用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 S位老師信箱
樓主: 小牧媽咪
go

S位老師信箱   [複製鏈接]

小牧老師,您好!小兒3歲3個月,不幸是A仔,但不是太嚴重(我認為),但與正常的小孩的能力各方面都還有一定佢離。現就讀5天私人密集訓練(已經5個月)。最近收到協康S位offer,唔知應唔應該是否適合小兒。原本是私人密集+K1。希望可以適應主流學校。懇請提供意見🙏🙏

回覆 小牧媽咪 的帖子

小牧老師,thanks for your advice. I will do it asap. 但我擔心佢在S位就讀會追唔到日後的主流課程,而且認為他與正常的小朋友學習, 可能會加速提升他溝通及社交技巧。唔知我這種想法是否正確。

小牧媽咪 發表於 17-6-15 22:05
或者咁講,放棄S位好容易,重新排返S位可以話難過中奬,S位課程淺?咁一定係小朋友能力未到所以老師唔可以 ...
小牧老師,謝謝你,我應該知點做😀

小牧老師, 你恏!小兒剛剛在S位返學幾天, 老師們很有愛心, 專業,有耐性,課程全面, 個別及小組課都應該足夠。但我還有一個疑問, 我發覺我仔仔上了幾天S位課後, 他 A仔的行為比未上之前多了, 如自然自話,斜視, 玩手. 是否因為其他同學影響? 而且畢業的學生到主流小學的人數少過一半, 所以有點擔心.
‹ 上一主題|下一主題