用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中史,世史,L&S溫習方法
發新帖回覆
樓主: kkv408
go

中史,世史,L&S溫習方法 [複製鏈接]

我仔所有要記嘢的科目(中史,西史,geog,bio ) 都係用mindmap,flow chart,漫畫,自己的筆記畫滿晒嘢

ekhc    發表於 24-3-20 11:30

上到中三,中西史兩科同樣有論證題,而且佔分多,中一二靠背書考得高分的同學,如果唔擅長論證,一樣死晒,好似我個咁樣

Rpp 發表於 23-5-9 08:52
就係靠吹水論得分,背有限公司。

咁又唔可以唔背書既,論證題叻的同學,可以得好高分,因為背書論證都掌握到

相反,只係靠背書的,都只可以僅僅合格,論證題失晒分

Rpp 發表於 23-5-10 10:40
閒科唔理咁多,唔係太肉酸便是。

係呀,我話如果高中無打算揀中西史,合格就得啦,唔洗高分

但小朋友中一二都屬於高分,接受唔到中三只係僅僅合格

kkv408 發表於 23-5-11 14:10
即上到高中,呢兩科唔可以靠死背。
靠論證一定死得,除非佢地呢方面強,唔知呢d點操返黎?
...

我都想知,無奈身邊幾個呢方面叻的小朋友都係天生口齒伶俐,小學已經係辯論隊/小司儀,中一二開始有少量論證題,已經表現出天份,中三論證題佔分多,與一般同學分數距離更加拉遠好多,我地恨都恨唔到

Rpp 發表於 23-5-11 15:25
論證都要講事實,不要寫感想,見到老師評語係文筆優美,但是要講事實呀,扣一半分,畀一半同情分。
...

大家都係讀個本課本,記一樣的事實,但人地懂得將記熟的事實去答論證題,得滿分,睇返我個寫咗半頁紙事實,都唔知佢想講咩論點。學校中一開始有答題練習操架,不過都係好似無乜幫助。

無嘢既,只係證明咗佢唔適合讀呢2科,高中唔好揀囉

Rpp 發表於 23-5-11 15:33
唔理啦,又唔揀佢讀,除非要湊閒科總分嚟揀科啫。

係呀,我地揀科唔係睇總分排名,所以我話既然無打算揀,合格得啦

Rpp 發表於 23-5-11 15:25
論證都要講事實,不要寫感想,見到老師評語係文筆優美,但是要講事實呀,扣一半分,畀一半同情分。
...

當然,前提是要讀熟事實

大家都係讀個本書,同一個老師教,有人懂得按事實寫論點,接近滿分,有人如我果個咁,寫半版紙,唔好話老師都唔知佢講咩論點,我睇完都知佢想講乜,次次都係得1分同情分

Rpp 發表於 24-3-20 12:19
中史同中文讀書報告有分別,前者講事實,後者有大綱睇吓書開頭中間結尾可以吹到天花龍鳳。
...

其實唔重要啦,高中都無讀中史
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊