用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 入讀聖羅撒,想請教問題
樓主: Cat108
go

入讀聖羅撒,想請教問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

原文章由 Cat108 於 08-2-16 00:56 發表
Thanks!! So it mean only 陪一日!!

30/8家長日當天, 都唔可以叫陪上堂, 回校後, 家長入禮堂聽校長講解, 小朋友係操場同老師玩, 之後就上課室派物品, 如有唔明可再問老師, 之後就byebye啦. 所以都唔可以叫陪, 但正如pandacat_bb講, 老師真係好nice, 所以妳唔使太擔心

醒目開學勳章 貢獻勳章

[quote]原文章由 Chunma630 於 08-2-16 09:45 發表
Hi Pandacat_bb,

your daughter is k1 student?   ^_^

My twins are luckily accepted by SRL.  But I have some concerns.  Pls kindly help:

1. 課堂主要是用中還是英?  ==> 應該中同英
2. 一星期有多少英文課 ==> 應該每日都會講下, 逢星期五有二課做 及 普通話 ==無?  每堂又是多少時間? ==>真係唔知喎
3. 是否日日都有外藉老師上英文課? ==>無  學校共有多少外藉老師呢? ==>好似有一個(識中文)
4. 課程是否比較偏淺 or not? ==>個人覺得ok
5. 每天有否課外活動上?  多不多選擇?  是否全部自費? ==>除學校大旅行外及一些參觀, 學校並無任何興趣班
6.  SRL 有什麼好? ==>睇完以上資料後, 妳可能真係唔覺有乜好, 但有時就好主觀的, 個人因為佢係天主教學校, 而且校風又好, 又係地區名校, 加上自己係這區, 希望囡囡能直上, 所以入讀SRL.

唔好意思, 我有這麼多的疑問. 真的希望你可以幫忙, 提供以上資料.  ==>學校網址 http://www.roselima.edu.hk/index2.htm

2007-2008幼稚園概覽(提供)
課程編排Curriculum arrangement
學校自編校本課程,有系統地由淺入深,讓三級課程達至統整。
學習/教學方式及活動
Learning/Teaching approach and activities
以活動教學形式,因應兒童的興趣及差異,靈活地調較學習內容,並會配合主題安排戶外參觀,以綜合活動形式溫習已學範疇,讓兒童從遊戲中學習。

[ 本文章最後由 kylie_mom 於 08-2-18 10:47 編輯 ]

醒目開學勳章 貢獻勳章

原文章由 Chunma630 於 08-2-18 09:46 發表
Thank you pandacat_bb and kylie_mon reply.

We live far away too.   We live in tuen mun.  

如學校是好, 我也贊成給她讀. 但我一直害怕只是出名, 但並不是有什麼實際的好......

好似英文課, SRL 有沒有專科老師? 或外籍老師?  如沒有, 到要考小學時, 英文又如何同讀其他幼稚園的學生競爭?

好似普通話, srl 又沒有提供.  其實很多間幼稚園都有, 但他是否真的什麼都沒有呢?  那麼普遍都沒有?

這都是我十分疑惑的地方.  是否真的值得去讀?

好與壞不是學校而是學生, 名校一樣會有壞學生.
小朋友而家先開始讀K1, 唔使太過緊張, 如果覺得不合的話, 大不了K2轉校.

有無外籍老師任教我就唔覺得重要, 因現時好多家長都會同小朋友去學英文, 我而家都有同囡囡去學英文(有D係st.cat的K3學生添,)
而無普通話就真係失色一點, 正如妳所講會比其他小朋友遜色. 而我亦有同囡囡去學普通話.

但SRL真係一間校風良好既學校, 個人認為品德比品學更為重要.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Cat108 於 21/9/2008 19:30 發表
Did U mean 1st round ==>2 choice, 2nd==> 3 choice also is SRL NOT pick any other school??

妳可選多過一間, 只是第一志願必須是SRL

醒目開學勳章 貢獻勳章

請問聖羅撒幼稚園和小學部是否同一校舍? 是同一地方
聽聞今年會裝修,哪麼是搬新校舍,還是局部裝修呢?? 已經開始重建, 小學會暫借砰石某間校舍
是幼稚園部還是小學部裝修?? 是小學
對小朋友上課是否有影響? 一定會有, 因沙塵滾滾, 但學校會做預防措施的

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Hayley04 於 24/9/2008 09:21 發表
no woo.... I know that one successor is not chosing SRL as no. 1. His no. 1 choice is Keep Yan.

我估計 : 因為佢心儀kEEP YAN而唔係SRL, 當然第一志願唔會填SRL啦, 但佢可能填第二志願係SRL, 所以當KEEP YAN唔收佢時, 第二志願的SRL就頂上了

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Hayley04 於 2/10/2008 17:55 發表
Kylie_mom,

You did not get my point. I am talking about 叩門.

My point is that one 叩門 successor did not put SRL as the first choice in part A of the second round (lucky draw)!!

vic

yes...yes, 搞錯咗 sorry ~~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 junejunewong 於 13-10-2008 23:04 發表
Hi Agnes,

Is it nesessary for BB (or family) is catholic to apply for K1? ==> no need

cos in the school's webpage, it states that need to take 領洗紙 when take the application form. ==> if you kid is catholic, you need to take certificate

june

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 junejunewong 於 14-10-2008 23:43 發表
oh, thx for the reply... then i think i will try to apply...
but if really can study in this school, then for P1, may need to 傷腦筋 again.... cos 15分, really rare chance to study....

um.... actual ...

小朋友領洗事宜 ~~http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1323418&extra=page%3D2

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 rosactf9999 於 16-10-2008 16:08 發表
如果你揀返你畢業間母校, 比個女做自行分配學位, 都有分加播. 你知唔知? 如果你個係大女, 就算冇洗禮, 都有20分. 搏得過架.

講起彌撒, 我個女好笑, 係mass入面真係好乖, 乖過係屋企, 雖然好悶, 佢真係識得靜靜地,  ...

妳個堂區又幾好喎, 儲印可訓練小朋友恆心, 鼓勵佢地望彌撒.

我返太子道聖德勒撒, 妳呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Kiu312 於 5-11-2008 19:53 發表
我囡囡在下月6號進行面試, 我很喜歡srl的校風, 個人認為從小培養小朋友的品德、人格是很重要, 所以我怕自己唔係天主教家庭會很難考入, 不知道現就讀srl的同學們是否大多數是天主教教徒呢? ...

相同機會, 學校收生並不是取決於是否教徒, 請放心

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 bb_june 於 12-11-2008 17:22 發表
請問interview深否及考什麼?謝謝

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1676347&extra=page%3D1

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 bb_june 於 12-11-2008 17:25 發表
..............還有, 會否很著重父母工作? 如果認識老師, 是否會優先?

咁就唔知啦....如果識老師, 不如問問個位老師仲直接啦

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 stephanielum 於 21-1-2009 12:06 發表
kylie_mom

我想問吓你一d 有關學校既資料, 唔知可否幫我解答, 謝謝!

1) 有無校車或保母車由葵涌去學校, 咁車費大約幾多? 如上午班或下午班既接送去學校既時間大約幾點呀!
2) 聽bk 家長講, 學校係咪暫時仍未有普通話班?

3) 英文班每星期上幾多堂?
4) 學校有無d興趣班上?
5) 其實我同囡囡都無宗教信仰, 計埋都係得15分, 想問過往有無家長得15分係第一輪計分都入到SRL 小學, 如果唔得, 咁大抽獎時, 第一志願選SRL, 再之後扣門而入到SRL小學呢!

唔好咁客氣, 以上問題我都唔係完全好識, 希望其他家長可幫到妳!!

1. 唔清楚..請致電校巴公司查詢 (2788 0222)
2. 正確, K3先會有
3. 一星期2堂
4. K2有畫畫班, K3有普通話班
5. 2年前15分有學生入到, 今年聽人講20分都有機入唔到, 所以我都唔係好知

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 TRACYmami 於 15-4-2009 02:17 發表
請問, 我本人並非教徒, 非SRL畢業生, 住大圍區, 囡囡是首名子女, 上SRL小學會有幾多分及機會大不大, 因我現時最擔心是到選小一時不是同區, 能否上到SRL的小學機會率會多大 ...

機會率真係年年唔同, 好曷乎個年多唔多人揀, 聽聞今年有人20分都入唔到

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Hayley04 於 24-4-2009 17:21 發表
二○ ○ 八年度小一入學報告書
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/08rept_c.pdf

very very useful, thanks!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Hayley04 於 24-4-2009 18:01 發表
you mean the link.... not me.

....梗係你啦, 唔係你搵俾我地睇, 我都唔識去搵呀.......
‹ 上一主題|下一主題