用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 多謝某某某家長
樓主: 仔仔錫錫你
go

多謝某某某家長   [複製鏈接]

kirstyau 發表於 19-12-6 13:32
大家成日有個錯覺有直小中學少位,但直屬/聯繫位係統一派位階段(大抽獎)。

反而直屬位好多時夠收哂直小 ...

SSGC本身有99個直屬位,似乎多年都係~10X個小學部學生,直屬位係已經夠用, SPSS 都係。 或者咁諗, 中小學班數唔係一樣,直屬位較多。

SHCC應該用唔少自行位收兩間小學既學生。其他如MCS, LS, SJC, MSS  都有用自行位收自己學生,分別係多少而宜。

kirstyau 發表於 19-12-6 15:11
比較想知MCS/MSS 大慨有幾多?(  我個女麻)

聽講,有網友分享MCS某年確認收頭122,又之後有分享11X,直屬位99個。 MSS 以前收約~89個,直屬位79個。我知係咁,未必準~~~

cafeva 發表於 19-12-8 09:23
MSS自行收幾多外來生?昨天admission talk 唔記得問

我估,官方咪答43個囉~~~

kirstyau 發表於 19-12-8 13:06
MSS一路係交通問題令我冇考慮。請問如果TKO去,係咪Times轉van最快?

有另一選擇,北角站出轉41A。

不過,你目標搵間嚴和多功課,就~~~

kirstyau 發表於 19-12-8 16:32
好矛盾,如果我要嚴SPSS 應該考慮之一,但又怕太嚴阿女反彈

BPS,YWGS 囉。外觀上,MCS 比 MSS 嚴謹D~~~

kirstyau 發表於 19-12-8 16:58
見google map點我去搭19號, 邊架方便
d?港島真係唔熟,Thanks!

19號相對多車D,可直達門口。但行英皇道去,再經禮頓道~

41A返學時間都算方便,但車少D,行山走,20分鐘一班車,北角站一出就係車站,只要搭慣就可以預時間。係MPS小學落,落少少斜路就係MSS~

但我無返過學㗎,無實戰經驗~

medicine 發表於 19-12-8 18:54
成功係比有準備之人的!

睇黎我們根本唔夠誠意。之前只聼過一場簡介會,仲係沒報名添。

我哋當年負責人只係去咗一間,聽完番來,我問有乜嘢講,答:都係果D。咁即係,可以當無去過~~~
‹ 上一主題|下一主題