用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 因小朋友患有先天腦病,想放棄撫養權!
樓主: kimluibaby
go

[其他] 因小朋友患有先天腦病,想放棄撫養權! [複製鏈接]

回覆:因小朋友患有先天腦病,想放棄撫養權!

睇到你嘅帖,我又想講下我細女:
我有咗佢時,產檢一直正常,係抽血檢唐氏唔合格,要抽胎水,最後都冇問題。
佢出世第四日就起醫院出現抽筋,當時我咩都唔識,仲以為好快冇事,終於出世後留院2星期先出院。
但到佢1個半月大時,再抽筋,即入院兼留院5星期。起呢5星期𥚃,我認識到我女嘅病嘅嚴重性,同埋病房𥚃面因唔同病而留院嘅病童。
我女初入院都幾嚴重,不停抽筋,冇原因地抽,睇到佢咁,做阿媽點會唔心痛,我都唔知喊過幾多次。但見到其他病童,我又諗,我女唔係最壞情況嗰個,都唔係好差啫。幸好後來抽筋情況好轉,就出院返屋企。
但我女2歳前都會耐唔耐抽筋而入院,而醫院嘅醫生一直同佢試藥,終於搵到啱佢食嘅,2歳半後就冇入過醫院留院了。
醫生同佢check過好多嘢:拎小便去荷蘭驗;抽哂我哋一家4口嘅血化驗.....等等,結果係話佢有罕有病,全香港加埋我女得3個人有呢種病。
而家佢3歳半,但能力只有6個月左右,只識轉身,唔會坐,唔會企,唔會講嘢。之前未做pt、ot連轉身都未得,其實佢有進歩,不過超級慢啫。
我哋全家上下都好錫佢,公公婆婆嫲嫲直頭寵愛佢。有d人覺得佢可憐,但我唔覺,個個都鍚佢,佢只係比其他小朋友慢d。
同埋當時嘅醫生,而家返學嘅老師都好好,我相信佢最終會識企起身自己行,不過要一段好長好長嘅時間。

回覆:esuperbaby 的帖子

睇你之前回覆,知道你現懷第二胎,祝你同bb都健健康康^.^

引用:+本帖最後由+kimluibaby+於+14-12-3+22:06+

原帖由 kimluibaby 於 14-12-03 發表

我個女現在就快1歲, 但仍然唔識坐, 我同我老婆都非常憺心 ...
我女下月4歳,我都有同佢針灸,一星期2次,到而家都未識坐,只係識轉身,更加未懂講嘢。
佢哋發展係比較慢,但唔代表冇進步。我女細個條頸冇力,頭都抬唔起,到而家兩邊都可以轉到,要年多時間,我好開心㗎~ 雖然慢d,但都叫有進步。
比d時間佢,佢哋其實都好勞力,加油呀💪

‹ 上一主題|下一主題