用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Down Syndrome - Not disable, differently abled.....
樓主: reginang
go

[唐氏] Down Syndrome - Not disable, differently abled..... [複製鏈接]

Re: Down Syndrome - Not disable, differently abled.....

chelsea
如星期五放工後在我家聚會有冇問題  

Re: Down Syndrome - Not disable, differently abled.....

chelsea
冇問題,那就星期六安排一次,大約3點怎樣  

你有什麼提意不妨講呵  

我要去待侯astha就寢先,chat later  

chelsea
係6月找一個sat,唔是this sat  

sweet dream  

chelsea
我今個星期打敗仗   食左成個禮拜藥都未完全好返    

星期一astha做物理治療,姑娘話她小腿不夠力,要做多d動作啦,咁佢就喊左足足一個鐘,仲要4個姑娘去服待佢一個,唉....... 唔知點算呀      

剛才姑娘call我,話比半小時做pt好喇,話等佢慢慢再適應過喎      

dear helen
原來你仔仔都係咁    
學你話齋,唯有比d耐性  

今個星期終於好番d,好彩冇再傳染比阿囡  

chelsea
我今個weekend已經約左另一班媽咪,跟住又端午節又父親節,你會否已經安掛好節目呀,講嚟聽吓

祝旅途愉快  
chelsea.mama 寫道:
reginang:
終於係度見番妳啦! 我5/6 全家飛新加坡玩4日, 自由行 所以時間好free!

chelsea
你地係星加坡玩得開心嗎 ????
有冇影d靚相返嚟先  
下星期3-5我都會去珠海,希望到時天氣好d啦  

hi daisy
上星期四我地有去過灣仔呀,你或你老公下次再遇到我既話,唔好諗喇,上前同我say 個 hi        

daisy
我留短髮架,都幾短果隻,不過就唔係瘦瘦咁樣,係肥肥咁樣架    :cry:  :cry:

其實我都唔知自己何來勇敢,我有個唐氏女兒,事實己不能改變,悲傷過後,就要學懂怎樣接受和面對,我諗在每個人的生命中,其實都有好多次機會要學習面對一些不如意事,當你的人生經過磨練之後,你的生命不是更有意義嗎  :

有一次astha被安排參加港大醫學院醫科生考試,其實是讓醫科學生去診症,當時有其他不認識的小朋決友一齊參與,在那裡見過有好幾個身體有缺陷的小朋友,當我望住astha及其他小朋友時,我身體內真的不明所以的感到悲哀,我的心很痛,他們沒有做過任何錯事,我不明白為什麼要他們受這麼多苦,心裡很有感受......

過了一會,心裡開始平伏,望住對面的一位小朋友,相信他有10歲多,不過他很瘦,他要坐著輪椅,依賴一個呼吸器去生存,我不知他有什麼病,人邊沒有家人陪伴著,但是他面上的表情很從容,而且他說著話時也很輕鬆,望著他,我感覺到有點慚愧,從那一刻開始,我知道要堅強,要努力,要抱著不放棄的意念,我的女兒祗有那麼的大,我還要陪著她和協助她成長,這便是我的動力,看著女兒一日一日長大,雖然現在才20個月,望番轉頭,那些日子都過得很開心,我們沒有枉過日子,astha每日都有進步,每日都帶給我們很多歡樂      

你現在發現了子喬有聽障,那並不說明她沒有其他優點,你需要更有耐性去發掘子喬的其他,子喬必會感到媽媽的愛,希望子喬/你及家人都可以快快樂樂過每一天    

別對任何人存有期望,那是自私的行為 - 你同意嗎 ??

一起努力,加油   

課程編號: S03
醒目仔,醒目女 – 感知遊戲小組
目的: 透過感知遊戲,提昇弱能幼兒的:
- 感官能力
- 認知能力
- 社交及溝通能力
並協助家長掌握有關訓練技巧,在家中延續有關訓練
日期: 10/7/2005 至 31/7/2005 (逄星期日,共4堂)
時間: 1:15pm – 2:15pm
導師: 丘宏姑娘 (半義務導師,註冊音樂治療師)
名額: 6對親子
對象: 2至4歲唐氏綜合症,發展遲媛,
自閉症或其他弱能類別的幼兒
費用: $160 (出席滿4堂者可獲發回$100費用)
地點: 中心圖書室
查詢: 蔡佩玲姑娘 2718 7777
備註: 此小組活動內容由專業職業治療師協助策劃

課程編號: S02
DO RE ME, 音樂治療班 (第二期)
目的: 透過歌詠,樂器彈奏,節奏訓練,音樂遊戲,音樂聆聽等活動,提昇弱能幼兒的 :
- 專注力,記憶力
- 情緒表達能力
- 言語及溝通能力
- 社交能力
日期: 10/7/2005 至 31/7/2005 (逄星期日,共4堂)
時間: 11:30AM – 12:15PM (A班)
12:15PM – 1:00PM (B班)
導師: 丘宏姑娘 (半義務導師,註冊音樂治療師)
名額: 每班4對親子
對象: 2至4歲唐氏綜合症,發展遲媛,
自閉症或其他弱能類別的幼兒
費用: $650
地點: 中心圖書室
查詢: 蔡佩玲姑娘 2718 7777
備註: 音樂治療師將在第一堂評估參加者的能力從而設計課程

chelsea
你看看以下活動有沒有興趣參加  

hi chelsea
我都剛剛完成4日3夜既旅程,雖然日日落雨,不過整個trip好relax,因為day day食同瞓,乜都唔洗諗嘛 ......
hahaaa ....          

興趣班 >>> 你可致電查詢: 蔡佩玲姑娘 2718 7777

chelsea
最近你好忙 ???? 點解冇留言呢 ??
今日下午同dadday用提子乾引astha行,來來回回都行左十次八次,最多個次行左5步喇,好開心,不過每次都要用食物先氹到佢,我怕astha變左肥妹仔一個    

mdoip
thanks !!!  

稚言治語
吓,一粒x士糖都分開六次食   咁又好似細粒左d  

其實astha到現在仲未食過糖架,太甜既食物都唔會比佢食住,我怕唔知邊日開始,佢d肥胖基因會發作,到時一發唔知點收拾就幣   千祈唔好似阿媽咁肥  

軒媽
明天/後天我家都有客人,他們下午來我家呀,你介意來北角找我嗎 ??? 不好意思  

冇問題,我可以幫係交比天兒  

軒媽
北角堡壘街,你想幾點過嚟吖  
‹ 上一主題|下一主題