用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 數學成績不好,讀IB是否好過讀DSE
發新帖回覆
go

數學成績不好,讀IB是否好過讀DSE   [複製鏈接]

200904 發表於 23-9-7 09:49
囡囡今年中三,其他成績優異,但數學成績起伏不定,屬於在年級數學平均綫上下徘徊的那種,中英表達能力不錯 ...
如果將來打算大學讀文科,都是IB會好D, 因為寫文比較多。IB數學是肯定易過DSE好多。你去叫個IB數拎7既人去考DSE都唔知有冇5。如果大學讀理科呢,可能DSE好D,因為IB 既理科程度低過DSE,入到大學可能會讀得比較辛苦

200904 發表於 23-9-8 09:04
這也是我擔心的。我女文科強,但DSE文科又難拿高分。撞不到評分標準答案就死。
...

咁不如就IB文科啦,易好多,可以讀LAW讀商之類。IB理科是淺,不過太淺入到大學讀醫又會讀得比較吃力

myck008 發表於 23-9-9 01:32
正解。 Science 科HL 也要求很高,加上EE in math or phy or chem or bio  邊有容易一說。過咗超忙的中五嗰 ...

睇過HL,題目問得好STRAIGHT FORWARD, 相對DSE真心易,當然,本身數差就會覺得難,IB數HL 7去考DSE應該拎唔到5**

小鹿揀學校 發表於 23-9-11 09:23
英文吾係「非常好」,但是否夠好去攞5** 呢?
我在上文的結論是:
bio其實是咪主要是記野背野為主?即是記性好就掂左9成?

小鹿揀學校 發表於 23-9-11 11:20
都係嘅

個人覺得比 中史 易讀,因為中史 DSE 考題題型類似 LS ,講3正2反嗰d,比較難取高分,bio 就只是鬥 ...
仲以為pcb入面,bio最難拎5**

小鹿揀學校 發表於 23-9-11 11:52
個人覺得, pcb 之中,phy 是最易攞 5** ,所花的時間亦是最少,因為 DSE 的 phy syllabus 已經cut 到熔熔 ...
仲唸住到時只補中文一科,原來chem補會隱陣d? 補2科其實會唔會好忙?

小鹿揀學校 發表於 23-9-12 09:15
首先,先講講 DSE 比 IAL/IB 的優勢….

見你心儀醫科,就以醫科為例,
不過,見有其他post,今年有好幾個36分都入唔到。似乎37分以上穩陣d.對叻人來講dse確是easy job,邊緣寫文叻,數遜既人似乎ib著數d.

2jkidsfather 發表於 23-9-12 09:40
由「首先............搞掂!」都同意你的分析。

但 IAL 那部份卻不太認同。
小鹿阿仔是叻仔,佢以叻仔既角度來睇救科,角度唔同。我都認同IAL可以讀少2,3科慳左時間,同時IAL又唔使拉CURVE, 4A**易拎過DSE 5**好多,%相差好遠,道理同IB易D一樣。

mcl233 發表於 23-9-12 10:21
不少刻意放洋去搏回流倒插,似乎已經係普通行為,科少D又可以考高D~

同理,將英國CO要求去計返相約DSE分數, ...
是呀,有一間好出名,唔知是叫咩six既學校,有好多人讀呢間再報NON JUPAS返香港讀。SPC, SPCS讀IAL入醫果班,如果讀DSE未必入到醫。

mcl233 發表於 23-9-12 10:35
我位年輕人正正有位好友係中五放洋,目標如此亦成功了,GCE可以踢高一個grade, 似乎不少人係知道亦身體力行~ ...
有錢就好辦事  考dse冇9成信心同能力而去讀non jupas 既IAL, IB確是捷徑

mcl233 發表於 23-9-12 10:51
以該學生做例子,一次2年放洋可以慳到5-6分,錢對佢地並非問題。奇怪只係出自EK的非本地學制家長,意見係難左 ...
出於佢哋既自我保護意識囉,如果太多人知道容易讀,而一窩蜂走去讀non jupas,變相會影響佢哋仔女既競爭力,多左人讀,合資格入神科既人會多好多,但是呢,學額又冇增加。

73662710 發表於 23-9-22 07:10
我見某間直資往年考DSE,一年只有1-2個達到醫科的收生線,今年IB有7-8個達到,有狀元幾個榜眼⋯⋯
或者學生 ...

你所講既IAL, IB事例都從側面證明左呢2種試要拎高分易過DSE好多。咁要睇你個仔女是邊年考大學,因為來緊幾年DSE考生逐年多翻,按比例,6科拎高分既人會多過今年唔少,咁留比NON JUPAS既位會相應減少,除非政府大幅增加學額,又或者是D神科故意提高DSE分數線。

73662710 發表於 23-9-22 09:37
Dse考生多左,唔一定減nj位!
今年有4萬考生時,收350個,咁有7萬考生時都收350個?有7萬個考生時,38分既數量都會比而家多好多啦。

73662710 發表於 23-9-22 11:18
Dse收分會高左,唔等於人數會收多啲
你又知大學收分會變高? 邊度消息話大學收分會隨住dse人數增多而增加?38分升到去40分先收?

poonseelai 發表於 23-9-22 11:54
根據以前ib經驗,係,以前醫收41, 42,人多了收42,43
講緊dse.

poonseelai 發表於 23-9-22 12:40
講理論, 考生多了, 考高分比例亦多了, 自然要求高咗, 反之亦然, 近年dse生下降, 有人會講收35分唔得咩?
...
咁咪睇下有7萬人考時是咪都是收翻350個咁搞笑囉。

ok_ko 發表於 23-9-22 13:32
2023年報考DSE的人數為50,511人。出席人數是48,762人。
你指將來DSE考生有7萬人。將來是幾耐?數據係邊度 ...

42000我是冇計自修生。
你去睇下2005年後既每年出生人口,有好多雙非。加上輸入專才計劃既人可以即時為子女報讀香港學校。政府一年輸入既大陸專才優才都有幾萬人。根德園是香港本土人既縮影,香港現時越來越似大陸城市,大陸有十幾憶人,政府要填充人口何其容易。

ok_ko 發表於 23-9-22 16:14
假如係睇出生人數,我都睇到。單從出生人數,我都相信在2029年或以前,經JUPAS的考生會年年增加。
雙非在 ...
你冇計專才優才果d子女來香港讀書既人數,水碩都咁多人來讀,你認為佢哋既子女唔會來香港讀?大陸高考難過dse好多

ok_ko 發表於 23-9-22 16:40
可能你啱架。不過原來靠斷估嘅,我就唔繼續討論啦。
我只是用7萬呢個數字來說明,dse考生數量增加對jupas, non jupas收生既影響,我冇話預期邊一年既人數是7萬,本意就唔是要討論exactly 增加既人數,或者你對數字特別敏感啦。咁時代既變遷,冇人可以阻擋,當然你可以選擇ignore.

ok_ko 發表於 23-9-22 16:51
咁我又多口問多句,新增的人口(當真係4萬變7萬),你點肯定個個都經JUPAS報大學?
...
唔肯定,所以我咪話只是用數字來說明變量既影響,並非是要去預測數字。佢哋可以經non jupas架,只是non jupas 既學校少d,學費貴d,可能來既是普通人多囉,畢竟而家大陸既經濟又唔是好好。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊