用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 培僑書院
樓主: ivymame
go

培僑書院 [複製鏈接]

Re: 培僑書院

各位培僑家長,

我個仔仔係白樺班,waisiuchuen,我仔仔同你女女同校車,我

Hi Ranran,
    Nice to meet you too.  My son Leo also loves the school also.  He wakes early every day and so happy to onboard the school bus.

Hope see you soon!

Regards
Leomami   

唱國歌? 如果有就最好啦,我最想個仔識唱國歌,以前我睇唔到,以後我就估計中國經濟將會是最強,我

ivy mame,
        每月學費$1700 + $100雜費,另外每日午餐$15,再加校車收費(須視乎遠近,或有否須要)
(1) Interview 一次,主要由老師見家長,小朋友4人一
       組由老師帶去玩遊戲,如收錄有信通知。
(2)  如果confirme 取錄,要簽放棄統一派位比教署,留
       位費遲一步才交。

以上資料為我今年的經驗,如有錯誤,請其他家長改正。
[quote]
ivymame 寫道:
各位培僑的家長,

請問總括而言, 每月大約的學費+其他費用要否$3,000呢?
另外想問,
1) Interview是一次過, 還是須要再等2nd interview才知到收唔收呢?
2) 如果收'左'我個女的話, 要否即刻交留位/註冊費, 還是有個期限的呢?
因為我想睇'下'到2005/11"自行分配學位"的result, 才作出最後決定.  你們是過來人, 希望可以給我一些意見參考, thanks.

YuYuMother,
     培僑書院係直資,不受統一派位及計分制影響,就算家姐哥哥讀緊培僑,細佬細妹都唔一定收,我就係大仔讀緊,細仔亦剛剛交

咁驚唱國歌同升國旗,點解仲留

pulmma,

Agreed with you !!     
Pulmma 寫道:
之前校長在學校的網上說過唔會咁快加學費的. 叫我地放心喎!

另外tingmum:

很可惜呀!!!! 你的小寶貝唔在pkc讀書,  今年我都見有班G1的班主任是native speaker, 都用好多英文的.  遲些啦, 等你的小朋友學多些中文再來過啦! 我地pkc 任何一個人都會很歡迎的. 我們等你呀!

還有師資問題~~~~ 家長會時學校都 "晒過冷" 所有老師的資歷都一目了然.  還有topic 你們所說的學校~~~~ 都沒有該校的家長說說內裡的情況, 是否冇咁大個頭帶大帽, 都不能証實呀!!!!

但我想說一點, pkc 雖然是彩用活動教學, 又彩用國際學校的模式, 但以我觀察, 老師都不會讓小朋友亂o黎! 都要小朋友守規則, 唔會好似我d friend 比小朋友讀int'l school, 太過太過由得個小朋友想怎樣就怎樣. 又不像傳統學校咁老師說什麼就什麼!

唔知其他pkc 的家長有冇同感呢??
‹ 上一主題|下一主題