用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有邊間國際學校有2歲Nursery班?
go

[其他] 有邊間國際學校有2歲Nursery班? [複製鏈接]

Woodland都有呀,仲好flexible又唔難入。

我女以前1歲定1.5歲開始上accompanied playgroup(初時可選一星期2-3堂,之後可選5堂,2歲可以上unaccompanied class(星期一至五)。

hilary_tang 發表於 22-1-7 08:21
Malvern, ICHK, FIS

FIS nursery 係3歲班嚟

hilary_tang    發表於 22-1-7 09:03

Vercatcat912 發表於 22-1-8 09:31
我大囡就係讀local traditional kindergarten   又係話有sisters..德育好...點知係學校跑兩步都俾 ...

大女使唔使一齊轉?要嘅話都係考慮嘅點嚟(例如Malvern 同 Anfield 小學同幼稚園都喺唔同campus)

Vercatcat912 發表於 22-1-8 12:50
我都仲心大心細,佢龍校我諗住如果真係轉就插grade2..
如果要一齊轉,請問你有冇咩意見啊?
(大囡英文leve ...
大女英文一般,如果想幫佢轉IS,更加要快,越大個考IS 嘅英文要求越高。如果等遲啲差距再大啲時先轉,可能只可以先入讀唔係最心儀嘅學校,catch up左英文之後又再考更心儀嘅學校。係而家趁早轉IS? 定等細嗰個入學後俾個sibling priority家姐考小學?如果你揀後者,你一定要幫家姐加強英文,佢先有機會考到 (仲要學校有位)。

你有冇心儀邉幾間 IS小學? 佢地本身有冇幼稚園? IS 2歳班唔多,你係想二寶2歳開始入,一路讀上去? 定只係要俾個英文環境佢等佢易啲考 K1?  

啱啱醒起仲有 YMCA 都係大約1.5歲開始上playgroup (TST同長沙灣都有,我女細個上過TST),但佢地幼稚園好似要好早報名 (playgroup同幼稚園係分開報名)。

‹ 上一主題|下一主題