用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荃灣官立小學 my kid have new teeth
go

my kid have new teeth [複製鏈接]

原帖由 surewin 於 11-3-1 22:31 發表
亞仔都係只脫了前下排兩隻牙幾個月了, 我見他很多同學仔都脫得7788了, 但他們都已脫了兩隻門牙, 但亞仔就未脫門牙, 他快7歲了, 脫牙速度咁慢會不會10歲都未脫完呢? ...

我仔仔都只脫左上/下門牙,我覺得遲小小好d,太早換晒牙,驚好易"住"牙.因為阿仔擦牙好馬虎.
我有朋友個女小三了都只係換左門牙,算係慢了.
熊仔04年6月1 號出世---3.04kg
細仔08年3月13日出世---3.42kg

原帖由 surewin 於 11-3-1 22:31 發表
亞仔都係只脫了前下排兩隻牙幾個月了, 我見他很多同學仔都脫得7788了, 但他們都已脫了兩隻門牙, 但亞仔就未脫門牙, 他快7歲了, 脫牙速度咁慢會不會10歲都未脫完呢? ...

又評估了,時間好快.

原帖由 surewin 於 11-3-3 01:02 發表

Hi, 熊媽,
我亞仔擦牙又係好馬虎架, 次次擦唔夠2分鐘就話擦完了, 所以佢既牙唔夠白! 哦..原來小三都可以未換哂牙既, 咁我就唔駛咁驚lu..
至於評估, 我聽到有很多家長都不太理會, 因為學校唔計分, 又不刻意要求子女 ...

哈哈,我仔刷牙1分鍾就完.
評估前,有時間我都會幫佢溫下中文字,因為阿仔係"善忘哥".
‹ 上一主題|下一主題