用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀! ...
樓主: Meisuen
go

我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀! [複製鏈接]

Re: 我終於排到青蔥計劃啦! 好開心呀!

ansonbb,
其實唔使等半年, 大概四五個月就會見醫生做評估, 跟住同一日有社工會幫你排i位或s位, 視乎醫生個file點寫, 社工仲會俾好多唔同團體和私人機構的資料等你在等緊政府服務的期間自費參加, 如果你想skip左呢d step, 你依家都可以打去協康會做住訓練, 佢有張form俾你申請, 填完大概等1個零月就ok架喇, 佢地頭一堂會做評估, 因為個個小朋友都唔同, 姑娘要知道小朋友的情況, 評估同上堂都好似係$400/45分鐘. 青蔥計劃的電話係23937555.

ansonbb 寫道:
Nausica,

Thanks for your info. But I am confusing what's the definition of i位或s位 ?  Could you mind telling me what they are ?

在置頂的topic"BK媽媽所提供的參考資料"可以搵到
HERE

係咪約你見醫生做評估啊? 醫生見小朋友會同佢玩玩具同問下佢發展, 然後做出評估, 如果證明係有自閉症傾向, 醫生會決定i位定s位 和eetc適合小朋友讀, 跟住社會福利署的社工姑娘會接手安排, 俾有關i位s位&eetc 的各區資料你選擇, 咁果日就可以開始排隊了.

ansonbb,
應該係要referral的, 到時社工會俾個list係全港有提供i位s位的kindergarten俾你選擇, 排到就會通知你入讀, 通常係每年9月開學

ansonbb,
Funny講得好岩啊, 有i位的幼兒/稚園的老師和阿姐有處理特別小朋友的經驗會好好多架, 好多時見到有媽咪去到一些無處理呢d經驗的幼稚園係會碰釘的, 問題在於佢地跟本唔識handle, 我有個LIST有i位的幼稚園俾你參考
‹ 上一主題|下一主題