用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 私幼同券幼的分別
go

私幼同券幼的分別   [複製鏈接]

回覆樓主:

為什麼月花六七千補?
補是興趣班?還是補學術?
從來補不補都是睇家長取向,多過係咪實際跟唔上先去補習。

快樂火雞 發表於 20-9-12 23:10
其實我都理解有d私幼家長難以接受部分券幼其實水準好高,始終每個月給多幾千。

好似聖心,基本上係無得輸 ...

個人覺得每間學校都各有優點,唔覺得卷幼一定會差過私幼。

不過你剛提到的幼稚園有d同小學有關聯,都是熱門幼稚園。

如果加埋小學聯繫因素去同私幼比較,看來不是一個公平的比較。

快樂火雞 發表於 20-9-14 10:58
大家可能搞錯重點。如果一個家長揸住一私一券,你覺得手上的券會係明愛?大機會唔會。

如果私係LH,你覺得 ...

點解有LH offer就多數手執聖心協恩

點解有明慧offer就手執明我迦南

睇唔到有咩關係

會唔會你個主題開得未夠specific
你係想討論LH vs 聖心/協恩?!

快樂火雞 發表於 20-9-14 18:10
你都好八卦下,私同幼自然需要取捨,但係不是學術的原因。
兩間的家長其實都係一樣,無人care學校教什麽, ...

睇黎你果2間學校必定係神校之中既神校
2間的家長竟然都一樣
實在太強,2間神校都俾你小朋友入到,太勁了。

不過我真係唔八卦,千萬唔好開學校名。

piglover 發表於 20-9-16 15:28

好多券幼家長驚執輸,所以.......

我覺得咩幼稚園都有覺得學極都唔夠既家長既,小朋友有時間就打爆哂個time table,補習向來睇家長取向。

同一間學校入面,多數有批0補習,但又有批不停補習既家長。

NNbaby 發表於 20-9-17 22:59
咪就係講嚟講去都係嗰幾間......
同一級數,應該係指家長既怪獸程度
...

所以我咪話係個主題錯左
根本係想講某幾間學校的比較
不是卷校同私校的比較

piglover 發表於 20-9-25 19:09
有SC 點解要考KV, 救恩升小唔算好大幫助。

KV學費平d

快樂火雞 發表於 20-9-26 16:49
其實都係一句,好多入私幼的家長有心有力,但係真正的分別在家長而不是學校。就九龍來講,協恩,聖羅撒都一 ...

講到尾,以前未有學卷/幼稚園教育計劃,所有幼稚園咪都係私校。

而家幼稚園拎政府錢,咪要跟教育局rule玩,例如要用中文為主要教學語言,k2下學期先可以執筆寫字等。
市場上有私校俾家長多個選擇,私校課程自主,各校都有其理念同特式,百貨應百客。

好似坐車咁,其實好多選擇:
1.有人like坐巴士
2.有人like坐普通坐既東鐵線
3.有人like坐頭等既東鐵線
4.有人like坐紅van
5.有人like坐的士
6.有人like uber
...

但係咁不停講用貴少少價錢既人唔明平的選擇係好優質,實在冇乜意思。

市場有唔同類型選擇先係好事,最緊要有得選擇。

好似一田,citysuper d野係貴d咪一樣咁多人買。又唔代表去一田買野既人唔認同百佳賣既野有質素。

zaba    發表於 20-10-23 10:24
‹ 上一主題|下一主題