用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 書包真重了,有乜辦法?
go

書包真重了,有乜辦法? [複製鏈接]

每日一定要執書包而且要用一個護脊同輕身既書包仲要扣要腰間的扣. 因為可以把書包的重力由博頭位轉到去PATPAT位置, 會輕好多.
我自己都試咩過真係輕好多, 而且仔仔都話會舒服D. 如果咁都係重就要把食物盒同水樽分開用手環袋.
原本我都諗住用有轆既,不過學校唔比. 解釋係餑學生每日要背著書包上課室要行幾層樓咁會加重學生的負擔. 自己諗諗下又覺得幾啱.
yylrso

原帖由 btatb38 於 08-10-3 16:29 發表

我個仔就實會整吾見呢。有課外活動仲慘,抽住個小提琴或運動器材,仲要揹埋個咁重o既書包,咁細個人仔,都吾知點拎。

都係家, 如果要拎咁多野真係好辛苦...不過無辦法香港讀書係咁. 做家長只可以盡量幫佢, 所以有時都要同佢攞下書包.
yylrso

原帖由 btatb38 於 08-10-3 17:24 發表

有時返學個陣都吾算好重,但到放學時就重左好多,因為好多作業簿派番黎做。

係啦, 我都覺得有些老師要求學生每日帶木顏色, 又要帶原子筆(紅藍各1)每樣加D加D就會好重.
yylrso

原帖由 sweetsue 於 08-10-15 15:16 發表
我觉得是政府和学校不重视这个问题,家长真是没办法可想,只能帮做掮夫。

首先,课本设计用纸就有问题,课本用纸完全可以轻薄一些,不需要多么美观,仅此,就可以省去1/3重量

学校也有责任,比较应该提供饮用水,不需要孩子每天带水 ...

同意政府沒有重視此問題, 書商可以用薄D既紙,況且書商成日都改版, 根本就唔會用好多年而且又唔環保.
現在的教科書真係好靚而且顏色鮮艷, 不過會反光對小朋友既眼睛都不好啦, 所以個個小朋友又不寒背就有近視.
我個人應為讀書不是睇公仔書, 課本不用太精美失去了原本的意義了.
yylrso
‹ 上一主題|下一主題