用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其他小學,自行揀聖家是否會蝕抵
樓主: MimiCactus
go

其他小學,自行揀聖家是否會蝕抵 [複製鏈接]

MimiCactus 發表於 19-1-10 17:53
想問下如果不是聖家小學,自行第一階段揀聖家,是否浪費左個機會!請問有無人可以分享下!
...

似乎聖家非常睇成績,自行偏向收街外生~~~

hecabb 發表於 19-1-10 18:49
但書院似乎鼓勵小學同學仔報自行。。。
如果偏向收外校生,又何必要自家同學報呢?
...

鼓勵報自行,係縛住目標學生唔好填他校嘛,不少直屬中學如此做法,但唔等於傾向用自行位收自己學生~~~

miriam 發表於 19-1-10 19:38
大抽獎時 18/19 年聖家留左 79 個聯繫位畀聖家小, 如果你係聖家小頭個批會唔會自行搏其他中學, 留返大抽獎 ...

可能已經有變,依早年網友分享,聖家係留成績好既學生,希望佢地直升,至於非目標學生,會建議另選他校~~~

mianyang_99 發表於 19-1-11 09:58
是否大多數有聯繫小學的中學都係咁? 例如林護?

認真D來說,聖家係直屬。直屬和聯繫有D唔同,聯繫位係比較少和要抽,聯繫中學或會係自行出手去鎖定目標學生,以防佢地抽輸聯繫位~~~

miriam 發表於 19-1-11 10:16
沙田聖心對某部份學生會用自行位收左先, 用黎綁住成績好個班, 聖家唔排除都係咁做.

...

應該都會。但聖家坊間評級唔太高,似乎流失率高。又隱約記得有分享話,老師會建議B2生另選他校,放棄直升。那麼,直屬+自願離場,79個直屬位可能已經夠用~

soscho 發表於 19-1-11 11:11
自行就算想鎖定目標學生, 都唔會係頭個浸

見你交果張係自2表格,點鎖都無用。自1就可能唔同,又係級12345,或許拿拿林收左先,咪益自行2中學~~~

miriam 發表於 19-1-11 11:51
除非強迫家長畀自行表第四聯學校睇, 或者係校長面前填, 否則鬼會知自1定自2
...

同一辦學團體,想知有幾難?

以我地當年為例,表格由小學派,若要留低紀錄,都係1XX個學生啫,仲有交表都係經小學搞掂~~~

‹ 上一主題|下一主題