用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 宏信好唔好? 觀點與角度
樓主: mandi_lui
go

宏信好唔好? 觀點與角度 [複製鏈接]

引用:其實最重要先了解自己小朋友性格而選擇傳統

原帖由 竹葉青 於 16-04-11 發表
其實最重要先了解自己小朋友性格而選擇傳統還是IB,家長亦清楚理解兩者教學既分別,如你選擇IB你必需先忘掉" ...

啱呀! 選定咗主流定IB。 選咗IB, 要比較就同番IB學校比。 大家都係叫IB學校, 就算大家都有認證, 都可以有好大分別。 試問一間時時有學生打交, 破壞學校公物, 喺學校都講粗口, 時時有學生高空擲物, 時不時有白車到校,  加上學校行政混亂, 老師唔識定唔去管秩序, 任由學生喺課室無故行嚟行去甚至搞人傷人, 自己卻只顧對住電腦做一d同嗰堂無關嘅嘢。 呢d IB 好唔好? 以上種種, 全部真係有發生喺某校, 唔係假設。

回覆:tinaxxy 的帖子

呢間學校, 留意下、收下風都知成日都提醒學生 no bullying, 辦 anti-bullying 活動。 至於成效......

回覆:hp001 的帖子

唔係話有傳媒就近日欺凌事件向學校查詢咩?究竟有報導出街未?

引用:Quote:原帖由+hp001+於+16-11-01+發表呢間

原帖由 eg123 於 16-11-02 發表
事實上,我不了解中學部情況,但學校有出通告告知家長。但小學那些同學間中有衝突爭執,間間學校都有,就算 ...
因為今次有傳媒向學校查詢, 所以學校“主動”講。 學校/家長都鍾意話“間間學校都有啦”, 如果個個係真心咁講......我仲擔心

回覆:hp001 的帖子

唔係有/無嘅問題。係多/少, 整體風氣嘅問題。

引用:咁擔心就唔使去讀lor,大家都有選擇,全香

原帖由 tinaxxy 於 16-11-02 發表
咁擔心就唔使去讀lor,大家都有選擇,全香港五百間小學,要讀一間就要有信心,對需改善之處也需有信心。
利 ...
我係宏信家長, 並唔係為小朋友要考入而打擊對手說以上所以話。

eg123 發表於 16-11-19 21:25
申請中。其實依家課程內容跟PYP冇分別,只係未有名份而已。

課程內容跟PYP無分別?

第一: 未攞正牌, 咁肯定咁講?

第二: 目前IBO只為PYP和MYP設課程指引, 並沒有具體課程大綱, 學校自行訂定。 訂等得好唔好 定d咩內容, 好睇個別學校質素......

身為家長點可以唔知?

tinaxxy 發表於 16-11-21 18:43
睇不明。意思話未實行PYP,學校未申請PYP?如果意在爭取PYP,是否要根據IBO要求去做足?咁學校到底申請咗PY ...

慢慢分析資料同d消息啦。 要講嘅我都講哂。 Good luck!
‹ 上一主題|下一主題