用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]
樓主: islz
go

York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]   [複製鏈接]

hariet909 發表於 20-4-16 12:04
我意思係這類型學校 如果在有得選擇情況下 最好不要讀。

我果年報左名無去in 過幾日york打黎問要唔要幫我 ...

咁你小朋友最後讀咗邊間?

spe98071 發表於 20-4-7 13:57
睇左好多關於York
用家大部分都讚好
我想了解下

唔介意我搭少少咀。
之前我女喺九龍塘讀咗一年 n 班.我一星期幾次去接佢放學,都見到5-6個KV 小朋友連家長着住校服喺九龍塘地鐵站往火車站嗰邊個大堂到玩來回賽跑。
York 小朋友曳唔曳我唔知,但呢一幕就令呢間幼稚園比我印象好差。

spe98071 發表於 20-4-16 12:58
KV? 應該唔關York 事?

唔關唔關
只係我見你問York 的小朋友乖唔乖又同其他名幼比較,所以搭下咀only. 我諗住KV 都係名幼其中一間啫。

islz 發表於 20-4-16 13:16
我都想問有冇人知KV最近點返學?收唔收學費?聽講堅持不會網上授課。

我女唔係讀KV 啊

spe98071 發表於 20-4-16 13:05
咁請問小朋友讀左一年,有咩感受丫^^

我女唔係讀KV 啊

spe98071 發表於 20-4-16 14:56
我知丫,我意思係York 嗰一年,你有咩感受?小朋友開心?校園生活如何?分享下丫,thanks
...

Oh yes york 嗰年N 班,我女開心呀,學校多嘢玩嘛. 佢哋乜都唱一大輪歌,所以返嚟好多歌仔唱,我冇教佢中文歌佢都會唱。我女好活躍坐唔定的,最初老師花咗好多心機tum 佢坐,甚至有個專人抱住佢坐,直至佢定D唔再跑來跑去... 雖然麻煩到老師,但就俾我知道即使一班多小朋友,老師都會好好照顧.

問心York 係比較貴,但貴過佢嘅幼稚園大把,俾得到又俾得開心就得啦

islz 發表於 20-4-19 08:37
我想問下大家覺得有Fixed term note嘅學校如Harrow, St. Stephen, Kingston, ESF ... etc 會唔會好商業化? ...

我女就係讀完york 的n班轉咗去esf嘅K.
乜嘢叫做fixed term note 呀?

islz 發表於 20-4-22 09:25
大概等於學校發展基金?好多小學, 部份幼稚園都會有要求學生買學校 "定期" 無利息嘅BOND. 或者叫fixed term  ...

Oh yes capital levy
讀咗esf 幼稚園一年,校服好平,無雜費,無書簿費,連茶點費都冇 (自己帶嘢食)。淨係咁睇確係好抵,俾起York 確係無咁商業化。
‹ 上一主題|下一主題