用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? ...
樓主: 羊咩咩太太
go

開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Re: 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題?

我女女尋日有份"作業", 就係要返屋企讀第一課中文, 由於我女女細細個已學普通話, 除左1,2隻字唔識讀之外, 基本都ok
我問佢"呀, 幾叻wor, 係咪個個小朋友都識普通話架?", 女女答我, 唔係, 淨係一個xxx唔識, 我地讀到好慢好慢, 佢都仲係唔識
我聽完好唔開心, 覺得果個小朋友好慘啊, 成班32人, 得一個唔識, 以後點跟呢....講真, 老師無可能要因為一個小朋友, 要其他31個"就"佢架(我唔係怨果個小朋友慢, 不過真係唔知老師可以點幫佢lor....) :-|

醒目開學勳章 王國長老

我女女下星期有英默lu, 約十組生字, 我同老公都有d緊張, 因為女女幼稚園從來都無默/測/考, 好彩so far佢都溫得ok
除左默書, 另一樣"溫習"就係普通話朗讀, 上次提到, 女女全班得一個同學仔唔識, 我當時心裡好興幸有俾女女出去學普通話(幼稚園無)........尋晚女女話我知, 小息時候, 普通話老師叫佢留低教其他同學普通話(佢係咁present, 我估係示範之類掛....), 突然間, 我覺得老懷安慰.....原來過去2年上既唱唱跳跳普通話課程, 真係學到野既.......睇黎仲學得唔錯呢!

醒目開學勳章 王國長老

thanks!
我女女大概都記到, 不過有時串串下, 分左心, 就咩都唔記得
我都好surprise佢普通話竟然都幾ok, 因為我一屋無個普通話人    可能面皮厚既小朋友, 學外語都快d

醒目開學勳章 王國長老

swan
哎, 我都好後悔無正正經經俾個女學phonics, 如果有, 而家就唔駛咁頭痛........(有去學英文不過唔係好有系統咁學phonics, 所以talk得唔寫得)
如果你想學普通話, 可以pm我啊, 我女女都係o係銅鑼灣學, 真係玩下跳下又一堂(而家小一班有坐定定時間), 不過原來暗地裡真係打好左個底, 所以我真係好開心, 雖然唔可以話native口音, 但起碼我提佢"真"拼音係zh...唔係j..., 佢知道錯左咩, 有意識去改, 我都鬆一口氣......
俾d心機啦, 雖然而家彤彤未識, 不過如果佢唔怕試, 好快攪掂架喇    如果你自己識拼音就更好啦

醒目開學勳章 王國長老

如果學校學得ok就最好啦(反正無考試    )

醒目開學勳章 王國長老

羊咩咩太太
星期六日至溫得唔得呀? 十點幾訓, 聽日六點幾又起身, 都幾辛苦啊 :cry:
係呀係呀, 老師俾野小朋友做, 佢地覺得好威架    (我細個都係)

醒目開學勳章 王國長老

我女女學校唔叫多功課, 不過有時夜左返, 已經衫都唔換飯都唔食, 淨係對下功課填下通告, 都已經半夜三更
可唔可以隔日至返奶奶度, 叫奶奶煮定d可以reheat既送帶走, 返去淨係自己煮飯&reheat&洗碗啊? 慳返d時間嘛....

醒目開學勳章 王國長老

羊咩咩太太
哈哈....半夜三更, 又唔至於要起身改.....我份工雖然無咩前途, 勝在唔駛點ot, arm晒師拉做
所以有時夜左(i mean over9pm)返屋企, 我就要趕住"開工", 有時攪掂個女d功課趕佢上床, 我都未換屋企衫.......
無法啦.........
至於奶奶問題....嗯嗯.....我點會唔明丫, 我同62,99住架

醒目開學勳章 王國長老

其實遲返, 好多時都係做自己野姐(約左人食飯呀, 做facial 呀), 我唸都係盡量schedule返去星期五先...
其實我女女唔算多功課, 不過個人甩甩漏漏, 有時錯埋晒d無厘頭野, 我又唔可以直接講答案佢聽架嘛

醒目開學勳章 王國長老

嘩嘩嘩, 羨慕死人啦.....
我老爺奶奶都唔係好識教仔女, 哎.......
pizza888 寫道:
羊咩咩太太;
係呀, 雖然99讀書唔多, 我個姑仔都係佢幫姑仔溫,今年讀埋大學tim,而且62個手字係好靚, 有時d親戚請飲, 都要搵佢幫寫請帖架.又教我囝點樣寫字先靚,而且我99係好有心機湊我囝, 所以我都有一萬個放心tim..

醒目開學勳章 王國長老

死喇, 有英文架咩 點解我淨係睇到中文文章?
睇英文, 都係要時間"浸"架喇.....讀多幾次, 由最淺最常用果d he, she, it, the, is學起, 再教佢用下拼音自己試下拼....

醒目開學勳章 王國長老

我個女d英文都屎屎地.....好在佢肯試lor!
開頭俾d support佢啦, 一隻字都唔識, 又真係好無心機既!
其實好多level 1 reader, 都係識左頭兩版d字之後, 就9成字都repeat, 小朋友咁至易有成就感嘛!
一齊努力啦!   

醒目開學勳章 王國長老

其實學phonics真係對認字好好架(我都話呢世人最失敗就係無俾女女有系統咁去學phonics 所以而家識得一截截)
譬如he, 只係一個h+一個e, 算係最簡單既拼音, 再加個s就係s-h-e, 一d難度都無...., 如果識basic phonics技巧, 提一提佢"s點發音呀...?" 再睇多幾次書, 呢d he she it a an the this that基本字, 好快上手架喇

醒目開學勳章 王國長老

我女女尋日默書, 我同佢溫既時候, 佢會識問, 點解faTHER, moTHER係THER, 但sisTER係TER唔係THER, 我解釋完, 佢會知原來自己一路讀得求祁, 佢會改正返.....哎, 如果佢phonics個底好d, 串字就唔駛咁辛苦.....
同埋平時發音都標準d, 好似我女女, 見到musiC, doG, 會自動發個c,g音出黎, 自動執正D, 長遠黎講, 都係一件好事呢!

醒目開學勳章 王國長老

哈哈.....好難學架bor   
羊咩咩太太 寫道:
不過我先要學識控制自己既情緒,教做功課同溫習時唔好隨便呀?    你地同唔同意

醒目開學勳章 王國長老

我咪又一樣, 我係音樂零旦, 我老公細個衰衰都叫鋼琴2級, 叫佢跟下個女練琴, 佢話好多年無彈唔記得晒, 叫我攪掂佢
‹ 上一主題|下一主題