用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想請教:九龍城區選校
go

想請教:九龍城區選校 [複製鏈接]

憫父 發表於 21-4-21 13:08
乙四建議不要填聖三一

先放其他中學

其實乙3填鄧鏡波 9成已收工
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

opclk99 發表於 21-4-22 04:52
何官一向係有聯繫小學,
所以部份學位保留,
文理未轉區前乃黃大仙區下一間最有資格升英中之中中,
其實我地無法以個別學生水平去衡量一間學校既整體實力
精算計Best 5, 上年最低收Best 5 26分 (唔通就係呢位人兄?).

有Best 5 26分, 即係平均每科至少可以攞5級既成績

如果呢位同學名次前D既成績較佢好 (但高中學生都有唔同選修科, 仲有全級名次?), 即係好大機會有2X至30人係5科都達5級左右既成績

當佢一級100人畢業, 人均考6科 (B2中學多數只考6科), 人均5+可能有 5 x 30 / 100 = 1.5

整體 5+率係: 1.5/6 = 25%...... 嘩! 咁咪有B1B水平?

所以呢, 千祈唔好以個別人仕既資料去推斷某校既整體水平

點解文理以前係最有機會成為全英中呢? 因為佢以前係黃大仙區, 區內大部份B2中學都唔爭氣乜人願揀佢地作首選, 加上區內B1位唔多夠, 咁每年都有一大堆入唔到B1中學既B1學生, 同B2A既男生入文理, 咁自然夠條件開多D英文班, 甚至做全英中.

opclk99    發表於 21-4-22 15:40
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

憫父 發表於 21-4-22 10:01
用了多種方法進行網上搜索,終於找到關於 文理 2020 公開試成績描述。

2020年香港中學文憑試的成績較前一 ...
文理2019-2020年S6畢業生有111人, 有37個人取得JUPAS offer
校網英文原文:
Students’ performance in HKDSE 2020 was commendable. We have 100% pass in 5 subjects, and above average passing rate in 11 subjects. 37 students received JUPAS offers from local institutions.

坦白講, 如果以一間可以"接近"成為全英中既中學嚟講, 絕對唔算出色

憫父 發表於 21-4-22 12:39
校方的中文和英文描述有差異,

中文的意思是:37 人獲得 JUPAS 的本地大學學位 (local degree programmes? ...
大多學校既中文"名詞"有古惑, 所以我專登走去英文版再睇多次
見佢用 JUPAS offers from local institutions (仲要唔係用universities, 係 instututions, 可能有唔少係SSSDP, AD同HD)

Arabellahk    發表於 21-4-22 14:34

憫父 發表於 21-4-22 13:08
如果表現好的話,一般都會大大方方如實報導的。

將 JUPAS offsers from local institutions 寫成 「在大 ...
今屆開始, SSSDP仲多咗堆副學位.......
‹ 上一主題|下一主題