用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 塵日君並非主教而是教主!
樓主: 小飛俠
go

塵日君並非主教而是教主! [複製鏈接]

Re: 塵日君並非主教而是教主!

workingmom,

等我黎分析下,以你立場黎講陳昏君100%對,但對同佢唔同立場既人黎講,我就100%覺得係錯。如果你話佢係完全冇錯既,唔該你指出佢點冇錯法,以正視聽。

[size=small]陳日君批評,警方拘留在告士打道平靜集會的900多名示威人士,是沒有依法行事,他指示威者當時完全不知已被拘捕。此外,警方事前也沒有做足準備,拘捕示威者時車輛不足夠,有示威者更被迫留在車上8個小時,反映警方未有計劃好拘留示威者的地方。

佢識法例咩?咩叫冇依法拘留,當時現場顯示,理個係一個非法集會,單就冇依指定遊行路線去遊行已經構成係一個非法遊行。彌撒程序佢就識,咩身份?講法例,叫佢慳d啦,去問下李柱銘先再亂吠。

再講佢識韓文咩?點知佢地唔知。逐一抬佢地上車,唔通請佢地去遊山頂、海洋公園?

如果冇準備拉佢地,又何來咁快調動到咁多車?係示威者唔合作,死命坐係地上面,而警察逐一抬佢上車,900人呀,一個一個抬,有咩辦法?唔通用棍扑佢地,趕佢地上車?到時,唔止陳昏君,學人話齋,d港棍又走出黎鬧。

[size=small]陳日君續說,警方在寒冷的天氣沒有為示威者提供飲食,反映警方高層的安排「好低能」和「非常可恥」,需要「嚴重反省」。他強調,前線的警員已十分克制,對他們致以同情,並批評高層策劃不周,欠危機感,把女警放在最前線。

拉左番觀塘差館,咪買早餐俾佢地食囉。係灣仔現場,好多警察已經開左10幾20個鐘頭工,亦都係冇野食,企係度,又凍又餓又睏,仲要出力氣抬佢地上車。高層遇到咁既情況,真係匿係屋企好似市民咁睇電視,所見當中有個女警司親自係現場做埋一份抬示威者。

再講理個昏君真係性別歧視,女警放前線有咩問題?係警察部早已經同工同酬,新入職女警全部都需要陀槍,中國大陸已經訓練緊女太空人啦,明顯大男人。

[size=small]他認為警方應在適當時候採取攻勢,示威者搶去盾牌時應立即警告和當場拘捕,而非事後把900多人拘留,然後挑出10多人檢控。

真係外行人嘈嘈閉,唔識冇人話,而唔識又扮識真拙劣。係警方訓練對抗暴徒時,係有指示如果萬一對方搶去手上盾牌,由得佢搶去,至重要係保護自己人身安全。況且以當時情況去進行拘捕行動,好有可能挑起示威者情緒,令場面不可收拾,而且警方已經將現場情況錄影,唔需要硬於當時當地即刻去進行拘捕,理個係警方策略。

拉番差館,要經過調查,有證據咪落案檢控,冇證據咪放人,理個係警方面對已犯例人士既處事方式,輪到一d唔熟法律、唔知警務既路人甲乙丙指指點點?

[size=small]陳日君其後強調,「好低能」並沒有歧視弱能人士之意,他的原意是「incompetent」(無能)。

「好低能」可以出自一個宗教教主既口,真係 ,雖然連十誡都冇妄語理一條,但佢既言論充滿人身攻擊,十足市井,估唔到係一個主教,我的天!     

[size=small]總之,昏君言論充滿挑釁,唔配合佢身份,佢仲話自己下世都要學法律,「下世」唔係佛教先有咩?天主教徒係「息勞歸主」,死後得到永生,邊有講過有「下世」,真係精神分裂囉。

佢真係要好好學下法律,唔好丟臉於人前,越發表得多,越覺得佢係一棵空心菜,天主太忙,唔得閒係佢心田上施肥添!?

Lochan, busymami, G-ma, Leomami, chichima33,

多謝讚賞 ,相信你地都係明白事理既市民,亦能保持有清醒頭腦,唔會盲目去崇拜領袖,在現今香港一片混濁政治環境氣氛下,能分清黑白確不容易。不竟BK真係一個社會縮影。

BB頭maimimi,

多謝你的義正詞嚴,省回我唔少手力。

Motheroffour,

你話我係” nonsensical person”,如何見得,從我邊個睇法令你覺得我係咁既人??可以詳細講解令我反省下。

你又話我唔熟警察之運作,我如果唔熟,從何睇到我唔熟呢?你拋左句評語,但又解釋唔出個所以然來,如果叫人服??

如果一個城市連警察都冇足夠裝備去對付一場預知既騷亂,相信理一個城市先進極都有限囉。我可以話俾你知,在場警察全部係冇佩鎗,只係佩備最低武器裝備,將武力程度調教至最低,如果咁都話係重型裝備,除左話批評者雞蛋挑骨頭外,我諗唔到更合適既言詞去形容。

[size=small]So why pity the police. They don't deserve pity. They were paid to do the job. They should not have any complaints at all. When they joined the police, they all said they joined because they wanted to uphold the law. So no complaints, please, from the police or their sympathisers.

我幫你一言敝之

wunma,

「直言」與「妄言」只係一字之差,但相去八千里。而係陳昏君心中,吐出是否真心話既直言,大抵除天主之外,都冇人會知曉。

韓農攻唔入警方防線,自動將武力升級,當時另一邊廂既鄧燕娥係維園開記招講,警方唔應該咁對韓農,因為韓農好和平,冇用武力,記者即時遞上錄影片段,

lochan 寫道:
I can see MoF's choice of language is heavily influenced by Bishop Chan. We can see this as a proof of why we oppose Bishop Chan's use of language directed at the police. There's at least one victim already. I feel sorry for the words you have choosen to use. You may ask Bishop Chan to forgive you and he would say that is OK since he had used worse words and God had accepted it.

"OK, you bunch of stupid fools who acclaimed the police."

甚是,同氣連枝!

[quote]
Henrymama 寫道:
梵蒂岡同大陸之間太多意見, 到依家都未有邦交, 教庭成日想大陸放寬國內的宗教自由, 但大陸政府一直都擔心佢地會宗教影

SuperJ,

多謝,我唔敢寫話係我既直言,只可以話係我個人信念

hkchina2000,

睇左佢果d發表,好有娛樂性,真係精彩 ,咁睇佢係理一版既發表算好正常架啦,我都見過有高教育程度既精神病患者,希望佢唔係患上產後抑鬱症,寄予無限同情。  

各位:

既然大家已經知道係咩一回事,想我亦在此打住不再回應,就算打爛手指,原來都係對牛彈琴,枉費心機。

Lochan,

唔好咁覺得自己傻,起碼我地都見識過

我貼出一段關於神棍既事績,邊d人作及所指何人,請看君自己細味。

《神一棍》
敢問世間有真神? 原來名字叫「一棍」;
位列仙班殊可憾,緣何真身是「衰神」;
「神一棍」兮「神一棍」,        說三道四亂凡塵。

紀律部隊「乞佢憎」,僅照所謂弱社群 ;
入境祝融彌天恨,受傷公僕歷酸辛 ;
「錦光」殉職無慰問,只懂探望縱火人。

遊行原應按路行,        違法暴徒不守份 ;
火燒祭壇衝警陣,        搗毀鐵欄擲木棍,
膠索纏頸警即昏 ;         猶稱「和平示威人」。

暴力濫施如可憫,        姦淫擄掠也聖人 ;
若然敢作試法身,「一棍」撫心來自問 !
杖擊神父能容忍 ? 聖殿塗鴉應否禁 ?
教堂擲蛋誰過問 ? 正義警察把奸擒 !

神光本照普世魂,今亮一隅何偏心 ?
六根不淨添怨憤,「一棍」變作「任我行」!

man15110,

多謝 ,收到e-mail所以順便貼出黎
‹ 上一主題|下一主題