用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]
樓主: islz
go

York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]   [複製鏈接]

回覆樓主:

很鼓舞的 post. Thank you in advance.
- 想知多元智能班是否有3、4、5天揀?
- 粗略價錢是什麼?
- 你小孩有上足三年?感覺如何?

回覆樓主:

"自製全日班" 幾點放學?

回覆樓主:

唔該晒!樓主寫得好詳細。相信 York 係有佢的 market.
請問多元智能班 K1- K3 也有午睡?聽說有些學校 K2 会戒午睡。

你小朋友都有好多 offer   請問升小支援如何?有練習 interview 技巧?學校有額外付款的 interview class?

回覆樓主:

學校有劍橋英語上?考Trinity 和劍橋英語係两樣唔同?

islz 發表於 20-3-25 12:05
學校有劍橋英語上?有

我未聽 Talk ,加上網上太多負評,所以對 York 知d唔知d,我仲以為 YLE 係考數學級那個。

你 remind 大家要温書,咁又多唔多 compulsory 又認真的手工、親子 project? As a working mom , 我会吃不消 lor !!

回覆樓主:

樓主所提供的資料好有用,希望樓主考慮只回覆有心問野的家長,真係唔想 York 的 post 惹火、駡戰、最後被鎖。

回覆樓主:

又有野想問你 小孩是不是穿 PE 衫那天才会出户外兒童設施玩架?

islz 發表於 20-3-27 16:40
應該唔係, 不過冇查證. 學校話每日都有戶外時間. 不過應該只有PE衫果日至係學網球, GOLF 果類...
其餘時間 ...

嘩!越睇越吸引……haha..原來連畫畫也会出户外。謝謝你,你不用太仔細告訴我户外時間多少了,有就得喇。
原本我揀校條件完全唔理有冇 outdoor,但疫情中發覺大人、細路都渴望掉開口罩去户外吸啖氣,所以如果小朋友返學有得離開課室鬆吓,可能對他們心境 more or less 好d。

另外,你之前好似提過在下午多元智能班会做埋功課?請問小孩真係段練到"自動波"嗎?

fadgare 發表於 20-4-18 21:41

其實邊間都好,都係主要靠父母同睇小朋友自己。york比到我 ...

同意,有人覺得派得多 offer 的學校就唔馨香。邊個唔知某某和某某名幼好,要人地收你先得架!
又例如有人搬屋要急找學校、在之前學校讀得唔開心想轉、細B、未被名幼選中入宮的大B中B、各種原因想搞插班等等……尼d易入的學校就成為佢好處了,幫到好多人解决問題。試過傍惶和心急揾學校的家長,就會明白,也更能體量别人。

利申: 我不是 York 家長。城中仲有一些全年收生的學校,只是見 York 被唱得"最出名".

回覆樓主:

SK1 是什麼?

回覆樓主:

請問學校會否要求買齊 Oxford reading 、phonics 等系列的書?或是完全不用買,買學校的書學英文?

回覆樓主:

K 大概多少人一班呢?Thanks

回覆樓主:

York 交十二期,請問通常七月頭、中、尾放暑假?八月頭、中、尾就開學?
(謝謝樓主回覆我多次芝麻綠豆的提問)

chriskaan 發表於 20-5-21 11:57
回覆 summersnowman 的帖子

如無疫情下 , YORK 的暑假好短 , 大約只放3個星期就開學 , 不過好處係可以報少 ...

係 wor, 好短@@ 有好有唔好
可否分享得三星期你小朋友会玩什麼暑期班?d班就唔就到, 浪費一半?Thx

回覆樓主:

小朋友本身不用坐校車,請問知不知如果 join 下午 MI class 係咪包一程放學校車?

fadgare 發表於 20-5-21 20:01
校車包上/下課(mi完),如果只搭一程要問學校怎安排

我比較笨,所以想再 clarify 一下你意思係有返 MI 那天,係包早上和 MI 後放學两程車?
另外,想問樓主和幾位前輩,你們有冇聽過有家長係成功一個人用私家車接送到小朋友入九龍塘校舍 (重點係一個人帶小孩)?我唔期望泊到學校條街,但成个學校圈早上交通情況係點架?

fadgare 發表於 20-5-21 21:12
是的,上課和下課兩程,車費另付,不是學費包。但我當年mi係返5日。2/3日唔知包唔包,要問學校。
...

好,thx
‹ 上一主題|下一主題