用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? ...
樓主: Li_vivi
go

朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? [複製鏈接]

fan fan,

你亞b而家食緊乜野牌子奶粉???? 都可以轉食 prosobee 豆奶可能會好d .... 其實都可以食其他牌子豆奶~~ 以我個人經驗
prosobee 會好d~~

剛剛返左又剛剛有個小朋友 , 肯定會覺得d時間唔夠用~~~ 就算我都叫係一個全職亞媽 d 時間唔夠用~~ 又要帶亞女返學~~ 又要陪亞女上堂 , 餵飯 , 係屋企樓下等亞女校車 , 接返屋企后又要幫佢洗白白 , 又要餵佢食晚飯 .... 之後玩一陣 (拉筋) ... 到我食飯+洗白白 ... 又到亞女飲奶時間+食訓覺藥 .... 又要抱佢訓 ... 好采會訓4個鐘 , 唔好采通頂 ......

超級魚,

唉~~~ 如果我地兩個既老公好似你老公甘幫得手照顧小朋友~~ 幾好呢~~~

你係學校做會計咪有好多假放囉~~~

你都好好~~~ 有朗朗婆婆同你住 ...

亞女今日發燒38.1度 , 仲未睇醫生~~~ 我估係過濾性病毒 , 因為我見佢病徵係甘~~~

睇下晏d黠先~~~ 決定帶唔帶佢睇醫生~~

熊貓眼好深的 bell~~

超級魚 ,

母親節去慶祝, 食佢餐勁囉....<=== 又唔係係我家用扣 , 又加上自從我生完亞女之後變左一個超級大肥婆 ...... 托賴有甘既身形先可以湊到亞女 , 如果唔係我唸都抱唔到佢~~ 因為我由118磅到我臨生係187磅~~

bell~

超級魚,
而168磅.......我生完1個就咁勁囉

甘你老公做邊行呀~~~ 我老公做 成衣配料 clerk~~~

加大碼bell

fan fan ,

我有168cm高~~ 我行起黎都好似一隻 豬 ......虎背雄腰...不過我老公仲肥.....

我亞女剛剛出世食過思敏兒 ... 都係食左大便唔得 .... 轉左皇牌心美力都ok .... 而家食緊恩加健 囉~~ 你可以做埋member囉d sample 試下 .... 間唔中有優惠~~~

其實隻隻奶粉都熱氣,最重要每個星期煲開奶茶比亞b飲就ok.
有可能亞b的腸胃暫時未適應, 睇定d .... 比佢飲多d水 ... 如果缺水就麻煩~~~ 最緊要留意佢d小便有無小到~~ 如果太小就係缺水就會好麻煩~~ 因正常飲左幾水就會痾番幾多~~

我亞女唔舒服時d腸胃唔吸收都會痾水屎 ... 仲會"必"到我成身屎都係甘 ... 鬼叫佢係我亞女咩~~

驚佢再係咁會缺水, 其實可以去比較大型d藥房買典解粉比亞b當水飲~~~ 係用黎補充多d水份 ..... 好似屈臣 or 萬0 都有得買...

另外豆奶係可以長期食架, d營養同奶粉無分別 , 不過就係少左果糖 .... <==醫生話

我亞女有肚痾 or 痾水屎 必食豆奶+典解粉+白粥.....

胖胖 bell~

超級魚 & FAN FAN,

亞女今日開學喇~~~ 都ok啦~~~ 我仲比埋佢今晚開始再住宿係中心~~~

bell~~

超級魚

你放監啦.....甘我果d叫乜呀~~~

我今日唔駛入組陪亞女上堂~~~ 可以一個人出去走走~~~

BELL~

超級魚

駛唔駛甘講野呀~~~ :tongue:  如果我可以減到一早減左啦~~~

亞女星期五返明愛覆內分泌科~~

bell~~

超級魚

我果支針都好難會磨得返幼喇~~ 算數啦~~

今晚又會無端端打雷~~~閃電~~

明日早上早D返去睇亞女 .... 仲要陪佢上堂~~:

BELL~

超級魚 & Fan Fan,

政府醫生就係甘 , 當你話比佢地知 , 你小朋友之前有睇過私家醫生有甘既問題~~ 佢就話係咩~~ 甘呀~~ 你擔心下次就入急症~~

唉~~ 次次覆診都係唔開心~~

bell~

FAN FAN ,

D 小朋友係甘~~ 我個女都見到私家醫生乖到不得了 , 又好合作比醫生聽心 + 肺 , 唉~~ 我同亞女睇一次醫生都唔會見 , 差唔多
$500 , 睇醫生開咩野藥比亞女 ......'

bell~

超級魚,

朗朗可以讀到果間學校都好~~

起碼你+朗朗+朗朗爸爸都喜歡呢間學校~~~~ 好難得的~~

更加難得就係朗朗可以好乖甘合作做評估~~~

fan fan ,

係你自己去覆診 or 你個小朋友去覆診呀 ~~~ take care~~

我亞女又中左過濾性病毒~~~ 醫生話佢唔知點解甘易~中~~

無發燒.. 就係d食物唔係甘易消化~~ 令到佢痾水屎~~

bell!

fan-fan  & 超級魚,

今個星期一亞女無入QE住一晚~~ 做24小時PH 測試~~ 因為佢發燒+咳+有痰+痾 ..... 甘就無做~~ 唯有再約時間 lu......

BELL~

[ 本文章最後由 BELLFOK0318 於 07-9-14 19:22 編輯 ]

fan fan,

唔好比甘大壓力自己 , 可能 無事呢........

唔係要食藥訓左先做咩~~ 當時我亞女係食左藥 .... 等佢訓左先做~~ 不過 result 話亞女都係無抽筋情況出現~~ 總算托賴啦~~

今日亞女返左聯合覆睇醫科 .....  陳醫生話亞女都ok啦~~ 心肺無野~~ 仲話佢唔算瘦 ..... 再約左4個月后再覆 ......

bell~~

超級魚,

係甘~~ 代課老師未必熟悉每個小朋友需要 ... 唯有自己跟緊d囉~~ 如果果個代課老師再有 mistake 就同主任傾下囉 .....
佢甘既態度完全唔掂-----(佢係亞仔手冊度寫, 要我簽手冊, 之後加句多謝合作, 乜野意思先......仲係個電話度同我哎交, 跟住問我係咪有乜野唔滿意, 可以同主任講架......)

再係甘 投訢佢~~

bell

超級魚 ,

我睇果個陳醫生係叫陳榮x , 唔多記得 , 不過佢好好人的~~

我問乜... 佢都好樂意回答的~~ 講真我們身為家長想中心d姑娘可以配合到家長的係適當的要求....

bell~

[ 本文章最後由 BELLFOK0318 於 07-9-18 11:26 編輯 ]

超級魚 & fan fan ,

早期訓練--- 每一間中心都唔同 , 我亞女(1.5歲)都有早期訓練以小組形式上堂 , 仲要有媽咪 or 工人姐姐陪同一齊上堂~~ 我亞女讀果間係引導式學習 .... 而家一路都讀緊果間 .... 舊年開始已經返全日 + 住宿 .... 我覺得亞女都適應.... 你可以去以下網頁睇睇...

http://jcmfclc.spastic.org.hk/page_C1.htm

今日亞女返左明愛覆腦科 , 無乜特別 , 江醫生話亞女手腳比較硬開左d比之前開重一倍鬆筋藥比亞女食 , 希望佢唔會成日維持甘硬 .... 不過亞女呢兩日又開始咳多左仲有痰 .... 江醫生聽左亞女心肺無野~~ 仲比亞女照埋 X-RAY 無花 ....  ... . 又話亞女E+體重OK ... 今日磅有31磅 ....... 最后一句KEEP住E+體重... 唔好過重就係甘 ....

各位""" 天氣開始轉 , 小心身體~~~"""

BELL~~

超級魚,

甘朗朗最後有無插胃喉食野???  你每次返聯合都會有磅重?? 我亞女返去都唔駛磅 , 只係係明愛覆就要磅 .....

朗朗甘乖可以自己訓上格床 , 我亞女要跟我夫婦2人一齊訓 ..... 攪到好迫 ..... 我老公都晚晚差唔多會扎到亞女 ....

今日打左電話去九龍醫院約時間做腳托 , 要11月頭先有期~~ 佢地大得好快 , 差唔多6-9個月又要做的 .....  

剛剛接亞女落校車 , 佢好累係校車訓左 .... 返到屋企仲訓緊~~
可能今日上d堂比較用體能多啦~~~

亞女最近都開始咳+痰~~

你亞女唸住會報邊間呀~~

bell~

超級魚 & fan fan ,

中秋節快樂~~~ 去左邊到賞月呀~~~

亞女尋日終於帶左佢去睇醫生 , 醫生話佢又係病毒感染 , 即係傷風感冒咳 , 要靠佢自己抵抗力 , 又唔見幾百蚊 .....

fan fan ..... 你最近好忙呀~~~ 忙d乜呀~~~

bell~~

超級魚  & Fan Fan,

中秋節快樂...

今晚要係屋企食飯~~~ 因為我同奶奶佢地一齊住~~

bell~

fan-fan

可能果d主診醫生放假 .... 之前我都試過係甘~~~

亞女唔知攪乜 , 又發燒 ???

難道亞女身體真係甘差....

bell~

[ 本文章最後由 BELLFOK0318 於 07-9-29 10:51 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題