用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]
樓主: islz
go

York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]   [複製鏈接]

kinking228 發表於 20-5-16 10:57
樓主, 你好!
有些事想請教下!
請問小朋友讀完多年, 英文發音如何? 是否native? 學校教的國語是怎樣, ...

請問小朋友讀完多年, 英文發音如何?
我小朋友是發音很美式. intonation 講野時會好明顯, 但讀書有時會貪快而冇晒.

是否native?
唔明想問咩? 我不是NATIVE, 老師似係, 小朋友話老師來自美國, 住在西貢, 有小朋友.

學校教的國語是怎樣,能否聽得明, 讀得出?
GAPSK高級拿優秀. 我發現小朋友主要睇併音去發音. 不過係糾正到的.
聽得明, 讀得出: 是的. 不過都係有廣東話變普通話問題, 如的士 = 的士(計程車)

另外, 我想問下升級月費是何時開始? K1還是K2?
K1開始

如果學體操是否K1已開始可以報讀?
唔記得, 因為我冇上, 好似係, 又好似唔係.

如果讀上午, 是否要等到下午放學後再去上堂?
是, 但不用"去" 因為在學校食LUNCH, 食完LUNCH休息一陣再上堂.

另外, 之前聽講座, 有violin/網球/騎馬的基本課堂, 是否都是好基本既?
是課堂上有包. 不過留意不是K1就有, 如果冇記錯K2先有TENNIS, K3至有VIOLIN及騎馬.

聽聞畢業時要上堂表現violin, 是真的嗎?
今年畢業禮唔知點... 我都想有... 採排基本上取消左或網上採排 @_@

語文要浸及配合課程, 建議一星期五天, 每節2小時,
包括英, 數, 體育, 生活知識, 勞作 等.

否則學到有限公司, 2頭唔到岸就浪費左.

summersnowman 發表於 20-5-20 09:49
York 交十二期,請問通常七月頭、中、尾放暑假?八月頭、中、尾就開學?
(謝謝樓主回覆我多次芝麻綠豆的提 ...
Summer vacation: mid of July to mid of August. 4 weeks :D

manmankiss 發表於 20-5-21 18:11
多謝樓主開post同大家share 左咁多info...好informative.
我係新手媽, 剛為自己小朋友開始同了解/計劃讀書 ...

1) 留意到多數家長都係focus講自己作為家長感覺, 家長們留意到小朋友都接受到讀York時的"開心谷". 想問一下家長們可唔可以分享多d小朋友感覺? E.g. 從一開始到習慣到鍾意(即鍾意/唔抗拒"開心谷")嘅進程同變化係點? 想知多d小朋友反應

我試下講: 其實情況就係當你搵到小朋友嘅心理共通點, 就可以同佢講足一日. 有所謂 潛移默化. 由於"開心谷"係以開心為先, 谷為後. 所以係照顧左小朋友情緒為先, 學習為後. 咁到底YORK何搵到依條通住小朋友心靈嘅鎖匙? 就要問校長/老師啦.

至於其他"名校"選一款小朋友目的為何? 就係因為一種教法, 可能只適合1-2款小朋友. 選晒果款咪易教LAW. 但係係入面嘅小朋友未必能夠認識"生物多樣性", "多元社會" 等概念. 以為所有小朋友都係果1-2款嘅. 亦都唔能夠體驗到其他小朋友出問題老師係如何解決的.

Montessori教學有一個重點, 在於mixed age classes. 同樣係重視多元性質.

2) 因為聽得太多谷有幾多反效果, 但如果york真係做到谷得黎係開心又唔介意(因為我覺得小朋友細個其實無負面想法, 呢d都係大人講多使佢地都受影響), 所以想問多d實例, 可以有更實在嘅概念學校係點運行.

唔識答. 及YORK學校太深入怕答錯.

3) 睇落York好注重學業…想問下會唔會因為咁, 小朋友之間會有負面競爭/同會太著重grading而當考得唔好時會唔開心?同埋小朋友係點睇grading/result?

其實你第二條問題中的描述已解答左自己嘅問題,   "小朋友細個其實無負面想法, 呢d都係大人講多使佢地都受影響". 所以考得唔好係 "你話佢唔好", 而唔係佢唔好. 因為小朋友世界, 佢盡左力, 你又盡左力, 如果考得唔好, 可唔可以話你幫佢溫得差, 所以考得唔好? 對於名次小朋友個個唔同反應,  應該自得調節 . 因為我小朋友基本上習慣年年上台, 所以冇咩問題.

4) 因為York有唔同分校,想知小朋友係讀邊間…因為我怕每間分校會有出入? Maybe只有一兩間好? (因為我熟., 所以唔好介意我問呢個)…(睇完, 我都會使元朗分校, 又唔知元朗分校係咪都咁好)

我小朋友係金巴倫道果間, 其他校舍比唔到意見. 我小朋友十分喜歡依間環境. 面試果時最醒神就係因為舒服及開揚.   舒服及開揚的重要性相信不用解釋. 相信冇人會唔鍾意.

5) 見有d家長可以大概知小朋友係咩類似….想問你地係點分? 幾大開始會可以睇得出?

YORK老師家長日會同你講解. N同K1都有講,  分類睇下你想點分. 一般觀察型, 手動觸覺型, 聽覺型.

icebbs 發表於 20-5-22 00:23
少少問題,你小朋友starters 11 盾,但咁快做到2/3年級英文?
我囡當年都有考,我自己教佢Cambridge 我囡 ...

12吧. 不過分別不大.我不太重視分數. 重視就不會分享這個成績了.

重點係我要個syllabus同學習過程. 因為溫習期間我可以了解小朋友英文程度.
而非單純谷谷谷之後睇成績. 小朋友有好成績當然係 "錦上添花". 唔夠好也可以通過學習中知道情況.

12分我大概講過係寸字問題. 我不太介意寸字問題, 因為仍係併到音及併音式寸錯字.
仲有LISTENING小左分, 應該都係寸字或抄字抄錯.

英文3年級你睇睇坊間習作先, 唔好話冇可能. 我係同佢邊做邊學, 邊學邊做, 冇話佢自己識做晒仲100分.
不過基本上佢自己係睇得晒D字嘅.
2B, 3A坊間習作只係學緊, do, does, do not, don't, does't 果類.
comprehension仲易, 只要能夠掌握complete sentence 基本上一定攪得掂.

咁不如你分享下冇可能的冇可能係邊度? 當然我唔係專家, 不過習作係點我就跟...

我囡既同班同學都有一個來自york, 未有覺得佢超班
咁你教小朋友好姐:D

maggieee0905 發表於 20-5-22 10:56
小朋友有坐過york的校車嗎?之前比較多負面新聞,唔知係咪真係咁差?糾結緊k1要唔要搭
...
我都有聽講過, 不如你自己試下返放學時間去睇下情況認為接唔接受到.網上有新聞有個應該係小學生, 成個人係保母車後面果道安全門趺左出車, 仲要係HIGHWAY.
有車CAM影到放上網.

相信全世界校車司機, 校車EE都係大抽獎咁, 有好好嘅, 也有鬧小朋友嘅.
原因係依個行業, 諗下收你幾錢, 諗下EE年紀, 就會知道其實講幾多都冇用, 佢地都係唔會聽.
如冷氣問題, 坐位問題... 真係永遠抽獎咁, 一年好一年差.

不過我又唔覺得有咩大問題. 主要安全帶, 上落車OK, 我就OK.

講多左廢話, 唔好意思.
回答: 老師係會組成血肉長城協助小朋友上落車, 車上又有雨衣, 見過你就會放心...

kinking228 發表於 20-5-24 11:32
請問York 升小前有無interview 班? 要另外付費? 還會有什麼支援嗎?
要比錢. 其他支援估計跟期他學校差不多. 升學講座.不過請到其他小學校長到幼稚園作小一入學申請講庭就好似唔覺期他學校有做.

Shiishii 發表於 20-5-26 17:30
請問有請過邊間學校嘅校長? 主要係直私定國際學校嘅校長多?
熱門直資學校

kky101 發表於 20-5-27 13:56
好多謝樓主咁好嘅分享!

York 出名語境好,我想問下,小朋友讀完York, 講英文會唔會講到鬼婆鬼佬咁呢?( ...

好難回答. 因為冇標準. 我打電話去HSBC英國OPERATOR有時英文口音難聽到係有D proper noun聽唔明嘅.

也有一個例子就係我同朋友個小朋友小學2年班, 全程國際學校, 英文好好, 就係我講果句有一個單詞佢唔明, 成句就唔明. 當然佢識問返我, 不過我意思係應該唔會有小朋友, 外國小朋友也不會讀完幼稚園講到似外國人吧?

正如中文學校/幼稚園 讀完會唔會好似中國婆, 中國佬咁呢? 所以真係唔好意思答唔到.
只可以講"公開試" 拿最高級 是 無問題的.

yaucheung 發表於 20-6-9 21:43
想問問其他York用家,我呢家準備幫阿仔報k2 mi,我諗緊報3日/5日。

坦白講,5日內容好吸引,基本上父母唔 ...
睇小朋友, 5日班可帶枕頭, 被返學校中午午睡.

wendyyiu 發表於 20-6-14 11:12
回覆 islz 的帖子

但係佢開心谷學費太貴了,所以我寧願出去York老師開的center學,唔太貴又學到野又開心.所 ...

冇聽過有,可以提供資料嗎?唔知真定假。

咁多年都冇聽過有YORK TEACHER CENTER, 我都好想知邊度.如果有家長們應該會係WHATSAPP GROUP傳, 因為好有機會平D.

學校要交業績. 私補/ 補習社玩下冇所謂, 拿來考小一咁大件事, 我有D保留, 唔敢講係假.
不過真係怕拖鐘, 又唔知正唔正宗LETTERLAND + 教材同 syllabus, 到時失左手真係後悔都黎唔切.

yaucheung 發表於 20-6-14 15:15
咁你仲有冇join ABC?(唔好意思,上年search York見到你有join ABC)
雖然冇JOIN過ABC PATHWAY, 仲有由補習班攪到上幼稚園有多小保留.不過最近見ABC校監可以同一大班新派小學校長舉辦好多分享會, 覺得佢都好比心機做好ABC.

雖然言談之間仍然認為校監想法跟小學有多少距離.(係距離, 唔係: 好定差/ 高定低)
不過多舉辦, 多交流, 先會連接到各新派小學. 當然最重要仍然係成績. 不過ABC可能將來會好勁...

dada1709 發表於 20-8-28 11:34
回覆 lovelovebabe 的帖子

原來讀上午班 下午MI但讀下午班 只有2日MI...

U3係只有下午班,上午就MI,都係有2日3日5日。

woodenmusic 發表於 20-9-1 17:11
你係邊間York thank you

九龍塘

potato38 發表於 20-9-2 02:12
可否弱弱一問。york 的額外補習班(學課時間以外家長俾extra 錢上的考cert 嗰啲),是否只可俾york 自己學 ...

唔比啦, 因為小朋友同班, 同級, 同程度進度, 上落課時間, 老師知道晒, 先可以控制得咁好.
試諗下程度差距大. 或年齡差距大, 或有校外人黎上, 我(校內生)就唔報名啦.

點知outsider係咪"破壞王", 點知會唔會考10個盾出黎架.

Jdimwangt 發表於 20-9-5 15:47
想問問九龍塘有兩個校區,約道和金巴倫道,兩個校區相隔不遠,是不是完全不同校區,報名邊間都OK嗎 ...

詳細情況打電話問一下學校, 私校係會對客人好好好好禮貌及態度嘅.
不過學生多, 唔好諗住係24小時premier客戶服務熱線咁.

我見到約道都有2個校舍, 1個係比PN嘅, 另一間就唔知道啦.
金巴倫道校舍應該都係RESERVE比YORK讀PN升上去嘅小朋友. (所有我識嘅PN小朋友都去左金巴校舍升讀K1)

金巴倫道校舍有咩好唔使講啦, 次次對外對內講座都係依道攪.
即係SHOW FLAT啦. Show flat一定係發展商執到最PERFECT架啦.
咁係PERFECT嘅校舍上堂, 一定係家長最放心架啦.

不過真人真事, 真係養成小朋友小小尖尖尖態度. 由於學校所有野都好好.
出到街:
張櫈污穢小小-唔肯坐
麵包冇咁好食-唔食
TOILET濕小小-唔去

之後得閒問返小朋友學校生活, 包括櫈, 麵包, TOILET點丫, 小朋友話OK架. 咁你就知收你幾多錢, 係真係比返幾多錢野你嘅, 放心.

littleduckduck 發表於 20-9-8 12:22
想問問樓主, 現時 York 自制全日班的話, 洗費大約多少? 叩一線津校夠力嗎?
同時, 早上幾點可以放低小朋友?  ...

自制全日班大概:

學費1: ~5,000 (年年加價, 早讀早享受:D)
學費2: ~4,800 (年年加價, 早讀早享受:D)
校車: 區區唔同, 預~1,500
書薄: ~3,000 一個學期. 一個學期6個月
雜費: ~3,000 一個學期. 一個學期6個月

仲有級級唔同收費, 請自行打電話問, 打電話不收費 :D

總價: 12,300一個月, 12個月學費, 12個月車費
一年: 147,600.00
四年: 590,400.00

間唔中放假會有DISCOUNT車費.
間唔中放假仲有興趣班(EASTER, SUMMER, CHINESE NEW YEAR) 吸錢 :^D

TARGET津校就真係浪費左小小, 不過津校基本上玩學術為主, 開正YORK果範.
我好幸運, 好早有OFFERS, 仲有幾多2nd in, 派彩前已註冊, 已入心水龍校, 派彩後放位, 一間津校都冇去考.

由於YORK由K1開始就要考試, 小朋友考慣左, 唔會怕考試. 所以我認為完全唔使外補.
係中文真係弱小小, 請自行多睇中文書應該OK.

littleduckduck 發表於 20-9-8 15:25
謝謝吖! 最早可以幾點放低小朋友?
應該9:00

sukikeung 發表於 20-9-9 08:04
請問學費1同學費2係乜?
另外應該唔會4年都有自制全日班?N班應該無?
可唔可以分享吓你 in咗幾多間小學? ...

學費1 係學費
學費2 係MI CLASS

N班是沒有MI CLASS的, 太細了
大約10-12間, 3間收另加3間WAITING, 共6間2nd in, 有2間撞時間去唔到.

WAITING有間收左隔離班同學, 學業獎比我小朋友小DD, 估計只要肯寫信都應該會叩到.
另外保險線學校只考一間, 考到之後都冇申請保險線學校.(如福小, SMC等等)

san831 發表於 20-9-9 15:57
請問知唔知如果報左TKO n班,將來想轉九龍塘返k易唔易轉?

另外幫另一位媽媽問,york有無國民教育堂,要唔 ...
1=唔知2=冇
‹ 上一主題|下一主題