用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 BB聽力測試
go

BB聽力測試 [複製鏈接]

BB聽力測試

Hi 各媽咪,

我嗰女依家3個半月大 , 係政府醫院做了兩次ABR聽力測驗都不合格 , 醫生已經轉介去耳鼻喉科 (月尾第一次去見醫生) , 全家人都好担心 , 有冇媽咪有同樣情况可以分享吓 ,
或者相關資料 / 專科醫生可提供。

之前我姑仔同老公都在此留言 . 好多謝 "言語治療" 同 "reginang" 的回覆。

:cry:  :cry:  :cry:
子喬(兔仔B)

Re: BB聽力測試

hi 稚言治語,

多謝回覆。

子喬的ABR test, 是在東區醫院進行的。那個聽力測驗師沒有作出任何結論, 只轉介BB見耳鼻喉專科及叫我們為BB申請特殊教育服務......。

所以我們才在這裡打聽有關聽力的問題。
子喬(兔仔B)

to稚言治語,

多謝你寶貴的資料。今天我們帶子喬看兒科醫生,也是一些相若的見解。因為ABRtest當天我們夫婦也不在場,所以對是哪一種可能性也不大清楚。
但今天兒科醫生說有可能是耳蝸or 聽神經問題(當然要經耳鼻喉科測試才知),但一切也要容後才有答案。

再三多謝稚言治語這幾天的協助,有新消息會在此跟進。

子喬爸爸上
子喬(兔仔B)

Hi Nail,

Thanks for your information.

Daisy
子喬(兔仔B)

小叮噹,

謝謝你的鼓勵,請問baby kingdom介紹嗰間宣美在哪個Column?多謝提供,請詳悉....

子喬爸爸上
子喬(兔仔B)

子喬今天去了見ENT醫生了。但那個醫生十問九唔知,激氣
現在要等四月十二日再見兒科,オ會有進一步安排。
究竟子喬對耳有乜事呢?心急死了。

子喬爸爸上
子喬(兔仔B)

Hi reginang

唉,好鬼激氣呀,      等咗成10日,終於等到覆診日,以為可以有個答案啦 (因為我哋之前睇私家兒科,想叫佢
子喬(兔仔B)

Dear nail,

多謝關心。
我都唔知個"特殊"教育詳情,因為仲排緊期,個教育中心屬於教育統籌局,我諗會係train up advice。

我最想知究竟BB耳仔邊度有問題,咁先可以對症下藥嗎。我哋嚟緊會揾私家醫生,你朋友有冇兒科耳科refer,我哋想揾屬於"兒科"耳科,起碼會對小朋友細心d。另外都會approach"宣美",welcome你share我個case with你朋友,睇吓仲有セ嘢可以做。

之前好迷茫,子喬又咁細,真係前路茫茫。但自從在此留言,得到各方媽媽advise,知道仍有出路,巳化眼淚為力量了。

子喬媽上

子喬(兔仔B)

Hi Shiba-Inu,

多謝留言,d資料真係好helpful.      

但仍有些疑問,煩請賜教。

1) per item 2 : 既然耳仔毛病可以有唔同病源,繼而有唔同治療方法,點解個醫生又唔再跟進呢?到現在為止,我仍然未知bb究竟有乜事,同埋成因 (或者個成因巳經唔再重要),淨係話bb severe hearing loss (嗰report喺咁寫),所以我哋先會咁担心。

2) per item 3 : bb安排咗6個月再做testing (誘聽XX),我唔記得個exact name,可能是你所指的VRA。但既然physically 上無セtreatment follow up,再做test都唔知會有dセ進展

3) per item 7 :  Thanks la.  I will go there & attend the online program

子喬媽上
子喬(兔仔B)

多謝你的專業意見。
子喬安排咗嚟緊2星期去見兒科同EMB,希望可以盡快start個療情啦。
平時我哋會同子喬傾計同玩玩具,佢就眼仔碌碌,表情多多,好enjoy好明白咁,又唔似聽唔到無反應喎,有時我又會趁佢瞓着係佢耳邊拍手,佢有時又會成個人"澤一澤",或者係咁意郁吓手指仔。如果係咁,點解個test又話子喬聽力嚴重有事呢?

子喬媽上

子喬(兔仔B)

Hi reginang,

係呀我哋做媽媽嘅,BB有冇事都會100%錫BB呀。

你BB最近好似病咗喎(在forum read到),依家掂呀,好番未呀,依家天氣咁飄忽,記住小心d呀,保重保重。

子喬媽上

子喬(兔仔B)

子喬係女仔呀,不過好多時都比人話係仔仔,無所謂啦,最緊要大過似番個女仔就得啦。

子喬啱啱見完兒科醫生,下星期約咗去EMB,醫生話到時EMB會再做聽力測驗,繼而安排治療方法(eg. suggest帶耳機)。雖然個兒科醫生無乜實質嘢做到,但佢都好好咁解答我哋嘅疑問,因為我哋始終好懷疑子喬聽力嘅情度。

另外想問除咗EMB,如果想揾私人再做listening tests再reconfirm,有冇渠道?同埋有冇咁嘅需要呢?

Thx.
Daisy

子喬(兔仔B)

Hi Reginang,

好開心係度又見到你。
子喬下星期去見特殊教育,又緊張又期待,希望可以盡快start個治療啦。
你BB好番就好啦,你都要小心身體呀,keep in touch呀!

子喬媽上

子喬(兔仔B)

Hi BK mama,

子喬昨天去了特殊教育中心做了聽力測驗,有了一個較確實的結論(比之前ABR Test),因之前ABR的Result 是 "not better than loss hearing", 所以我夫婦倆人很擔心,現在聽力師經過Test 以後, 有下列結果及安排:

1)很大程度是神經性問題 (即耳蝸或以後);
2)並非完全失聰,只是對高頻率聲音沒反應,對低頻率聲音(如鼓聲,拍掌)有反應(但頻率的高低range有待reconfirm);
3)要配帶助聽器,以及要参加語言治療訓練和keep check 進度,如進度良好,有例子是入小學前可正常聽講,反之有可能要植入人工耳機(蝸)
4)ENT 及兒科跟進,轉介讀學師跟進語言訓練。

感謝下葵涌特殊教育中心聽力師-何先生、陳太的細心解釋,使我們對聽力問題有更多認識。

子喬媽媽

PS. 有DD問題希望可以請教:

to Shiba-Inu:其實此類神經性問題是否常見,以及嚴重性會有多大,有否此類資料可提供參考?又:人工耳蝸手術費用若干?

to 稚言治語 :語言訓練有關資料可否提供?家長在屋企可以做些什麽協助?

to Nail : 請問你朋友的女兒之前/現在有否要帶助聽器?

感激!!感激!!
子喬(兔仔B)

hi reginang,

咦!セ你咁夜仲on-line呀?你BB瞓咗啦?

子喬今日打完針,有少少燒,所以今晚要額外留意。

多謝你的支持,我哋一齊為BB打氣,努力加油。BK媽咪萬歲!!!!!

子喬(兔仔B)

Hi 各位關心子喬的 BK mums,

現階段總算可以放下一半心頭大石,但聽力師話都唔可以過份樂觀,因為以家只是初步評估,要keep住做testings,就好似砌積木咁,一點一滴的累積,前面仲有漫長道路,要有定心理準備。

To 稚言治語 :
個下葵涌特殊教育中心聽力師淨係話自己姓何,不過據外表描述,佢又幾似係你同學喎,佢嗰樣好和藹善良,我哋係4月19日早上9am睇佢,係第一次睇,你可以reconfirm吓。如果係佢,幫我多謝佢呀。另外,語言訓練有關資料,請email比我呀 : [email protected]

To Shiba-Inu :
BB個case,都唔係好common喎,好彩有BK,先可以上嚟查探吓,如果唔係都唔知點算好。另外,想知人工耳蝸手術邊3家政府醫院可以做。暫時我想專注係EMB跟進BB情況,唔想overdo住,免得sidetrack個治療,你哋有乜意見呢?不過我都想你可以email D private audiologists (in case 有需要)比我,最後上次有個typo,應該係督學。

To Nail :
見到你朋友"成功"例子,都好振奮,謝謝。

我會係度再同大家update子喬的進度。

All the best to all BK mums

子喬(兔仔B)

Hi 稚言治語/Shiba-Inu,

估唔到世界真細小。

子喬前幾日再去醫院做ABR test,結果都好confuse,有時OK又有時唔OK咁
。下葵涌聽力跟得幾好,因為子喬上次去完做test後,話嚟緊會同子喬做助聽器,巳經做埋耳模添,所以我諗佢哋想再reconfirm嗰結果,咪咋咋林叫我哋去做多次test囉。
佢哋話政府只sponsor一隻,另一隻耳機就借住比我哋,無謂嘥$啦,因為都未知耳機是否真係work。

個private audiologists list,我諗住袋住係袋,in case有用,都知仲邊度有contact ma,不過暫時都會follow EMB為主,子喬仲細,都唔想迫得佢咁緊要。

希望嚟緊陸陸續續有good news啦。

頭先子喬瞓瞓吓覺,比個電話嘈醒呀     

子喬媽上
子喬(兔仔B)

Hi loveyanpig,

我係子喬媽呀,你嘅留言令我諗番起3月尾時的情況,嗰段等待嘅日子(2星期),比起十月懷胎嚟得仲漫長。

子喬宜家refer咗去特殊教育跟進(唔洗担心,係audio,not mental 嘅特殊教育),個度成層樓都係for聽力BB,條路唔係只自己一個人行呀。

你係邊間醫院度做testing呀?加油呀,我哋要為BB努力,唔可以放棄!

子喬(兔仔B)

Hi Nail,

係呀,有你哋嘅分享,成個人都輕鬆咗,每次睇完醫生,都好心急上嚟update(including good & bad news)。

萬謝

子喬媽上
子喬(兔仔B)

Hi mdoip,

我都係在東區覆診呀,子喬3個月時做ABR test唔合格,跟住就叫我地去睇兒科&耳鼻喉(詳情可睇番之前留言),子喬無做到OAE test喎.
或者你BB情況唔係咁差,所以唔急住transfer,否則既然有link up,都會refer你去EMB啦,寫幾隻字
子喬(兔仔B)
‹ 上一主題|下一主題