去己經係要讀GCSE課程, 會無咁輕鬆, 初去聽同講都吃力所以上堂未必會明白, 要追得很辛苦, 所以我仔都係G9去適應一年英文, 現在比較輕鬆, 到佢G10相信會聽書明白多了, 如果我講得不足請各位再補充

回覆 twtwtw 的帖子

我仔本身係香港讀英文中學, 英文OK, 最初佢去到英國學校D英文聽到一半都唔知有無, 口音難適應, 佢係英格蘭, 如果威爾斯或北愛果邊口音仲難聽得明呀

回覆 Sheep006 的帖子

我仔好快因佢唔怕羞大膽, 兩三星期己混熟, 識咗好多不同國藉朋友仔, 上次term break第一次住homestay都唔驚, 比着我都驚啦去人屋企住另一位都係香港去讀G9同我仔一班的, 成日痴住我仔壯膽, 我仔話佢唔出聲, 唔出去玩, 只自己坐係房打機, 連外出叫野食又唔識, 佢唔肯講英文話唔識, 其實唔肯放膽講, 上堂發夢每次老師問書都唔識答, 埋唔到堆, 所以同學分組玩唔想佢加入, 上次half term學生都走晒剩返佢都唔去homestay住, 自己孤零零係學校住, 所以適應快慢要睇小朋友性格

我仔又唔係好多野講好口才既人,只是大膽唔怕羞,食方面佢話緊係香港好啦,讀書就話英國好,佢話無默書但不自覺地又學識到D字,但佢話一放學就無咁好,因過返宿舍那邊生活非常規律及限際,運動量係香港幾陪,他也過得很開心呀

西餐為主, 薯仔差不多每日都有, 呀仔食到怕, 意粉, 沙律, yougurt, 麵包, 蛋榚, 火腿腸, 生果, 雞牛羊肉切好細連埋D汁, 炸魚等, 飯每星期也有一兩餐但呀仔話D飯濕濕地加埋D汁唔好食, 晚上有宵夜隨你落唔落去食係蛋糕仔和麵包, 奶荼咖啡熟朱古力果汁等, 呀仔食慣中餐所以唔喜歡食, 但我唔會比多餘錢佢叫外賣, 怕種慣佢, 食就食唔食就肚餓死, 叫佢自己唸啦, 去讀書唔係做皇帝

回覆 3b 的帖子

Agent也是這樣同我講,但其實簽証無睇,因香港是底風險

回覆 亮燈 的帖子

好多學校都係多一名小朋友去讀學費有10%減,讀埋一齊有so

回覆 twtwtw 的帖子

唔會無間收,放心吧!

我老公果邊D親戚講得仲難聽, 睇唔起我們覺得我們無乜錢仲要送呀仔去外地讀, 好難受, 因為呀仔係香港越讀越唔開心, 原本成績幾好架, 學校老師要求太高壓力大透唔到氣, 佢開始放棄自己, 先決定送佢走, 我同呀仔講唔駛要攞好叻既成績, 普普通通我也接受, 最緊要佢享受同開心咁學習, 唔好半途而癈比親戚睇死要爭氣就OK, 好過係香港成日比D親戚指指點點咁比較, 我們大人唔緊要, 最怕比D親戚hurt到小朋友個心

祝大家身體健康,心想事成,小朋友學業進步,聽教聽話

亮燈    發表於 15-2-19 12:02

回覆 3b 的帖子

幾好

回覆 AK_Fans 的帖子

間學校多香港學生好似小香港咁預咗學英文無咁快, 好自然香港生一堆玩, 外國生一堆玩, 或者你可用英國家庭做homestay會比中國家庭homestay學英文也會快D地道D, 老實講用咁多錢去讀書大部份原因係想小朋友可學得一口流利英文所以語言環境好仲要

我無OEA仲慘,都係要搵學費什費平的,供兩個讀頂唔住,今年公司出Bonus又少咗

我無OEA仲慘,都係要搵學費什費平的,供兩個讀頂唔住,今年公司出Bonus又少咗

回覆 noel2010 的帖子

我己5年未加過人工,工司請極D人做唔長,我己頂埋人D job做鬼死, 唔明返9放6, 5天工,放銀行假,老闆又成日唔係office都無人做

回覆 brother4 的帖子

份工只要肯學唔難,但新人的態度及心態唔好,走遲10分鐘也怕蝕抵,覺得學曆高過我唔受教,做好份內事就ok, 老闆又唔理野既

回覆 noel2010 的帖子

3年學唔到英文!? 所以要揾D小中國/香港生又或者住外國家庭homestay操下英文

brother4    發表於 15-3-15 11:48
‹ 上一主題|下一主題