用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 BB聽力測試
樓主: DaisyWong
go

BB聽力測試 [複製鏈接]

Re: BB聽力測試

Hi wingmanBB,

你份人都幾風趣,令我地e道生氣不少

想問問,你bb有冇做人工耳蝸手術 ? 平日聽講都應付自如嗎 ?
是否在正常學校(not 聽礙學校)學習 ?

daisy
子喬(兔仔B)

Hi 稚言治語,
想問一問之前社工有提及子喬去做智能評估, 我同兒科醫生講, 佢同子喬簡單咁test
子喬(兔仔B)

Hi 稚言治語,

謝謝, 我已check pm.

如果去做評估, 特別for語言發展, 子喬應該幾大做呢? 因為子喬平日唔太多出聲, or都只係"ur ur"聲. 又兒童體能智力測驗中心係邊度? 政府定私家? 收費多少? (之前我問過協康,但都冇特別服務for弱聽小朋友)

唔好意思咁多問題      但都唔明點解政府醫生咁樣做嘢方法,好多時都係我地主動提問, 好彩我地meet到d nice朋友幫忙,否則唔知點樣好.

子喬媽上
子喬(兔仔B)

Hi jackieckw & Katmami,

我bb似乎鐘意"食嘢"多過講嘢(一口不能二用嗎). 不過扭計時就勁多聲氣.     
子喬(兔仔B)

Hi Shiba-Inu & 稚言治語,

子喬 actually has EMB training per month.  The EMB inspector is very helpful on hearing aids usage & also the daily communication techniques (especially on ways to stimulate the sound reception).  However, we do want more professional 語言訓練 (no matter it is provided by government or private sector).

We have visited the private audiologist (Ms Pxxxx).  She is very caring & patience.  The advice she gave us is more focus on 語言訓練 & that of EMB is on hearing.  Anyway, I think both is good.  Life becomes busy or 充實 to us & 子喬 (見醫生, EMB, 語言訓練).  

Lastly, thanks for your help.  Keep posted of 子喬's progress.  Hope there will be much more & more good news upcoming.

子喬媽上  
子喬(兔仔B)

Hi loveyanpig,

之前睇報紙都有講過, 估唔到係真, 許醫生係我so far見過最好嘅醫生,佢好出名. 

我都好鬼死中意佢,好失落呀,以後唔知點算好     
子喬(兔仔B)

Hi 稚言治語 / Shiba-Inu,

有關政府醫療運作,想問一問.

EMB inspector 曾經advice子喬去做兒童智能評估,叫我哋同醫院醫務社工講,安排轉介,我今日去咗搵醫務社工,佢哋話轉介一定要醫生寫紙,之前我都係這裡講過,醫生話佢唔覺得有咁嘅必要,咁我可以點做好    吓吓搵私家,真係好唔得掂   

同埋so far子喬proof有弱聽後,點解都冇醫院醫務社工跟進,是否佢哋當作已交咗比EMB,因此唔再理?

子喬媽上
子喬(兔仔B)

Hi MarchK,

你嘅心情我絕對明白,宜家排期到下葵涌,果度專睇聽力出問題嘅bb,咁即係佢哋已follow緊你個case,所以唔洗太担心.

前面總有長遠道路,唔好氣餒呀,互相支持,多d上嚟bk傾吓呀  
子喬(兔仔B)

Hi MarchK,

唔好灰心呀,栗子係一個好堅强同勇敢嘅bb,佢好努力咁嚟到呢個世界,同daddy mummy見面,所以你又點可以氣餒呢!

為栗子努力呀!我哋bk mums全力支持你     
子喬(兔仔B)

Hi MarchK,

Good news bor  , 前面仍有出路.

我bb上星期再去瑪麗醫院做聽力測驗,情况並未好轉,即場我就忍唔住放聲大喊 ,事後諗番,其實情況無惡化,已經好值得感恩了。

你bb去完教署轄下的聽覺訓練組, 嗰度d督學好好人,有乜事可以打電話問,唔駛要吓吓等到覆診時先可以跟進。我bb而家係雙耳配戴助聽器, 佢對聲音好明顯敏感咗,但記住bb初時對戴助聽器會抗拒,但功多技術,我哋成家人已經可以幫bb戴得好純熟啦,記住bb初時戴助聽器會喊(因為我哋大人唔識點樣帮佢戴, 所以連我哋自己都會好忟憎), 同時佢又會成日用手去mon甩,尤其時天氣熱,但千祈唔好因為咁樣鬧佢,否則佢會憎咗戴助聽器(因為佢一戴助聽器 = 比daddy mummy鬧), 儘量分散佢注意力就得啦。下次督學會教你平日同bb溝通嘅技巧,每晚都要同佢玩吓至少個0鐘(儘量啦   )

我bb可能大d都需要做耳蝸手術, 但醫生話至少都要等bb歲半大先決定,佢叫我哋現階段唔好諗太多,實際d同bb多訓練多溝通先可以幫到佢,空担心只會浪費時間.

條路唔只一人行,栗子同子喬一齊努力啦
子喬(兔仔B)

Hi MarchK,

子喬就係去咗獅子會幼兒中心(北角), 果度d姑娘好nice, 我哋上咗3堂"聰聆計劃", 但個course已經close咗, 而家排緊"早期教育", 我哋由4月開始排位, 但到今日仲未有消息。宣美就冇去見過, 但就一定要父母同bb一齊上堂, 因為我要返工, 所以冇考慮到, 你可以call吓詳情, 因為佢哋第一次都會要求見bb, 睇咗bb情況先。
子喬(兔仔B)

Hi Shiba-Inu,

都係同你學習啫, 只係一d經驗share吓, 你d專業知識,就勁好多     

我個inspector係周太呀。

另外一問, 以子喬嘅情況, 如果去做人工耳蝸手術, 唔計$嘅issue, 其实做一隻定兩隻耳仔先好呢 ?
子喬(兔仔B)

Hi Nail,

記得多d上嚟我哋呢邊喎。否則下次又有xx頁要追番啦。

子喬&我都miss u 呀  
子喬(兔仔B)

Hi Shiba-Inu,

恭喜恭喜        

做乜咁神秘呀,咁遲先通知我哋班BK fans呀。

記住多d休息,多d營養,迎接bb嘅來臨。記住post d bb photos上嚟呀!
子喬(兔仔B)

Hi MarchK,

我哋都報讀咗"聾福"o既函授課程,其實每樣可以幫到bb嘅機會,我哋都應該去試。

子喬的弱聽情況屬於嚴重,我唔記得是否傳導性or神經性,因為嚴重,所以先可以咁早發現,有時我會諗咁早發現,未嘗不是一件好事,因為而家可以趁佢未學講嘢時一步步咁去幫佢,等到返學時先知,可能仲唔知點算。子喬用o左耳機嘅反應好好,我哋平日叫佢,佢都可以即刻聽到,但bb大得好快,耳模好快就唔啱,我哋都約緊下星期去周太做review & check耳模。

子喬(兔仔B)

Hi tbo,

d聽力學家都recommend bb whole day戴耳機,because bb now should be capable of sounds for brain stimulation.  Blocking of the sounds will so affect their mental development.  
子喬(兔仔B)
‹ 上一主題|下一主題