用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~
樓主: 陸美爸
go

好擔心...醫生話BB發展遲緩~~ [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~

sorry!我路過....容我插ロ   
我想研究吓你哋BB細個轉身、爬、坐等合唔合發展徵狀?如6-9個月會爬至坐扶嘢行?有冇同佢玩體操?教佢[拜拜]等?刺激吓佢?我見書咁講:6個月大還不會自動轉身,13個月大不懂追尋聲源,行為動作比一般小朋友[蠢]和[鈍]加上没有足夠語言表達能力,一些病症亦會延遲發現。
不過佢跟住文章同各位而家咁:發展遲緩小朋友如不是智力問題,治療後會正常。各位唔需担心,小朋友入去學嘢又多小朋友玩。陸美爸;你咪諗個仔去玩!咁多小朋友陪佢,好快冇事,遲吓牙尖咀利添呀
所以我覺得BB雖然每個發展唔同,某段時間自然會識、轉身、爬;但同佢玩刺激吓佢四肢同俾佢感受吓物件如:石、布、袋等刺激感官;刺激左右腦,可能會好快學做到佢應做動作及社交。最好帶佢出街見多啲人同物,唔好嚴出街煩!我女一個月我已抱佢新界去九龍。唔通成日叫屋企人嚟咩!斷六親;我係全職媽咪多多指教^0^
如有得罪請原諒 :wink:  參考吓http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=181263&forum=11&0
我女2001年1月8日QE出世  

醒目開學勳章

HayBMum 寫道:
JOANNA722,

--------------------------------------
話佢DELAY左around 6個月& 有自閉傾向
----------------------------------------
請問醫生有否指明DELAY 是指語言、認知 or 其他方面? 我的醫生沒有說仔仔delay了幾多,只是好簡單在報告上寫 語言理解及語言表達比智齡慢,卻沒有說慢多少,我好想知其實慢幾多!

http://www.ear.com.hk/參考吓!
妳小朋友幾大?俾啲實物佢摸吓教佢講或妳做發問,叫佢答如:呢樣係咩?x用嚟做咩?佢唔識!分幾教(一次過成日講佢會冇心機;冇耐性!)出街,活動教材添 草、花、巴士、的士、樹、雀仔.....

醒目開學勳章

I SEE
咁其實發展遲緩同自閉傾向點分?有冇乜大分別?因叔仔個大仔都係當初2歲時話佢語言能力比同齡差半年,但佢個媽又冇去再跟進,話佢冇嘢!因之前我聽話佢如再係咁就要見治療師。我叔仔話佢個所謂老婆冇再帶仔去見醫生咋!(因佢老婆人格、各方面太不知所謂)可能成日怕人話佢甲狀線(食梗藥)、鼻敏感、皮膚敏感、身體狀態唔好搞大咗硬要生個仔!搞到啲個仔成日唔妥(但成日都話啲仔冇嘢?同我叔仔反調),害咗啲仔呱?但我覺得佢大仔冇信心講嘢...好多時講嘢,只叫佢叫人、答好唔好...等我哋伸到耳仔响佢ロ邊都聽唔到?!係咪有事呀?會唔會阿媽錫細佬現(1歲)多、偏心?同父母成日(應話日日;3日一小5日一大)嘈交、打交影响到佢?成日趁阿媽行咗去打細佬!試過兜心 同用被、枕蓋壓住當時得幾個月細佬;面都用物件打過;玩具寧掉咗都唔俾細佬。而家大仔3歲,其實會有事嗎?各位!各位父母努力   

醒目開學勳章

HelenMrs.Lau 寫道:
個小朋友D態度好負面喎 :cry:  :cry:  :cry: 應該有D心理障外,見下社工好喎      

其實精神病有冇遺傳?佢婆婆(個女人講過)同我奶奶都有輕微精神病,我奶奶有見精神科佢婆婆就唔知?甲狀線係咪多數係傳俾女架?出世時冇事係咪就冇事?
死啦!好似離曬題添sorry :exclaim:

醒目開學勳章

陸美爸 寫道:
gloriap~

歡迎你大家傾下交換下心得~

沒有父母吾想自己孩子健康成長的,但有時候大家卻顯得有心無力,好像我這種新手父母更是滿腦子疑惑,而且由一出世開始BB急速地發育,都照顧得心力交瘁。特別是那些在職的爸媽,除應付日間工作外,放工返家仲要照顧小朋友、陪佢地玩,眨眼就過一日了。但沮喪的是,即使花了不少心機及時間,孩子卻未必一定健康成長......相信此處的媽媽都會身同感受:cry:

書本上確實有很多資料給我們參考,但套用到自己的寶寶身上時又未必適合,要知道每個孩子特質不同,單是男孩及女孩發展進度己有很大分別,由其多數男孩發展既速度真的較女孩慢,例如:說話、社交、行路、心智...,而且女孩生長速度比較規律,男孩則通常呈突然性的生長,因此男孩比較容易出現發展遲緩。

自閉症係一種先天腦部功能受損而引致的發展障礙,大部份都是找不到病因的。患自閉症的小朋友不喜歡同人相處,就算自己爸媽亦一樣,對他人漠不關心,更不擅用眼神溝通;喜歡自己靜地用些奇怪玩法玩玩具,例如:將玩具排成直線,玩車車時只會轉動車"look"而不把它當成一架車黎玩;記憶力驚人,能夠憑記憶覆述一段長的對話或背誦出完整的資料。

養兒育女並不容易,做爸爸媽媽的並沒有實習期,BB一出世便立即上任,就算芝麻綠荳的事,也會感到不知所措。

我又無端端長篇大論tim~如有講錯請不要見怪,不過有時係度抒發下感受,情緒的確好好多架     

陸美媽

多謝你分享!我都係位新咗幾年媽咪,只童年我同老公都幫手照顧過BB;我老公好啲幫媽湊初出世表弟、表妹至佢哋幼稚園;我只好少咁幫吓、睇吓。因伯娘做託兒。當時我只小學即20多年前,乜都變 : 所以我初為人母都冇乜大困擾。
所以我上年再去讀短期保母班,啲人話我:駛唔駛呀!妳自己都凑大個女啦!學多啲冇壞啫!係咪?何况我女仲細,有啲嘢唔知嘛!我女而家先3歲半。
你講得啱男同女由小到大任何方面都係發展男遲過女仔嘅。唔係我講導師話架。
另外我都好同意你話雙職父母好辛苦!各方面要幫BB計劃,只一樣係番工揾邊個、乜人湊已頭痛,其他.....@@
我叔仔大仔帶佢睇馬戲同早排李紫昕冇乜反應!!連拍手、唱歌、叫吓都冇?!只望上面影同燈光,我唔知佢係唔锺意有問題定冇乜興趣+.+??
我有興趣知智力評估响邊?收费如何?可諗叫叔仔帶大仔去吓;我都想帶女去吓 :wink:
‹ 上一主題|下一主題