用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 renew study permit
go

renew study permit [複製鏈接]

FOC 發表於 17-4-27 13:31
唔記得講係加拿大

我岩岩都想問,我打咗去香港嘅加拿大領事館績簽處問,職員話如果讀完呢個term離開加拿大後返香港申請簽證的話,就一定要有一份新的監護人表格, 但如果在返香港前在加拿大申請續簽的話,就唔知需唔需要簽一份新的監護人表格, 因為亞仔話啲同學都係用舊嘅一份監護人申請續簽,唔知真唔真!

WC298 發表於 17-4-28 11:57
我岩岩都想問,我打咗去香港嘅加拿大領事館績簽處問,職員話如果讀完呢個term離開加拿大後返香港申請簽證 ...

我想問點樣續加拿大嘅監護人,問過學校,佢地都唔知咁,唔知係唔係要去返國際教育局問

yy13 發表於 17-5-1 01:19
漏左

喺加拿大境內辦續簽

thx!         想問多句,在加拿大申請permit ,要等幾耐?

yy13 發表於 17-5-1 12:58
大約3-4星期

亞仔而家仍在加拿大,我岩岩上網申請study permit,但cic唔使我upload custodian 張form IMM5646, 唔知點解呢,而家有啲膽心!

yy13 發表於 17-5-1 12:58
大約3-4星期

唔好意思,我想問你放暑假前申請在加拿大申請student Visa時,有否upload imm 5646?  我上次申請佢不用我upload,  到而家已1 個多月,仍未有回覆,但小朋友6 月尾就返香港,唔知到時出境會否影響

yy13 發表於 17-6-11 03:45
要呀
全部跟要求
係咪寄去homestay 屋企?

thx,  唯有耐心等待!

yuwk 發表於 17-6-14 08:23
回覆 FOC 的帖子

如果小朋友仍在加拿大應該唔使驗身。做on-line application 要在cic.gc.ca網頁 create ac ...

63 天, OMG!

FOC 發表於 17-7-9 17:05
上年ga經驗,如果收到cic的update,佢會send email比我,我click入去就睇就睇到cic比我message ,但係最近 ...

我5 月7 日申請,到而家都未批,我都有收到message話無update,  呢個message係系統自動發送! 而家應該處理緊4 月2x日申請嘅文件。 根據佢嘅網站所講,一般若果在香港重新申請visa,  只需4 星期, 而在加拿大申請extend study permut 則需 64 天! 所以唯有耐心等待!

FOC 發表於 17-7-10 23:47
你都係收在email話有新update而網站裏面就沒有message?我以為我個application 有問題添,你係apply extend ...

我今年第2 年喇! 我在香港申請entend !  以我估計,我諗最快要7月21 日先有回覆!

yy13 發表於 17-6-12 23:54
通常係你申請時寫仔住邊度就會寄去嗰度
另外亦可以入境時比approval letter
即=你第1次咁

yy13 你好!我收到email已批了extend permit,  但佢話會將啲secure document寄去加拿大homestay度, 想問吓你知唔知嗰份文件係咩嚟?

yy13 發表於 17-7-21 17:21
收到放心好多喇
嗰份係permit 正本

Thx!         明白!        咁入境可以用副本permit嗎? 我唔想homestay將份文件寄返香港

yuwk 發表於 17-7-21 23:34
你可以print out ircc 個approval letter 俾小朋友帶入境。

如果唔洗正本文件都ok.  我就咁print out approved letter 攪掂, 真係安心哂喇!

yuwk 發表於 17-7-21 23:57
我女上年都係帶approval letter 入境,如果officer 問,照直講permit 寄咗去homestay 就得。
...

感謝!
‹ 上一主題|下一主題