用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 S位老師信箱
樓主: 小牧媽咪
go

S位老師信箱   [複製鏈接]

回覆 小牧媽咪 的帖子

囝囝現在兩歲半,他去年八月尾到CAC做評估,由於一入房就狂喊,醫生未能親身為囝囝做評何,但根據我對囝囝日常生活的描述,醫生也認為他很大機會是自閉症,所以評估備註為「不合作」並排S位,到三歲再去評估。接著我安排仔仔於九月尾開始讀一星5天的密集班(S位有排排),密集班老師說他現在較之前較能安坐,開始對他們課堂講教的東西有時會有點興趣(但不是次次),仍未有任何有意義既言語,剛教到他要東西時要指著那件物,我教每晚他生果名稱,他能準確指出(二選一),脾氣尚可,唔理佢一陣就冇事,沒有自殘行為,會自己食飯。最大問題是叫佢唔應,對很多東西都冇興趣(唔做所以小手肌唔係咁好,唔係太入到形狀積木,因為佢都冇心機望住專心入,但有興趣的如食野拎”spoon”就幾ok,佢鐘意的例如拉野出黎佢可以一路「吞」後行一路拉出黎(D野係唔輕的),不模枋,玩開關門巳少左好多,但都是喜愛重覆性行為,亦不會跟其他小朋友玩。

面試後有一間有I位的幼稚園收他,I位老師知道他沒有言語,感到老師都包容(但不知他有自閉),但呢間I位幼稚園是全日的,請問如果上上午I位下午早走上私人S位是否可行﹖謝謝!

love_son 發表於 16-1-25 14:09
回覆 小牧媽咪 的帖子

囝囝現在兩歲半,他去年八月尾到CAC做評估,由於一入房就狂喊,醫生未能親身為囝囝 ...
小牧媽咪,就我之前的疑問,麻煩你給我專意見,但因為已過了三個月,現在他已能自己入到積木,呢排鐘意要我入房,然後佢走出去關門然後躲在櫃則我出去搵佢,佢次次都係躲在同一位置,重覆玩十多次。。。。,仍然叫佢晤應,,除非果刻佢想你同佢玩啲野。同埋佢有時好似好似「wa」一聲咁叫時我扮驚時佢又會開心然後又繼續「wa」。其實我都晤知佢算輕定中度,可以join到普通幼稚園既成數有幾大。。。所以好希望小牧媽咪你比到專業意見我。。。謝謝!

回覆 小牧媽咪 的帖子

謝謝你的回覆,其實我的意思係普通幼稚園位,但果間學校有做i位,感覺上起碼佢地有經驗處理呢啲小朋友總好過其他學校,包容既機會大啲,學校知囝囝晤識講野感覺佢地都包容,但佢地就唔知囝囝係A仔。。。因為我唔知道通常最終融合到普通幼稚園既A仔大約係咩程度,所以想睇下小牧媽咪你既專業意見。另外我明白各幼稚園既行政唔同,能否讓小朋友天天請半天假視乎有關學校既安排,所以我只是假設如果學校冇問題既話,睇吓小牧媽咪你覺得for全日制既幼稚園係咪上午返普通幼稚園,下午返密集好啲。。。因為我得一個小朋友,想有多啲同齡既社交刺激。同埋小牧媽咪您提及視覺提示,請問有冇tips讓小朋友注意我地既視覺提示呢?因為佢返到家自己地頭佢就會玩自己想玩既玩具,好難draw佢 attention ,佢好似聽唔到你講野咁,佢一聽到「睇電視」呢三個字又會即刻飛奔上梳化坐定定準備睇電視,選擇性失聰。。。
麻煩唒小牧老師
‹ 上一主題|下一主題