用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫家長會
樓主: vvmakyy
go

金巴倫家長會 [複製鏈接]

Re: 想問金巴倫家長 - 新生註冊通知書一事

8:45 ~ 11:45

開學第1-2個wk, 會早d放學 (10:45)
mickeywinnie3 寫道:
其實有無人知正式上堂時間是幾點呢????

夏季校服著白色運動鞋都OK, 但冬季始終都係著番黑色好似襯d!!
hohan ,
"我想請問係唔係買一對白色運動鞋就OK啦".
星期六順便問埋學校!!

angusmom,
上年唔係用south harvest個名做autopay gar! 係今年先轉!

我估張notice可能打錯左, 因為2:00至3:30 應該係for k2/k3既!! (我都係當日下午取書既)
我上年都係1個上午已經攪掂晒!!
AngusMum 寫道:
天使媽媽:

Yes, confirmed.

Other mums:

Did you receive a letter from St. Nicholas today that change the mangement co. for autopay transaction ?
Is it usual for this or something change? What is your thinking?

Also, at the end of letter, it wrote : anyone who ordered books from Man Fung, should come to pick them up at 2:00p.m. I remember last letter asked us to come at 10:00-12:00, now at 2:00p.m. which one should we follow?

jerryma,
k1功課唔多, 上學期多數係連線, 下學期先開始寫字啦!
佢返得好開心! 不過佢係好慢熱既, 但開學都係喊左1朝!!
英語教學定中文教學?? m... 一定唔同cckg呢類, 但可以好肯定佢地學生英文水平係不俗, 但家長亦都唔可以完全旨意學校, 因為在學校始終只係3hrs到1日, 始終小朋友係屋企既時間係長好多, 如果你想佢既英文能力高, 係屋企都係同佢用英文溝通最好, 另外課外吹谷英文亦不可缺少! 我而家先留意到, 但好似有d遲, 但都希望而家仲可以趕得切!!

hohan,
夏季校服著白色運動鞋係無問題, 但冬季最好著番黑色, 因為校褲係灰色既!
我仔仔都係夏季校服著白色運動鞋, 冬季著番黑色!
星期一,三,五著校服, 二,四著運動服!!
hohan 寫道:
YYLam,
唔好客氣啦,因為我只係買左一對白色運動鞋,我驚我攪錯左,唔該哂你.

fafa701,
係classroom有佢地上堂個time table! 有晒邊日幾點上咩堂!!
fafa701 寫道:
大家唔知知唔知,,,,
我囝囝上左一年st.nic,,我只知他每星期上的topic,,
但完全唔知星期幾上普通話,及西人英語........

(可自行報上資料! thank you1)

vvmakyy : N1A (Tiffany, 麥愷婷 july,2001)
hohan : N1B (Cyprian, April 2001)
mickeywinnie: N1B (noddy, 栢謙 may,2001)
hihi : N1D (Harriet's , sept,2001)
TszchingDad : N1D (Tsz Ching, Nov 2001)
jerryma : N1D (jerry Mar,2001)
mchoi : N1E
天使媽媽 : N1E (MACKO MAK)
angusmum : N1E (ANGUS)
eling_yeung : L2B
jerryma : N1D (jerry)
esther : L2A
chandy  : 2003-2004年度( N1E), 2004-2005 L2C
fafa701  : L2
YYLam   : U3b

vvmakyy,
個time table係寫幾點至幾點上咩堂!! 類似小學生時個time table, 至於教d咩, 會有個表每月派俾家長既
我都係有次家長會係課室個board見到個time table!!, 不過內容已經唔記得左!!
vvmakyy 寫道:
EstherCheng :

以你所講, 咁係咪classroom入面貼有每星期的time table, 講明每日的課程呢? 咁如果我唔係自己接放學, 咁點睇到呀?

vvmakyy

FAFA101,
原來黎緊係同班同學, 到時請多多指教!!

vvmakyy,
好同意你既講法!! 好有共鳴, 我都開始覺得有d力不從心!!
vvmakyy 寫道:
All mon,

其實話小朋友在成長中每一天都再學習, 但我就話其實做父母的要學的o野重要比佢地更多更多, 例如點樣做一個好父母, 在佢地成長中每個階段應該比d什麼佢地學習是最好? 點樣教佢地又係最好? ..... 你話做人真係幾煩 (在香港的教育 制度下, 做父母同囝囡的實在太大壓力!

vvmakyy

eling,
我會幫仔仔報phonics(happy seeds), 佢地話如果填介紹人, 個介紹人同我都會有discount報course! 我就會有95折, 介紹人就好似有9折定85折 (唔記得), 我可唔可以寫你做介紹人??

bowiema,
我仔仔係ABC讀緊, 個模式同你講個間差不多, 套書係用劍橋大學出版社, 我陪過仔仔上堂, 都幾好, 不過又係幾貴 ($345/堂 1.5hrs) 60hrs為1個level!! 可以一路讀到上中學都有得讀, 佢地好似係考劍橋starters, movers... 試場, 佢地套書又係出面無得賣gar! 你地都可以考慮埋, 有講座介紹佢地學校同有試堂!!
講漏左 : 不過佢地只係北角有centre咋!!

呢個要check check先知!
我sat個日都俾佢地玩水, just搬左fri晚又唔remind下, 等我又摸門釘 (原來我唔係第1個摸門釘) 時間緊迫, 要下wk先去做test!!
hohan 寫道:
eling_yeung, EstherCheng,
請問知唔知wonderland呢個course有冇得discount(如有介紹人).

ELING,
好呀!! 你prefer星期幾時上堂?? 不過唔知幾時先有新班呢!
eling_yeung 寫道:
ESTHERCHENG,
不如一起JOIN PHONIC COURSE,好唔好?好似最近已經開了新一期PHONIC BASIC,相信要到下一期了。

yylam,
我未讀呀!! e, 佢一班好似4個人, 而家我地有3個, 唔知佢地會唔會開新班呢??
YYLam 寫道:
eling, esthercheng, hohan

我都會同囡囡去試下test, 然後報9月個phonics - basic level (我諗多數要由呢個level開始), 你地有無興趣

esthercheng
你小朋友係咪已經讀緊, 到時可否寫你做介紹人
咁大家都有discount

fafa701,
你可以上 WWW.HAPPYSEEDS.CA 度睇下!!

eling,
我sat都應該無問題既, 我尋日都打電話去happyseeds, 佢話sat時間可以就我地, 我地定左個大約時間先, 咁大家prefer幾點鐘, 同埋而家有邊幾個呢, 如果唔夠人, 必要時我都有2個朋友可以加入一齊 (如果真係唔夠人先)
你可以電我商討下details都得, bk真係好慢下!! check pm

fafa701, check pm

唔好咁客氣啦!! 我上年都好似你地咁, 又唔知有bk既存在!!
FUNGBABA ,
真的再次多謝妳, 妳的資料很有用!很長盡, 我睇得好開心,也替妳和其他媽咪開心,因真的放下了我們新入讀金巴倫媽咪的一切疑慮, 又因常聽到外間說金巴倫是特別多雜費的學校,(所以有點怕!)但聽妳們說每樣收費項目都是用在自己小朋友身上(用得其所)! 真的無所謂,很樂意!! 在此再次多謝! 所有教過路的媽咪e.g.
esthercheng, …………………..

Re: 想問金巴倫家長 - 開學第一日的問題

你大可放心, 雖然我仔仔無俾miss chung教過, 但係唔知畸解佢成日都有提起佢bor! 佢仲好鍾意miss chung tim bor!![quote]
jasonvincent 寫道:
hohan ,YYLAM:
jason 同 vincent 都有8份1葡萄牙血統,相隔了四代啦!
昨天到sn開會,唔知點解我覺得N1F的MISS CHUNG好唔點呀!佢個樣好似未

Re: 想問金巴倫家長 - 開學第一日的問題

搞SN家長會, 預埋我啦!!
‹ 上一主題|下一主題