用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴幼稚園-Nursery
樓主: 樂樂豬
go

劍鳴幼稚園-Nursery [複製鏈接]

Re: 劍鳴幼稚園-Nursery

妤妤,
哇,你地咁快就準備好,我一D都未買!我想波鞋款會好D,記得唔好買有鞋帶個D!因為小朋友唔識自己著!係呀,每日要自己自備小食,我諗住比餅乾、麵包、粟米片等。

妤妤:
Can u send the web site to me! Thank you!

妤妤:
請問你可唔可以比個訂 label or防水貼紙 or 洗水嘜地址我,等我可以幫個仔返學時做記認。唔該哂!

$32xx/month

welcome to all of u who joined KM pm class!

請問有無PM同學仔收到信,請快D來登記!

KM AM Class 家長會

Listenken -- 囡囡---07/2004 (Take school bus from Shatin) N1A
樂樂豬 ----- boy -- 06/2004 (Take school bus to Oi Man Tin only)
MandM-----仔仔---01/2004 (Take school bus fr Lam Tin) 入 讀N1C 班
尚軒媽咪 --- 仔仔 -- 02/2004 (Take school bus from Mong Kok) N1 B
tkm-----仔仔---06/2004
Jason-----仔仔---07/2004
grabheart---son---08/2004 (Take school bus from Tai Wai) N1A
honghong---仔仔---04/2004 (take school bus from Kwun Tong)N1 A
cat_house---囝囝---10/2004 (Start school in Nov)(The Interview)
onon811---- 囡囡---10/2004 (take school bus)
大飛---仔仔---??
little-b-popo---囝囝---08/2004 (take school bus) N1B班
babytang-----囝囝(本一) --- 04/2004 (+/- take school bus) N1 A
elysemama ----囡囡 --- 12/2004 (start school in Jan,07)
P囝囝---囝囝----11/2004(start school in Dec, take school bus)
jowy4740----5/4004 (take school bus)
MeganMaMa---Girl--- 2/2004(take school bus in Sep) N1C

KM PM Class 家長會
小猴子
tracycck--- 囡囡---03/2004
sinwin ----- 囝囝--- 01/2004  (N1B)
XWT
salichan
mcdhcpc
Hongmama
jackie_lau2000-----囡囡---07/2004
HappyYammie------囡囡---08/2004
mwkcheung---Boy---02/2004
pluie --- 囝囝 --- 10/2004
妤妤 ----囡囡---11/2004 --- take school bus from TKO (12月插班)
Jasminemei---囝囝 --- 9/2004 :cheeze
shirleyshek----囡囡---10/2004
minguloo ---- 囡囡 --- 10/2004 (may take school bus from kln bay)
Kelly ---- 囡囡 ---8/2004
030316-----囝囝--11/2004
Cherry+DC -囝囝--11/2004 (take school bus from TKO)
littlenam --- 囡囡 --10/2004
Nicholas---仔仔---04/2004

HappyYammie,
好高興同你個小朋友一班,返學D野你搆掂未?我買來買去都好似未買哂!星期六見!

Hi,各位劍嗚家長,今日第一日返學都有D不知所措,因為時間短,老師要做哂平時3個鐘頭要做D野,都好趕!我個仔都有喊左一鎮,跟住不停咁tum佢,先至唔記得左!希望係一個好開始,我而家問佢都未話唔返學。
我個仔係N1BP,本地老師同外籍老師都幾好,雖然D小朋友唔係咁受控制,但係佢地都好有耐性咁照顧D小朋友同家長。
希望我地D小朋友個個都好快適應,開開心心返學!    

Happy Yammie,你今日有無同小朋友返學,邊個係你個小朋友?

dear XYZ媽咪,
你個小朋友返上午定下午班?想問你係富榮花園搭taxi返學要幾多錢?

jackie_lau2000 ,
你係唔係都係住係呢到附近?第二時可以一齊搭車?你個小朋友讀哪一班?

HappyYammie ,
我個仔係A組,所以我地暫時都見唔到面住!遲D應該有機會!今日我見 Ms Nicholas 都好左,有主動同小朋友玩,可能因為返左幾日學,同D學生認識多左,我見佢都有叫小朋友個名。
Ms Deanie 係唔係華僑會識小小廣東話,但 Ms Nicholas 就是NET,所以唔知D小朋友講'物',要靠哂廖老師,我地D小朋友唔係個個有英文底,所以佢都無辦法。但係我地入國際班就係想小朋友學英文,我想大家都會慢慢適應!

劍鳴係得kln tong先有!

jackie_lau2000,
我個仔都係pm but B班,你搭校車定自己搭車?

我個仔係STORY TIME都係無定,有時發夢,有時行來行去。D小朋友有家長陪大至上都OK,當中都有一兩個頑皮,有D其實係好熱情,所以'覽'住人唔放,而被'覽'口個個就唔鍾意,所以有時有D危險鏡頭發生!有個比較頑皮,就比廖老師攬住。老實講我個仔都有推人,但當然係細力個隻,因為佢地仲細,個個都自我中心,唔識同人溝通同埋唔識控制自己情緒,所以有D咁嚇人事件發生,呢個就係我咁早送個仔返學口既原因,除左學academic 外,就係學social life!我都好登你個女驚,有個咁naughty小朋友係到,你唯有教定你個女見到佢就行開D!遲D我同個仔都會識佢!

你地有無睇到其他nursery,e.g. Victoria, pre-school, cannon etc. 的父母開學comment 呀!

好高興大家都有咁口既想法!小朋友要學習,其實我地做大人都同樣要學習!口岩口岩開學,各位家長放鬆D!呢間學校口既質素本應唔差,又有咁多家長讚,我想佢地應該有辦法點教好我地D'心肝寶貝'口既!各位不用太擔心,正如之前有位家長話,我地應該互相扶持、分享!

仲有要寫埋本手冊加新書帶埋返學!

HappyYammie ,
好高興見到你咁正面去面對問題,我想學校同家長都係想幫小朋友去成長!你有跟老師及校長詳談而佢地又肯聽你口既意見,証明呢間都係好學校,因我係BK見到有D其他學校家長投訴,佢地都唔係幾理!

happyyammie,
你地B組星期一返學返幾多點,因為星期一開始返兩個鐘,唔知會group埋我地一組未?到時會唔會見到你?

今日無緣相見,因大家都擔心小朋友會喊,所以都唔得閒!我今日返學校見到D囡囡個個都好靚,邊個係你個女?我想我個仔會比較易認,因他應該係全班最高口個個!喊又喊得最大聲!今日返學都有喊,廖老師話佢係後期見到人喊佢喊個隻,但都OK啦出黎果時都無喊,我都收貨架la!
‹ 上一主題|下一主題